ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Δυναμική αποκτούν οι αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις

Στους δρόμους της πόλης του Ουλιάνοφσκ τοποθετήθηκαν γιγαντοαφίσες με τον πίνακα που απεικονίζει τη μάχη της Σεβαστούπολης (Σεπτέμβρης 1941 – Ιούλης 1942) και με το ειρωνικό σύνθημα: «Καλωσόρισες NATO!»
Στους δρόμους της πόλης του Ουλιάνοφσκ τοποθετήθηκαν γιγαντοαφίσες με τον πίνακα που απεικονίζει τη μάχη της Σεβαστούπολης (Σεπτέμβρης 1941 – Ιούλης 1942) και με το ειρωνικό σύνθημα: «Καλωσόρισες NATO!»
Οι συγκεντρώσεις και πικετοφορίες κατά της εγκατάστασης του διαμετακομιστικού κέντρου του ΝΑΤΟ στην πόλη Ουλιάνοφσκ συνεχίζονται σ' όλη τη Ρωσία. Στο Ουλιάνοφσκ, όπου οι αστυνομικές αρχές εμπόδισαν τη συνέχιση της απεργίας πείνας, που είχαν ξεκινήσει στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), συγκροτήθηκε επιτελείο για τη διοργάνωση άλλων πολύμορφων δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τα μέλη του επιτελείου, ο βασικός στόχος τους είναι να αποτρέψουν τη δημιουργία της ΝΑΤΟικής βάσης στην πόλη. Οπως δήλωσε ο Ιλντάρ Σιράεφ, στέλεχος της περιφερειακής οργάνωσης του Ουλιάνοφσκ του ΚΚΡΟ, «εάν οι Αμερικανοί εγκατασταθούν στην πόλη, τότε αυτό δεν θα είναι διαμετακομιστικό κέντρο, αλλά μια αληθινή στρατιωτική βάση και όλες οι συζητήσεις περί "ασφάλειας" θα είναι απλή κοροϊδία».

Ο Α' Αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Ιβάν Μέλνικοφ, σε δηλώσεις του στο ρώσικο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ιντερφάξ», δήλωσε πως στις 21 Απρίλη στο Ουλιάνοφσκ το ΚΚΡΟ θα πραγματοποιήσει μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην οποία θα λάβουν μέρος διαδηλωτές από δεκάδες περιοχές της χώρας «για να επιδείξουμε τη σκληρή στάση μας απέναντι στην πιθανή δημιουργία της ΝΑΤΟικής βάσης». Οπως σημείωσε ο Μέλνικοφ, από τη Μόσχα στο Ουλιάνοφσκ θα φτάσει η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον ηγέτη του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, που θα συμμετάσχει σε μια σειρά εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί. Και πρόσθεσε πως «δεν έχει σημασία πώς θα το ονομάσουν, "στρατιωτική βάση" ή "προγεφύρωμα". Η διαπάλη δε γίνεται για τους όρους, αλλά για την ουσία, επειδή το ΝΑΤΟ είναι στρατιωτικό μπλοκ κι εμείς τασσόμαστε κατηγορηματικά κατά της παρουσίας του, με τη μία ή την άλλη μορφή στο έδαφος της χώρας μας».

Από τη μεριά του, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ χαρακτήρισε τη θέση της ηγεσίας της Ρωσίας σχετικά με τη δημιουργία της ΝΑΤΟικής βάσης ως «πολύ ευάλωτη». Οπως τόνισε: «Ο Πούτιν προσπάθησε να παραπλανήσει τον πληθυσμό της χώρας, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται για βάση, αλλά για κάποιο "προγεφύρωμα", όμως για τους ειδικούς είναι φανερό πως θα υπάρξουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις με τις δικές τους φρουρές και η μεταφορά των φορτίων θα γίνεται χωρίς έλεγχο. Αυτό είναι μια άνευ όρων παράδοση των θέσεών μας μπροστά στο επιθετικό στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ, που είναι πιθανός αντίπαλος της Ρωσίας».

  • Να σημειωθεί πως μεγάλη απήχηση είχε στα δημοσιογραφικά όργανα τόσο του ΚΚΡΟ, όσο και του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ) το μήνυμα αλληλεγγύης του ΚΚΕ προς τους αντιΝΑΤΟικούς διαδηλωτές του Ουλιάνοφσκ. Σε πολλές ρωσικές κομμουνιστικές ιστοσελίδες δημοσιεύονται δεκάδες ευχαριστήρια μηνύματα Ρώσων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών προς το ΚΚΕ για το μήνυμα αυτό.

Ι.Π.

ΣΟΥΔΑΝ - ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης

XAΡΤΟΥΜ - ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Επικίνδυνα κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Σουδάν και Νοτίου Σουδάν καθώς συνεχίζονται οι εχθροπραξίες πέριξ της πετρελαιοφόρας πόλης Χέγκλιγκ, με τα σουδανικά στρατεύματα να κινούνται σε απόσταση μερικών χλμ, με απώτερο στόχο την απελευθέρωση της περιοχής από τα νοτιοσουδανικά στρατεύματα που την έχουν καταλάβει εδώ και μιάμιση βδομάδα.

Χτες ο Σουδανός πρόεδρος Ομάρ Αλ Μπασίρ δήλωσε στη διάρκεια ομιλίας στο στρατηγείο του κόμματός του (Εθνικό Κόμμα Κογκρέσου) ότι πλέον ο βασικός του στόχος είναι να ...«απελευθερώσει» το λαό του Νότιου Σουδάν από τους κυβερνήτες του!

Νωρίτερα ενημέρωσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσω τηλεδιάσκεψης ο ειδικός μεσολαβητής της Αφρικανικής Ενωσης (πρώην πρόεδρος Ν. Αφρικής) Τάμπο Μπέκι και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν Χάιλε Μενκέριος. Οι δύο απεσταλμένοι μετέφεραν στους διπλωμάτες την αίσθηση πως τα ακραία στοιχεία έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε Σουδάν και Νότιο Σουδάν και πως αμφότερες χώρες «είναι εγκλωβισμένες στη λογική του πολέμου». Χτες το απόγευμα αναφέρθηκαν συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών αμφοτέρων χωρών σε ποτάμι της πόλης Μέιραμ, που βρίσκεται κατά μήκος της σουδανικής πολιτείας Νότιο Κορντοφάν και της νοτιοσουδανικής πολιτείας Βόρειο Μπαχρ ελ Γκαζάλ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 22 ατόμων. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της νοτιοσουδανικής κυβέρνησης Βαρνάβα Μάριαμ Μπέντζαμιν, οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν Σουδανός στρατιώτης πυροβόλησε Νοτιοσουδανό στρατιώτη που επιχείρησε να πάρει νερό από το ποτάμι...

Εντούτοις, οι παραπάνω εξελίξεις δεν εμπόδισαν χτες το Νότιο Σουδάν να γίνει το 188ο μέλος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας κατά την υπογραφή συμφωνίας στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στο Νοτιοσουδανό υπουργό Οικονομικών Κόστι Μανίμπε Νγκάι και στελέχη των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Οι εργοδότες στον τομέα της μεταλλουργίας στη Γερμανία πρότειναν στους εργαζομένους τους αύξηση κατά 3% στους μισθούς τους μέσα σε μια περίοδο 14 μηνών, πρόταση την οποία απέρριψε η ηγεσία του συνδικάτου IG Metall, το οποίο αξιώνει η αύξηση να φθάσει το 6,5%. Η ηγεσία ωστόσο αυτού του συνδικάτου για χρόνια συμμετέχει στους κοινωνικούς διαλόγους και έχει ευθύνη για το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων εδώ και χρόνια.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Στη βρετανική δικαιοσύνη σκέφτεται να στραφεί ο διοικητής των «ενόπλων δυνάμεων» της λιβυκής πρωτεύουσας, στέλεχος της νέας λιβυκής ηγεσίας και πρώην στέλεχος της ισλαμιστικής «αλ Κάιντα» Αμπντέλ Χακίμ Μπελχάτζ, ζητώντας την τιμωρία του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, για το γεγονός ότι τον παρέδωσε στο καθεστώς Καντάφι, το 2004, το οποίο, όπως καταγγέλλει, τον φυλάκισε και τον βασάνισε.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης άνδρες των δυνάμεων καταστολής διέλυσαν εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το εκθεσιακό κέντρο όπου πραγματοποιείται η παραδοσιακή έκθεση για τη «Formula 1», που προηγείται της διεξαγωγής του Γκραν - πρι που, μέχρι στιγμής, έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Μπαχρέιν μετά από ένα χρόνο απουσίας από εκεί λόγω της κοινωνικής αναταραχής. Η επέμβαση της αστυνομίας είχε ως αποτέλεσμα να τραπεί σε φυγή και μεγάλο μέρος των επισκεπτών της έκθεσης.

ΚΑΪΡΟ.-- Εκτός προεκλογικής μάχης για τον προεδρικό θώκο βρίσκονται οριστικά οι 10 υποψήφιοι που είχε, αρχικώς, απορρίψει η εκλογική επιτροπή, η οποία, τελικά, απέρριψε και τις εφέσεις που κατατέθηκαν. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επί Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, και ο υποψήφιος των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και των πιο ακραίων σαλαφιστών. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» πάντως ήδη «έριξαν στη μάχη» τον «αναπληρωτή» υποψήφιο, Μουχάμαντ Μόρσι.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Το σινικό υπουργείο Εξωτερικών πρότεινε χτες την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου μετά την ανακοίνωση της ΛΔ Κορέας ότι θα προβεί σε αντίποινα με αφορμή την καταδίκη της αποτυχημένης απόπειρας εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Θυελλώδεις άνεμοι, 120χλμ/ώρα και αμμοθύελλες πλήττουν διάφορες περιοχές της Τουρκίας, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος να έχει χάσει τη ζωή του στην περιοχή Ντενιζλί, ενώ σημαντικές είναι και οι υλικές ζημιές.

ΜΑΛΕ.-- Τον Ιούλη του 2013 θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στις Μαλδίβες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Ουαχίντ, ο οποίος πήρε την εξουσία μετά από πραξικόπημα. Υπέρ των πρόωρων εκλογών, μετά το πραξικόπημα και μέχρι τέλος του χρόνου, τάχθηκαν η Ινδία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Συνεχίζεται η δίκη του Α. Μπρέιβικ

ΟΣΛΟ.--

Συνεχίστηκε και χτες για τρίτη ημέρα η δίκη του εθνικιστή και αντικομμουνιστή Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, που το καλοκαίρι του 2011 προκάλεσε βομβιστική επίθεση στην έδρα της κυβέρνησης στο Οσλο με 7 νεκρούς και στη συνέχεια δολοφόνησε εν ψυχρώ 69 νέους στο νησί Ουτόγια, σε κατασκήνωση της νεολαίας του λεγόμενου Εργατικού Κόμματος.

Για άλλη μια φορά απευθύνθηκε στο ακροατήριο του δικαστηρίου με ναζιστικό χαιρετισμό υποστηρίζοντας πως η θανατική ποινή ή η αθώωση είναι οι μοναδικές δύο «ορθές αποφάσεις» για την περίπτωσή του. Αρνήθηκε να μιλήσει για τις επαφές του με άλλους «μαχητικούς εθνικιστές» των Ναϊτών Ιπποτών, τους οποίους ίδρυσε με άλλα τρία άτομα στο Λονδίνο το 2002. Πάντως οι νορβηγικές αρχές δεν πιστεύουν ότι υπάρχουν άλλοι «πυρήνες».

HΠA - OIKONOMIA
Προεκλογικά τεχνάσματα του προέδρου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την έγκριση σχεδίου 52 εκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπει «διεύρυνση του ρυθμιστικού μηχανισμού επί της αγοράς πετρελαίου και επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα σε περιπτώσεις κερδοσκοπίας» ζήτησε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε μία καταφανή προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιουργείται από τη συνεχή άνοδο των τιμών των καυσίμων. Αρνητικό κλίμα που ενδέχεται να έχει και τεράστιο κόστος στην εκστρατεία για την ανανέωση της προεδρικής του θητείας στις εκλογές του Νοέμβρη.

Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 5% φέτος, ενώ την Τρίτη έκλεισε στα 104 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται συνεχώς όσο δυναμώνουν τα τύμπανα του πολέμου της Ουάσιγκτον προς το Ιράν καθώς επίσης εντείνονται οι κυρώσεις και το μπλόκο στις εξαγωγές.

Ο Ομπάμα απλά επιδίδεται σε τεχνάσματα καθαρά προεκλογικής κατανάλωσης όπως το πακέτο μέτρων που πρότεινε για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με την «πρόθεση» να φορολογήσει τους πλούσιους. Το νομοσχέδιο με 51 ψήφους κατά έναντι 45 υπέρ, καταψηφίστηκε στην ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία. Ετσι το μέτρο που προβλήθηκε πέραν του δέοντος καθώς «πρότεινε» φορολογικό συντελεστή 30% για άτομα με ετήσιο εισόδημα άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, πάει στα αζήτητα ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος ποντάρει στις «εντυπώσεις» που δημιούργησε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ