ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΜΕΡΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
Σε απεργία πείνας εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ

Από την χθεσινή παράσταση στην ισραηλινή πρεσβεία
Από την χθεσινή παράσταση στην ισραηλινή πρεσβεία
ΡΑΜΑΛΑ - ΑΘΗΝΑ.--

Απεργία πείνας άρχισαν χθες 1.500 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους. Η επιλογή της ημέρας δεν είναι τυχαία, αφού χθες η ημέρα έχει κατοχυρωθεί ως «Ημέρα Παλαιστινίων Κρατουμένων» και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε όλες σχεδόν τις παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Οχθης και στη Λωρίδα της Γάζας.

Η είδηση θεωρείται βασικός λόγος για τον οποίο ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ αρνήθηκε να παρευρεθεί, χθες, σε προγραμματισμένη τυπική συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Νετανιάχου.

Στο πλευρό των αγωνιστών Παλαιστινίων η ΠΣΟ και το ΠΑΜΕ

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Δράσης για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) διοργάνωσε, χθες, διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις του κόσμου (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, σε 34 χώρες).

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους της ΠΣΟ ο ΓΓ της Γιώργος Μαυρίκος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Γιώργης Μπουλούγαρης, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Μανώλης Ραλάκης, ο Πρόεδρος της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών, Μαρουάν Μαρουάν, ενώ μήνυμα διάβασε στην αραβική γλώσσα εκ μέρους της Ενωσης και ο Μουχάμαντ Εϊκνάιμπι. Στο υπόμνημα που θυροκολλήθηκε στην ισραηλινή πρεσβεία ζητείται άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων, επιστροφή των προσφύγων, άμεσος τερματισμός της ισραηλινής κατοχής, τερματισμός του εποικισμού και αποχώρηση όλων των εποίκων από τα κατεχόμενα εδάφη, κατεδάφιση του διαχωριστικού τείχους, άρση κάθε αποκλεισμού, βιώσιμο και κυρίαρχο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967.

Επίσης ο ΓΓ της ΠΣΟ, απέστειλε επιστολή στην Ναβανέθεμ Πιλάι, ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Σε αυτή σημειώνει ότι σήμερα στις φυλακές του Ισραήλ κρατούνται 4.600 Παλαιστίνιοι αγωνιστές από τους οποίους οι 560 έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη από ισραηλινά δικαστήρια, 220 είναι παιδιά, 24 είναι μέλη του κοινοβουλίου, 7 είναι γυναίκες, 300 βρίσκονται υπό το καθεστώς «διοικητικής κράτησης» χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, και 204 κρατούμενοι έχουν ήδη πεθάνει στις ισραηλινές φυλακές. Σημειώνει επίσης με έμφαση: «το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποτύχει να προσφέρει επανόρθωση για τα θύματα της κατοχής, να πετύχει το σεβασμό του Ισραήλ για την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης, την Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και άλλων σημαντικών διεθνών αποφάσεων» και το καλεί «άμεσα να λάβει μέτρα, να χρησιμοποιήσει την εξουσιοδότησή του και να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους κρατούμενους, θύματα βασανιστηρίων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται παιδιά και γυναίκες».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Καμπάνια ενάντια στην ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία

Καμπάνια για την Ειρήνη στη Συρία πραγματοποίησε την Κυριακή και συνεχίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (TKP), ενάντια στην κλιμακούμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση όπου η αντιδραστική κυβέρνηση του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν παίζει ενεργό ρόλο. Μέλη και στελέχη του ΤΚΡ ξεκίνησαν από διάφορες περιοχές της χώρας για να κατευθυνθούν στα σύνορα με τη Συρία, όπου έχει στηθεί η λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας» και υπάρχουν καταυλισμοί προσφύγων και βεβαίως είναι και το ορμητήριο των ενόπλων της αντιπολίτευσης που στηρίζει η αστική τάξη της Τουρκίας. Η αστυνομία και οι αρχές ασφαλείας επιχείρησαν να μπλοκάρουν τα λεωφορεία της καμπάνιας, όπου εκτός από τους κομμουνιστές συμμετείχαν και άλλοι αγωνιστές. Τέτοιες ενέργειες έγιναν στις πόλεις Χιτάι, Αγκυρα, Ιστανμπούλ, Γκαζιαντέπ, Αδανα, Μερσίν, Τσεϊχάν όπου έγιναν και 7 συλλήψεις και άλλες πόλεις. Τα στελέχη και μέλη του ΤΚΡ κατήγγειλαν το κυβερνητικό αυταρχισμό και προχώρησαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στις πόλεις όπου παρεμποδίστηκε η διέλευση. Στην Αγκυρα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι διαδήλωση έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού Ερντογάν. Αντίστοιχη διαμαρτυρία έγινε και στα Αδανα.

Οι φιλειρηνικοί διαδηλωτές δήλωσαν ότι θα εντείνουν τη δράση τους ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα προς τη Συρία και καταδίκασαν τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης που συμβάλλει σε αυτή και φέρνει πιο κοντά τον πόλεμο με ό,τι καταστροφικές συνέπειες θα έχει αυτό για τους λαούς της περιοχής. Το ΚΚ Τουρκίας υπογραμμίζει ότι το καθεστώς δε θα μπορέσει να φιμώσει τους υποστηρικτές της ειρήνης.

ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Δημαγωγία διαχείρισης

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στην τελική ευθεία έχει πλέον εισέλθει η μάχη για τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία την Κυριακή 22 Απρίλη και οι δύο βασικοί διεκδικητές του θώκου έχουν ανεβάσει τους τόνους, αλλά και τις δημαγωγικές υποσχέσεις και την τρομοκράτηση του λαού με τον «μπαμπούλα» της κατάστασης στην Ελλάδα. Μετά τις μεγάλες ανοιχτές συγκεντρώσεις που πραγματοποίησαν, την Κυριακή, περίπου την ίδια ώρα, σε διαφορετικά σημεία του Παρισιού, οι δύο κύριοι διαχειριστές του συστήματος, ο συντηρητικός Νικολά Σαρκοζί και ο «σοσιαλιστής» Φρανσουά Ολάντ επέστρεψαν στις περιοδείες τους στην επαρχία.

Ο Σαρκοζί κατηγορεί τον Ολάντ ότι οδηγεί τη Γαλλία στην κατάσταση της Ελλάδας και ο Ολάντ αντίστοιχα ότι ο Σαρκοζί εκπροσωπεί τους πλούσιους και έχει φέρει ήδη τη Γαλλία σε αυτή την κατάσταση. Και οι δύο βεβαίως κρύβουν ότι έχουν κοινή στρατηγική που συμβάλλει στη διέξοδο από την κρίση που συμφέρει το κεφάλαιο και όχι το λαό. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η δήθεν κριτική του Σαρκοζί στη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την κρίση ή τα περί επαναδιαπραγμάτευσης του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου του Ολάντ.

Από κοντά έρχεται και ο υποψήφιος του λεγόμενου «Αριστερού Μετώπου» (σοσιαλδημοκράτες και το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ), Ζαν Λικ Μελανσόν, που επίσης μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση, φορολογία των πλουσίων και νέο συσχετισμό εξουσίας που δήθεν θα ...σπρώξει τη σοσιαλδημοκρατία «αριστερά». Ειδικά αυτή η υποψηφιότητα στη χώρα μας προβάλλεται από διάφορες οπορτουνιστικές δυνάμεις (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) ως το «βαρόμετρο», για να υπάρξει δήθεν στροφή στην ΕΕ. Και όλα αυτά με δεδομένη τη λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου και χωρίς να θίγεται στο ελάχιστο η εξουσία του.

Οσο για τον πρώην Πρόεδρο Σιράκ διαρρέεται ότι θα ψηφίσει τον Ολάντ.

ΣΥΡΙΑ
Διπλωματικός πυρετός ενώ παραμένει εύθραυστη η εκεχειρία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ.--

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί, καθώς σε τεντωμένο σχοινί κινείται η εκεχειρία στη Συρία και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις διαγκωνίζονται για το ποια θα καταφέρει να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή επιρροή στα τεκταινόμενα. Στη Δαμασκό, ο επικεφαλής των παρατηρητών, που σχεδιάζεται ν' αναπτυχθούν, ο Μαροκινός συνταγματάρχης Αχμαντ Χίμις, είχε επαφές με τη συριακή ηγεσία μετά την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αναγκαιότητα παρατηρητών.

Ο Χίμις δήλωσε λακωνικά ότι θα πρέπει να συνεργαστούν και οι δύο πλευρές και ότι οι 250 παρατηρητές που ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο Κόφι Ανάν, ως ειδικός απεσταλμένος, θα ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, «είναι πολύ λίγοι». Ο Μπαν Γκι Μουν αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της αποστολής ελικοπτέρων για τη μετακίνηση των παρατηρητών, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα δεχτεί η συριακή ηγεσία, ενώ ο Ανάν θα ζητήσει, στην Ντόχα όπου μετέβη, από τους εκπροσώπους του Αραβικού Συνδέσμου να στηρίξουν το σχέδιό του... Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση ισχυριζόταν, χθες, ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις σφυροκοπούν, σαν να μην υπήρχε εκεχειρία, περιοχές στη Χομς, στην επαρχία Ιντλίμπ και στην Ντεράα.

Στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζιπέ, υποδεχόταν εκπροσώπους από 57 χώρες, τους οποίους κάλεσε για να συζητήσουν «την περαιτέρω άσκηση πίεσης στη Συρία διά μέσου των κυρώσεων». Στις εργασίες της ιδιόμορφης αυτής συνάντησης θα συμμετάσχουν, τις επόμενες ημέρες, και οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τουρκίας, Κατάρ.

Την ίδια ώρα, στη Μόσχα συναντιόνταν δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, εκτός από το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, όπου κυριαρχούν οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Οι δυνάμεις αυτές, όπως η Εθνική Επιτροπή Συντονισμού για τη Δημοκρατική Αλλαγή, συζητούν με Ρωσία και Κίνα και εκτιμούσαν ότι η Μόσχα «έχει αρχίσει ν' αλλάζει στάση» απέναντι στη συριακή ηγεσία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, πριν δεχτεί αντιπροσωπεία των οργανώσεων αυτών, κατήγγειλε «ξένες δυνάμεις ότι υποσκάπτουν το σχέδιο Ανάν ενθαρρύνοντας την αντιπολίτευση να συνεχίσει τις επιθέσεις».

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Νέα συνάντηση το Μάη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

«Εποικοδομητικές και χρήσιμες» χαρακτήρισε τόσο η εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ όσο και ο Ιρανός διαπραγματευτής, τον πρώτο γύρο συζητήσεων που είχαν το περασμένο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο σιωπής, για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Στη συνάντηση της Κάθριν Αστον και του Σαγιάντ Τζαλίλι συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι από την ομάδα των «6» (οι πέντε χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας -ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα- και τη Γερμανία). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και δε συμμετείχε Τούρκος διπλωμάτης.

Οπως ανακοινώθηκε, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επαναληφθούν οι συνομιλίες στις 23 Μάη στη Βαγδάτη. Η Κάθριν Αστον τόνισε ότι η αρχή που θα ακολουθηθεί σε όλες τις συναντήσεις είναι «η προσέγγιση βήμα - βήμα» και απέφυγε να κάνει προβλέψεις. Δήλωσε, όμως, ότι το Ιράν «έχει δικαίωμα στη χρήση για ειρηνικούς σκοπούς πυρηνικής ενέργειας».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, από την Τεχεράνη, χαρακτήρισε, επίσης, ενθαρρυντικές τις συνομιλίες και συμπλήρωσε ότι «αν γίνουν κινήσεις καλής θέλησης από τη Δύση, όπως είναι η χαλάρωση των κυρώσεων, τότε θα επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες ακόμη γρηγορότερα». Το ενδεχόμενο αυτό απέρριψε κατηγορηματικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ