ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Ζόρια» με το Αφγανιστάν και την καπιταλιστική κρίση

Τα πρώτα «γεράκια» του ΝΑΤΟ, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ σε κοινή συνέντευξη τύπου
Τα πρώτα «γεράκια» του ΝΑΤΟ, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ σε κοινή συνέντευξη τύπου
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Διήμερη συνάντηση με θέμα την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, στις 20 και 21 Μάη, που αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις που θα καθορίσουν την πολιτική της «Συμμαχίας» στην εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου του Αφγανιστάν και το πώς επηρεάζει η καπιταλιστική κρίση την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών στόχων του ΝΑΤΟ, είχαν χτες και σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας.

Κατά τις χτεσινές συζητήσεις της Συνόδου εξετάστηκε κατά πόσο και με ποιους τρόπους, το ΝΑΤΟ, θα αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, καθώς στη Σύνοδο του Σικάγο αναμένεται να εγκριθεί πακέτο μέτρων για την «Εξυπνη Αμυνα», με στόχο να εξασφαλιστεί ότι οι δυνάμεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ είναι ικανές να επιχειρούν συντονισμένα, με ανανεωμένη εκπαίδευση, ασκήσεις και συμβατό εξοπλισμό.

Στο επίκεντρο το Αφγανιστάν

Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν οι εξελίξεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν, καθώς και η διαδικασία μεταβίβασης της ευθύνης του τομέα ασφαλείας στις αφγανικές Ενοπλες Δυνάμεις εντός του 2013, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της κατοχής, η οποία θα συνεχίσει να ελέγχει τόσο τις δυνάμεις ασφαλείας όσο και την κυβέρνηση παρά την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής το 2014.

Στις συζητήσεις για το Αφγανιστάν έγινε αναφορά και στη διαδικασία της «συμφιλίωσης με τους Ταλιμπάν». Οπως δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, η «Συμμαχία», θα είναι παρούσα στο Αφγανιστάν και μετά το 2014 και θα χρηματοδοτεί τις αφγανικές στρατιωτικές δυνάμεις με 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι αποκαλύψεις της εξαχρείωσης των δυνάμεων κατοχής, καθώς νέες φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν εμφανίζουν Αμερικανούς κατοχικούς στρατιώτες να φωτογραφίζονται δίπλα σε πτώματα Αφγανών σαν να είναι λάφυρα. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, καταδίκασε για ακόμα μία φορά το γεγονός, ισχυριζόμενος ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη στρατιωτική δικαιοσύνη και θα υποστούν τις συνέπειες.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν και οι Ελληνες υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας. Ο Στ. Δήμας παραβλέποντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη σφαγή του λαού, ως αιτία της αστάθειας στο Αφγανιστάν, ζήτησε να υπάρξει «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», που έχει «δημιουργήσει τεράστιο κύμα προσφύγων».

Ο Δ. Αβραμόπουλος, επιβεβαιώνοντας τη διαθεσιμότητα της ελληνικής αστικής τάξης στη λυκοσυμμαχία, αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο του Σικάγο δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι παρούσα με θέσεις, απόψεις, διαμορφώνοντας από κοινού με τις άλλες χώρες τη νέα πολιτική της Ατλαντικής Συμμαχίας».

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Φουντώνει η αντιπαράθεση για την ενέργεια

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ισπανίας και Αργεντινής σχετικά με τα σχέδια της τελευταίας να εθνικοποιήσει την «Yacimientos Petroliferos Fiscales» (YPF), τη θυγατρική του ισπανικού πετρελαϊκού κολοσσού «Repsol». Το μποϊκοτάζ σε προϊόντα ήδη κηρύχθηκε από τον αντιπρόεδρο της Ισπανικής Συνομοσπονδίας Εμπορικών Οργανώσεων (CEOE) Αρτούρο Φερνάντεθ, αν και όχι επισήμως, καθώς εξέφρασε την επιθυμία του να σταματήσει η κατανάλωση σόγιας και κρέατος από την Αργεντινή.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, που ξεκίνησε χτες την επίσημη επίσκεψή του στο Μεξικό, ενώ μετά πρόκειται να μεταβεί στην Κολομβία, προειδοποίησε την Αργεντινή με αντίποινα, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από την πλευρά της η κυβέρνηση της προέδρου Κριστίνας Κίσνερ Φερνάντες ξεκαθάρισε ότι «θα πάρουν την αξία και όχι όσα ζητούν», ενώ η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας της Αργεντινής που συζήτησε χτες έδωσε θετική ψήφο για την εθνικοποίηση. Πάντως το θέμα αναμένεται να πάει για ψήφιση και στην Ολομέλεια της Γερουσίας την επόμενη βδομάδα, ενώ επίσης οι αρμόδιοι υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι το ποσό της αποζημίωσης θα καθοριστεί αφού εξεταστούν όλες οι παράμετροι. Η ισπανική πολυεθνική ζητάει αντίτιμο αξίας πάνω από 10 δισ. δολάρια, ενώ η κυβέρνηση Κίσνερ εγείρει ζήτημα οφειλών της μητρικής εταιρείας και περιβαλλοντικές παραβιάσεις ίσης αξίας. Επίσης το φως της δημοσιότητας βλέπουν πληροφορίες ότι η ισπανική εταιρεία είχε ήδη καταλήξει σε μη δεσμευτική προκαταρκτική συμφωνία με τη δεύτερη σε μέγεθος κρατική κινεζική εταιρεία «Petrochemical Corp.» («Sinopec») για την πώληση του 57% έναντι 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, φυσικά χωρίς να ενημερώσει την αργεντίνικη πλευρά. Προφανώς αυτή είναι η «κρυφή ατζέντα» για την οποία κατηγορεί τη «Repsol» η κυβέρνηση της Αργεντινής.

Αυτή η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει εκφράζει τη διαπάλη συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων και αυτό ισχύει και για την κυβέρνηση της Αργεντινής, που υπερασπίζεται την εθνική αστική τάξη στο πλαίσιο μιας σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείρισης, που ντύνεται με δήθεν φιλολαϊκά χαρακτηριστικά.

Η κίνηση της αργεντίνικης κυβέρνησης έρχεται σε μια περίοδο που επιχειρείται να ξεκαθαρίσει και το καθεστώς των νήσων Μαλβίνων, που η Βρετανία κατέχει από την περίοδο της αποικιοκρατίας, και εντάσσεται στο πλαίσιο των οξύτατων ανταγωνισμών για τους ενεργειακούς πόρους σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλωστε δεν είναι τυχαία η πολύ έντονη αντίδραση της ΕΕ για το θέμα.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Δεκάδες χιλιάδες οι απεργοί δημόσιοι υπάλληλοι

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.--

Μαζική ήταν η συμμετοχή πολλών δεκάδων χιλιάδων Σλοβένων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα ενάντια στα σχέδια της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα να περικόψει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά τουλάχιστον 10% και να καταργήσει εργατικά επιδόματα και δικαιώματα, εξουδετερώνοντας ουσιαστικά το όποιο κράτος δικαίου στη Σλοβενία...

Εκατοντάδες σχολεία και νηπιαγωγεία έμειναν κλειστά, καθώς στην απεργία συμμετείχαν πάνω από 40.000 εκπαιδευτικοί που αντιτίθενται στα κυβερνητικά σχέδια για κλείσιμο ή συγχωνεύσεις εκατοντάδων σχολείων σε όλη τη χώρα! Επιπλέον, υπολειτούργησαν τα περισσότερα νοσοκομεία, οι υγειονομικές υπηρεσίες και οι κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες που εξυπηρέτησαν το κοινό με προσωπικό ασφαλείας...

Σημαντικές διαδηλώσεις έγιναν χτες και στο κέντρο της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα και σε άλλες 10 μεγάλες πόλεις της χώρας. Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι εργαζομένων κατήγγειλαν ωστόσο απόπειρες εκφοβισμού απεργών μέσω της κατάρτισης καταλόγων με τα ονόματα όσων απήργησαν, για πιθανή μελλοντική χρήση...

Ο Σλοβένος πρόεδρος Ντανίλο Τουρκ χαρακτήρισε την απεργία «πολύ αποφασιστική έκκληση για σοβαρές συνομιλίες» μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα έκρινε ότι τέτοιες διαπραγματεύσεις «δεν είναι απαραίτητες»...

Η χτεσινή απεργία χαρακτηρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στη Σλοβενία από το 1991, οπότε ανεξαρτητοποιήθηκε από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Εφημερίδες της Λιουμπλιάνα, όπως η «ΝΤΕΛΟ», σχολίασαν την απεργία σαν αρχή «αποφασιστικής σύγκρουσης για τη διαφύλαξη του κοινωνικού κράτους». Η ίδια εφημερίδα σημειώνει πως η κυβέρνηση Γιάνσα αποφάσισε να σβήσει με «βενζίνη» τη «φωτιά» που προκάλεσαν η κρίση και ο δανεισμός, επειδή δεν μειώνει μόνο τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά καταργεί δικαιώματα, όπως τα επιδόματα για τους ανέργους, τα επιδόματα αδείας και τις άδειες τοκετού...

ΚΟΥΒΑ
Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δίνουν «συμβουλές δημοκρατίας»

ABANA.--

Εντονη κριτική στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ασκεί με χτεσινή ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Κούβας σχετικά με τις εκκλήσεις του για δημοκρατικές αλλαγές στο νησί της Επανάστασης. Οι «παραινέσεις» του Αμερικανού προέδρου έγιναν κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Αμερικής που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών το Σαββατοκύριακο στην Καρταχένα της Κολομβίας. Η ανακοίνωση της κουβανικής κυβέρνησης δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Γκράνμα» και ανάμεσα στα άλλα χαρακτηρίζει ως «εξέγερση» κατά της Ουάσιγκτον την απαίτηση πολλών αρχηγών κρατών να συμμετάσχει η Κούβα στην επόμενη Σύνοδο. «Ο πρόεδρος Ομπάμα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η Σύνοδος στην Καρταχένα δεν ήταν ευνοϊκή για να δίνει συμβουλές δημοκρατίας για την Κούβα» σημειώνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται πως «εμείς οι Κουβανοί θα φροντίσουμε για την Κούβα». Επιπλέον τονίζεται πως παρά τις διακηρύξεις περί αλλαγής πολιτικής σε ό,τι αφορά την Κούβα το 2009 ο πρόεδρος Ομπάμα συνεχίζει την ίδια πολιτική αποκλεισμού, τη σκληραίνει στο χρηματοπιστωτικό τομέα, παρά τη διεθνή απόρριψη και τη συντριπτική πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που σε ανάλογα ψηφίσματα στηρίζει την άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ήταν οι μόνες χώρες που έβαλαν βέτο για τη συμμετοχή της Κούβας στον Οργανισμό και απέρριψαν προτάσεις άλλων χωρών για συμμετοχή της σε επόμενες Συνόδους.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Περικοπές σε Υγεία και Παιδεία

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η κυβέρνηση της Ισπανίας συναντήθηκε χτες με αξιωματούχους περιφερειακών κυβερνήσεων για να συμφωνήσουν για τους τρόπους που θα εφαρμοστούν οι νέες περικοπές στις δαπάνες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτά προστίθενται στα ήδη συμφωνημένα μέτρα λιτότητας ύψους 27,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκαν στα τέλη του Μάρτη και θα φέρουν νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.

Με πρόσχημα την εξοικονόμηση 7 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Υγεία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει συμμετοχή στα φάρμακα για τους συνταξιούχους της τάξης του 10%, ενώ για τους εργαζόμενους -ανάλογα με το εισόδημά τους- η συμμετοχή μπορεί να φτάσει το 50 έως και το 60%.

Τη περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Παιδείας Χοσέ Ιγνάσιο Βερτ δήλωσε πως ανάμεσα στα μέτρα να εξοικονομηθούν 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τον τομέα της Παιδείας, θα είναι και η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, δηλαδή από 27 σε 30 μαθητές στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση και από 33 σε 36 στη δευτεροβάθμια. Επιπρόσθετα, υποστήριξε πως οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να εργάζονται 25 ώρες τη βδομάδα από 22 που ήταν μέχρι πρόσφατα, ζητώντας τους παράλληλα να κάνουν αυτή τη «θυσία»...

Η ανακοίνωση του Βερτ έφερε σημαντικές αντιδράσεις ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στις ενώσεις γονέων που προετοιμάζουν σειρά κινητοποιήσεων ενάντια στις περικοπές στην Παιδεία για το επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ