ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Την Πρωτομαγιά μαζί με τους αγωνιζόμενους χαλυβουργούς

Η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της Αττικής θα γίνει στην πύλη της «Χαλυβουργίας». Προετοιμασίες σε όλη τη χώρα

Από την περσινή πρωτομαγιάτικη πορεία στην Αθήνα
Από την περσινή πρωτομαγιάτικη πορεία στην Αθήνα
«Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. Το πισωγύρισμα σε συνθήκες προηγούμενων δεκαετιών δεν είναι ο ρεαλισμός της εποχής. 126 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του Σικάγο, δε μας αξίζει η φτώχεια, η εξαθλίωση, η ανεργία, η δουλειά ήλιο με ήλιο για να τα βγάλουμε πέρα. Παράγουμε όλο τον πλούτο και μας ανήκει».

Με αυτή την υπογράμμιση το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί την εργατική τάξη της χώρας μας να τιμήσει την Πρωτομαγιά του 2012, να δυναμώσει τους αγώνες τους και να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα δικαιώματά της. Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του στον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη της Αττικής να τιμήσει την Πρωτομαγιά μπροστά στις πύλες της «Χαλυβουργίας». Να εκφράσει και με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη της σε ένα σκληρό αγώνα που αφορά όλους τους εργάτες. Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται η ανάγκη για ολόπλευρη κλιμάκωση της αλληλεγγύης στους απεργούς, καθώς ο αγώνας τους βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση.

Ετσι η απεργιακή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση όλης της Αττικής θα γίνει στις 10 π.μ., στις πύλες του εργοστασίου, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις διοργανώνονται σε δεκάδες πόλεις.

Στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ οργανώνει πανεργατικό απεργιακό συλλαλητήριο, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου. Στη Σάμο η συγκέντρωση διοργανώνεται στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Με όλα τα μέσα στη «Χαλυβουργία»

Για την επιτυχία της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης της Αθήνας η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τις λαϊκές επιτροπές να πάρουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται (π.χ. ενοικίαση λεωφορείων) ώστε να συμμετάσχουν μαζικά οι εργαζόμενοι με τα πανό, τα πλακάτ και τα συνθήματά τους στο χώρο της εκδήλωσης. Επίσης για τη μετάβαση στη «Χαλυβουργία» δρομολόγια της ΕΘΕΛ υπάρχουν από:

-- Πλ. Κουμουνδούρου το Α16 και Β16.

-- ΜΕΤΡΟ ΑΙΓΑΛΕΩ Χ63.

-- Πλ. Καραϊσκάκη Πειραιάς 845.

Παράλληλα καλεί τις Λαϊκές Επιτροπές να διεκδικήσουν από τις Δημοτικές Αρχές να δρομολογήσουν τα Λεωφορεία των Δήμων για τη μεταφορά εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Χαλυβουργίας» και την επιστροφή τους.

Η αναχώρηση να γίνει έγκαιρα, ώστε στις 9.30 π.μ. το αργότερο να έχουν διαταχθεί οι δυνάμεις στο χώρο. Θα υπάρχει χώρος PARKING για τα ΙΧ πίσω από τη «Χαλυβουργία».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Κλιμακώνουν με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες

Το μήνυμα του ΚΚΕ μετέφερε χτες στους εργαζόμενους ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος

Στη συγκέντρωση των απεργών έξω από τα ναυπηγεία απευθύνθηκε ο Θαν. Παφίλης
Στη συγκέντρωση των απεργών έξω από τα ναυπηγεία απευθύνθηκε ο Θαν. Παφίλης
Με αποφασιστικότητα, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά συνεχίζουν τον απεργιακό αγώνα που ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή και συνεχίζεται από χτες με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες μέχρι μεθαύριο Πέμπτη, οπότε και θα γίνει γενική συνέλευση, δίνοντας τη δική τους απάντηση στην εργοδοσία, δηλαδή στα αραβογερμανικά μονοπώλια, που αξιώνουν από τους εργαζόμενους να αποδεχτούν το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας και να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα, σύνολο 4 μεροκάματα το μήνα, μέτρο που απειλεί και το ναυπηγείο με λουκέτο.

Χτες, από νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά στην πύλη του ναυπηγείου, περιφρουρώντας την απεργία τους. Εκεί, στο πλευρό των εργαζομένων ήταν ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος, τον οποίο οι εργαζόμενοι υποδέχτηκαν θερμά.

Ενώ ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννης μετέφερε στους εργαζόμενους του ναυπηγείου την ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των μεταλλεργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, για ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων σε όλη τη ναυπηγική βιομηχανία, ενάντια στην πολιτική που διαλύει έναν ολόκληρο κλάδο, με προοπτική την ανατροπή της, το δημόσιο ενιαίο φορέα της ναυπηγικής βιομηχανίας όπου στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας, θα είναι η ατμομηχανή για τη λαϊκή ευημερία.

Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι, αφού αναχώρησαν από το ναυπηγείο με πούλμαν, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και από εκεί με μαζική και μαχητική πορεία και σύνθημα: «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, κάτω τα χέρια από τα ναυπηγεία» διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

«Κόκκινο ψηφοδέλτιο στην κάλπη για να φοβηθούν»

Ο Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στους εργαζόμενους του ναυπηγείου, τους κάλεσε να αναρωτηθούν, γιατί, ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να έχει η χώρα μια ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία, όπου θα μπορούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες τους, ο κλάδος συνεχώς συρρικνώνεται και τώρα οι εργαζόμενοι καλούνται να ζήσουν με 200 και 300 ευρώ μισθό. «Μπορείτε να βγάλετε συμπεράσματα από την ίδια σας την πείρα», «να σκεφτείτε όλα αυτά τα χρόνια τι συνέβη στο ναυπηγείο», τις ευθύνες των κυβερνήσεων των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τόνισε: «Θεωρεί κανένας ότι θα έχουμε οριστική λύση με την Αραβική Αμπού Ντάμπι ή με οποιονδήποτε άλλο μεγαλοκαπιταλιστή έρθει στο ναυπηγείο; Εχετε ακούσει καμία πρόταση για ανάπτυξη των ναυπηγείων και της Ζώνης, από τα άλλα πολιτικά κόμματα;».

«Το μήνυμα που σας φέρνουμε, συνέχισε, είναι: Σηκώστε ψηλά το κεφάλι, πληρώστε τους στην κάλπη με το νόμισμα που σας πληρώνουν, και το νόμισμα που θα τους πονέσει θα είναι το ΚΚΕ, το κόκκινο το ψηφοδέλτιο για να μπορέσουμε την άλλη μέρα με καινούργια ορμή, να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τα μέτρα που έρχονται και να περάσουμε σε μία γενικότερη αντεπίθεση για να πάρει ο λαός την εξουσία» και επισήμανε ότι ακριβώς αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα για τους εργαζόμενους: «Λαϊκή εξουσία ή κόλαση. Θα πάρουν τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους ή θα ζήσουν σαν σύγχρονοι σκλάβοι. Εμείς λοιπόν λέμε ότι μπορούν οι εργαζόμενοι να δώσουν μια περήφανοι απάντηση».

ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Στραπατσάρισαν το αντιΠΑΜΕ μέτωπο και τη «λογική του εφικτού»

Με μαζική γενική συνέλευση αποφάσισαν την ένταση του αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης

«Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και όλοι οι χώροι δουλειάς να γίνουν μια Χαλυβουργία», «Δούλοι του 21ου αιώνα με μερομάκατο πείνας δε θα γίνουμε», «Διεκδικούμε τον κόπο μας, τον πλούτο που βγαίνει από τα δικά μας χέρια».

Η απόφαση των μεταλλεργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης διατρανώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο όταν την περασμένη Κυριακή η συντριπτική πλειοψηφία σήκωσε με αποφασιστικότητα τα χέρια, στη μαζική γενική τους συνέλευση υπερψηφίζοντας την πρόταση της ταξικής παράταξης «Αγωνιστική Ενότητα Μεταλλεργατών» ενταγμένη στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στην οποία έχουν δώσει την απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, για τη συνέχιση ακόμα πιο δυναμικά του απεργιακού αγώνα σε όσες επιχειρήσεις εξακολουθούν να αρνούνται την υπογραφή για την ανανέωση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2012. Πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της διοίκησης του Συνδικάτου Σωτήρης Πουλικόγιαννης.

Με τον τρόπο αυτό οι μεταλλεργάτες απάντησαν στο αντιΠΑΜΕ μπλοκ που συγκρότησαν η παράταξη ΕΕΜ (συνονθύλευμα από εργοδοτικούς μέχρι αυτοαποκαλούμενους «αριστερούς»), της οποίας ο επικεφαλής Τ. Καραγιαννάκης δήλωσε αριστερός ενταγμένος στο ΣΥΡΙΖΑ, με τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ να καλούν να «σταματήσουν οι υπερβολές» και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με βάση τη Σύμβαση του 2009 που σημαίνει πρακτικά μείωση του μεροκάματου. Αλλωστε, αυτό ακριβώς αξιώνει και η διοίκηση της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά, σύμφωνα με την πρότασή της, η οποία διαβάστηκε στη γενική συνέλευση!

Τη γραμμή για να υπογραφεί τέτοιου είδους σύμβαση έδωσε ο Τ. Καραγιαννάκης ο οποίος πρότεινε στη διοίκηση «να βγει από την αδιέξοδη λογική που εξυπηρετεί μικροκομματικά συμφέροντα» και να αποδεχτεί ως βάση για διαπραγμάτευση τη Σύμβαση του 2009, δηλαδή να αποδεχτεί τη μείωση του μεροκάματου! Ο δε εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ Αλ. Πολίτης, ανέφερε ότι επειδή «η πλειοψηφία της διοίκησης δεν πάει σε μείωση μισθών επειδή δεσμεύεται από το ΚΚΕ να της λύσουμε τα χέρια με απόφαση της γενικής συνέλευσης»! Την πρόταση του «μπλοκ» ψήφισαν τελικά περίπου 26 μεταλλεργάτες στους πάνω από 400.

Η γενική συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή των μεταλλεργατών στην απεργιακή συγκέντρωση της 1ης Μάη στη Χαλυβουργία, την πρωτοβουλία για συγκρότηση ενιαίου αγωνιστικού μετώπου σε ταξική κατεύθυνση με τους εργαζόμενους όλων των ναυπηγείων που θα έρθει σε σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική που για την κερδοφορία των μονοπωλίων, όπως αυτά που λυμαίνονται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά διαλύει έναν από τους πιο βασικούς βιομηχανικούς κλάδους της χώρας και πετάει τους εργάτες στην ανεργία και την εξαθλίωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ