ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Εστειλαν μήνυμα μαζικής αντίστασης στα σχέδια της εργοδοσίας

Κινητοποίηση, χτες, στο υπουργείο Αμυνας

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργατών στη χτεσινή κινητοποίηση
Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργατών στη χτεσινή κινητοποίηση
Με ιδιαίτερα μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και έκδηλη την αποφασιστικότητά τους με αγώνες να αντισταθούν στα σχέδια της εργοδοσίας, που θέλει να τους οδηγήσει στην πείνα και στην εξαθλίωση, απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Στο πλαίσιο στάσης εργασίας που πραγματοποίησαν, από τις 9 έως τη 1 το μεσημέρι, το σύνολο σχεδόν των περίπου 1.500 εργαζομένων συγκεντρώθηκαν στην πύλη του υπουργείου απαιτώντας άμεσες λύσεις και στέλνοντας σαφές μήνυμα πως τα σχέδια της εργοδοσίας δε θα περάσουν.

Συγκεκριμένα, η εργοδοσία (οι αραβογερμανικές πολυεθνικές ΑDM και «Thyssen Krupp») έχει ανακοινώσει ότι από τις 18 Απρίλη θα επιβάλει την εκ περιτροπής εργασία, που προβλέπει μία μέρα δουλειά τη βδομάδα, δηλαδή 4 μεροκάματα το μήνα.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Αμυνας, ο οποίος όμως δε δεσμεύτηκε σε τίποτα παρά μόνο να μεταφέρει τα αιτήματά τους στον υπουργό Αμυνας.

Αναντίστοιχη όμως με την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων είναι η στάση της πλειοψηφίας, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, της διοίκησης του σωματείου «Η ΤΡΙΑΙΝΑ», η οποία, μπροστά στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία στους εργαζόμενους καταδικάζοντάς τους στην εξαθλίωση κι ενώ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει σκοπό να κάνει πίσω, συνεχίζει να ακολουθεί την τακτική της «ψυχραιμίας» και της «υπομονής», όπως αναφέρει και σε ανακοίνωσή της.

Η αγωνιστική παράταξη «Εργοστασιακή Επιτροπή» Ναυπηγείων Σκαραμαγκά επισημαίνει ότι πρέπει να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της πάλης των εργαζομένων του κλάδου πρωτίστως η ανατροπή αυτής της πολιτικής, «ο δημόσιος φορέας Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας με κοινωνικοποιημένα όλα τα ναυπηγεία, μέσα από μια άλλη οικονομία, που θα λειτουργεί με βάση τα λαϊκά συμφέροντα».

ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Δεν γύρισε από το μεροκάματο 24χρονος εργάτης

Ενα νέο παλικάρι, μόλις 24 ετών, ο Πέτρος Μωρές, σκοτώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης όταν την ώρα της δουλειάς συμπιέστηκε - από άγνωστες μέχρι στιγμής αιτίες - σε μηχάνημα συμπίεσης (πρέσα) στην επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας «Κλειδαράς ΑΕ» στην οποία εργαζόταν, στην περιοχή Βρουλίδια στην Κάλυμνο.

Ανακοίνωση για το γεγονός εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ η οποία και μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι «η εργατική νεολαία μπαίνει πρώτη στη μηχανή αλέσματος, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο άσχημη αν πάρουμε υπόψη μας πως μεγάλο κομμάτι νέων εργατών εργάζεται με τους χειρότερους όρους, η κλαδική σύμβαση είναι άγνωστη λέξη. Αν δεν τους σταματήσουμε, θα έρθουν και άλλα θύματα. Είναι πρόθυμοι να μας κάνουν πιο εύκαμπτους στο μύλο της ανταγωνιστικότητας. Να δουλεύουμε οπότε θέλουν, όσο θέλουν, με ό,τι μισθό θέλουν». Καταγγέλλει ότι «θα ισχυριστούν ότι πρόκειται για ατύχημα, λένε ψέματα είναι δολοφονία. Οι συνθήκες εργασίας, ασφάλισης και αμοιβών είναι γνωστές σε όλο το νησί, δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι ίδιες ισχύουν σχεδόν σ' όλες τις επιχειρήσεις. Είναι οι ίδιες γιατί είναι απόρροια της πολιτικής των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που υπηρετούν». Το ΚΚΕ καλεί «όλους τους εργαζόμενους σε κάθε τόπο δουλειάς να ορθώσουν τείχος αντίστασης, να μην περάσει στην πράξη η σφαγή των εργατικών δικαιωμάτων, να σταματήσουν τα παιχνίδια με τη ζωή των νέων εργατών».

ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΚΕ
Αποθεώνουν το «διάλογο» για να στηρίξουν το κεφάλαιο

Η υποστήριξη με κάθε μέσο των πολιτικών, που εκπορεύονται από τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και τους άλλους οργανισμούς του κεφαλαίου, είναι ο βασικός στόχος των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Για την εξυπηρέτησή του, αναπαράγουν τα ίδια ιδεολογήματα που καλλιεργούνται από τον Σόιμπλε, τον Βενιζέλο και τους μίσθαρνους που δημοσιολογούν στην υπηρεσία των αστών, ενώ προσπαθούν με χυδαίο αντικομμουνισμό και αντιΠΑΜΕ επιθέσεις να απαντήσουν στην κριτική που τους ασκείται για τον επιζήμιο ρόλο που παίζουν σε βάρος των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα έγιναν στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΚΗ). Η ΠΑΣΚΕ, χειροκροτούμενη από τη ΔΑΚΕ και την «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ), επιτέθηκε στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ, λέγοντας ότι φέρουν ευθύνη για την κατάσταση των εργαζομένων! Κατηγόρησαν το ΠΑΜΕ πως φέρει μεγάλες ευθύνες για τη διάλυση του «κοινωνικού διαλόγου» μεταξύ της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και των εργοδοτών, υποστηρίζοντας ότι οι κοινωνικοί «διάλογοι» πρέπει να γίνονται γιατί είναι προς το συμφέρον των εργαζόμενων. Κατ' αρχάς είναι τιμή και όχι κατηγορία το ότι το ΠΑΜΕ εμπόδισε στην πρώτη του φάση το «διάλογο» των εκμεταλλευτών της εργατικής τάξης με τα δεκανίκια τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Εναν «διάλογο» που, όπως αποκάλυψε το ΠΑΜΕ, είχε ως περιεχόμενο την υπονόμευση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που τελικά έγινε νόμος. Αυτόν τον τόσο χρήσιμο για τους εργάτες «διάλογο» υπερασπίζεται η ΠΑΣΚΕ, η οποία διατυμπάνιζε πως «δεν υπάρχουν τάξεις σήμερα», «είμαστε όλοι Ελληνες». Αρα - κατά τη γνώμη τους - οι κεφαλαιοκράτες και οι εργάτες δεν υπάρχουν ως τέτοιοι, δεν έχουν αντίθετα συμφέροντα και μπορούν να τα βρούνε. Η αξία που έχει ο «διάλογος» γι' αυτούς φάνηκε άλλωστε και στην περίπτωση της «ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΕΒΕ»: Ενώ οι εργάτες απεργούσαν ενάντια στην εκ περιτροπής εργασίας, η διοίκηση του ΕΚΗ έκανε κρυφές συναντήσεις με την εργοδοσία, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο (η ΠΑΣΚΕ) να τους προτείνει να δεχτούν μισές αποζημιώσεις για να φύγουν από την εταιρεία..!

Συνέχεια αυτής της λογικής (και απόδειξη του ότι κάνουν «διάλογο» με τους εργοδότες, ακριβώς επειδή νοιάζονται κι αυτοί για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή για την ενίσχυση των κερδών και του κεφαλαίου) είναι τα όσα διατυπώθηκαν στην εισήγηση ενός άλλου συνεδρίου, του Εργατικού Κέντρου Εβρου, όπου πλειοψηφούν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. «Οφείλουμε να εξαντλήσουμε το περιθώριο για την ανάπτυξη, για την ανταγωνιστικότητα, για τη δημιουργία των θέσεων εργασίας» αναφέρουν και, πιο κάτω, προσθέτουν: «Καθήκον όλων μας και πρωτίστως της κυβέρνησης να παρθούν μέτρα προστασίας υπέρ του πολίτη και των πλέον αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων». Τι λένε; Να αναπτυχθούν τα μονοπώλια, για να δώσουν θέσεις εργασίας και ας μεγάλωνε η ανεργία και την περίοδο πριν από την κρίση. Θέλουν προστασία των εξαθλιωμένων και όχι κάλυψη των αναγκών των εργατικών οικογενειών. Απουσιάζει πλήρως η έννοια των κοινωνικών τάξεων. Εξαφανίζονται κάτω από την εντελώς αόριστη έννοια του πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό λένε ότι καθήκον όλων των πολιτών - καπιταλιστών, εργατών και κυβερνήσεων - είναι η ανάπτυξη των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Δηλαδή, η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, καθώς μέσο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι η συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης. Οσο για τη δημιουργία των θέσεων της εργασίας μέσω της καπιταλιστικής ανάπτυξης, είναι μια θέση που αναμασάγανε χρόνια και που η πραγματικότητα τη διαψεύδει κατηγορηματικά.

Στην ίδια εισήγηση ισχυρίστηκαν ότι η έξοδος από την ΕΕ είναι κακή, γιατί αυτή είναι η άποψη των κομμουνιστών και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Αρα με τη λυκοσυμμαχία των καπιταλιστών ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που συντρίβει τα εργασιακά δικαιώματα σε όλα τα κράτη - μέλη της. Ενώ την παραμονή στην ΕΕ τη στηρίζουν «όλοι οι άλλοι, κόμματα και συνδικαλιστικές παρατάξεις, ζητώντας μια Ευρώπη των πολιτών, που θα αναπτύσσεται προς την κατεύθυνση της πραγματικής ενοποίησης - με δημοκρατικά δομημένους θεσμούς που θα εγγυώνται τη θεσμική - κοινωνική ισότητα, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη». Δηλαδή, υποταγή των εργαζομένων στα μονοπώλια, κατάργηση της ταξικής πάλης, ταξική συνεργασία, (αυτό σημαίνει κοινωνική συνοχή στον καπιταλισμό) για να ενισχύονται τα κέρδη και να εξαθλιώνονται οι εργαζόμενοι. Γι' αυτό επιτίθενται στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ. Γιατί τους χαλούν την ταξική συνεργασία, τους αποκαλύπτουν ως μοχλούς του κεφαλαίου στο κίνημα, καλούν τους εργαζόμενους σε πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, κοινωνικοποίησή τους, αποδέσμευση από την ΕΕ. Να γιατί η δράση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι μια ακόμη απόδειξη να καταποντιστούν και τα δύο κόμματα και να γίνει πανίσχυρο το ΚΚΕ. Γιατί θα γίνει πανίσχυρο και το εργατικό κίνημα, να βάζει εμπόδια, να ακυρώνει αντεργατικά μέτρα, να ενισχύεται η πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης χωρίς αφεντικά.


Χ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ