ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΙΝ
Ανακυκλώσιμος αντικομμουνισμός

Στις 16 Απρίλη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στο Στρασβούργο εξέδωσε απόφαση σχετικά με την εκτέλεση των Πολωνών αξιωματικών στην περιοχή του Κατίν, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Με την απόφαση αυτή το ΕΔΔΑ χρησιμοποιείται για την ανακύκλωση της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, «πατέρας» της οποίας ήταν ο φασίστας Γκέμπελς και σύμφωνα με την οποία για το έγκλημα ευθύνεται η ΕΣΣΔ, κι όχι η ναζιστική Γερμανία.

Η απόφαση εκδόθηκε μετά από αγωγή που κατέθεσαν 15 συγγενείς Πολωνών, που εκτελέστηκαν στο Κατίν, σε βάρος της Ρωσίας.

Το ΕΔΔΑ αποφάσισε επίσης πως οι ρωσικές αρχές δεν έδωσαν στους συγγενείς των Πολωνών αιχμαλώτων πολέμου επαρκείς πληροφορίες για την τύχη των νεκρών και δεν έκαναν σημαντικές προσπάθειες για τον εντοπισμό των τάφων των συγγενών τους.

Οπως σημειώνεται στην απόφαση «ωστόσο, υπολογίζοντας, πως τα εγκλήματα πολέμου δεν έχουν καμία προθεσμία παραγραφής, την περίοδο μετά την επικύρωση της Σύμβασης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων δεν βρέθηκε κανένα νέο στοιχείο ή απόδειξη, που θα μπορούσε να υποχρεώσει τις ρωσικές αρχές να προχωρήσουν σε νέα έρευνα». Και υπογραμμίζεται πως «το δικαστήριο έκρινε πως η εξέταση της καταγγελίας... βρίσκεται πέρα από αρμοδιότητες του δικαστηρίου». Το ΕΔΔΑ απέρριψε έτσι το αίτημα των αιτούντων να τους χορηγηθεί αποζημίωση. Με τον τρόπο αυτό το ΕΔΔΑ ικανοποιεί κατά κάποιο τρόπο και τη σημερινή αστική εξουσία της Ρωσίας, που δεν επιθυμεί να σηκώσει το βάρος πιθανών οικονομικών αποζημιώσεων, αν και συμμετέχει ενεργά στην αμαύρωση της ΕΣΣΔ. Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει ο πρώην εισαγγελέας της ΕΣΣΔ, Βίκτορ Ιλιούχιν, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού είχε στηθεί ολόκληρος μηχανισμός παραχάραξης των ιστορικών αρχείων της ΕΣΣΔ από τον πρώην Πρόεδρο της Ρωσίας Μπ. Γιέλτσιν για να στηριχθεί η συγκεκριμένη αντισοβιετική σκευωρία.

Σε δήλωσή του ο Σεργκέι Ομπουχοφ Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και βουλευτής της Κρατικής Δούμας, υπογραμμίσε ότι «η "υπόθεση του Κατίν", ως ένα από τα εγκλήματα του ναζισμού το 1941, αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο της Νιρεμβέργης το 1946», ενώ υπενθύμισε την έρευνα του Ιλιούχιν.


Ι. Π.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ-ΙΣΠΑΝΙΑ
Ενταση για σχέδια εθνικοποίησης πετρελαϊκής εταιρείας

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Διεθνείς διαστάσεις έχει ήδη λάβει η απόφαση της προέδρου της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες να καταθέσει σχέδιο νόμου προς έγκριση στο Κογκρέσο για την εθνικοποίηση της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας YPF. Το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών (51%) περνάει στο κράτος, σε βάρος της ισπανικής πολυεθνικής Repsol, που σήμερα κατέχει το 57,4%.

Την αποστολή του νομοσχεδίου όχι τυχαία την έκανε την προηγούμενη Πέμπτη πριν την μετάβασή της στην Κολομβία για την Σύνοδο της Αμερικής ενώ το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα περάσει το 26,01% των μετοχών και στις τοπικές κυβερνήσεις των πετρελαιοπαραγωγών επαρχιών το 26,99% και παράλληλα δίδεται προθεσμία ενός μήνα για διαβουλεύσεις όσον αφορά την εκχώρηση των μετοχών, που σήμερα ανήκουν κατά 57,43% στην Repsol, το 25,46% στην οικογένεια Ασκενάζι μέσω του Petersen Group, το 17,09% των μετοχών τίθεται σε δημόσια διαβούλευση ενώ η κυβέρνηση κατέχει μόλις το 0,02%. Ως κύρια αιτία για την απόφαση της κυβέρνησης εμφανίζεται η «παντελής έλλειψη επενδύσεων για έρευνα και ανάπτυξη» εκ μέρους της Repsol που διαμοιράζει το 90% των κερδών στους μετόχους της και η εξώθηση της Αργεντινής να αναγκάζεται να εισάγει ενέργεια.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας κατήγγειλε ως «εχθρική» την κίνηση της Αργεντινής και πρόσθεσε ότι θα λάβει «προσήκοντα, σαφή και ισχυρά μέτρα», όπως δήλωσε ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία ενώ το θέμα ξαφνικά έγινε πρώτο θέμα της ατζέντας του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, που βρίσκεται στο Μεξικό για τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Πουέρτο Βαγιάρτα, ενώ μετά το πέρας των εργασιών θα μεταβεί στην Κολομβία.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Διαφωνίες με ΗΠΑ και Καναδά

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Χωρίς τελική διακήρυξη για δεύτερη συνεχόμενη φορά, μετά τη Σύνοδο του 2009, ολοκληρώθηκε η Σύνοδος της Αμερικής υπό την αιγίδα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, που έγινε το Σαββατοκύριακο στην Καρταχένα της Κολομβίας, καθώς δεν υπήρξε συναίνεση σε κανένα ζήτημα, έστω και γενικόλογα διατυπωμένο, όπως το εμπόριο, ο πόλεμος των ναρκωτικών, οι διμερείς, διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις.

Στη Σύνοδο δεν παρέστη ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη πρόσκληση της Κούβας, καθώς και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες για λόγους υγείας και τέλος ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα. Ενώ από τη Σύνοδο αποχώρησε και η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες μετά το «λάθος» του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να αποκαλέσει τις νήσους Μαλβίνας - Φόκλαντς για τους Βρετανούς - Μαλδίβες (βρίσκονται στον Ειρηνικό).

ΗΠΑ και Καναδάς έβαλαν βέτο για τη συμμετοχή της Κούβας στον Οργανισμό όπως επιθυμούν όλες οι άλλες χώρες της περιοχής. Μέχρι και ο αντιδραστικός πρόεδρος της Κολομβίας - οικοδεσπότης της Συνόδου - Μανουέλ Σάντος σημείωσε με νόημα πως «εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνειδητοποιήσουν πως τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά τους συμφέροντα δεν βρίσκονται στο Αφγανιστάν ούτε στο Πακιστάν, αλλά στη Λατινική Αμερική... θα υπάρξουν σπουδαία αποτελέσματα».

Το μεγάλο αγκάθι που προκάλεσε και τα «χαρακώματα» ήταν το ζήτημα της Κούβας, επίσης η προσπάθεια της Αργεντινής να επανακτήσει την κυριαρχία στα νησιά Μαλβίνας, που έχει τη στήριξη όλων των λατινοαμερικανικών κυβερνήσεων. Τα σχέδια των ΗΠΑ για «ανάπτυξη» προς το συμφέρον της συνάντησαν δυσκολίες καθώς αναπτύσσονται διάφορες καπιταλιστικές ολοκληρώσεις στην περιοχή όπως «Mercosur», «Unasur» ή επίσης η με κάπως διαφορετικό προσανατολισμό «Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική».

Από τη σύνοδο δεν έλειψε και το σκάνδαλο με την αμερικανική αντιπροσωπεία που αντικατέστησε την τελευταία στιγμή 11 μέλη των Μυστικών Υπηρεσιών και 5 στρατιώτες (στην ασφάλεια του Ομπάμα), που φέρονται να έφερναν στο ξενοδοχείο που διέμεναν στην Καρτεχένα πόρνες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας με πλειοψηφία εκλέχτηκε ο Αμερικανός κορεατικής καταγωγής Τζιμ Γιονγκ Κιμ για την προεδρία του διεθνούς οργανισμού.

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.-- Σε απεργία προχώρησαν οι εργάτες που δουλεύουν στην κατασκευή των γηπέδων του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2014 στη Βραζιλία. Από την Πέμπτη, σταμάτησαν τις εργασίες στο στάδιο Σαλβαδόρ, απαιτώντας αυξήσεις των αποδοχών τους και κατοχύρωση δικαιωμάτων και επιδομάτων. Συνεχίζεται επίσης η απεργία στα εργοτάξια των υπό ανέγερση σταδίων στη Φορταλέσα και στη Νατάλ στα βορειοανατολικά της χώρας.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, στη Βραζιλία, με κύριο στόχο τη σύσφιξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Μία επίσκεψη συνέχεια της αντίστοιχης της προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, την προηγούμενη βδομάδα στις ΗΠΑ.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- 400 κρατούμενοι απέδρασαν από φυλακή στην πόλη Μπανού στο Βορειοδυτικό Πακιστάν, την Κυριακή, μετά από επίθεση στο σωφρονιστικό κατάστημα «ισλαμιστών μαχητών». Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν, λέγοντας ότι απελευθέρωσαν εκατοντάδες «αντάρτες».

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιος του Μουαμάρ, που κρατείται από ενόπλους πολιτοφυλακής στην πόλη Ζλιτάν, θα μπορούσε να δικαστεί και στη Λιβύη, διέρρευσε, χτες, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αλλά υπό την επίβλεψη του Διεθνούς Δικαστηρίου. Πρόκειται για προσπάθεια να υπερσκελιστεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από την άρνηση των νέων λιβυκών αρχών να τον παραδώσουν στο ΔΠΔ που έχει εκδώσει κατηγορίες σε βάρος του.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Προκαλεί ο αντικομμουνιστής Μπρέιβικ

ΟΣΛΟ.--

Ξεκίνησε τη Δευτέρα υπό δρακόντια μέτρα ασφαλείας η δίκη του εθνικιστή και αντικομμουνιστή Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος ευθύνεται για το θάνατο συνολικά 77 ανθρώπων τον Ιούλιο του 2011 στη Νορβηγία όταν προκάλεσε βομβιστική επίθεση στην έδρα της κυβέρνησης στο Οσλο και στη συνέχεια δολοφόνησε εν ψυχρώ 69 νέους στο νησί Ουτόγια, σε κατασκήνωση της νεολαίας του λεγόμενου Εργατικού Κόμματος.

Απευθυνόμενος στο ακροατήριο του δικαστηρίου με ναζιστικό χαιρετισμό παραδέχθηκε τις πράξεις του, αλλά δήλωσε αθώος καθώς, όπως υποστήριξε, βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα απέναντι στους «προδότες της πατρίδας του» και πρόσθεσε πως θα τις έκανε και πάλι. Αυτοχαρακτηρίστηκε «εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού και νορβηγικού κινήματος αντικομμουνιστικής αντίστασης» και χαρακτήρισε τη σφαγή «την πιο καλοσχεδιασμένη και θεαματική πολιτική επίθεση στην Ευρώπη από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Δύο αντικρουόμενες εκτιμήσεις έχουν ήδη γίνει σχετικά με το αν ο Μπρέιβικ είναι ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του. Σε περίπτωση που κρίνει το δικαστήριο πως είναι ψυχικά ασθενής θα εγκλειστεί σε ψυχιατρική κλινική, ενώ αν κριθεί ποινικά υπεύθυνος και κριθεί ένοχος θα φυλακιστεί για 21 χρόνια.

ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ - ΣΟΥΔΑΝ
Συνέχιση εχθροπραξιών

ΤΖΟΥΜΠΑ-ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Αποφασισμένη να απωθήσει κάθε επίθεση στην πετρελαιοφόρα σουδανική περιοχή Χέγκλιγκ που έχει καταλάβει από την περασμένη βδομάδα φαίνεται η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν, ενώ συνεχίζονται οι εχθροπραξίες με το σουδανικό στρατό κατά μήκος μεθοριακών περιοχών αμφοτέρων πλευρών.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του νοτιοσουδανικού στρατού Φίλιπ Αγκερ χαρακτήρισε την κατάσταση στα σύνορα «εύθραυστη» και την ένταση που επικρατεί «πολλή υψηλή», σημειώνοντας το νέο βομβαρδισμό του Χέγκλιγκ προχτές (Δευτέρα) από τη σουδανική πολεμική αεροπορία σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της περιοχής αλλά και τον πρότερο (την περασμένη Κυριακή) εναέριο βομβαρδισμό που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον πέντε αμάχων...

Επιπλέον, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι κατά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε η σουδανική αεροπορία χτυπήθηκαν και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ δίχως εντούτοις να τραυματιστεί το εκεί προσωπικό του ΟΗΕ.

Στο Χαρτούμ πάντως (πρωτεύουσα του Σουδάν) το Κοινοβούλιο χαρακτήρισε τη νοτιοσουδανική κυβέρνηση «εχθρική» και ζήτησε την γρήγορη απελευθέρωση του Χέγκλιγκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ