ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
Για το κέντρο της Αθήνας

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η συγκυβέρνηση για το κέντρο της Αθήνας και τους μετανάστες δεν απαντούν στην ουσία του προβλήματος, ούτε αγγίζουν τα πραγματικά αίτια που γεννούν και αναπαράγουν την εκρηκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν Ελληνες και μετανάστες. Πράγματι, η κατάσταση είναι αφόρητη. Η δράση οργανωμένων κυκλωμάτων ναρκωτικών, πορνείας, διακίνησης και εκμετάλλευσης μεταναστών, η εγκληματική δράση είναι υπαρκτά προβλήματα και απειλούν το ίδιο τη ζωή και των Ελλήνων και των μεταναστών. Τι λύσεις θέλει να δώσει η συγκυβέρνηση σε όλα αυτά; Χρησιμοποιεί σαν άλλοθι αυτά τα προβλήματα που είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών και ανακοινώνει: στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, ένταση της καταστολής, αυστηρότερες, ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις - «σκούπα», συλλήψεις, απελάσεις και άλλα παρόμοια...

Τα μέτρα που παίρνουν όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν την εγκληματικότητα, αλλά αντίθετα στρέφονται κατά των ανθρώπων του μόχθου. Στο κέντρο της πόλης, χρόνια τώρα, δρουν όλα αυτά τα κυκλώματα και η έξαρση αυτής της δράσης είναι μία ακόμα ένδειξη για τη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος. Αλλωστε, η διακίνηση ναρκωτικών, η πορνεία, η εκμετάλλευση των μεταναστών από δουλεμπορικά κυκλώματα είναι μια τεράστια οικονομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας. Και πάντα πίσω από το οργανωμένο έγκλημα βρίσκονται μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οποιος έχει περάσει από το κέντρο, έστω και για λίγο, την έχει διαπιστώσει. Η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μαζί τους και ο ΛΑ.Ο.Σ., είναι η βασική αιτία που οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες βρίσκονται στο έλεος αυτών των οργανωμένων κυκλωμάτων. Οι ίδιες οι υπηρεσίες τους, μυστικές και φανερές, ξέρουν πολύ καλά και συχνά - για δικούς τους λόγους - αποκαλύπτουν ποιοι είναι, πώς δρουν και πώς στήνουν τα επικίνδυνα σχέδιά τους. Αλλά δεν υπάρχει πολιτική αντιμετώπισής του, επανένταξης των ανθρώπων που τους ωθούν στην εγκληματικότητα κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, παρουσιάζονται προτάσεις για περιορισμό και απαγόρευση διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας από το δήμαρχο Αθήνας, τους μεγαλέμπορους, τους μεγαλοξενοδόχους, με πρόσχημα το ...πλήγμα που δέχονται οι καταστηματάρχες. Και εκεί συμπληρώνουν και το «παρεμπόριο» όπως το λένε των μεταναστών. Δηλαδή, έχουν το θράσος να λένε ότι δεν φταίνε τα άγρια μέτρα σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων, τα συνεχή χαράτσια που επιβάλλονται, η μείωση του λαϊκού εισοδήματος, η φορολόγηση των επαγγελματιών, τα μεγαθήρια των πολυεθνικών που πνίγουν τα μικρομάγαζα που έχουν ως συνέπεια δεκάδες χιλιάδες λουκέτα σε μαγαζιά. Επιπλέον, δίνουν πληθώρα κινήτρων σε ομίλους, που έχουν αγοράσει, και θέλουν να αγοράσουν, σε εξευτελιστικές τιμές εκατοντάδες ακίνητα, για να αναπτύξουν, στη συνέχεια, τουριστικές και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως στον Κεραμεικό, στο Μεταξουργείο και άλλες περιοχές του κέντρου.

Οι εργαζόμενοι Ελληνες και μετανάστες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι λαϊκές οικογένειες του κέντρου πρέπει να οργανώσουν κοινή πάλη κόντρα στα κυκλώματα και τους μηχανισμούς εγκληματικής δράσης και ρατσιστικής βίας, στην πολιτική της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής και τα σχέδια των μεγαλοεπιχειρηματιών. Δεν πρέπει να περάσει το δηλητήριο της αντιδραστικής προπαγάνδας ότι για την κατάσταση ευθύνονται οι μετανάστες ή ότι με μέτρα άγριας καταστολής μπορούν να λυθούν τα προβλήματα. Δεν πρέπει να περάσουν τα μέτρα καταστολής που ετοιμάζουν. Αυτός ο κοινός αγώνας είναι ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει προοπτική επίλυσης των προβλημάτων στο κέντρο της πόλης.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Επικίνδυνα κηρύγματα μίσους

Γρηγοριάδης Κώστας

Αν δαγκώσει τη γλώσσα του την ώρα που αναφέρεται στους μετανάστες ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. θα δηλητηριαστεί στα σίγουρα. Εκμεταλλευόμενος ένα υπαρκτό πρόβλημα, που όμως το σύστημα, που αταλάντευτα υπηρετεί ο ίδιος, δημιούργησε και διόγκωσε, προβαίνει σε κηρύγματα που προκαλούν κυριολεκτικά ανατριχίλα, κατηγορώντας συλλήβδην τους μετανάστες σαν εγκληματίες, δολοφόνους και βιαστές, φορείς μολυσματικών ασθενειών κλπ. Λες και δεν υπάρχουν ντόπιοι εγκληματίες και μάλιστα στο οργανωμένο έγκλημα, σύμφυτο του καπιταλιστικού συστήματος που ο ίδιος μάχεται για τη μακροημέρευσή του.

Χτες σε δήλωσή του για την εγκληματικότητα ανέφερε: «Το πολιτικό κατεστημένο εκφράζεται τώρα διά του κ. Χρυσοχοΐδη. Αλλη μια φορά, προεκλογικά, θυμήθηκαν την απομόνωση και την απομάκρυνση των λαθρομεταναστών. Το θέμα δεν είναι να φύγουν προεκλογικά. Το θέμα είναι να αποφασίσουμε να τους διώξουμε από την Ελλάδα. Φτάνει πλέον η εγκληματικότητα. Φτάνουν οι βιασμοί. Φτάνουν οι φόνοι. Φτάνουν οι ληστείες. Ας το πάρουν απόφαση. Τα προεκλογικά πυροτεχνήματα δεν πιάνουν πλέον στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Πρέπει να τους διώξουμε. Εξω από το Δουβλίνο ΙΙ, για να καθαρίσουμε την Ελλάδα»...

Δηλαδή, το έγκλημα «γεννήθηκε» στην Ελλάδα από τη στιγμή που πέρασαν τα σύνορά της οι μετανάστες! Δεν υπήρχε πριν και δεν θα υπάρχει αν με κάποιο τρόπο διωχτούν! Αυτό ισχυρίζεται ο Γ. Καρατζαφέρης. Αλίμονο αν στις λαϊκές συνειδήσεις πιάσουν τόπο τα κηρύγματα μίσους και ρατσισμού του ΛΑ.Ο.Σ. και άλλων δυνάμεων της ίδιας συνομοταξίας.

Τους μετανάστες κάποιοι τους έδιωξαν από την πατρίδα τους και τους εξανάγκασαν να αναζητήσουν αλλού καταφύγιο. Κάποιοι επίσης σπρώχνουν ορισμένους απ' αυτούς στην εγκληματικότητα. Αυτοί τους οποίους υπηρετεί ο ΛΑ.Ο.Σ., οι άρπαγες του πλούτου των λαών, που δεν διστάζουν, για να τον βάλουν στο χέρι, να τους αιματοκυλίσουν. Το έγκλημα είναι φαινόμενο που ευδοκιμεί στο σύστημα που υπηρετεί ο ΛΑ.Ο.Σ. και που δεν πρόκειται στα πλαίσιά του να σταματήσει να υπάρχει, και φυσικά δεν έχει «χρώμα», ούτε «εθνικότητα».

Οι εργάτες, όποιας καταγωγής, όποιας θρησκείας και όποιου χρώματος, έχουν κοινά συμφέροντα και κοινό αντίπαλο που μόνο ενωμένοι μπορούν να αντιπαλέψουν και να νικήσουν. Είναι η εξουσία των μονοπωλίων, είναι τα παράσιτα που κλέβουν το προϊόν του μόχθου τους, είναι οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι το πογκρόμ που οραματίζεται ο Γ. Καρατζαφέρης δεν αφορά μόνο στους μετανάστες εργάτες. Το φίδι της πιο μαύρης αντίδρασης αργά ή γρήγορα θα χτυπήσει την πόρτα όλων. Εκτός αν του λιώσουν το κεφάλι όσο είναι νωρίς.

Οι ξενοδόχοι καλούν τους εργαζόμενους να «διαλέξουν» ...

«Ετσι όπως είναι συντεταγμένη η Ελλάδα δεν υπάρχει πάτος για τους μισθούς». Η φράση αυτή, ειπώθηκε από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης παρέμβασης του συνδικάτου της Αθήνας και πλήθος εργαζομένων στα γραφεία των ξενοδόχων, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί υπέρμαχος της ...τάξης που πρέπει να μπει ώστε - δήθεν - να αποφευχθεί η άτακτη μείωση των μισθών.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως οι ξενοδόχοι δε νοιάζονται καθόλου για να έχουν καλούς τους μισθούς οι εργαζόμενοι, το αντίθετο μάλιστα. Καταφεύγουν δε σε άμεση ή έμμεση τρομοκρατία, προκειμένου να εκβιαστούν οι εργαζόμενοι και να δεχτούν ως μοναδική «διέξοδο» τη συμφωνία με τους εργοδότες με απώλειες μεν, μικρότερες δε. Δηλαδή, οι ξενοδόχοι δίνουν τη «δυνατότητα» στους εργαζόμενους να επιλέξουν τον «αργό θάνατο» ή τον «ακαριαίο». Με το «πιστόλι στον κρόταφο» θέλουν να εξασφαλίσουν τη συμφωνία των εργαζομένων στην απώλεια δικαιωμάτων τους, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την «εργασιακή ειρήνη» ώστε ανεμπόδιστα να αφοσιωθούν στην αύξηση της κερδοφορίας μπροστά και στην έναρξη της υψηλής τουριστικής περιόδου.

... μεταξύ αργού ή ακαριαίου θανάτου

Είναι σίγουρο ότι όχι μόνο οι ξενοδόχοι, αλλά γενικά οι μεγαλοεργοδότες, θέλουν να φτάσουν την τιμή της εργατικής δύναμης στον πάτο και ακόμα πιο κάτω, να ενταθεί η εκμετάλλευση.

Απάντηση και φρένο στις επιδιώξεις τους μπορεί να βάλει μόνο το ενιαίο ταξικό μέτωπο των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική και κάθε λογική που τους αντιμετωπίζει ως «κόστος», βαρίδι για την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Η λογική του «λιγότερου κακού» είναι άκρως επικίνδυνη και πρέπει άμεσα οι εργαζόμενοι να απεμπλακούν από αυτήν γιατί αποπροσανατολίζει το βηματισμό τους. Τον γυρίζει ολοένα και πιο πίσω και μετρούν κάθε φορά απώλειες. Πρέπει άμεσα να απεμπλακούν από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που όχι μόνο ενισχύουν αυτή τη λογική αλλά προστρέχουν κάθε φορά να ξεπουλήσουν δικαιώματα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εργοδοσίας. Η εργατική τάξη πρέπει επιθετικά να κάνει βήματα μπροστά, βήματα διεκδίκησης και πάλης και στο διάβα της να τσακίζει κάθε εμπόδιο, να ακυρώνει κάθε προσπάθεια να χτυπηθούν τα δικαιώματά της. Αυτός ο δρόμος μπορεί να φρενάρει την επίθεση μπορεί να ακυρώσει τον «αργό θάνατο» της εργατικής τάξης και των δικαιωμάτων της, μπορεί να επιβάλει τη ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.

Σκόπιμος αποπροσανατολισμός...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΩΡΑΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ βρήκαν τώρα ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία να τσακώνονται: Πότε άρχισαν στην πραγματικότητα τα προβλήματα της χώρας; Το 1992, το 2001, το 2007 ή το 2009;

Φταίει πιο πολύ η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Η κυβέρνηση Σημίτη; Η κυβέρνηση Καραμανλή ή η κυβέρνηση Παπανδρέου; Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση ιδίως όταν προσπαθούν να καλύψει τις διαφορές που δεν έχουν.

Σε περίπτωση που δεν το έχουν παρατηρήσει πάντως, η σημερινή κυβέρνηση αποτελείται από ανθρώπους όλων αυτών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν οι «φταίχτες» ασκούν και πάλι εξουσία.

Επίσης, θα ήθελαν μήπως να μας πουν ποιες ...διαφορές είχαν στην πολιτική τους όλες αυτές οι κυβερνήσεις; Σε βασικά θέματα όπως π.χ. το ασφαλιστικό τους βεβαιώνουμε ότι επί δεκαετίες «συμπληρώνει» η μία την άλλη.

Από το ασφαλιστικό του Σιούφα, στο ασφαλιστικό του Ρέππα, μετά στο ασφαλιστικό της Πετραλιά και μετά στο ασφαλιστικό Λοβέρδου. Ολα αυτά οδηγούν στο επικείμενο ασφαλιστικό του ...Παπαδήμου.

Για να μην κουράζονται τόσο στο να ψάχνουν «ψιλοδιαφοροποιήσεις» μεταξύ τους οφείλουμε να τους διαβεβαιώσουμε για το εξής: Το πρόβλημα στο παρελθόν πάει τόσο βαθιά όσο το σύστημα που και σήμερα υπηρετούν.

Αν θέλουν όντως να προσφέρουν λοιπόν κάποια υπηρεσία στη ...νεότερη ιστορία της χώρας, ας ομολογήσουν απλά τι κάνουν και για ποιον το κάνουν και ας αφήσουν τις ανοησίες για τη «σωτηρία της χώρας».

Γιατί η «χώρα» θα σωθεί, να είναι βέβαιοι. Αυτό όμως θα συμβεί όταν ο λαός της αποφασίσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να αντιμετωπίσει τη ρίζα των χρόνιων προβλημάτων τους.

Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, μόνο ως ...σωτήρες δε θα αναγορευθούν όσοι σήμερα υπερασπίζονται την εφαρμοζόμενη πολιτική.


Παπαγεωργίου Βασίλης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ