ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμακώνει αντιλαϊκά πίσω από την εκλογολογία

Σε πλήρη εξέλιξη το αντιδραστικό της έργο και τα παζάρια για την επομένη της κάλπης

Διέξοδο στο λαό και τη νεολαία μπορεί να δώσει μόνο η ισχυροποίηση του ΚΚΕ που θα επιστρέψει πολλαπλάσια τη δύναμή του στο κίνημα
Διέξοδο στο λαό και τη νεολαία μπορεί να δώσει μόνο η ισχυροποίηση του ΚΚΕ που θα επιστρέψει πολλαπλάσια τη δύναμή του στο κίνημα
Με καταιγιστικούς ρυθμούς προωθεί η συγκυβέρνηση στη Βουλή τα αντιλαϊκά νομοσχέδια με τα μέτρα που προβλέπονται από το νέο μνημόνιο, ενώ ταυτόχρονα οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ βρίσκονται σε απευθείας επαφή με τον Λ. Παπαδήμο για τον καθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών.

Χτες συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο και ενέκρινε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών «για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί». Η συζήτησή του στο υπουργικό ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, αλλά αναβλήθηκε, γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε τροποποιήσεις. Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» συμπεριλήφθηκαν και νομοθετικές παρεμβάσεις για ζητήματα τηλεπικοινωνιών, καθώς και μια σειρά εκκρεμότητες», διάφορων υπουργείων.

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την πλήρη άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα και μια σειρά φιλομονοπωλιακές ρυθμίσεις στο όνομα της ενίσχυσης της «επιχειρηματικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας».

Στόχος της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου είναι να τελειώσει όλο το αντιδραστικό νομοθετικό έργο μέχρι τις 6 Απρίλη, προκειμένου στη συνέχεια να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία των εκλογών. Ωστόσο, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η λειτουργία της Βουλής. «Υπάρχουν κάποια νομοσχέδια που πρέπει να περάσουν. Αυτό συνεπάγεται ότι η Βουλή θα πρέπει να είναι ανοικτή για ένα συγκεκριμένο διάστημα και γι' αυτό γίνεται αυτός ο προγραμματισμός. Θα δούμε πότε μπορεί να κλείσει η Βουλή και μετά, πόσο διάστημα μένει για να κάνουμε τις εκλογές», δήλωσε. Το πιθανότερο σενάριο, όπως διαρρέουν κυβερνητικά στελέχη, είναι οι εκλογές «να πραγματοποιηθούν στις 13 Μάη».

Στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το επόμενο πακέτο μέτρων του Ιούνη και τα παζάρια για το κυβερνητικό σχήμα, που θα κληθεί μετεκλογικά να το ψηφίσει και να το εφαρμόσει. Σε συνεργασία με κάθε αρμόδιο, ο νέος υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, προετοιμάζει το νέο «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2013 - 2014», ώστε η επόμενη κυβέρνηση «να βρει έτοιμες τις προτάσεις για τα επόμενα μέτρα» και να προχωρήσει άμεσα με νομοθετικές παρεμβάσεις.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος τοποθέτησε χτες εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος τη Φ. Γεννηματά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα «δοκιμασμένα» στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής θα στελεχώσουν κεντρικές πολιτικές θέσεις, όπως και την εθνική εκλογική επιτροπή.

Εκφράζοντας την αγωνία του συστήματος και διεκδικώντας ρόλο για την επόμενη μέρα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, ο οποίος χτες ανακοίνωσε τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με την προσχώρηση διαγραφέντων από το ΠΑΣΟΚ βουλευτών, δήλωσε ότι «οι εκλογές πρέπει να γίνουν το αργότερο στο τέλος Απριλίου» και ότι κάθε καθυστέρηση οδηγεί σε «ρευστότητα της πολιτικής» και «τεμαχισμό της κοινωνίας».

Παρεμβαίνοντας, τέλος, στις γενικότερες εξελίξεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, στο μήνυμά του για την 25η Μάρτη, υπερασπίστηκε το δρόμο της «ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας», δηλαδή της εξόντωσης του λαού για χάρη της κερδοφορίας των μονοπωλίων, καλώντας το λαό σε νέες θυσίες, επειδή, όπως λέει, «το κόστος (σ.σ. της κρίσης) είναι βαρύ».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αναμασά συκοφαντίες και κινδυνολογία

Στην τρομοκράτηση του λαού και τη συκοφάντηση του ΚΚΕ εστιάζει την προεκλογική της καμπάνια η ηγεσία της ΝΔ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης, εμμένοντας στην αντιδραστική «θεωρία των άκρων» μίλησε στον «Real FM» για κόμματα «από δεξιά και αριστερά που στην πράξη θέλουν τη χώρα έξω από την Ευρωζώνη και απομονωμένη νησίδα».

Συνεχίζοντας την αχαλίνωτη κινδυνολογία, αναμάσησε το γνωστό παραμύθι ότι έξω από την Ευρωζώνη «δεν θα μπορούμε να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες μας», ακριβώς για να κρύψει ότι ήδη, για μεγάλα τμήματα του λαού, αυτό είναι μια εφιαλτική πραγματικότητα που θα επιδεινώνεται όσο προχωρούν τα μέτρα του νέου μνημονίου, με τη στήριξη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Η ηγεσία της ΝΔ επιφυλάσσει στον εαυτό της ρόλο θεματοφύλακα της «ευρωπαϊκής πορείας» και σε μια επίδειξη ωμού αντικομμουνισμού, ο εκπρόσωπος δήλωσε χτες ότι «εμείς δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα Αλβανία του Χότζα». Παράλληλα αναγόρευσε σε «εθνική ανάγκη» (!) την αυτοδυναμία της ΝΔ, η οποία είναι αφιερωμένη στην αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής της πλουτοκρατίας.

«Ο τόπος χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση που να μπορεί να πάρει γρήγορα σημαντικές αποφάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας την επιθυμία της ηγεσίας της ΝΔ οι εκλογές να γίνουν στις 29 Απρίλη ή το πολύ στις 6 Μάη. Χτες το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντ. Μπένετ Σμιθ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στη 1 μ.μ. σε συγκέντρωση στο «Praktiker» Μεταμόρφωσης θα μιλήσει ο Π. Παπαγεωργόπουλος, μέλος του γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

-- Στις 12 μ. στο τελωνείο του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», σε συγκέντρωση εκτελωνιστών, θα μιλήσει ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Ιγνατιάδης, με κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο «Παπανικολάου», όπου θα συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 3 μ.μ. ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας, με κλιμάκιο της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει περιοδεία στo Δημόσιo ΙΕΚ Σίνδου.

Την Κυριακή 25/3:

-- Περιοδεία σε Αλιστράτη, Πρώτη και Ροδολίβος Σερρών θα πραγματοποιήσει ο Σ. Αθανασιάδης, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Σερρών του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 26/3:

-- Στις 7 μ.μ. στο Καματερό, στον κινηματογράφο «Μελίνα», σε συγκέντρωση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ» θα μιλήσει ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 π.μ. σε συγκέντρωση εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας θα μιλήσει ο Γ. Τόλης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στο Δημαρχείο.

-- Σε σύσκεψη στη Χαριλάου Θεσσαλονίκης, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας.

Συνάντηση με τον Λ. Παπαδήμο

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο θα έχει σήμερα Παρασκευή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ύστερα από αίτημα του πρώτου. Η συνάντηση θα γίνει στις 12 μ. στο Μέγαρο Μαξίμου και αφορά ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και τις εκλογές.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για τις εξελίξεις στην οικονομία

Εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στην οικονομία και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ», διοργανώνει η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 28/3, στις 7 μ.μ., στο μικρό αμφιθέατρο της Σχολής Νομικών Οικονομικών Πολιτικών Επιστημών (ΝΟΠΕ) του ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με το ΚΚΕ στους αγώνες και τις εκλογές

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τη συζήτηση σχετικά με τις εκλογές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Με ωμούς εκβιασμούς, τεχνάσματα και αυταπάτες τα κόμματα του συστήματος και του "ευρωμονόδρομου" επιχειρούν να χειραγωγήσουν το λαό ή να τον οδηγήσουν σε μία εκλογική εκτόνωση. Ο δρόμος της απόκρουσης και της ανατροπής των βάρβαρων μέτρων είναι η συμπόρευση του λαού με το ΚΚΕ στους αγώνες και τις εκλογές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ