ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Μεθοδεύει κλείσιμο παιδικών σταθμών

Κλείσιμο παιδικών σταθμών μεθοδεύει η εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - Οικολόγων δημοτική αρχή της Αθήνας, εξέλιξη που θα αφήσει εκτός εκατοντάδες ή και χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών.

Κατά πληροφορίες η διοίκηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ, οργανισμός του δήμου, έχει την ευθύνη για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου όπου φιλοξενούνται σήμερα πάνω από 5.500 παιδιά) προχώρησε με μηχανικούς του δήμου σε απεικόνιση των κτιριακών δεδομένων των σταθμών προκειμένου να κριθεί η «καταλληλότητά» τους ή μη, να φιλοξενούν τέτοια υποδομή, να λάβουν επισήμως άδεια λειτουργίας σταθμών από τη διεύθυνση αδειών του δήμου. Το να πηγαίνει ένας οργανισμός του δήμου να λάβει άδεια λειτουργίας από άλλη υπηρεσία του δήμου δείχνει οξύμωρο, όμως έχει να κάνει με το γεγονός ότι αναζητούν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ που προβλέπει σαν αναγκαία συνθήκη την ύπαρξη τέτοιας άδειας.

Πέραν τούτου η διοίκηση του ΔΒΑ φέρεται να διαχέει σε εργαζόμενους των σταθμών ότι θα κλείσει τους «ακατάλληλους» σταθμούς. Να ζητά από τις διευθύνσεις των παιδικών σταθμών στα 7 δημοτικά διαμερίσματα του δήμου να της προτείνουν ποιοι να κλείσουν ως ακατάλληλοι.

Σημειωτέον ότι με πρόσχημα την ακαταλληλότητα έκλεισαν 8 σταθμοί επί Κακλαμάνη, 4 επί Καμίνη. Ο σχεδιασμός (και) της τωρινής διοίκησης για παραπέρα συρρίκνωση του ΔΒΑ φάνηκε και από τον προϋπολογισμό που κατάρτισε για το 2012. Το 2010 ο δήμος έδωσε στο ΔΒΑ 34,910 εκατ., το 2011 προϋπολόγισε 43, για το 2012 (και με αυξημένες π.χ. τις ανάγκες για συσσίτια που και αυτά στο ΔΒΑ ετοιμάζονται) η δημοτική αρχή Καμίνη προϋπολογίζει 32 (μείον 11 εκατομμύρια συγκριτικά με τα προϋπολογισθέντα του 2011).

Επιπλέον, διάφοροι παράγοντες αποθαρρύνουν γονείς που ρωτούν πότε να καταθέσουν αίτηση εγγραφής παιδιών τους σε σταθμούς του ΔΒΑ, λέγοντάς τους ότι δεν ξέρουν αν ο σταθμός που τους ενδιαφέρει θα συνεχίσει να είναι ανοιχτός, λόγω «ακαταλληλότητας» ή παραπέρα συρρίκνωσης του προσωπικού του Βρεφοκομείου με την επαπειλούμενη απόλυση 425 συμβασιούχων του όλων των ειδικοτήτων. Εχουν κερδίσει δικαστικά προσωρινή διαταγή παραμονής στην υπηρεσία μέχρι το Μάη. Η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει καμία ενέργεια να τους διατηρήσει στη θέση τους κι αργότερα.

Στήνουν λοιπόν σκηνικό να κλείσουν κι άλλους (κυρίως τους ενοικιαζόμενους, 41 στους 84 που λειτουργούν), ενώ είναι αυτοί που ως κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ χρόνια ολόκληρα δεν έλυσαν το οξυμένο κτιριακό πρόβλημα των σταθμών. Στο ΔΒΑ υπάρχουν, έχουν γίνει χωροταξικές μελέτες, έχει ζητηθεί δέσμευση οικοπέδων και οικοδόμηση σύγχρονων, κατάλληλων παιδικών σταθμών, να βρουν εκεί ένα αποκούμπι τα παιδιά των δοκιμαζόμενων λαϊκών οικογενειών. Χαρακτηριστικά, υπήρξε το 2010 σχέδιο έστω για 25 προκάτ σταθμούς με ταχείς ρυθμούς ανοικοδόμησης σε ιδιόκτητα οικόπεδα του δήμου ή του ΔΒΑ, σχέδιο που παρουσιάστηκε και στο ΔΣ του δήμου, αλλά δεν πάρθηκε καμία απόφαση να προχωρήσει. Εξάλλου, τουλάχιστον από το 1986, ο δήμος έχει χαρακτηρίσει 12 οικόπεδα για ανέγερση σταθμών, χωρίς να προχωρήσει ούτε σε αυτό.

Θυμίζουμε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει προτείνει πάνω από 10 χώρους σε όλη την Αθήνα να δεσμευτούν πολεοδομικά προς αυτό τον σκοπό. Εξάλλου, πρόσφατα, στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, κατήγγειλε τη δημοτική αρχή για οργανωμένη υπονόμευση κι αυτών των σταθμών που έχουν απομείνει ανοιχτοί, για συνολική συρρίκνωση του οργανωμένου αυτού δικτύου που με την κατάλληλη υποστήριξη, υποδομές, μέσα και προσωπικό, μπορεί να δώσει πολλά περισσότερα. Επανέλαβε τη θέση του Κόμματος για κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης που επικρατούν και στο Δήμο Αθήνας, μονιμοποίηση των εκατοντάδων συμβασιούχων του ΔΒΑ.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Αντιδράσεις για τη μεταλλουργία χρυσού

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις φορέων και κατοίκων στην προσπάθεια της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» να ξεκινήσει τις εργασίες για τη μεταλλουργία χρυσού στη Χαλκιδική. Η εταιρεία, εξασφάλισε από την αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, την παραχώρηση τεράστιας έκτασης δημόσιου δάσους, για να ξεκινήσει τις εργασίες της σε «Σκουριές» και «Μάντεμ Λάκκο».

Την προηγούμενη Δευτέρα, το Δασαρχείο Αρναίας είχε ζητήσει την άμεση διακοπή κάθε εργασίας στις «Σκουριές», καθώς δεν υπήρχαν σχετικές αποφάσεις παραχώρησης του δάσους. Εντός τριών ημερών, ο ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης έλυσε τα χέρια της εταιρείας, εκδίδοντας τη σχετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία:

Για το έργο των «Σκουριών» παραχωρείται δημόσιο δάσος κατά κυριότητα (για όσο διαρκεί ο σκοπός για τον οποίο διενεργείται η παραχώρηση) έκτασης συνολικού εμβαδού 1.471.258,66 τ.μ. και κατά χρήση (για 20 χρόνια) έκτασης συνολικού εμβαδού 1.802.123,67 τ.μ.

Για το έργο «Μαντέμ Λάκκος» παραχωρήθηκε κατά κυριότητα δημόσιο δάσος (για όσο διαρκεί ο σκοπός) έκτασης συνολικού εμβαδού 826.494,37 τ.μ.

Αντίθετοι στην επιχειρούμενη μεταλλουργία χρυσού στη Χαλκιδική, δηλώνουν οι δασολόγοι. Τονίζουν ότι η δραστηριότητα στις «Σκουριές» πρόκειται να αναπτυχθεί μέσα σε αρχέγονα δάση δρυός - οξιάς - καστανιάς και για την ανάπτυξή της θα αποψιλωθούν 3.500 στρέμματα δάσους και ρέματα, που σήμερα είναι καλυμμένα με αιωνόβια δέντρα και θα μετατραπούν σε λίμνες τοξικών αποβλήτων.

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απείχαν από συζήτηση για τον Οργανισμό Αθήνας

Απείχαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από τη συζήτηση που έγινε χθες στο περιφερειακό συμβούλιο για την ενσωμάτωση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) στην Περιφέρεια Αττικής. Με έγγραφο που κατέθεσαν στο προεδρείο διευκρίνισαν ότι πρόκειται για ένα διαδικαστικό θέμα και όχι ουσίας, η οποία βρίσκεται στον αντιδραστικό προσανατολισμό ανάπτυξης που αποτυπώνεται και χωροταξικά.

Το έγγραφο που κατέθεσαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχει ως εξής:

«Με βάση την πρόταση του Περιφερειάρχη για την ενσωμάτωση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, σύμφωνα με τον Καλλικράτη, στην Περιφέρεια Αττικής, όπως ο ίδιος επικαλείται, η «Λαϊκή Συσπείρωση» δηλώνει ότι το θέμα που ανακινείται είναι διαδικαστικό και όχι ουσιαστικό. Φυσικά το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να έχει γνώμη και λόγο γι' αυτά τα ζητήματα.

Αυτό που πρέπει να απασχολήσει είναι ο αντιδραστικός προσανατολισμός ανάπτυξης που αποτυπώνεται και χωροταξικά, που προσδιορίζει τη χρήση γης στη βάση ενός μοντέλου ανάπτυξης που βάζει μπροστά την κερδοφορία του κεφαλαίου. Οταν το περιφερειακό συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, έχει στηρίξει το στρατηγικό προσανατολισμό του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, που κάνει το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού τσιμέντο, την παραλιακή ζώνη την εκχωρεί στο κεφάλαιο, κλπ.

Σ' αυτή τη βάση, το ποιος σχεδιάζει απαντιέται από το δρόμο μιας άλλης εξουσίας, της λαϊκής εξουσίας, η οποία προτάσσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και ο σχεδιασμός της έχει ως θεμέλιο την κοινωνικοποιημένη ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό.

Κατά συνέπεια, το που θα είναι ενταγμένος ο ΟΡΣΑ, κεντρική διοίκηση ή περιφέρεια, είναι δευτερεύον ζήτημα, γι' αυτό δεν παίρνουμε μέρος στη συζήτηση - ψηφοφορία και απέχουμε. Επίσης, να μας απασχολήσει ότι στη συζήτηση που γίνεται στην κυβέρνηση για τη διάλυση του ΟΡΣΑ, δημιουργείται πρόβλημα με την εργασία ορισμένων εργαζομένων του Οργανισμού που πρέπει να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας τους».

Απεργία στο ΕΛΙΝΥΑΕ

Πραγματοποιήθηκε χτες 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ). Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στο πλαίσιο της απεργίας παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, που αποτελεί έναν από τους τέσσερις ιδρυτικούς φορείς του Ινστιτούτου. Η απεργία εντάσσεται στο πλαίσιο απεργιακών κινητοποιήσεων και παραστάσεων διαμαρτυρίας στους ιδρυτικούς φορείς του ινστιτούτου (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ) οι οποίες έχουν αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση του σωματείου εργαζομένων του ΕΛΙΝΥΑΕ, λόγω του ότι δεν έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα προηγούμενων μηνών και δεν έχει διασφαλιστεί η σταθερή χρηματοδότησή του Ινστιτούτου, γεγονός που οδηγεί στην υποβάθμιση των θεμάτων που αφορούν στην υγεία και ασφάλεια του συνόλου των εργαζομένων.

Για το θέμα έχει κατατεθεί προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετική Ερώτηση από τους βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκο, Γ. Πρωτούλη και Γ. Γκιόκα που ανέφερε τα εξής:

«Το ΕΛΙΝΥΑΕ σύμφωνα με τις καταστατικές αρχές ίδρυσής του, οφείλει να παράγει ερευνητικό, μελετητικό και εκπαιδευτικό έργο για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Η μείωση της χρηματοδότησής του από τους πόρους του ΛΑΕΚ, η κατάσταση των εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, οδηγούν αντικειμενικά σε υποβάθμιση του αναγκαίου επιστημονικού έργου.

Αυτή η επιλογή αποτελεί κρίκο της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης και του ΣΕΒ που θυσιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στο βωμό τη καπιταλιστικής κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας. Αποκαλύπτει άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που αποτελεί έναν από τους βασικούς εταίρους του ΕΛΙΝΥΑΕ. Ερωτάται ο κ. υπουργός: Ποια μέτρα θα λάβει για την άμεση κάλυψη των οφειλών προς του εργαζόμενους του Ινστιτούτου; Πώς θα παρέμβει για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΙΝΥΑΕ και την ουσιαστική αναβάθμιση της σχετικής επιστημονικής έρευνας;»

Εκρηξη στο πολιτικό γραφείο Σημίτη

Εκρηξη σημειώθηκε χτες το βράδυ στο πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Εκδηλώθηκε πυρκαγιά για την κατάσβεση της οποίας επιχείρησαν 27 πυροσβέστες με 9 οχήματα. Το γραφείο βρίσκεται στον 5ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Ακαδημίας 35. Οι άγνωστοι δράστες είχαν τοποθετήσει εμπρηστικό μηχανισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ