ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ η μερίδα του λέοντος

Εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση μετά τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών

Σε ραδιοτηλεοπτικό σόου για την προβολή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα εξελιχθεί η προεκλογική περίοδος, όπως έδειξε η πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών με την ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Επικρατείας. Τα δύο κόμματα απέρριψαν την πρόταση για ισότιμη προβολή όλων των κομμάτων, όπως ζήτησε το ΚΚΕ.

Αξιοποιώντας το γράμμα του νόμου, που φτιάχθηκε στα μέτρα τους, οι εκπρόσωποί τους επιδίωξαν να παραμείνει αμετάβλητο το καθεστώς το οποίο τους δίνει τη μερίδα του λέοντος στο ραδιοτηλεοπτικό χρόνο. Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2009 στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δόθηκε το 75% αυτού του χρόνου και το υπόλοιπο 25% μοιράστηκαν τα υπόλοιπα κόμματα.

Τελικά, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χτες βράδυ από τα υπουργεία Εσωτερικών και Επικρατείας, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ παίρνουν το 66,66% του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου και το υπόλοιπο 33,33% μοιράζεται στα άλλα κόμματα της Βουλής, με τη διευθέτηση ότι τα κόμματα που η κοινοβουλευτική τους δύναμη προέρχεται από εκλογές θα πάρουν περισσότερο ραδιοτηλεοπτικό χρόνο από το χρόνο που θα δοθεί στα κοινοβουλευτικά κόμματα των οποίων η δύναμη στη Βουλή προέκυψε από ενδοκοινοβουλευτικές ανακατατάξεις.

Αναλυτικότερα ο ραδιοτηλεοπτικός χρόνος, βάσει της υπουργικής απόφασης, μοιράζεται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 33,33%, ΝΔ 33,33%, ΚΚΕ 8,40%, ΛΑ.Ο.Σ. 6,27%, ΣΥΡΙΖΑ 5,12%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 3,35%, ΔΗΜΑΡ 3,35%, Κοινωνική Συμφωνία 2,68%, Δημοκρατική Συμμαχία 1,34% και Οικολόγοι - Πράσινοι 2,82%.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών τέθηκαν επίσης ζητήματα όπως το ύψος των εκλογικών δαπανών των υποψηφίων βουλευτών, η εκλογική χρηματοδότηση των κομμάτων, καθώς και παροχές και διευκολύνσεις που συνυπολογίζονται στις εκλογικές δαπάνες. Το υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωσή του διασαφήνισε ότι «για τα θέματα αυτά θα εφαρμοσθεί η ισχύουσα νομοθεσία».

Σε δήλωσή του μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τόνισε: «Βάλαμε με επιτακτικότητα το ζήτημα της ισότητας όλων των κομμάτων. Η κύρια προβολή, όπως ξέρετε, γίνεται μέσα από τα δελτία ειδήσεων και δευτερευόντως από τον δωρεάν ραδιοτηλεοπτικό χρόνο. Τα δύο μεγάλα κόμματα δεν ήθελαν να αλλάξει τίποτα. Το υπουργείο επικαλείται το νόμο. Βάσει του νόμου, τα μικρότερα κόμματα που σήμερα είναι πιο πολλά θα έχουν λιγότερο χρόνο απ' ό,τι είχαν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Μ' αυτά τα δεδομένα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα συνεχίσουν το ίδιο βιολί, μονοπωλώντας τον ραδιοτηλεοπτικό προεκλογικό χρόνο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να σπάσει αυτή η κατάσταση».

Προεκλογική δραστηριότητα των ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Πέμπτη, προγραμματίζονται οι εξής περιοδείες στελεχών και υποψηφίων βουλευτών του ΚΚΕ:

Στην Αθήνα

-- Στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, το πρωί, ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στο αμαξοστάσιο της οδού Π. Ράλλη, στις 9 π.μ. ο Γ. Κιούσης, στέλεχος του κόμματος.

-- Στο Τελωνείο Πειραιά, στις 9 π.μ., ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής.

-- Στο Παγκράτι, στην πλατεία Βαρνάβα, στις 7 μ.μ. ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ.

-- Στα Πατήσια σε τράπεζες, η Τόνια Γαρδούνη, στέλεχος του κόμματος

-- Στο ΙΚΑ Ν. Ζωής και Κολοκυνθούς, στις 8 π.μ. ο Χ. Μαργανέλης.

-- Στην κεντρική υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας, στις 9 π.μ., ο Γ. Πάσουλας, μέλος της ΕΠ.

Στον Πειραιά

-- Στις 5 μ.μ., σε χώρους επισιτισμού στο Πασαλιμάνι η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ. στα εμπορικά της Αγ. Σοφίας ο Σ. Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ.

-- Στο Λιμάνι ο Β. Μαρούπας, στις 7 π.μ. σε λιμενεργάτες, στις 9 π.μ. στο ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ και στις 6 μ.μ. σε γειτονιές της Πειραϊκής.

-- Στο Δημαρχείο στις 10 π.μ. ο Δ. Ξεκαλάκης.

-- Στην Πειραιώς στο πολυκατάστημα «Φάκτορι» στις 4 μ.μ. η Γιώτα Κονταξιδάκη.

-- Στην ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ. στις 12 μ. η Διαμάντω Μανωλάκου.

-- Στο ΙΚΑ (ιατρεία) στις 9 πμ η Αθηνά Ζύμαρη.

-- Στον ΟΑΕΔ και στην Επιθεώρηση Εργασίας Κερατσινίου, στις 9 π.μ. ο Ηλίας Πατίδης.

-- Στα Μηχανουργεία «Τσακίρογλου» και «Παφίτης» στις 12 μ. ο Σ. Πουλικόγιαννης.

-- Στο Γκαράζ του Δήμου Κορυδαλλού 6 π.μ. η Κάτια Κρόκου.

-- Στο Δημαρχείο Νίκαιας - Ρέντη στις 9 π.μ. ο Ν. Ξουράφης.

Στη Θεσσαλονίκη

-- Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στις 8.30 π.μ., ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ο Γ. Ζιώγας, βουλευτής.

-- Στον ΟΤΕ της Παπάφη, στις 7 π.μ., και στον ΟΤΕ Χαριλάου στις 8 π.μ., ο Γ. Δελής, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στον Παλιό Σταθμό, στις 9 π.μ. και στη Διαλογή στις 11 π.μ., ο Χ. Βέλλης, στέλεχος του κόμματος.

-- Στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος», στις 10 π.μ., ο Γ. Μητσιάκος, στέλεχος του κόμματος.

-- Στο εργοστάσιο «Πετρογκάζ», στις 10 π.μ., η Σοφία Καλαντίδου, βουλευτής.

-- Στο εργοστάσιο ΟΜΥΑ, στις 12 μ., ο Γ. Τσαμπούκης, στέλεχος του κόμματος.

-- Στο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας, στις 12 μ., ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος του Γρ. Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στα εμπορικά καταστήματα της Σταυρούπολης, στις 6 μ.μ., ο Κ. Τσιαούσης, στέλεχος του κόμματος.

-- Στην Καλαμαριά, στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη με γυναίκες, η Ηλέκτρα Ραΐζη, στέλεχος του κόμματος.

-- Στις 7 μ.μ., στο εκλογικό κέντρο, σε σύσκεψη με εργαζόμενους από τα εργοστάσια ΒΙΜΕ, ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ, ΜΠΑΛΗΣ, ΦΙΛΚΕΡΑΜ, ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος του Γρ. Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη με εργαζόμενους του Καζίνο, ο Θ. Ιγνατιάδης, βουλευτής.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είναι «αντισυστημική» η «Χρυσή Αυγή»;

-- Τι κρύβεται πίσω από την αυτοπροβολή της «Χρυσής Αυγής» ως αντισυστημικής δύναμης;

Αξίζει να δούμε μερικά από τα προεκλογικά τους συνθήματα που επιβεβαιώνουν ότι όχι μόνο δεν είναι αντισυστημική δύναμη, αλλά ίσα ίσα είναι κομμάτι του ίδιου αστικού πολιτικού συστήματος, χρήσιμο, αφού η ύπουλη προπαγάνδα της καλλιεργεί συγχύσεις ως προς τους πραγματικούς της σκοπούς και το τι πολιτικά πρεσβεύει.

Λένε: «Γύρισε την πλάτη σου στο σάπιο κατεστημένο». Είναι παγίδα. Τι εννοούν κατεστημένο; Την ιδιοκτησία των μεγαλοεπιχειρηματιών ή την πολιτική που τους υπηρετεί; Μήπως αμφισβητούν το αστικό πολιτικό σύστημα; Δε λένε συγκεκριμένα. Θέλουν να θολώσουν τα νερά και τέτοιες τοποθετήσεις είναι απάτη. Οι ίδιοι καλούν το λαό να γυρίσει την πλάτη στους «πολιτικούς της διαφθοράς», στους «ψευτοπατριώτες», στους «νταβατζήδες», στους «διεθνείς τοκογλύφους», «στη φαυλοκρατία» και την «οικογενειοκρατία», όπως αναφέρουν σε προεκλογικό τους υλικό. Γιατί μιλά για αυτό το «κατεστημένο»; Είναι η επικίνδυνη άποψη που εκφράστηκε και στις «πλατείες» με το σύνθημα «οι 300 στο Γουδή», τσουβαλιάζοντας όλα τα κόμματα. Δηλαδή, στην ίδια ζυγαριά τα αστικά κόμματα και το ΚΚΕ. Είναι αντίληψη που καθόλου δε βλάπτει ούτε τα αστικά κόμματα, πολύ περισσότερο τους αστούς, αφού μπορεί να εκτονώνει τη δυσαρέσκεια λαϊκών τμημάτων από την αντιλαϊκή πολιτική σε αδιέξοδη για τα ίδια κανάλια, αφού δεν αμφισβητεί την ιδιοκτησία των μεγαλοεπιχειρηματιών και την εξουσία τους.

Λένε: «Οχι στο μνημόνιο της υποταγής». «Οχι στους πολιτικούς της διαφθοράς». «Οχι στους ψευτοπατριώτες». «Θα επιτρέψεις η γενιά σου να γίνει δούλος των τοκογλύφων;» «Λέω ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΞΕΝΗ ΚΑΤΟΧΗ της Τρόικα, των διεθνών τοκογλύφων και του σιωνιστικού κεφαλαίου». Αρα προβάλλει ως διέξοδο μια κυβέρνηση που θα ενδιαφέρεται για το «έθνος και την πατρίδα» και όχι για το λαό. Μόνο που αυτό το έθνος και αυτή η πατρίδα είναι των αστών και της εκμετάλλευσης. Και πάει πολύ, οι απόγονοι αυτών που συνεργάστηκαν στην κατοχή με τους Γερμανούς, να κάνουν τάχα «αντικατοχικό και αντιγερμανικό αγώνα». Είναι εντυπωσιακή η ταύτιση των εκτιμήσεων - προπαγανδιστικών θέσεων της «Χρυσής Αυγής» στη σημερινή συγκυρία της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης με τις «εθνικο-πατριωτικές» θέσεις διαφόρων πολιτικών δυνάμεων, όπως η «Σπίθα», η «ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α.» των Θεοδωράκη και άλλων, το ΕΠΑΜ του Καζάκη, οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες» του Καμμένου, ο ΛΑ.Ο.Σ. που μιλούν για πολιτικές ηγεσίες που πρόδωσαν την Ελλάδα στους ξένους. Αυτή η «εθνικοπατριωτική» αντίληψη και φρασεολογία (αντιμνημονιακά σχήματα, θέσεις περί «κατοχής» κ.λπ.), αποτελεί αντίληψη της «Χρυσής Αυγής». Οπως και η επιλογή άλλων ιμπεριαλιστών συμμάχων όπως η Ρωσία, η Κίνα, κλπ.

Ενα από τα συνθήματά τους είναι: «Γιατί θα ψηφίσω Χρυσή Αυγή: Για να περιοριστούν τα υπερκέρδη των "νταβατζήδων" και να ανασάνει επιτέλους ο λαός». Ποιους εννοεί «νταβατζήδες»; Δεν το ξεκαθαρίζει. Πάλι για να δημιουργήσει σκόπιμα συγχύσεις. Βεβαίως, δεν εννοεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Η θέση της στην απεργία της «Χαλυβουργίας», ιδιαίτερα στο Βόλο που έδρασε ως πέμπτη φάλαγγα του Μάνεση και με ανακοίνωσή της καλούσε τους εργάτες να σκύψουν το κεφάλι να δουλεύουν με τους όρους του εργοδότη γιατί υπάρχει κρίση και θα χάσουν τη δουλειά τους και να μη συμμετάσχουν στην απεργία, αποκαλύπτει φιλοεργοδοτική πολιτική. Εννοεί τους «τοκογλύφους», που λέει παραπάνω; Και εδώ, βεβαίως, δεν εναντιώνεται στις τράπεζες γενικά, αλλά στις τοκογλυφικές τράπεζες που δανείζουν το κράτος, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι υπάρχουν καλές και κακές τράπεζες. Ετσι επιδιώκουν να εμφανίσουν αντι-πλουτοκρατική συνθηματολογία για να παγιδέψουν λαϊκά στρώματα.

Λένε ακόμη: «Γιατί θα ψηφίσω Χρυσή Αυγή: "Για να ανήκει η Ελλάδα στους Ελληνες!"». Κάποτε το έλεγε το ΠΑΣΟΚ. Εδώ επίσης ταυτίζουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και του λαού. Και ενώ αναζητούν άλλες συμμαχίες με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, συμμαχίες για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, συσκοτίζουν αυτό το γεγονός, δηλαδή ότι υπηρετεί η πολιτική τους το κεφάλαιο, για να χειραγωγήσουν λαϊκές δυνάμεις στη σαπίλα του καπιταλισμού, στην εκμετάλλευση. Είναι δύναμη αντιδραστική που θα κάνει τα πάντα και με κάθε μέσο για τη σωτηρία του κεφαλαίου ενάντια στους εργάτες, στο λαό.


Π.Ι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ