ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Διαδήλωσαν χτες ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ

Σήμερα αντίστοιχη κινητοποίηση στη Φλώρινα στις 7.30 μ.μ.

Μαχητική συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ οργάνωσαν χτες το απόγευμα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στην Πτολεμαΐδα. Με κεντρικό σύνθημα να μην πουληθεί καμιά μονάδα της ΔΕΗ και διατρανώνοντας «όχι στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και την άρση της μονιμότητας», οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν τους εργαζόμενους όχι μόνο να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική που ξεπουλά τη ΔΕΗ, αλλά να οργανώσουν αποτελεσματικά την πάλη τους παρεμποδίζοντας τα μέτρα που παίρνονται.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Πέτρος Ταταρίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων Ενέργειας (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας. Η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ πρέπει να γίνει μέχρι τις 27 Απρίλη, με στόχο να «μπει στα γεμάτα» το ιδιωτικό κεφάλαιο στην υπόθεση της Ενέργειας. Οπως υπογράμμισε ο ομιλητής, η πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων (Αμύνταιο 1 και 2, ΜΕΛΙΤΗ και Μεγαλόπολης 3) της ΔΕΗ δεν είναι ανάπτυξη αλλά παράδοση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο. Θα καταργήσει τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Οι εργασιακές σχέσεις σκλαβιάς που επικρατούν στους εργαζόμενους στους εργολάβους, θα είναι η προοπτική για όλους. «Η πρόταση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" του ΠΑΜΕ, να γίνει η ενέργεια και η ΔΕΗ λαϊκή περιουσία, δίνει προοπτική, προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζόμενων και θα δώσει φτηνό ρεύμα στο λαό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τεράστιες ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση φέρει και η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ), η οποία όχι μόνο δεν οργάνωσε τον αγώνα, αλλά αντίθετα συνέβαλε αποφασιστικά για να περάσει η στρατηγική της απελευθέρωσης δημιουργώντας αυταπάτες στους εργαζόμενους. Είναι ενδεικτικό ότι ΓΕΝΟΠ και διοίκηση της ΔΕΗ φαίνεται πως «τα έχουν βρει» στην υπογραφή ΣΣΕ που θα νομιμοποιεί τις ήδη υπάρχουσες μειώσεις μισθών, θα πετσοκόβει παραπέρα τους μισθούς, θα παγώνει και θα καταργεί επιδόματα και θα ανοίγει το δρόμο για απολύσεις. «Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν πρέπει να επιτρέψουν να συντελεστεί αυτό το έγκλημα. Εχουμε τη δύναμη μέσα από συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς να οργανώσουμε την πάλη μαζί με το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ», επισήμανε ο Π. Ταταρίδης, και κάλεσε τους εργαζόμενους μέσα από Γενικές Συνελεύσεις να οργανώσουν την πάλη τους, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να μην υλοποιηθεί αυτή η πολιτική. Μετά τη συγκέντρωση, έγινε πορεία στους δρόμους της πόλης με κεντρικό σύνθημα: «ρεύμα φτηνό, ΔΕΗ για το λαό»!

Σήμερα, πραγματοποιείται νέα κινητοποίηση για το ίδιο θέμα στη Φλώρινα στις 7.30 μ.μ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τετράωρη στάση εργασίας αύριο για υπογραφή Τοπικής ΣΣΕ

Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από την Ενωση Ξενοδόχων Αττικής

Αμεση και αποφασιστική απάντηση στους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες στον επισιτισμό που αξιώνουν μειώσεις μισθών (κατά 15%) και κατάργηση δικαιωμάτων, δίνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο που προχωρούν σε 4ωρη στάση εργασίας, αύριο Τετάρτη από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ.. Τη στάση εργασίας κήρυξε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και στο πλαίσιο της κινητοποίησης καλεί όλους τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από την Ενωση Ξενοδόχων Αττικής, όπου και θα καταθέσει το σχέδιο για την υπογραφή Τοπικής ΣΣΕ. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι θα μεταβούν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, όπου θα συνεδριάζει η Ολομέλεια της Ομοσπονδίας του κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων κατήγγειλε τη ΣΣΕ και απαιτεί μείωση μισθών 15% και κατάργηση μιας σειράς κατακτήσεων που απορρέουν από τη ΣΣΕ. Ανάλογες απαιτήσεις εκδήλωσαν και οι εργοδοτικές οργανώσεις στον επισιτισμό.

Χτες, πραγματοποιήθηκε ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο του συνδικάτου της Αθήνας με τη συμμετοχή των ΔΣ όλων των επιχειρησιακών σωματείων της Αθήνας (π.χ. Μεγάλη Βρετάνια, εργαζόμενοι από τα κυλικεία της Newrest στο Ελ. Βενιζέλος, κ.λπ). Μετά από πολύωρη συζήτηση ομόφωνα αποφασίστηκε καμία μείωση μισθών σε κανένα χώρο δουλειάς. Ομόφωνα όλα τα σωματεία συμφώνησαν στην 4ωρη στάση εργασίας και την κινητοποίηση. Ομόφωνα όλα τα σωματεία εξουσιοδότησαν το ΔΣ να πάρει απόφαση για νέα κινητοποίηση με πιθανή ημερομηνία στις 30 του Απρίλη, οπότε και έχει οριστεί η συνάντηση των ξενοδόχων με την Ομοσπονδία για τη σύμβαση.

Ομόφωνα όλα τα σωματεία ενέκριναν το σχέδιο για την υπογραφή Τοπικής ΣΣΕ όπως προτείνεται από το συνδικάτο με διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων και αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τουλάχιστον μέρος των απωλειών των εισοδημάτων των εργαζομένων. Με την αυριανή κινητοποίηση, αλλά και το σχέδιο της Τοπικής ΣΣΕ συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ στο ΔΣ του συνδικάτου. Ακόμα, τα σωματεία που συμμετείχαν συΜφώνησαν να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά, στην πύλη της Χαλυβουργίας.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΔΟΕΑΠ
Μαχαίρι σε παροχές και συντάξεις

Τη «δόξα» της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου ζήλεψε η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ και χωρίς την παραμικρή ενημέρωση των ίδιων των ασφαλισμένων του Ταμείου, οι οποίοι με τις εισφορές και την εργασία τους είναι οι αιμοδότες του, προχώρησε σε σκληρό χαράτσωμα παροχών και συντάξεων. Και δεν ταυτίζεται μόνο στα αντεργατικά μέτρα με την κυβέρνηση, η διοίκηση του ΕΔΟΕΠ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) αναπαράγει και τα ίδια επιχειρήματα, επικαλούμενη την κρίση, τη μείωση των εσόδων του Ταμείου και το «κούρεμα» των αποθεματικών. Το μόνο που φιλοδοξεί να κάνει είναι «να διαχειριστεί ό,τι μας έχει απομείνει»..!

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, όπου παρουσιάζονται οι επώδυνες ανατροπές για τους ασφαλισμένους του Ταμείου, οι οποίες μάλιστα χωρίς ντροπή προβάλλονται ως «Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διάσωση του ταμείου», επιβάλλεται μείωση των επικουρικών συντάξεων ως εξής: Εως 500 ευρώ μείωση 9%, από 500 έως 700 μείωση 11%, από 700 έως 900 κατά 13%, από 900 έως 1.100 κατά 15%, από 1.100 έως 1.300 κατά 17% και από 1.300 ευρώ και πάνω μείωση κατά 19%. Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι μειώσεις στους δικαιοδόχους επικουρικών καθώς η μείωση μέχρι 500 ευρώ ανέρχεται στο 20%, από 500 έως 800 ευρώ κατά 35% και για συντάξεις άνω των 800 ευρώ η μείωση ανέρχεται στο 45%.

Ισχυρό χτύπημα δίνεται και στις παροχές υγείας και άλλα δικαιώματα. Το επίδομα τοκετού μειώνεται από τα 2.000 ευρώ στα 1.500, μείωση κατά 25% και στην περίπτωση της καισαρικής από τα 1.000 ευρώ στα 750 ευρώ. Η διοίκηση καταργεί το επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού επικαλούμενη οικονομική αδυναμία, μειώνει το ποσό για την αγορά γυαλιών στα 120 ευρώ για το πρώτο ζευγάρι και στα 80 ευρώ για το δεύτερο, ενώ τέλος επιβάλλει και μείωση στις αποδοχές του προσωπικού του Ταμείου από 18% έως 20%.

Η απαράδεκτη αυτή απόφαση και ο προκλητικός ισχυρισμός πως πρόκειται για «σχέδιο σωτηρίας» επιβάλλει την άμεση αντίδραση των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων και κυρίως αγώνες που θα οργανώνουν την πάλη ενάντια σε όσους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στηρίζουν την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση και το δημόσιο χαρακτήρα της, που θα διεκδικούν από το κράτος και την εργοδοσία να πληρώσουν για τα Ταμεία από τον προϋπολογισμό και τα κέρδη που αποκόμισαν για δεκαετίες οι βαρόνοι των ΜΜΕ.

Χτες «γιόρτασαν» τον ένα μήνα απεργιακών κινητοποιήσεων
Χτες «γιόρτασαν» τον ένα μήνα απεργιακών κινητοποιήσεων
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «PHONEMARKETING»
Την 1η Μάη θα βρίσκονται στην πύλη της Χαλυβουργίας

Τη συνέχιση της απεργίας τους μέχρι και την Παρασκευή και τη συμμετοχή τους στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πύλη της Χαλυβουργίας αποφάσισαν χτες στη γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Phonemarketing» (τηλεφωνικό κέντρο) στη Νέα Ιωνία. Οι εργαζόμενοι δίνουν εδώ και ένα μήνα έναν σημαντικό απεργιακό αγώνα ενάντια στην απαίτηση της εργοδοσίας να επιβάλλει την εκ περιτροπής εργασία του ενός 8ωρου τη βδομάδα, δηλαδή για 140 ευρώ το μήνα.

Τις νέες κινητοποιήσεις προκήρυξαν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Δύναμη στον αγώνα των εργαζομένων δίνει η έμπρακτη στήριξη από την πρώτη στιγμή της Λαϊκής Επιτροπής Ν. Ιωνίας αλλά και μια σειρά από σωματεία και επιτροπές του κλάδου. Χτες μάλιστα το μεσημέρι οι εργαζόμενοι έστησαν γλέντι έξω από την επιχείρηση για να γιορτάσουν τον ένα μήνα απεργιακών κινητοποιήσεων, επιβεβαιώνοντας στην πράξη ότι όχι μόνο δεν κάνουν πίσω αλλά είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω από την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΦΩΚΑΣ»
Κλιμακώνουν αύριο με 24ωρη απεργία

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της επιχείρησης «ΦΩΚΑΣ» με απόφαση της τελευταίας γενικής τους συνέλευσης. Την απεργία κήρυξε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και αφορά τους εργαζόμενους της επιχείρησης και τους εργαζόμενους στις εταιρείες που έχουν περίπτερα πώλησης εντός των καταστημάτων. Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Εργαζομένων στα Καταστήματα «ΦΩΚΑΣ» υπογραμμίζει ότι «η μαζική συμμετοχή μας στις 2 στάσεις εργασίας ήταν η πρώτη απάντηση στα σχέδια της εταιρείας. Με τις κινητοποιήσεις μας όλοι μαζί καταφέραμε να κερδίσουμε ένα μέρος των δεδουλευμένων μας, το Δώρο Πάσχα. Δε θυσιάζουμε τίποτα. Ούτε τα δικαιώματά μας, ούτε τους μισθούς μας, ούτε τη ζωή μας. Τώρα όλοι μαζί αντιδρούμε στα χτυπήματα της εταιρείας χωρίς να υποκύψουμε σε κανένα εκβιασμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ