ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Δάνεια για κάλυψη χρεών προς την «αγορά»

Προτείνει δανεισμό 350 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για πληρωμή των επιχειρηματιών της ενέργειας

Οι υπέρογκες αποζημιώσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σε συνδυασμό με τα «φέσια» των «Energa» και «Hellas Power», έχουν διαμορφώσει μια εκρηκτική οικονομική κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με το συνολικό ταμειακό έλλειμμα των ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ (των διαχειριστών της ημερήσιας χονδρεμπορικής αγοράς και του δικτύου) να υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς παραγωγούς φτάνουν τα 330 εκατ. ευρώ, μέσα στο 2012.

Πρόκειται για χρέη και ελλείμματα που δημιουργούνται από την ίδια τη φύση της ιδιωτικοποιημένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ενεργειακή πολιτική που στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Το απαιτούμενο κέρδος και μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις που δημιουργούν και επιβάλλουν κόστη ώστε να το εγγυηθούν, οδηγούν μεθοδευμένα στην επόμενη φάση των «απελευθερωμένων» τιμολογίων, όπου όλοι οι «παίκτες» της αγοράς θα μπορούν να εξασφαλίζουν τα «λεφτά» τους σε βάρος των νοικοκυριών, όσων τουλάχιστον θα έχουν χρήματα και για ηλεκτρικό ρεύμα.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) επιβεβαίωσε χτες τα όσα περιγράφονται τελευταία για τα μεγάλα ελλείμματα σε ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, δημοσιεύοντας μελέτη της «Pricewaterhouse Coopers», σχετικά με την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο μεταφέρεται και στη ΔΕΠΑ, αφού δεν την πληρώνουν για το φυσικό αέριο οι παραγωγοί, που με τη σειρά τους δεν πληρώνονται. Η μελέτη προτείνει άμεσο δανεισμό 350 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προς ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, από τα διαθέσιμα του «Πράσινου Ταμείου». Προτείνει ακόμη μέχρι και την αποδέσμευση από τη Δικαιοσύνη των λογαριασμών των «Energa» και «Hellas Power», προκειμένου να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη: 220 εκατ. ευρώ σε ανεξάρτητους παραγωγούς και εισαγωγείς, 110 εκατ. ευρώ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ. Το συνολικό ταμειακό τους έλλειμμα, που προέρχεται και από λιγότερα έσοδα από διάφορα τέλη, φόρους κλπ., διακρίνεται σε: 200 εκατ. ευρώ το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ, 172 εκατ. ευρώ τα χρέη των «Energa» και «Hellas Power» και 29 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ που οφείλει το δημόσιο.

Η μελέτη προειδοποιεί ότι τα 350 εκατ. ευρώ είναι μόνο μια «σχετική ανάσα» και σημειώνει ότι «η ταμειακή θέση των παικτών της αγοράς προβλέπεται ότι θα επιβαρυνθεί περαιτέρω λόγω των αυξανόμενων επισφαλειών από την πλευρά της προμήθειας (ΔΕΗ)». Προτείνει ακόμη: Στήριξη των εταιρειών προμήθειας με το να αποδίδουν μόνο τα εισπραχθέντα τέλη ΑΠΕ κλπ. και στήριξη των παραγωγών ΑΠΕ με τον ΛΑΓΗΕ να εισπράττει απευθείας τα ποσά του τέλους ΑΠΕ και να τα αποδίδει σε αυτούς.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Συγκέντρωση ενάντια στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Μαχητική συγκέντρωση ενάντια στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ, στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, το τσάκισμα μισθών και συντάξεων και την άρση της μονιμότητας, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στη Φλώρινα με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ. Ο εργαζόμενος λαός απαίτησε να μην πουληθεί καμιά μονάδα της ΔΕΗ και διατράνωσε την απόφασή του να κλιμακώσει τον αγώνα για να επιβάλει ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Μανώλης Βογιατζής, στέλεχος του ΠΑΜΕ Ενέργειας και υποψήφιος βουλευτής Φλώρινας του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στην πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (Αμύνταιο 1 και 2, Μελίτης και Μεγαλόπολης 3) που βρίσκεται στην τελική ευθεία, είπε ότι πρόκειται για παράδοση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας στο μεγάλο κεφαλαίο. Σημείωσε ότι οι εργασιακές σχέσεις - σκλαβιάς - που επικρατούν στους εργαζόμενους στους εργολάβους με 400 και 500 ευρώ, θα είναι το μαύρο μέλλον που χαράζεται για όλους.

Κατήγγειλε τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ότι ήδη διαπραγματεύεται με τη διοίκηση της ΔΕΗ την υπογραφή ΣΣΕ που θα νομιμοποιεί τις ήδη υπάρχουσες μειώσεις μισθών, θα πετσοκόβει παραπέρα τους μισθούς, θα παγώνει και θα καταργεί επιδόματα και θα ανοίγει το δρόμο για απολύσεις.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να απορρίψουν αυτή την πολιτική. Να παλέψουν για ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Για ενέργεια και ΔΕΗ λαϊκή περιουσία, που στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας θα στηρίζει την ανάπτυξη, θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και φτηνό ρεύμα για το λαό. «Οι εργαζόμενοι πρώτα από όλα στους σταθμούς παραγωγής, που βρίσκονται υπό πώληση, αλλά και συνολικά οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΔΕΗ, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και μαζί με το υπόλοιπο εργατικό λαϊκό κίνημα να ανοίξουν το δρόμο για ριζικές αλλαγές σε φιλολαϊκή κατεύθυνση», είπε.

Αξιώσεις ασυδοσίας από το τουριστικό κεφάλαιο

Χαιρετίζοντας, μεταξύ άλλων, τα μέτρα δραματικής μείωσης των μισθών των εργαζομένων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Α. Ανδρεάδης, που μίλησε στη ΓΣ της ΤτΕ, έπλεξε το εγκώμιο της Εκθεσης του διοικητή και παρέθεσε τις ειδικότερες απαιτήσεις του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου, πολλές από τις οποίες αποτελούν συμφωνημένη πολιτική με τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου.

Με βάση τον ισχυρισμό ότι ο τουρισμός μπορεί να προσφέρει 2-3 μονάδες αύξηση του ΑΕΠ και «δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας» τα επόμενα 2-3 χρόνια, οι αντιδραστικοί κεφαλαιοκράτες του τουρισμού ζητούν 5 άμεσες παρεμβάσεις: Μέτρα κατά των διαδηλώσεων στην Αθήνα και απομάκρυνση των λαθρομεταναστών γύρω από τα πολυτελή μαγαζιά τους. Ταχύτερες διαδικασίες στο πλαίσιο της βίζας Σένγκεν και επαναδιαπραγμάτευση από τη νέα κυβέρνηση ορισμένων πλευρών των διαδικασιών. Μείωση τελών και χρεώσεων χρήσης του αεροδρομίου της Αθήνας. Μείωση του ΦΠΑ, συνολικά στο τουριστικό πακέτο και όχι μόνο στη διαμονή. Προσαρμογή του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό στα συμφέροντα των μεγάλων τουριστικών ομίλων και επανεξέταση του «επενδυτικού» νόμου για ενίσχυση περισσότερων τουριστικών δραστηριοτήτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ