ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - «ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ» ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
«Κοκορομαχία» εξαπάτησης του λαού

Από το προχτεσινό ντιμπέιτ, μέρος της εξαπάτησης του γαλλικού λαού
Από το προχτεσινό ντιμπέιτ, μέρος της εξαπάτησης του γαλλικού λαού
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η «τηλεμαχία» μεταξύ των δύο διεκδικητών του προεδρικού θώκου στη Γαλλία που ανταγωνίστηκαν με ένταση για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου. Στη συζήτηση, που κράτησε περίπου 2,5 ώρες, κυριάρχησε το ζήτημα της οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Ενωση υπό το πρίσμα της σχέσης της Γαλλίας με τη Γερμανία και η μετανάστευση.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος κατηγόρησε τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών ότι με τις θέσεις του «απειλεί να καταστρέψει τη Γαλλία». Ο Ολάντ επέμεινε στο βασικό επιχείρημα περί «αναδιαπραγμάτευσης του Δημοσιονομικού Συμφώνου», επαναλαμβάνοντας τα περί «αλλαγής της Ευρώπης», χωρίς ν' αμφισβητήσει φυσικά στο παραμικρό τον ιμπεριαλιστικό και εκμεταλλευτικό χαρακτήρα της ΕΕ και παρουσιάζοντας τις γνωστές σοσιαλδημοκρατικές γενικολογίες ως «εναλλακτική» εντός καπιταλιστικού συστήματος, μια προοπτική που χαιρετίζουν ως «ελπιδοφόρα αλλαγή κλίματος» το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Αριστερά και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας, που καλλιεργεί, όπως και το «Αριστερό Μέτωπο» στη Γαλλία, τις αυταπάτες περί «ανθρώπινου καπιταλισμού».

Ο Ολάντ επισήμανε με έμφαση την ανάγκη «εξισορρόπησης των σχέσεων με τη Γερμανία», κατηγορώντας εμμέσως τον Σαρκοζί ότι ακολούθησε πειθήνια τα γερμανικά κελεύσματα, επιχείρημα που εκφράζει σημαντικό τμήμα του γαλλικού κεφαλαίου που έχει δυσφορήσει έντονα βλέποντας τα συμφέροντα της γερμανικής αστικής τάξης να επικρατούν. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των κέντρων συγκέντρωσης των μεταναστών που δεν έχουν άδεια παραμονής και εμμέσως πλην σαφώς επανέλαβε ότι θα πρέπει να τεθούν «όρια και προϋποθέσεις» για τον αριθμό μεταναστών που η Γαλλία μπορεί να δεχτεί ανάλογα με την οικονομική της κατάσταση. Πρόκειται σαφώς για πρόταση που «κλείνει το μάτι» και προς το εκλογικό ακροατήριο του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου».

Την «τιμητική» της στην «τηλεμαχία» είχε, και πάλι, η Ελλάδα. Ο Σαρκοζί κατηγόρησε τον Ολάντ ότι επί διακυβέρνησης Σοσιαλιστικού κόμματος μειώθηκαν οι μισθοί κατά 21%. Ο Ολάντ απάντησε, με το γνωστό επιχείρημα περί «καμένης γης», λέγοντας ότι «η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου στην Ελλάδα έκανε ό,τι μπορούσε μετά από ό,τι παρέλαβε από τους προκατόχους της» δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπως και το UMP. Η αξιοποίηση του παραδείγματος της Ελλάδας εντάσσεται βεβαίως στην «κοκορομαχία» των δύο διαχειριστών και των ομογάλακτών τους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που εξυπηρετώντας την πλουτοκρατία κατακρεουργούν όποια λαϊκή κατάκτηση έχει απομείνει.

Σύμφωνα, τέλος, με την πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση, η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων για το β' γύρο των προεδρικών εκλογών στις 6 Μάη, Ολάντ - Σαρκοζί, βρίσκεται στις 5 μονάδες (52,5% για τον πρώτο και 47,5% για τον δεύτερο).

ΡΩΣΙΑ – ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΝΑΤΟ
Ανταλλαγή προθέσεων στη Διεθνή Διάσκεψη

Ξεκίνησαν στις 3 Μάη στη Μόσχα οι εργασίες της διήμερης Διεθνούς Διάσκεψης για το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, που οργανώνει το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας. Στη συνδιάσκεψη παίρνουν μέρος πάνω από 50 χώρες, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του ΝΑΤΟ κ.ά.

Η Ρωσία επιμένει και με την παραπάνω πρωτοβουλία πως υπάρχει έδαφος για τη συνεννόηση με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ στο ζήτημα της «αντιπυραυλικής ασπίδας», μέσω της κοινής διαχείρισης ενός τέτοιου αντιπυραυλικού συστήματος. Για το λόγο αυτό, από τις εργασίες της διάσκεψης η ίδια, ως διοργανώτρια χώρα, απέκλεισε τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, από τις οποίες οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι προέρχεται η «απειλή».

Την πρώτη μέρα με παρεμβάσεις υψηλόβαθμων στρατιωτικών και τεχνικών εμπειρογνωμόνων η Ρωσία επιδίωξε να δείξει τους κινδύνους που διατρέχει η ασφάλεια της Ρωσίας από την υλοποίηση των σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ευρώπη.

Στη συνδιάσκεψη θα παρουσιαστεί ένα υπολογιστικό μοντέλο αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, που έχουν προετοιμάσει Ρώσοι εμπειρογνώμονες.

Μιλώντας στη διάσκεψη, ο αναπληρωτής ΓΓ του ΝΑΤΟ, Α. Βέρσμποου, επέμεινε πως «η αντιπυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη δε στοχεύει τη Ρωσία», κάτι που, ωστόσο, με στοιχεία κατέρριψε η ρωσική πλευρά. Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση της Μ. Κρίντον, εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, που ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ «φοβούνται» το Ιράν και τη Β. Κορέα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν στρέφονται κατά των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας και της Κίνας.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», αν από τη διάσκεψη αυτή, όπως κι από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, δεν υπάρξει μετατόπιση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ από τις θέσεις τους, ο επόμενος πρόεδρος της Ρωσίας, ο Β. Πούτιν, θα είναι αναγκασμένος να λάβει «αυστηρά απαντητικά μέτρα» για την αποτροπή του ενδεχομένου αχρήστευσης της ρωσικής πυρηνικής ισχύος.


Ι. Π.

ΙΤΑΛΙΑ
Νέες αυτοκτονίες απελπισμένων από την κρίση

ΡΩΜΗ.--

Αλλοι πέντε άνθρωποι οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία, όπως μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μέσα στο τελευταίο 48ωρο και προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο των αυτόχειρων εξαιτίας των δυσκολιών και των αδιεξόδων που προκαλεί η καπιταλιστική κρίση. Ενας οικοδόμος 56 ετών από τη Νάπολη, άνεργος από τον περασμένο Δεκέμβρη, αυτοκτόνησε χρησιμοποιώντας καλώδιο του ηλεκτρικού ρεύματος για να απαγχονιστεί, ένας Βορειοαφρικανός μετανάστης πήδηξε στο κενό από το διαμέρισμά του σε κεντρική περιφέρεια της Τοσκάνης, αφού δεν κατάφερνε να πληρώσει το στεγαστικό του δάνειο, καθώς και ένας 35χρονος από την Σικελία ύστερα από την απόλυσή του. Επιπλέον, ένας ακόμα οικοδόμος από την Μπολόνια, άνεργος από το 2010, έπεσε στο κενό από το διαμέρισμά του, καθώς και ιδιοκτήτης μιας μικρής εταιρείας μεταφορών εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών του.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει στην Ιταλία από την αρχή του χρόνου εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων και ανεργίας, αλλά πιθανολογείται πως ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και η αυξανόμενη ανεργία (που τον Απρίλη έφθασε με επίσημα στοιχεία στο 9,8% και στο 35,9% ανάμεσα στους νέους 15-24 ετών) προκαλούν αγανάκτηση στο λαό, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις απόγνωση, που φτάνει στην αυτοκτονία.

ΣΥΡΙΑ
Και επικοινωνιακός πόλεμος

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εισβολή ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας σε πανεπιστημιακό χώρο, στο προαύλιο των φοιτητικών εστιών στην πόλη Χαλέπι, όπου πραγματοποιούνταν διαδήλωση κατά της συριακής ηγεσίας, καταγγέλλουν οργανώσεις προσκείμενες στην αντιπολίτευση. Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, στα επεισόδια σκοτώθηκαν τέσσερις φοιτητές, τραυματίστηκαν 28 και συνελήφθησαν 200. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή και ο πόλεμος προπαγάνδας που διεξάγεται με στόχο τη διαμόρφωση κλίματος από τις περιφερειακές και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν την αντιπολίτευση είναι γνωστός.

Επιπλέον, ερωτηματικά προκαλεί και το γεγονός ότι δόθηκε στη δημοσιότητα από οργάνωση που έχει την έδρα της στο Λονδίνο. Πάντως, αργά το απόγευμα, η διοίκηση του Πανεπιστημίου στο Χαλέπι εξέδωσε ανακοίνωσε με την οποία γνωστοποιείται ότι αναστέλλονται τα μαθήματα μέχρι τις 13 Μάη, οπότε αρχίζουν οι εξετάσεις. Τα κυβερνητικά ΜΜΕ δε σχολίασαν καθόλου την πληροφορία. Μετέδωσαν μόνο ότι «τρομοκράτες» δολοφόνησαν το γιο του προέδρου του Συριακού Εθνικού Κοινωνικού Κόμματος και έναν φίλο του στη Χομς, πληροφορία που διέψευδαν αντιπολιτευόμενες πηγές υποστηρίζοντας ότι τα δύο θύματα είχαν συμμετάσχει σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

ΣΟΥΔΑΝ - ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Απειλές κυρώσεων από τον ΟΗΕ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα απόφαση με την οποία προειδοποιεί με «μη στρατιωτικές» κυρώσεις το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν εάν δε σταματήσουν την κλιμάκωση της βίας στα σύνορά τους και δεν επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση διμερών ζητημάτων (π.χ. καθορισμός συνόρων, πετρελαϊκών κερδών και δασμούς από διέλευση πετρελαίου κ.λπ.).

Αρχικά, Κίνα και Ρωσία ήταν αντίθετες με την έκδοση απόφασης σχετικά με την προειδοποίηση της επιβολής κυρώσεων αλλά τελικά υπαναχώρησαν μετά από τροποποιήσεις στη σύνταξη του κειμένου της απόφασης, που υιοθετεί ουσιαστικά τον «οδικό χάρτη» της Αφρικανικής Ενωσης για την επίλυση των διαφορών των δύο χωρών.

Η απόφαση ζητεί από αμφότερες χώρες τον άμεσο τερματισμό όλων των εχθροπραξιών σε ένα 48ώρο από την έκδοση της απόφασης, την άνευ όρων αποχώρηση των στρατευμάτων τους από τα κοινά σύνορα, την ανάσχεση της υπόθαλψης και υποστήριξης «ανταρτικών» οργανώσεων και την επανέναρξη διμερών διαπραγματεύσεων στην έδρα της Α.Ε. έως τις 16 τρέχοντος μηνός με στόχο την επίτευξη συνολικής συμφωνίας έως τις 2 Αυγούστου.

Xτες, ένα 24ωρο μετά την απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ, ο νοτιοσουδανικός στρατός κατηγόρησε το στρατό του Σουδάν πως συνεχίζει τους εναέριους βομβαρδισμούς παρά την πιθανότητα κυρώσεων και πως το σουδανικό πυροβολικό εξαπέλυσε διαδοχικές ομοβροντίες με στόχους εγκαταστάσεις του νοτιοσουδανικού στρατού κοντά στα σύνορα. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του νοτιοσουδανικού στρατού Φίλιπ Αγκερ κατήγγειλε το Χαρτούμ πως ετοιμάζει και χερσαία επίθεση...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιδράσεις για την υποβάθμιση του αξιόχρεου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Τα βέλη του προς τον οίκο αξιολόγησης «Standard & Poors» έστρεψε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την απόφαση υποβάθμισης του αξιόχρεου της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην υποβάθμιση της χώρας του από θετικό σε σταθερό και την παράλληλη αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο «Standard & Poors», είπε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει πλέον το συγκεκριμένο οίκο ως αξιόπιστο, προβάλλοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας που έφτασε το 8,5% (ανάπτυξη βέβαια που ωφέλησε το κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων).

Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα ευρωπαϊκών διαδικτυακών ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι οι εντάσεις ΕΕ - Τουρκίας αυξάνονται, με αφορμή την επικείμενη Κυπριακή Προεδρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επίσης αναφέρεται το σενάριο η τουρκική κυβέρνηση να αξιοποιήσει την επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο για να ασκήσει πιέσεις σε σχέση με την Κύπρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ