ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ
Ληστεία και στα Ταμεία Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων

Στα 244 εκατομμύρια ευρώ οι απώλειες για τους ασφαλισμένους

ΛΕΠΙΔΗΣ

Σε οριακή κατάσταση οδηγούνται τα Ταμεία καθώς μέρα με τη μέρα διαπιστώνεται η τεράστια λεηλασία των αποθεματικών τους μέσα από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων που διαχειρίζονταν η Τράπεζα της Ελλάδας.

Θύμα της αντεργατικής αυτής πολιτικής και το πολύπαθο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, που ήδη αδυνατεί να καταβάλει το εφάπαξ, και ακόμα πέντε τομείς που έχουν υπαχθεί σε αυτό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε μόλις χτες η Τράπεζα της Ελλάδας, από τα 351.548.220 ευρώ που το ΤΠΔΥ είχε τοποθετήσει στο «Κοινό Κεφάλαιο» απέμειναν μόλις 107.505.405 ευρώ, δηλαδή οι συνολικές απώλειες για τους ασφαλισμένους σε αυτό από τις εισφορές τους ανέρχονται στο ποσό των 244.043.815 ευρώ!

Συγκεκριμένα, ενώ το ΤΠΔΥ μαζί με τους πέντε τομείς που έχουν υπαχθεί σε αυτό είχαν τοποθετήσει τα αποθεματικά τους ύψους 351.548.220 ευρώ, μετά το «κούρεμα», στις 9 Μάρτη, η ονομαστική αξία των κεφαλαίων τους ήταν 201.031.083 ευρώ, αλλά η τρέχουσα αξία (αν γίνει σήμερα ρευστοποίηση) είναι μόλις 107.505.405 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, οι απώλειες για κάθε Ταμείο έχουν ως εξής:

Για το κυρίως Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που αδυνατεί να καταβάλει το εφάπαξ σε 50.000 περίπου υπαλλήλους, από τα 1.305.860 ευρώ μετά το «κούρεμα» απέμειναν 746.751 ευρώ, ενώ η τρέχουσα άρα και πραγματική αξία είναι μόλις 399.340 ευρώ.

Ο Τομέας Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων είχε τοποθετήσει 288.681.403 ευρώ, μετά το «κούρεμα» η ονομαστική αξία των αποθεματικών ήταν 165.081.451 ευρώ, ενώ η τρέχουσα αξία διαμορφώνεται στα 88.280.634 ευρώ. Πρόκειται για πραγματική λεηλασία αν αναλογιστεί κανείς ότι με μια μονοκοντυλιά εξαερώθηκαν 200 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ.

Ο Τομέας Πρόνοιας Υπαλλήλων ΝΠΔΔ είχε τοποθετήσει 55.254.423 ευρώ, με το «κούρεμα» η ονομαστική αξία τους μειώθηκε στα 31.597.062 ευρώ και η τρέχουσα αξία σήμερα είναι μόλις 16.897.153 ευρώ.

Ο Τομέας Πρόνοιας Προσωπικού ΕΒΕΒΕΚ είχε τοποθετήσει 3.163.760 ευρώ, μετά το «κούρεμα» η ονομαστική αξία μειώθηκε στα 1.809.185 ευρώ και η τρέχουσα αξία έγινε 967.498 ευρώ.

Ο Τομέας Πρόνοιας Προσωπικού Ταμείου Νομικών είχε 3.076.304 ευρώ, μετά το «κούρεμα» η ονομαστική αξία μειώθηκε στα 1.758.602 ευρώ και η τρέχουσα στα 940.447 ευρώ.

Και ο Τομέας Πρόνοιας Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου είχε μόλις 66.470 ευρώ τα οποία και αυτά «κουρεύτηκαν», η ονομαστική αξία τους μειώθηκε στα 38.022 ευρώ και η ονομαστική στα 20.333 ευρώ!

ΝΑΤ - ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΗ
Λεηλασία αποθεματικών, περικοπές και σφαγή στις συντάξεις

Σύσκεψη ναυτεργατών σήμερα στις 10.30 το πρωί στην ΠΕΜΕΝ για την οργάνωση και προετοιμασία νέων αγώνων

«

Κούρεψαν», δηλαδή, λεηλάτησαν από το αποθεματικό του ΝΑΤ το 69,42%. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει με έγγραφό της προς το ΝΑΤ η Τράπεζα της Ελλάδας και έρχεται να εντείνει την επίθεση που εκδηλώνεται με ιδιαίτερη αγριότητα από τις δυνάμεις του εφοπλιστικού, συνολικά του κεφαλαίου και την συγκυβέρνησή τους σε βάρος και των εργατών της θάλασσας. Παράλληλα χτες η πλειοψηφία της διοίκησης του ΝΑΤ στη διάρκεια συνεδρίασής της, επικύρωσε την απόφαση της κυβέρνησης για μείωση των συντάξεων του ΝΑΤ κατά 7% και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Γενάρη του 2012.

Επιπρόσθετα η πλειοψηφία της διοίκησης αποφάσισε να περικόψει 75 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του Κεφαλαίου Ανεργίας και Ασθενείας Ναυτεργατών (ΚΑΑΝ), (ταμείο του ΝΑΤ) το οποίο χρηματοδοτεί τον Οίκο Ναύτη, δηλαδή αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα επιδόματα ανεργίας των ναυτεργατών!

Η περικοπή αυτή θα επιδεινώσει την ήδη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι 210.000 ασφαλισμένοι του Οίκου Ναύτη τις τελευταίες μέρες, καθώς στο ταμείο επικρατεί μια χαοτική κατάσταση λόγω της «προετοιμασίας» του να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον έχει διακοπεί η πίστωση στα φάρμακα από τους φαρμακοποιούς λόγω των τεράστιων ποσών που τους οφείλει ο Οίκος Ναύτη.

Οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν τα φάρμακα και γιατρούς και στη συνέχεια συνωστίζονται στο ταμείο για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, που είναι αβέβαιο αν το καταφέρουν. Ενώ ασφαλισμένοι με βαριές ασθένειες, των οποίων τα φάρμακα είναι πανάκριβα, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο!

Το έγγραφο της ΤτΕ προς το ΝΑΤ για τα αποθεματικά του αναφέρει ότι μέχρι και τις 9 Μάρτη τα αποθεματικά του ΝΑΤ ήταν 15.339.828,61 ευρώ. «Η ονομαστική αξία - συνεχίζει - του ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου που αντιστοιχεί στη μερίδα σας στο Κοινό Κεφάλαιο ανερχόταν, κατά την 12/3/2012, μετά και την ολοκλήρωση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο ποσό των 8.772.027,88 ευρώ. Η τρέχουσα αξία του ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου που αντιστοιχεί στη μερίδα σας στο Κοινό Κεφάλαιο ανερχόταν, κατά την 12/3/2012, στο ποσό των 4.691.018,45 ευρώ»!

Να σημειωθεί ότι οι ναυτεργάτες καλούνται επιπλέον να αντιμετωπίσουν την άρση του καμποτάζ και στα πλοία της ακτοπλοΐας, που σημαίνει επέκταση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, που προβλέπεται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή. Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η ένταξη του ΝΑΤ και όλων των ταμείων του από την 1 Απρίλη στο υπουργείο Εργασίας χωρίς να αναφέρονται οι όροι και οι προϋποθέσεις και η σφαγή των εφάπαξ παροχών κατά 72%.

Σε δελτίο Τύπου η ΠΕΜΕΝ, τονίζει ότι ο εκπρόσωπός της που συμμετέχει στη διοίκηση του ΝΑΤ, καταδίκασε και καταψήφισε «τα νέα αντιναυτεργατικά μέτρα και υπενθύμισε στο διοικητικό συμβούλιο του ΝΑΤ ότι υπάρχει ομόφωνο ψήφισμά του από τις 16 Φλεβάρη του 2012 που καταδίκαζε την μείωση των συντάξεων του ΝΑΤ κατά 7%». Η ΠΕΜΕΝ καλεί τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν στην σύσκεψη που διοργανώνουν σήμερα στις 10.30 το πρωί η Ενωση Μηχανικών και μαζί οι ναυτεργατικές Ενώσεις ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ) στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ. Η σύσκεψη γίνεται όπως αναφέρεται «για την προετοιμασία, οργάνωση, συσπείρωση δυνάμεων, να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, με την ανάπτυξη πολύμορφων και απεργιακών κινητοποιήσεων».

ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ, ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΣ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΛ
Σε ελεύθερη πτώση ο μισθός τους

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι σπουδαστές στην Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) μηχανοτεχνιτών της ΠΥΡΚΑΛ μπροστά στη μείωση των μισθών τους. Αντιδρούν στην απόφαση του ΟΑΕΔ να ψαλιδίσει το μεροκάματό τους στα 18 ευρώ, ως συνέπεια της μείωσης του κατώτερου μεροκάματου κατά 22%, και έχουν προχωρήσει από την περασμένη Πέμπτη σε κατάληψη της σχολής.

Οι σπουδαστές εργάζονται από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ και μέχρι το απόγευμα παρακολουθούν τα μαθήματα της σχολής. Είναι όμως απλήρωτοι σχεδόν για δύο μήνες, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας, ενώ το επίπεδο του μισθού τους κατρακυλά ασταμάτητα τα τελευταία χρόνια. Η συρρίκνωση του μεροκάματου των μαθητευόμενων στα 18 ευρώ, διαδέχεται την περσινή μείωση του μισθού τους κατά 200 ευρώ (από τα 830 περίπου στα 630). Αποτελεί σημαντική ανατροπή που δεν έχει αντίκτυπο μόνο στους ίδιους τους σπουδαστές. Τα χρήματα του μισθού τους δεν καλύπτουν τα προσωπικά τους μόνο έξοδα: «διασκέδαση, βόλτες κτλ έχουν κοπεί», όπως λένε, αλλά αποτελούν «ανάσα» για τις οικογένειές τους.

Για τους 60 περίπου σπουδαστές, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, σημαντικό ρόλο ώστε να βρεθούν στην ΕΠΑΣ έπαιξε το γεγονός ότι η θέση στη σχολή συνοδεύεται από μια θέση εργασίας και ένα μισθό, έστω για το διάστημα των δύο χρόνων που διαρκεί η φοίτησή τους. Με 300 και 400 ευρώ μισθό δεν μπορούν ούτε να ζήσουν, πόσο μάλλον να βοηθήσουν τις οικογένειές τους, και με δεδομένο αυτό συνεχίζουν την κινητοποίησή τους.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ
Αγώνας για την υπεράσπιση των συντάξεων

Την έντονη ανησυχία της για το μέλλον του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και τη δυνατότητά του να καταβάλλει στο άμεσο μέλλον τις συντάξεις στους 330.000 συνταξιούχους καθώς και να διασφαλίζει τις παροχές και στους 800.000 αυτοαπασχολούμενους, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Γι' αυτούς τους λόγους η ΠΟΣ - ΟΑΕΕ καλεί τους συνταξιούχους «να είναι σε ετοιμότητα για να υπερασπιστούν το ταμείο και τις συντάξεις τους». Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται παρά τις αυξανόμενες ανάγκες των ασφαλισμένων: 1,475 δισ. ευρώ για το 2012, 1,513 δισ. ευρώ το 2010. Την "κατιούσα" ακολουθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές των εν ενεργεία συναδέλφων λόγω της βάρβαρης οικονομικής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της τρόικας και τους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συγκεκριμένα, αυτές είναι 1,302 δισ. ευρώ το 2012, έναντι 1,672 δισ. ευρώ το 2011 και 1,686 δισ. ευρώ το 2010».

Συγκέντρωση των συνταξιούχων του Δημοσίου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο της Κοραή πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα των συνταξιούχων, στην οικονομική κατάρρευση των Ταμείων, στην καταλήστευση των αποθεματικών τους, στις περικοπές των συντάξεων. Η Σούλα Ακζώτη, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας, κάλεσε τους συνταξιούχους σε μέτωπο και οργάνωση με το ταξικό εργατικό κίνημα. Οι συνταξιούχοι επισκέφτηκαν στη συνέχεια το ΤΠΔΥ και επέδωσαν το ψήφισμά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ