ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Διεθνής μέρα δράσης για τους πολιτικούς κρατούμενους του Ισραήλ

Στις 17 Απρίλη παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στην ισραηλινή πρεσβεία για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον αγωνιστή παλαιστινιακό λαό

Συχνές είναι οι διαδηλώσεις Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη για την απελευθέρωση των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές
Συχνές είναι οι διαδηλώσεις Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη για την απελευθέρωση των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές
Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) διοργανώνει διεθνή μέρα δράσης στις 17 Απρίλη για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ.

Τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συμμετέχουν στη διεθνή μέρα της ΠΣΟ και θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα την Τρίτη 17 Απρίλη στις 6.30 μ.μ.

Σε ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας σημειώνεται: «Απαιτούμε: Την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές και την επιστροφή όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων.

Την άμεση απελευθέρωση του παλαιστινιακού λαού από τη βαρβαρότητα των κατοχικών δυνάμεων, του στρατού του Ισραήλ.

Το σταμάτημα των εποικισμών και την αποχώρηση όλων των εποίκων που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του '67. Το γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους διαχωρισμού. Την άρση κάθε αποκλεισμού των Παλαιστινίων, στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας εκφράζει την αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη και στο λαό της Παλαιστίνης στον αγώνα για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου κράτους».

ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση πριν την έναρξη εκεχειρίας κατά το σχέδιο Ανάν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ωρες πριν από την εκπνοή του χρονικού περιθωρίου για εφαρμογή κατάπαυσης πυρός στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν, εξαιρετικά τεταμένη είναι η κατάσταση στη μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία, μετά από δύο αιματηρά επεισόδια, κατά τα οποία πυρά από το συριακό έδαφος προκάλεσαν δύο νεκρούς και αρκετούς τραυματίες εντός τουρκικού εδάφους. Η τουρκική ηγεσία εξέφρασε αγανάκτηση στο Σύρο επιτετραμμένο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι «αν δεν εφαρμοστεί η εκεχειρία, τότε η Τουρκία θα λάβει μέτρα», χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτά. Σήμερα, σε καταυλισμό Σύρων προσφύγων στην Τουρκία θα βρεθεί ο Κόφι Ανάν, ειδικός απεσταλμένος ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου, καθ' οδόν για επαφές στο Ιράν.

Εντός Συρίας, η συριακή ηγεσία, διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις πόλεις, αν δε λάβει «γραπτές εγγυήσεις» από την αντιπολίτευση ότι θα τηρήσει την εκεχειρία και θα καταθέσει τα όπλα. Το σχέδιο Ανάν, προβλέπει, αρχής γενομένης από σήμερα τα ξημερώματα, κατάπαυση πυρός εκατέρωθεν με όριο επικράτησης πλήρους ηρεμίας τις 6 τα ξημερώματα την Πέμπτη.

Ηγετικά στελέχη του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που ελέγχει, όπως διατείνεται, το μεγαλύτερο τμήμα των ενόπλων, ξεκαθάρισαν ότι δε θα δώσουν γραπτές εγγυήσεις, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Δαμασκός δε θα εφαρμόσει τη συμφωνία, αλλά δεσμεύτηκαν ότι οι ίδιοι θα τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα Ανάν. Εκκληση για άμεση εφαρμογή εκεχειρίας εκατέρωθεν απηύθυνε το Πεκίνο, ενώ η Μόσχα επανέλαβε τη στήριξή της στο σχέδιο Ανάν, δηλώνοντας έτοιμη να στείλει και παρατηρητές σε μια ενδεχόμενη δύναμη επίβλεψης της εκεχειρίας. Επαφές με τον Ρώσο ομόλογό του θα έχει σήμερα στη Μόσχα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών.

Ενταση επικρατεί και στα σύνορα με το Λίβανο, όπου χτες έπεσε νεκρός ένας Λιβανέζος εικονολήπτης, που κατέγραφε για λογαριασμό του δικτύου «αλ Τζαντίντ» μάχες που γίνονταν σε σχετικά μικρή απόσταση από τα σύνορα αλλά εντός συριακού εδάφους. Τραυματίστηκε ένας ακόμη δημοσιογράφος και καταγγέλλεται ο συριακός στρατός. Οργή εξέφρασε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Βίαιη διάλυση εργατικής διαδήλωσης

ΤΥΝΙΔΑ.--

Με βροχή δακρυγόνα, γκλομπς, ξύλο και αρκετές προσαγωγές, οι αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισαν εκατοντάδες διαδηλωτές, κυρίως εργατικά σωματεία, ενώσεις ανέργων και καλλιτεχνών που προσπάθησαν να διαδηλώσουν στην κεντρική λεωφόρο της Τύνιδας, εκεί όπου έγιναν πέρσι οι διαδηλώσεις που οδήγησαν στην εκδίωξη Μπεν Αλι από την εξουσία, στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα. Η κυβέρνηση που έχει σχηματίσει σε συνεργασία με δύο ακόμη κόμματα το ισλαμικό κόμμα «Εννάχντα», που κυριαρχεί στη βουλή που εκλέχτηκε για να εκπονήσει νέο σύνταγμα και να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, έχει απαγορεύσει τις διαδηλώσεις στη Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, υποστηρίζοντας ότι «έτσι διασφαλίζεται μεγαλύτερη ηρεμία».

Οι συγκεντρωμένοι, εκτός από το να καταγγείλουν τη συγκεκριμένη απαγόρευση, διαμαρτύρονταν για την αδιαφορία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αλλά και για τις ολοένα περισσότερες απαγορεύσεις και περιορισμούς που με διάφορα προσχήματα οι ισλαμιστές αποφασίζουν. «Ο λαός είναι εδώ», φώναζαν οι διαδηλωτές, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι όπως εκδιώχθηκε με κινητοποιήσεις ο Μπεν Αλι, μπορεί να έρθει και η σειρά της. Επίσης, χτες, ήταν ημέρα των «μαρτύρων», όπου τιμάται η μνήμη των πεσόντων σε διαδήλωση κατά της αποικιοκρατίας, στις 9 Απρίλη 1938.

Την ίδια ώρα, σε μήνυμά τους οι «Anonymous» υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να υποκλέψουν 2.726 ηλεκτρονικά μηνύματα κυβερνώντων στελεχών της «Εννάχντα» και τους προειδοποιούν ότι θα δώσουν τα πάντα στη δημοσιότητα, μεταξύ των οποίων, όπως λένε, συγκαταλέγονται και πολλά μηνύματα επικοινωνίας και στενής συνεργασίας με την τουρκική ηγεσία, αν δεν επιτραπεί να πραγματοποιούνται κανονικά διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες και αν δεν ληφθούν μέτρα για τους ανέργους.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Την Παρασκευή η συνάντηση Τεχεράνης - ομάδας των «6»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την πεποίθηση ότι «από το νέο γύρο επαφών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με την ομάδα των "6" - τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) και τη Γερμανία - μπορεί να προκύψει πρόοδος, ακόμη και συμφωνία» διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, ανακοινώνοντας ότι μετά από τόσους μήνες οι δύο πλευρές θα συναντηθούν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, πάντως, κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να τίθεται καμία προϋπόθεση πριν την επανάληψη των επαφών, γιατί κάτι τέτοιο προκαταβάλλει το αποτέλεσμα και ουσιαστικά υποσκάπτει κάθε προσπάθεια διαλόγου.

Η αναφορά Σαλεχί είχε ως προφανή αφορμή τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, που διέρρεαν ότι το Ιράν θα πρέπει να τερματίσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου και να κλείσει την υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση κοντά στην πόλη Κομ. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της ιρανικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας, Φαραϊντούν Αμπάσι, εμφανίζεται έτοιμος να προτείνει στους «6» να σταματήσει η Τεχεράνη τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 20%, ένα ποσοστό που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκευή πυρηνικών όπλων (όπου χρειάζεται εμπλουτισμός της τάξης του 90%).

Οπως φαίνεται, επίσης, οι προσπάθειες της ιρανικής ηγεσίας ν' αποφύγει να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη (λόγω της ιρανικής δυσφορίας για την τουρκική ενεργό ανάμειξη στις εξελίξεις στη Συρία), στις οποίες συμμετείχε και η Μόσχα, δεν απέφεραν αποτελέσματα. Εντούτοις, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι στη Βαγδάτη θα γίνει η δεύτερη συνάντηση, της οποίας η ημερομηνία θα οριστεί την Παρασκευή, με την ομάδα των «6», από την οποία δεν είχε εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση για τη συνάντηση της Παρασκευής μέχρι χτες βράδυ, αν και διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες την παρουσίαζαν ως σίγουρη.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Πρόσκληση συνεργασίας στο ΝΑΤΟ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), που πραγματοποιήθηκε στις 6 Απρίλη στην πρωτεύουσα του Καζαχστάν, Αστάνα, εγκρίθηκε απόφαση πρόσκλησης για συνεργασία της ΟΣΣΑ με το ΝΑΤΟ. Να σημειωθεί πως στην ΟΣΣΑ συμμετέχουν Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργισία, Ρωσία, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζαχστάν, Ερζάν Καζιχάνοφ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης το Συμβούλιο έθιξε ζητήματα ενίσχυσης των συλλογικών μέτρων υποστήριξης και συμμαχικής αλληλεγγύης, αφού υπάρχουν εξωτερικές απειλές για την ασφάλεια, καθώς και πολιτική και οικονομική πίεση. Οπως ανέφερε: «Συζητήθηκαν τα θέματα αντιμετώπισης των αυξημένων απειλών και των προκλήσεων της ασφάλειας που προέρχονται από το έδαφος του Αφγανιστάν, λόγω της μεταβίβασης της ευθύνης για την ασφάλεια στη χώρα στις δυνάμεις ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων είναι και το θέμα της ενίσχυσης των συνόρων Τατζικιστάν - Αφγανιστάν καθώς και της οργάνωσης της μεταφοράς των φορτίων της Διεθνούς Δύναμης από το Αφγανιστάν».

Επίσης, συζητήθηκε η επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, καθώς και τα πιθανά συντονισμένα μέτρα για την εξασφάλιση της ασφάλειας και πολιτικών συμφερόντων των κρατών - μελών της ΟΣΣΑ στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας και άλλα σημαντικά ζητήματα. Την ενισχυμένη συνεργασία, μεταξύ της ΟΣΣΑ και του ΝΑΤΟ, στήριξαν και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ωστόσο, από τη μεριά του το ΝΑΤΟ έχει ως τα τώρα επιλέξει το δρόμο της ενίσχυσης της συνεργασίας του με την καθεμία χώρα ξεχωριστά, στα πλαίσια του λεγόμενου «Συνεταιρισμού για την ειρήνη», και προς το παρόν δείχνει να «αγνοεί» τον πολιτικό - στρατιωτικό «συνασπισμό» της ΟΣΣΑ, στον οποίο είναι ενταγμένες οι παραπάνω χώρες.


Ι.Π.

ΡΩΣΙΑ
ΑντιΝΑΤΟική κινητοποίηση

Οπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, στις 9 Απρίλη στην πόλη Ουλιάνοφσκ πραγματοποιήθηκε πικετοφορία διαμαρτυρίας για τη δημιουργία του διαμετακομιστικού κέντρου στην πόλη για τη μεταφορά των ΝΑΤΟικών φορτίων από και προς το Αφγανιστάν. Οι διαμαρτυρόμενοι έστησαν σκηνές έξω από την πόλη, δίπλα στο αεροδρόμιο «Βοστότσνι», που σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο μεταφοράς των φορτίων των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Στο μεταξύ, το περασμένο Σάββατο πάνω από 800 άνθρωποι πήραν μέρος στις αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ουλιάνοφσκ. Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα «Οχι στο ΝΑΤΟ!», η οποία ολοκληρώθηκε στην πλατεία των 100 χρόνων από τη γέννηση του Λένιν.

Νωρίτερα ο κυβερνήτης της περιοχής του Ουλιάνοφσκ, Σεργκέι Μορόζοφ, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη δυναμική των κινητοποιήσεων κατά της παρουσίας του ΝΑΤΟ, απευθυνόμενος στους κατοίκους της πόλης, δήλωσε πως στο Ουλιάνοφσκ δεν θα υπάρξει ούτε στρατιωτική βάση, ούτε κάποιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ. Στο διαμετακομιστικό κέντρο, όπως δήλωσε, δε θα υπάρχει ούτε στρατιωτικό, ούτε πολιτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ. Η μεταφορά των ΝΑΤΟικών φορτίων θα είναι μια «εμπορική διαδικασία», την οποία θα πραγματοποιούν αποκλειστικά ρωσικά αεροσκάφη και Ρώσοι πιλότοι, ενώ σημείωσε πως δεν πρόκειται να χτιστούν κάποιες επιπλέον εγκαταστάσεις για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ