ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
Στα 559 εκατ. ευρώ για το α' τρίμηνο

«Φέσια» ύψους 7,5 εκατ. ευρώ τη μέρα, κόντρα και στη ραγδαία πτώση των εμπορικών δοσοληψιών

Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνουν τα κάθε είδους φέσια, οι ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές, εξέλιξη που έχει να κάνει με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, με τα απούλητα εμπορεύματα που ξεμένουν, τις συνεχιζόμενες αναταράξεις στις ροές κεφαλαίων από το επίπεδο της παραγωγής σε αυτό της λαϊκής κατανάλωσης που επίσης συνεχίζει σε διαδικασία βύθισης. Το «φαινόμενο» παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, «κόντρα» τόσο στη συνεχιζόμενη κάθετη πτώση των εμπορικών δοσοληψιών, όσο και των αυξημένων μέτρων ελέγχου και αποτροπής που παίρνουν οι τραπεζίτες.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί και ενταθεί μέχρις ότου βγουν οριστικά εκτός «ανταγωνισμού» οι αδύναμοι κρίκοι, πρώτα και κύρια, οι μικροί επαγγελματίες και επιχειρήσεις, στους οποίους μετακυλίονται όλα τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης. Το Μάρτη φέτος καταγράφηκε απότομη επιδείνωση, με την αξία των ακάλυπτων επιταγών να σπάει κάθε κοντέρ, να ξεπερνά τα 202 εκατ. ευρώ (από 163 εκατ. ευρώ το Μάρτη του 2011) και με το ρυθμό της διόγκωσης να φτάνει στο 24%!

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για το τρίμηνο Γενάρη με Μάρτη 2012, που η «Τειρεσίας ΑΕ» συλλέγει από τις εμπορικές τράπεζες, η αξία των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών ξεπέρασε και το μισό δισ. ευρώ, για να διαμορφωθεί στα 559,3 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε φέσια ύψους 7,5 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα!

Συγκεκριμένα:

Οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν στα 500,6 εκατ. ευρώ και σε αριθμό τεμαχίων έφτασαν τις 178.412.

Οι απλήρωτες συναλλαγματικές διαμορφώθηκαν στα 58,7 εκατ. ευρώ (από 229 εκατ. ευρώ) και σε αριθμό τεμαχίων τις 34.765.

Στο σύνολο (ακάλυπτες επιταγές - συναλλαγματικές) φτάνουν στα 559,3 εκατ. ευρώ.

Σε πορεία συνεχούς κλιμάκωσης συνεχίζουν και τα δάνεια των νοικοκυριών που οι τραπεζίτες βγάζουν στο «κόκκινο», με «καθυστέρηση» πληρωμής πάνω από τρεις μήνες. Απόλυτα ψευδεπίγραφες αποδείχνονται μια προς μια, όλες μαζί οι ρυθμίσεις τάχα «διευκόλυνσης» που εφαρμόζουν ή που υπόσχονται οι κυβερνήσεις από κοινού με τους τραπεζίτες. Ηδη τα επισφαλή δάνεια των νοικοκυριών έχουν ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ, με τους τραπεζίτες να περιμένουν παραπέρα απογείωση στο επόμενο διάστημα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Θέλει κατάργηση των τιμοκαταλόγων χονδρικής

Ούτε καν την τυπική διαδικασία της υποβολής τιμοκαταλόγων χονδρικής δε θέλει η λεγόμενη Επιτροπή Ανταγωνισμού, εμφορούμενη προφανώς από τις ψευτοθεωρίες ότι η απελευθέρωση των αγορών οδηγεί στη συγκράτηση των τιμών και εξυπηρετώντας, θέλοντας και μη, τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Με σειρά επιχειρήματα όπως ότι «δεν συντρέχουν λόγοι υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος για τη διατήρησή της», «οι τιμοκατάλογοι χονδρικής λειτουργούν ως "πλαφόν" τιμών», «δεν προωθούσε την διαφάνεια των τελικών (λιανικών) τιμών, δεν συνιστά αποτελεσματικό εργαλείο εποπτείας τιμών» και άλλα παρόμοια, η Επιτροπή Ανταγωνισμού γνωμοδότησε στο αίτημα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ότι «επιβάλλεται» η κατάργηση της διάταξης που πρόβλεπε την υποχρέωση υποβολής τιμοκαταλόγων χονδρικής από τις επιχειρήσεις προς το υπουργείο, κάτι το οποίο έχει ήδη εξαγγείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι ρυθμίσεις αυτές δεν συνιστούν πρόσφορα και αναγκαία μέσα για την εξυπηρέτηση επιτακτικών λόγων δημόσιου συμφέροντος. Επιχειρηματολογώντας, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι δημιουργούν σωρευτικά «στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης αγαθών σε βάρος του καταναλωτικού κοινού» γιατί... επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με επιπλέον διαχειριστικό και λειτουργικό κόστος.

Είναι ολοφάνερο ότι όλα αυτά αποτελούν παραμύθια, πολύ περισσότερο όταν γίνεται αναφορά σε μια αγορά που σύμφωνα με τις δικές τους προσεγγίσεις, η απελευθέρωση των τιμών έχει εξασφαλιστεί εδώ και χρόνια, ωστόσο όχι μόνο συγκράτηση των τιμών δεν έχει παρατηρηθεί, αλλά οι τιμές σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης κινούνται σταθερά προς τα πάνω. Στην πραγματικότητα, οι δοξασίες των οπαδών της «απελευθέρωσης της αγοράς», που τάχα θα οδηγούσε στην αποκλιμάκωση της ακρίβειας, αποδείχτηκαν τόσο κάλπικες και αποπροσανατολιστικές, που οι ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα των ειδών λαϊκής κατανάλωσης συνεχίζονται και στις μέρες μας, παρά το γεγονός ότι για τέταρτη συνεχή χρονιά διανύουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση.

ΤΖΙΡΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΛΙΑΝΙΚΗΣ
Κατρακύλα 10,3%!

Στο 27,7% η βύθιση στην τριετία 2009-2011

Σε ρότα κλιμακούμενης κατρακύλας συνέχισε και για το μήνα Γενάρη του 2012 ο τζίρος στα καταστήματα λιανικής πώλησης, διαδικασία που αναμένεται να ενταθεί και οξυνθεί παραπέρα, μαζί με την καταβύθιση των λαϊκών εισοδημάτων.

Με βάση την τελευταία μέτρηση της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) ο όγκος των πωλήσεων από τα κάθε είδους καταστήματα λιανικής συρρικνώθηκε σε ποσοστό 10,3%. Σωρευτικά η βύθιση της λαϊκής κατανάλωσης μέσα στην τελευταία τριετία (2009-2011) έχει φτάσει στο 27,7% με τους εξής ρυθμούς: 2009: 11,3%, 2010: 6,2%, 2011: 10,2%

Για το Γενάρη φέτος καταγράφεται παραπέρα ραγδαία πτώση των πωλήσεων σε όλες τις κατηγορίες, με την κατρακύλα στα καταστήματα διατροφής να φτάνει στο 8,8%, στα καύσιμα και λιπαντικά στο 12,7% και στα «λοιπά καταστήματα» στο 12,1%.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τις επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων:

  • Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ): -6,7%
  • Πολυκαταστήματα: -17,6%
  • Ενδυση - υπόδηση: -19,9%
  • Τρόφιμα - ποτά - καπνός: -18,1%
  • Επιπλα - οικιακός εξοπλισμός: -10,4%
  • Βιβλία - χαρτικά : 11,9% κ.ά.
«ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ»
Ετοιμο για το «σφυρί»

Τις τελικές προτάσεις από διάφορους επίδοξους μεγαλοεπενδυτές, και άλλα τρωκτικά όπως του λεγόμενου real estate, περιμένουν η συγκυβέρνηση και τα κόμματά της (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) προκειμένου να βγάλουν οριστικά στο σφυρί το φιλέτο του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, μαζί με τις παραλιακές εκτάσεις και υποδομές.

Από το λεγόμενο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Δημόσιας Περιουσίας του Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοινώθηκε χτες η «ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαδικασίας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση και για την απόκτηση πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου στην «Ελληνικό ΑΕ» υποβλήθηκαν 9 προσφορές από «ενδιαφερόμενους» οι οποίες θα «αξιολογηθούν» στην επόμενη φάση, δηλαδή από τη διάδοχη κυβέρνηση που ετοιμάζουν.

Η κυβερνητική προσφορά αφορά έκταση 6,25 εκατ. τ.μ. του παλιού αεροδρομίου. Επίσης, την παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά μαζί με τις αθλητικές εγκαταστάσεις, μαρίνες κ.ά. σε ακτογραμμή έκτασης 3,5 χλμ.

ΛΑΡΙΣΑ
Ζημιές σε δενδροκαλλιέργειες

Ζημιές σε δενδροκαλλιέργειες στην περιοχή της Αγιάς του νομού Λάρισας προκάλεσε η τριαντάλεπτη έντονη καταιγίδα που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου και συνοδεύτηκε από χαλαζόπτωση, κατά τόπους ισχυρή.

Ιδιαίτερα χτυπήθηκαν καλλιέργειες με κερασιές, μηλιές, αχλαδιές, ροδακινιές, αμυγδαλιές και ψυχανθή που βρίσκονται στα όρια των δημοτικών διαμερισμάτων Αμυγδαλής, Νεοχωρίου, Πρινιάς, Ανάβρας, Αετολόφου και Γερακαρίου, ενώ εκτιμάται πως μεγαλύτερη ζημιά πρέπει να έγινε σε πρώιμες ποικιλίες, όπου έχει ξεκινήσει η καρπόδεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ