ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΕΒΕ
Συνέχιση του αγώνα μέχρι τη δικαίωση

Φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα, μετά και από τις χτεσινές παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κατά τόπους ΟΑΕΕ για τα βιβλιάρια ασθενείας

Τη δέσμευση ότι στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα γίνει θετική εισήγηση για τη θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας των ΕΒΕ που χρωστούν στο Ταμείο, αλλά αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα υγείας, απέσπασαν με τον αγώνα τους οι δυνάμεις της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) που κινητοποιήθηκαν και χτες με παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Αττική για το οξυμένο αυτό πρόβλημα που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.

Η ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις στο θέμα: «Γνωρίζουμε ότι προεκλογικά οι υποσχέσεις δίνονται εύκολα. Ομως επιβεβαιώνεται ότι μόνο οι Αγώνες μπορεί να έχουν έστω και μικρά αποτελέσματα. Οπως έγινε πριν από 4 ημέρες με την ψήφιση της διάταξης που απαλλάσσει τους συναδέλφους στα ταξί και φορτηγά από την υποχρέωση της ασφαλιστικής ενημερότητας για να περάσουν από ΚΤΕΟ. Οπως έγινε και σε αρκετές περιπτώσεις όπου σφραγίστηκαν έστω και προσωρινά βιβλιάρια ασθενείας. Συνεχίζουμε! Διατρανώνουμε την απόφασή μας να δυναμώσουμε τον Αγώνα μας, μέχρι την τελική δικαίωση των αιτημάτων μας. Αμεση θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας, ανεξάρτητα από οφειλές στο Ταμείο. Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας όσο διαρκεί η κρίση».

Μαζικές ήταν οι χτεσινές παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΕ στην Αθήνα και στα παραρτήματα του Ταμείου σε Πειραιά, Αιγάλεω, Νίκαια, Περιστέρι, Μπραχάμι και Ιλιον, που αποτελούν συνέχεια ανάλογων κινητοποιήσεων που έγιναν και πανελλαδικά τις προηγούμενες βδομάδες. Συγκέντρωση έγινε και στον ΟΑΕΕ στην Καρδίτσα, με τη συμμετοχή δεκάδων ΕΒΕ, που «έκλεισαν ραντεβού» στην επόμενη αγωνιστική πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΒΕ.

Στην Αθήνα, όπως σημειώνει και η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ, «η διοικητής του Οργανισμού κ. Κωτίδου, αρχικά επικαλούμενη τους νόμους και τις διατάξεις περί Κοινωνικής Ασφάλισης, προσπάθησε να αποφύγει κάθε δέσμευση σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η πολιτική κυβέρνησης, μονοπωλίων και ΕΕ. Στη συνέχεια, κάτω από την πίεση συναδέλφων που ήταν παρόντες και χρειάζονται άμεσα ιατροφαρμακευτική κάλυψη και των συνδικαλιστών της ΠΑΣΕΒΕ, που με επιχειρήματα ανέδειξαν τη δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει οι εκατοντάδες, χιλιάδες μικροί αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, χωρίς φυσικά οι ίδιοι να ευθύνονται γι' αυτό, δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα σε συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, με θετική εισήγηση».

Απέναντι στη διοίκηση του ΟΑΕΕ βρέθηκαν χτες επαγγελματοβιοτέχνες με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, άλλος καρκινοπαθής, άλλος διαβητικός και ανάλογες περιπτώσεις που στερούνται την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το Ταμείο, στο οποίο χρόνια και χρόνια καταβάλλουν τις εισφορές τους. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση φανοποιού, ο οποίος έσπασε το πόδι του στη δουλειά, δεν μπορεί να βγάλει μεροκάματο εδώ και μήνες, όπως πιστοποιούν στις διμηνιαίες επανεξετάσεις οι ίδιοι οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ζητούν τα ασφάλιστρα!

Η χτεσινή κινητοποίηση, η οποία στηρίχθηκε και υλοποιήθηκε από την ΠΑΣΕΒΕ, την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), το Σύλλογο Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων στο Δήμο Αθήνας, δεκάδες κλαδικά Σωματεία, Ενώσεις, τις Επιτροπές Αγώνα στα ΤΑΞΙ κ.ά., διακρίθηκε για την αύξηση της συμμετοχής, καθώς όλο και περισσότεροι ΕΒΕ συνειδητοποιούν ότι μόνο με την αγωνιστική διεκδίκηση μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική που εφαρμόζεται, μέχρι την ανατροπή της. Γι' αυτό κλήθηκαν «να μαυρίσουν στις εκλογές αυτούς που τους μαυρίζουν τη ζωή»!

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Δεν αντέχουν την προστασία των εργαζομένων

Τελικά, αρνήθηκαν την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη μεταφορά των εργαζομένων στις συνεταιριστικές τράπεζες στην τράπεζα που θα πάρει την πελατεία τους

Σε ένα απίστευτο όργιο κοροϊδίας και εμπαιγμού προχώρησε χτες η κυβέρνηση! Αρχικά αποδέχτηκε τροπολογία του ΚΚΕ, που προέβλεπε ότι μαζί με τη μεταφορά του ενεργητικού των τριών συνεταιριστικών τραπεζών που πρόσφατα έκλεισαν σε κάποια άλλη τράπεζα, να μεταφερθούν αυτόματα και οι 187 εργαζόμενοι σε αυτές, ωστόσο... Στη συνέχεια, δηλώθηκε ότι ...η τροπολογία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, γιατί δεν έχει εγκριθεί από τον πρωθυπουργό! Τα παραπάνω συνέβησαν στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που ολοκληρώθηκε χτες.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Παντελής Οικονόμου δήλωσε ότι η τροπολογία του ΚΚΕ «γίνεται δεκτή» με μία μικρή τροποποίηση. Ομως, λίγες ώρες αργότερα η υπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου είπε ότι δε γίνεται αποδεκτή, επειδή υπάρχει σχετική εντολή του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Τον ισχυρισμό επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Φίλιππος Σαχινίδης, αναφέροντας πως «η πρωτοβουλία αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή γιατί έχει ζητηθεί από όλους τους υπουργούς όλα τα ζητήματα πρέπει να ελεγχθούν πρώτα από το γραφείο του πρωθυπουργού», για να εξεταστεί αν «σχετίζονται με το πρόγραμμα κυβερνητικής πολιτικής». Υποστήριξε πως «δεν τίθεται ζήτημα να ενεργούμε κατά παράβαση των εντολών που έδωσε ο πρόεδρος της κυβέρνησης» έτσι «η συγκεκριμένη τροπολογία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Οι τοποθετήσεις αυτές προκάλεσαν την εντονότατη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, ο οποίος τόνισε πως «μιλάμε για ένα θέατρο του παραλόγου που ξεσκεπάζει ότι υπάρχει μία δικτατορία ωμή», χαρακτηρίζοντας την πρακτική αυτή «κοροϊδία απέναντι στον κόσμο».

«Ποιον κοροϊδεύετε», συνέχισε, «είστε δυο κόμματα που στηρίζετε την κυβέρνηση. Να βγείτε εδώ σε αυτό το βήμα και να πείτε δε στηρίζω την κυβέρνηση. Οτι αποφασίζει ο Παπαδήμος!» Προκάλεσε ευθέως την κυβέρνηση να επιδείξει τιμιότητα, αναφέροντας πως «λέτε ότι όποια τροπολογία κατατίθεται πρέπει να εγκριθεί από το πρωθυπουργικό γραφείο» τώρα «όμως συμφωνούν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, εκτός αν έχουμε πρωθυπουργό Βασιλέα». Πέστε ευθέως ότι δεν γίνεται γιατί έχουμε δεσμεύσεις». Οσον αφορά την ουσία της τροπολογίας ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι «τώρα που μιλάμε, στη Λαμία απέλυσαν 15 ανθρώπους. Εμείς λέμε ότι πρέπει να καλυφθούν αυτοί οι άνθρωποι. Τι πρέπει να γίνει πολύ απλά: Αφού οι τραπεζίτες παίρνουν το χρήμα, πρέπει να πάρουν και τους εργαζόμενους. Αρα θα πρέπει να προσληφθούν». Μάλιστα ανέφερε ότι αυτή την στιγμή «έχεις ανθρώπους, οικογένειες ολόκληρες που δεν ξέρουν αν θα είναι αύριο απολυμένοι. Το αίσχος είναι ο μικρότερος χαρακτηρισμός που μπορώ να πω».

Να σημειωθεί ότι χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατάθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για 11 άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, τα οποία εγκρίθηκαν κυρίως με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικά στο άρθρο για την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα η κυβερνητική πολιτική είχε τη στήριξη τόσο του ΛΑ.Ο.Σ. όσο και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Παζάρια για την ανακεφαλαιοποίηση

Εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις και μαζικές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων

Τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης των τραπεζών στο πακέτο με τις κεφαλαιακές ενισχύσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παζαρεύουν οι μερίδες των τραπεζιτών με τη συγκυβέρνηση και τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η έκθεση για τη «βιωσιμότητα» του τραπεζικού συστήματος, που συντάσσεται από την τρόικα, με βάση την οποία ο κάθε τραπεζικός όμιλος καλείται να εκπονήσει τα επιχειρηματικά πλάνα για τα επόμενα χρόνια.

Το μεταξύ τους παζάρι έχει να κάνει με τις εκτενείς αναδιαρθρώσεις των μετοχικών κεφαλαίων τους, με το γεγονός ότι σημερινοί μεγαλομέτοχοι θα βρεθούν με πολύ χαμηλότερα ποσοστά, σε μια διαδικασία που τροφοδοτεί τη «φιλολογία» περί... «κρατικοποίησης» των τραπεζών. Είναι απόλυτα βέβαιο πως οι ερχόμενες τεράστιες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων θα καλυφθούν κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από τον πακτωλό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τα οποία φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες. Οι μεγαλομέτοχοι ενδιαφέρονται για το πώς και με ποιους όρους θα ανακτήσουν μελλοντικά τις μετοχές που θα αναλάβουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Ταυτόχρονα, άδηλο είναι το μέλλον που επιφυλάσσουν για συγκεκριμένα πιστωτικά ιδρύματα, όπως η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για το εάν και το κατά πόσον θα έχουν πρόσβαση στις προβλεπόμενες κεφαλαιακές ενισχύσεις. Σε κάθε περίπτωση επέρχονται εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις, οι οποίες θα κριθούν και από τους τελικούς όρους που θα πάρει η κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το θέμα συζητήθηκε ξανά χτες από το λεγόμενο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, όπου μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, και επικεφαλής των τραπεζικών ομίλων.

Τα τμήματα του ντόπιου κεφαλαίου συντάσσονται απόλυτα με τα αδέλφια τους τους τραπεζίτες. Ανάλογο υπόμνημα με αυτό του ΣΕΒ υπέβαλαν και οι μεγαλοεπιχειρηματίες του ΕΒΕΑ, ο επικεφαλής του οποίου, Κ. Μίχαλος, σε επιστολή του προς τη συγκυβέρνηση υπογραμμίζει την «ανάγκη άμεσης και επιτυχούς ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών», με τη «διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με την ενθάρρυνση συμμετοχής των ιδιωτών στη διαδικασία».

  • Εξω από το υπουργείο Οικονομικών συγκεντρώθηκαν, χτες, μικρο-ομολογιούχοι, που είδαν το κομπόδεμά τους να «κουρεύεται». Η συγκυβέρνηση φρόντισε να βάλει απέναντί τους τις αστυνομικές δυνάμεις κρατικής καταστολής. Ηδη με επίσημες δηλώσεις οι υπουργοί έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να κάνουν ρούπι πίσω από το υποχρεωτικό «κούρεμα». Ο εμπαιγμός απέναντι στους μικροαποταμιευτές έχει και συνέχεια αφού τα νέα ομόλογα που πήραν λήγουν μετά από 30 χρόνια (2042).
Μερίδιο από το «ΗΛΙΟΣ» θέλουν οι περιφερειάρχες

Μερίδιο στα κέρδη των επιχειρήσεων από το ξεπούλημα εκτάσεων που μεθοδεύεται μέσω του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» διεκδικεί, μετά την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Στη συνάντηση που είχαν χτες οι Περιφερειάρχες με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ζήτησαν να επισπευσθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ενίσχυση της συμμετοχής των Περιφερειών στο πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ». Να προχωρήσει, δηλαδή, η παράδοση στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, ντόπιους και ξένους, δημόσιων εκτάσεων για την παραγωγή και εξαγωγή ηλιακής ενέργειας και να συμμετέχουν ενεργά σε αυτό οι Περιφέρειες. Προφανώς και η ΕΝΠΕ ευελπιστεί να αποκομίσει κάποια... ψίχουλα ως αντιστάθμισμα στις συνεχείς περικοπές των ταμείων δήμων και περιφερειών από το κεντρικό κράτος, τις οποίες «κατανοούν»... ελέω κρίσης. Να σημειώσουμε ότι ήδη οι δήμοι έχουν ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο για τις εκτάσεις που είναι διαθέσιμες να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ