ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κόλαση για το λαό ο μονόδρομος του κεφαλαίου

Εκτιμά ότι το 2012 οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι - χωρίς να προσμετρώνται οι ημιαπασχολούμενοι - θα ξεπεράσουν το 1,2 εκατομμύριο

Οι εκθέσεις του ΔΝΤ επιβεβαιώνουν τη νέα θύελλα που έρχεται. Διέξοδος για το λαό είναι η αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ
Οι εκθέσεις του ΔΝΤ επιβεβαιώνουν τη νέα θύελλα που έρχεται. Διέξοδος για το λαό είναι η αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ
Λιτότητα χωρίς τέλος, νέα εκτίναξη της ανεργίας το 2012 και περαιτέρω βάθεμα της οικονομικής κρίσης το τρέχον έτος, προβλέπουν για την Ελλάδα οι δύο εκθέσεις του ΔΝΤ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, στα πλαίσια της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον. Κοντολογίς, αυτό που επιβεβαιώνουν οι δύο εκθέσεις του ΔΝΤ, είναι ότι μετά τις εκλογές στις 6 Μάη έρχεται νέα κόλαση μέτρων, αν τα δυο κόμματα δεν υποστούν στραπάτσο με πανίσχυρο το ΚΚΕ.

Αναλυτικότερα, στις εκθέσεις του ΔΝΤ εκτιμάται ότι η οικονομική δραστηριότητα, μετά την υποχώρησή της κατά 6,9% το 2011, το 2012 θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 4,7%. Το 2013 θα υπάρξει μηδενική ανάπτυξη και η οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014.

Το βάθεμα της οικονομικής κρίσης, θα συνοδευτεί από ένα νέο κύμα ανέργων, με την επίσημη ανεργία σε μεσοσταθμική βάση - χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ημιαπασχολούμενοι - να εκτινάσσεται το 2012 αλλά και το 2013 στο 19,4%, από 17,3% που είχε διαμορφωθεί το 2011. Αυτό σημαίνει ότι το 2012 θα προστεθούν περισσότεροι από 100.000 άνεργοι στο 1,1 εκατ. που -επίσημα μόνο- υπάρχουν σήμερα. Και οι 1,2 εκατομμύρια επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι, θα διατηρηθούν και το 2013.

Για τα άλλα μακροοικονομικά μεγέθη, εκτιμάται ότι το χρέος θα υποχωρήσει φέτος στο 152,3% του ΑΕΠ, από 160,8% πέρυσι λόγω του PSI για να ανέβει ξανά στο 160,9% το 2013 και να αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά τα επόμενα έτη ώστε να διαμορφώνεται στο 136,8% του ΑΕΠ το 2017. Το δημοσιονομικό έλλειμμα, από 9,2% του ΑΕΠ το 2011, θα υποχωρήσει στο 7,2% το 2012, στο 4,6% στο 2013, για να μειωθεί κάτω από το 3% το 2014.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία προβλέπουν για το 2012 ρυθμό ανάπτυξης 3,5%, ελαφρώς υψηλότερο από το 3,3% της προηγούμενης πρόβλεψης. Επίσης, δεν αποκλείει την εκδήλωση νέας κρίσης στην Ευρωζώνη, αναθεωρώντας τις εκτιμήσεις για συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας (της Ευρωζώνης) το 2012 κατά 0,3%, έναντι 0,5% της προηγούμενης πρόβλεψης.

Κλυδωνισμοί στην Ευρωζώνη

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης συνεχίζουν να είναι υψηλοί, δήλωσε χθες το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής Μπούντεσμπανκ A. Ντόμπρετ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η καπιταλιστική κρίση στην Ευρωζώνη είναι βαθιά και παρατεταμένη. Οσον αφορά την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ, ο Γερμανός κεντρικοτραπεζίτης ανέφερε ότι η Μπούντεσμπανκ είναι έτοιμη να προσφέρει επιπλέον 41,5 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια ευρεία και ισότιμη διεθνής συμμετοχή.

Την ίδια στιγμή αξιωματούχοι της Κομισιόν και κυβερνήσεις της ΕΕ καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για να διασκεδάσουν τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί εξαιτίας της βύθισης της ισπανικής οικονομίας σε κρίση. Οπως ανακοίνωσε χτες ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, η ισπανική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, δύο χρόνια μετά την ανάκαμψή της, καθώς η υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2011, συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

«Η Ισπανία προχωρά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και δεν θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα διάσωσης όπως η Ελλάδα αλλά η εμπιστοσύνη των νευρικών αγορών δεν θα κερδηθεί εν μια νυκτί», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι και η Ιταλία προχωρά στην υλοποίηση μέτρων περιορισμού του χρέους και των ελλειμμάτων της. Ο Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθηση ότι το G20 θα αποφασίσει την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ κατά 400 δισ. δολάρια εντός της εβδομάδας, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να συνδεθεί η αύξηση των πόρων με άλλες απαιτήσεις, όπως αλλαγές στα δικαιώματα ψήφου.


ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι κρύβει η εμμονή για «ενότητα»;

-- Τι κρύβεται πίσω από την εμμονή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για «ενότητα της Αριστεράς»;

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ υποκρίνεται και ψηφοθηρεί, εμμένοντας προεκλογικά στην πρόταση για «ενότητα της αριστεράς». Παρά τα λεγόμενά του, ούτε ο ίδιος θέλει την εκλογική συνεργασία, αφού ξέρει ότι το χωρίζει χάος με το ΚΚΕ. Επιπλέον, οι πολιτικές τους συγγένειες βρίσκονται στρατηγικά στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας διαχείρισης επιδιώκει να αναβαθμίσει το ρόλο του, θέλοντας να καταλάβει και μια - δυο κυβερνητικές θεσούλες. Στα σχέδιά του αυτά, ξέρει καλά ότι μια ενδεχόμενη συνεργασία με το ΚΚΕ θα ήταν σοβαρό εμπόδιο. Οτι ακόμα κι αν γινόταν, θα φυλλορροούσε την επομένη των εκλογών, στερώντας του το όνειρο να διαχειριστεί κι αυτός την καπιταλιστική βαρβαρότητα από κυβερνητικό πόστο. Εκτός όλων αυτών, όμως, οι προτάσεις του για «ενότητα» γίνονται εκ του ασφαλούς και γι' αυτό συνιστούν κοροϊδία και εμπαιγμό του λαού.

Ξέρει καλά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συναινέσει σε συνεργασίες επιζήμιες για το λαό και πως αν υπήρχε περίπτωση μια πολιτική συμμαχία από τα πάνω να βοηθήσει το κίνημα, το ΚΚΕ θα πρωτοστατούσε για να γίνει. Την συνεργασία όμως την έχουν απορρίψει για τους δικούς τους λόγους και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη, η οποία μάλιστα, πριν από λίγο καιρό, ήταν «τάση» στο εσωτερικό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τώρα δε θέλει να συνεργαστεί μαζί του. Αλλά ούτε οι «Οικολόγοι», η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ούτε ακόμα και το «Αρμα Πολιτών» θέλουν να συνεργαστούν με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το έχουν δηλώσει δημόσια. Αντίθετα, επειδή τα παζάρια του Δημαρά με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν τελεσφόρησαν, το «Αρμα» κατέληξε να συνεργαστεί με τον Καμένο, δείχνοντας πόσο ευτελείς είναι οι διαφορές ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που κολυμπάνε στην «αντιμνημονιακή» σούπα και τι «ενότητα» επιδιώκουν.

Εκ του ασφαλούς, όμως, μιλάει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και όταν υπόσχεται ανέξοδα στο λαό ότι μια «κυβέρνηση της αριστεράς» μπορεί να του λύσει τα προβλήματα. Ξέρει ότι ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα δεν πρόκειται να προκύψει από τις εκλογές, ώστε να επαληθευθούν όλα τα διαχειριστικά αδιέξοδα για τα οποία μιλάει το ΚΚΕ. Γι' αυτό ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει το ακαταλόγιστο να λέει ότι θέλει, να τάζει λαγούς και πετραχήλια για αυξήσεις στους μισθούς, αποκατάσταση δικαιωμάτων και ανάπτυξη υπέρ του λαού από μια «αριστερή κυβέρνηση» που θέλει τη χώρα μέσα στην καπιταλιστική ΕΕ, δεν έχει στρατηγική σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τα λογαριάζει σαν μοχλούς της ανάπτυξης που ευαγγελίζεται. Στον αντίποδα, ποιες συνεργασίες προβάλλει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σαν πειστήριο της «ενωτικής» του διάθεσης; Την εκλογική σύμπραξη με τον Κουρουμπλή, τη Σακοράφα και το Μητρόπουλο, στελέχη όλα του ΠΑΣΟΚ και εκλεγμένα με το πρόγραμμά του. Αλλά και τη συνεργασία με ομάδες της σοσιαλδημοκρατίας, που είναι αμφίβολο αν τις ξέρει άλλος πέρα από τον στενό κύκλο των λιγοστών μελών τους.

Ακόμα όμως και σ' αυτές τις συνεργασίες, πριν καλά καλά ανακοινωθούν, άρχισαν τα όργανα για τη σταυροδοσία, δείχνοντας ότι ο καθένας αποφασίζει με βάση τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και την εκλογική του επιβίωση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να «δέσει» τους υποψήφιους του με απόφαση της πανελλαδικής συνδιάσκεψης, που λέει ότι αν κάποιος εκλεγεί και θελήσει αργότερα να αποχωρήσει από το σχήμα, είναι υποχρεωμένος να αφήσει την έδρα του στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοιο είναι το βάθος των συνεργασιών που διαφημίζουν οι οπορτουνιστές. Επιπλέον, έχουν δώσει δείγματα γραφής στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και στην τοπική διοίκηση, όπου συνεργάζονται κατά κόρον με το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, με μόνο στόχο να κουτσουρέψουν τη δύναμη του ΚΚΕ και των ταξικών δυνάμεων. Είναι αφερέγγυοι, τυχοδιώκτες και ανεύθυνοι. Ο λαός να μην ανεχτεί να τον κοροϊδεύουν, να τους προσπεράσει. Πανίσχυρο ΚΚΕ για να κάνει βήματα η κοινωνική συμμαχία, που θα ανατρέψει το σάπιο και θα γεννήσει το πραγματικά καινούριο για το λαό.


ΛΑ.Ο.Σ.
«Πολιτικός ρεαλισμός» η σφαγή των εργαζομένων

Μαθήματα ορθής εκλογικής συμπεριφοράς παραδίδει στο λαό ο Γ. Καρατζαφέρης, απειλώντας ότι «οι ευκαιριακές και οι "εξτρέμ" προτάσεις δεν θα μας βγάλουν από την κρίση (...) Χρειάζεται λοιπόν ένας πολιτικός ρεαλισμός». Ο πολιτικός ρεαλισμός στο λεξιλόγιο των εκπροσώπων των αστών μεταφράζεται ως υποταγή και ψήφο σε εκείνες τις δυνάμεις, μεταξύ αυτών και ο ΛΑ.Ο.Σ., που κατέσφαξαν τα δικαιώματα του λαού.

Παραπέρα, ο Γ. Καρατζαφέρης πρόβαλε σαν επιθυμία του λαού το όραμά του να μπει το κίνημα στο γύψο, ισχυριζόμενος ότι «το εκλογικό σώμα έχει ανάγκη από Νόμο και Τάξη στην κοινωνία». Σε συνεντεύξεις του προσπάθησε να παραστήσει το θύμα ξένων κέντρων, ισχυριζόμενος ότι δεν τον θέλουν στη Βουλή επειδή «εναντιώνονται στην πρόθεσή μου για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας» και επανέλαβε την πρότασή του να παραδοθεί το Αιγαίο στη Ρωσία με αντάλλαγμα αυτή να «εξασφαλίζει τα σύνορα» της Ελλάδας!

Απ' τις παρεμβάσεις του δεν θα μπορούσε να λείπει και η συκοφάντηση του ΚΚΕ. Ισχυρίστηκε σχετικά με την επιχορήγηση των κομμάτων για τις εκλογές ότι «τα άλλα κόμματα πήγαν και πήραν τα λεφτά, έσπευσαν και μάλιστα με έναν πρόστυχο νόμο που λέει ότι δεν μπορεί να κατάσχονται αυτά τα λεφτά. Δηλαδή ο υπάλληλος, που δουλεύει τόσο καιρό στο ΠΑΣΟΚ και δεν έχει πληρωθεί, δεν έχει δικαίωμα να τα κατασχέσει. Οι τράπεζες, στις οποίες χρωστάνε 250 εκατ. ευρώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και ακολουθεί το ΚΚΕ, δεν έχουν δικαίωμα να τα κατάσχουν».

Η τροπολογία στην οποία αναφέρεται ο Γ. Καρατζαφέρης δεν αφορά στο ΚΚΕ, καθώς δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες, ενώ για δανειοδότησή του έχει υποθηκεύσει ακίνητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ