ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ ΓΙΑ ΓΕΝΑΡΗ 2012
Το 1.084.668 έφτασαν «επίσημα» οι άνεργοι!

Οι απασχολούμενοι το Γενάρη του 2012 εμφανίζονται λιγότεροι από το σύνολο του πληθυσμού της χώρας

Οι γυναίκες - «πρωταθλήτριες» στην ανεργία - έχουν ταξικό συμφέρον να μπουν στον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα (φωτ. από κινητοποίηση των οικοδόμων για την ανεργία)
Οι γυναίκες - «πρωταθλήτριες» στην ανεργία - έχουν ταξικό συμφέρον να μπουν στον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα (φωτ. από κινητοποίηση των οικοδόμων για την ανεργία)
Το 1.084.668 έφτασαν οι άνεργοι το Γενάρη του 2012, με την ανεργία να φτάνει στο 21,8% (από 14,8% το Γενάρη του 2011) σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δημοσιοποιήθηκαν χτες. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πάνω από το 50% των νέων από 15 έως 24 (συγκεκριμένα 50,8%) είναι άνεργοι, ενώ στο σύνολο των γυναικών η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25,7% (από 18,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2011)!

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 363.369 (ποσοστό 8,6%) σε σχέση με το Γενάρη του 2011, ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 344.913 (σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 όπου οι άνεργοι ήταν 739.755) και σε ποσοστό κατά 46,6%.

Η ραγδαία και δραματική αύξηση της ανεργίας, σε συνδυασμό με τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και την άρνηση της κυβέρνησης να πάρει εδώ και τώρα άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων - όπως το ΚΚΕ έχει καταθέσει αλλεπάλληλες φορές στη Βουλή - δεν αφήνει κανένα περιθώριο αναμονής στις εργατικές λαϊκές οικογένειες. Οι επικείμενες εκλογές αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, τους εργαζόμενους και το σύνολο του λαού να στείλουν μήνυμα καταδίκης σε αυτούς που τους καταδικάζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Να στείλουν μήνυμα ελπίδας και πάλης για σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Γιατί η πάλη για σταθερή εργασία προϋποθέτει συμπόρευση με το ΚΚΕ, τη μόνη πολιτική δύναμη που αποκαλύπτει και αντιπαλεύει την πολιτική που, υπηρετώντας την «ανταγωνιστικότητα», τσακίζει το δικαίωμα σε σταθερή εργασία και με δικαιώματα, ανοιγοκλείνοντας επιχειρήσεις όπου, όπως και όποτε επιβάλλει η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τουλάχιστον από τον αντίστοιχο μήνα του 2007, οι απασχολούμενοι εμφανίζονται σταθερά λιγότεροι (είναι πλέον 3.880.120) από το σύνολο του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού και των ανέργων (4.427.521).

Με βάση την ηλικία, στην ομάδα από 25 έως 34 ετών το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 28,7% (από 20,9%). Στην ομάδα 35-44 στο 17,9% (από 12,2%), στην ομάδα 45-54 στο 15,6% από 10,2%, στην ομάδα 55-64 στο 11,3% (από 7%) και στην ομάδα 65-74 στο 4,2% (από 2%). Το ποσοστό ανεργίας στους άντρες άγγιξε το 18,7% (από 12%).

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ «ΑΦΩΝ ΛΕΜΟΝΙΑ»
Στο κενό έπεσε η εργοδοτική τρομοκρατία

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας»

Για 39η μέρα συνεχίζεται, σήμερα, η απεργία στα εργοστάσια των Αφών Λεμονιά, στο Βόλο, καθώς μένουν χωρίς αποτέλεσμα οι τρομοκρατικές προσπάθειες της εργοδοσίας να την σπάσει και να την σταματήσει. Μαζί με το Λεμονιά, απέναντι στους εργαζόμενους, βρίσκονται, καθημερινά, αστυνομικές δυνάμεις, επιχειρώντας, μ' αυτό τον τρόπο, να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των απεργών και των δυνάμεων περιφρούρησης.

Τις απανωτές εργοδοτικές προκλήσεις καταγγέλλει, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», ενώ κάνει ειδική αναφορά σε στέλεχος του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας, σημειώνοντας ότι «στην κυριολεξία, συμπεριφέρεται σαν όργανο του Λεμονιά και σχεδόν κάθε πρωί βρίσκεται στο πλευρό του».

Οπως αναφέρει, προχτές Τετάρτη το εν λόγω στέλεχος «βρέθηκε από το πρωί σε μια από τις επιχειρήσεις του Λεμονιά, την ΣΥΜΠΡΟ, όπου με υπερβάλλοντα ζήλο εκτελούσε τις εντολές του Λεμονιά και, στην κυριολεξία, διέταζε τους εργάτες, σπρώχνοντάς τους, μάλιστα, να μπούνε για δουλειά. Στο αποκορύφωμα της επίδειξης των καλών υπηρεσιών του προς τον βιομήχανο, έσπρωχνε βίαια, χειροδικώντας, τον Γενικό Γραμματέα του Συνδικάτου Κώστα Στεργίου, για να φύγει από την περιφρούρηση, απειλώντας τον και με σύλληψη».

Το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι ο ίδιος ο βιομήχανος καταφεύγει σε φραστικές επιθέσεις, αλλά και σε χειροδικίες, υπογραμμίζοντας ότι «δε δίστασε να φτάσει στο σημείο να κυλιέται στο έδαφος, χωρίς να τον έχει ακουμπήσει κανείς, παίζοντας ένα "ωραίο θέατρο" και θέλοντας, με αυτόν το τρόπο, να κατηγορήσει τους εργαζόμενους». Δήλωσε, δε, με εκβιαστικό και προσβλητικό ύφος ότι «όποιος εργάτης θέλει να πληρωθεί να κάνει πρώτα δήλωση μετανοίας ότι δεν πρόκειται να απεργήσει άλλη φορά και θα πληρωθεί».

Το Συνδικάτο σημειώνει πως ο εν λόγω επιχειρηματίας ενεργεί εκ μέρους όλων των βιομηχάνων, επισημαίνοντας ότι «το ομολόγησε ο ίδιος, λέγοντας ότι όλα τα έξοδα των δικηγόρων και δικαστηρίων τα πληρώνει ο συνδικαλιστικός του φορέας, ο ΣΕΒ».

Και καταλήγοντας τονίζει: «Γίνεται πλέον φανερό ότι αυτό που τρομάζει βιομήχανους και κυβέρνηση είναι η οργανωμένη αντίσταση και η έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων. Αυτή η αντίσταση που δίνει, εκτός από την επίλυση του άμεσου προβλήματος, και την προοπτική των αγώνων που είναι αναγκαία να υπάρχει για να απαλλαγούμε οριστικά από τους δυνάστες μας».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποτέλεσμα για οικοδόμους και υπαλλήλους

Την αξία της αγωνιστικής δράσης, αλλά και την προκλητικότητα των αστικών κυβερνήσεων αποκάλυψε η πρόσφατη παρέμβαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, με αφορμή τη μη καταβολή του δωρόσημου των οικοδόμων αλλά και τη μη πληρωμή των υπερωριών των υπαλλήλων του ΙΚΑ (σ.σ. που απασχολούνται για την καταβολή του).

Θυμίζουμε ότι, μέχρι πρόσφατα, και το δωρόσημο των οικοδόμων δεν είχε καταβληθεί και οι υπάλληλοι του ΙΚΑ που απασχολούνται για την καταβολή του δεν είχαν πάρει τις υπερωρίες τους. Το προκλητικό στην υπόθεση είναι ότι, οι υπερωριακές αμοιβές των υπαλλήλων δεν καταβάλλονταν και παρακρατούνταν, ενώ ήταν μέρος το δωρόσημο των οικοδόμων. Τελικά, μετά την πρόσφατη παρέμβαση της Ομοσπονδίας απ' τη μια οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ πήραν τα δεδουλευμένα τους και απ' την άλλη οι οικοδόμοι πήραν τα δώρα τους. Βγήκε σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων επισημαίνει: «Για άλλη μια φορά λέμε ότι οι υπάλληλοι πληρώνονται από την παρακράτηση που γίνεται από το δώρο των οικοδόμων για αυτό το σκοπό. Η αμοιβή της υπερωριακής απασχόλησης των υπαλλήλων του ΙΚΑ για την καταβολή του δώρου δεν επιβαρύνει κανέναν προϋπολογισμό. Αλλωστε, ο Νόμος 4321/63 και 4469/65 είναι απόλυτα σαφής. Η ειδική αμοιβή για την πληρωμή του δώρου των Χριστουγέννων στους εργατοτεχνίτες οικοδόμους βαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό Δώρου Εορτών των Οικοδόμων (ΕΛΔΕΟ). Θεωρούμε απόλυτα υπεύθυνο τον υπουργό Εργασίας και την κυβέρνηση για την ταλαιπωρία των συναδέλφων οικοδόμων να εισπράξουν έστω και τα λίγα χρήματα του δωροαδειόσημου».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ
«Παίζει» με την αντοχή βαριά αρρώστων

Σε πειραματόζωα για την αντοχή τους έχει μεταβάλει με την τακτική της η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ τους αρρώστους με σοβαρές ασθένειες (όπως καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας, μεταμόσχευση νεφρού κ.ά.). Με τις αλλεπάλληλες αποφάσεις της τη μια χορηγεί τα φάρμακα υψηλού κόστους απ' τα ιδιωτικά φαρμακεία και την άλλη απ' τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Με την τελευταία υπουργική απόφαση ΔΥΓ.3(α)/οικ. 34092 (ΦΕΚ 1003/Β/2-4-2012) προβλέπεται ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους θα χορηγούνται «μόνο απ' τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ». Οπως ενημέρωσαν χτες οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Πειραιά και Πάτρας, οι ασθενείς δε βρίσκουν - «για διάφορους λόγους» - τα φάρμακα στα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκτελέσουν τις συνταγές και στα ιδιωτικά φαρμακεία λόγω της τελευταίας υπουργικής απόφασης.

Λίγο αργότερα ο ΕΟΠΥΥ με ανακοίνωσή του παραδέχτηκε ότι «παρατηρήθηκε δυσκολία στη χορήγηση σκευασμάτων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ» - χωρίς να εξηγεί και για ποιους λόγους υπάρχει η δυσκολία. Πάντως, ένας απ' τους κύριους λόγους είναι και τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ και μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση θα μπορεί να γίνεται η προμήθεια των φαρμάκων υψηλού κόστους απ' τα ιδιωτικά φαρμακεία «σε περίπτωση ελλείψεων». Στις συγκεκριμένες συνταγές θα πρέπει να υπάρχει η ένδειξη «στερούμεθα» από τα φαρμακεία του νοσοκομείου ή από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.

Συμπόρευση τώρα με το ΚΚΕ!

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει για την αύξηση της ανεργίας: «Οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι και οι νέοι πρέπει μαζί και πιο αποφασιστικά να διεκδικήσουν με τον αγώνα και την ψήφο τους ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και σταθερή δουλειά για όλους με σύγχρονα δικαιώματα. Συμπόρευση τώρα με το ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ