ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάη 2012 - Κυριακή 6 Μάη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΗΠΑ: Η ανάκαμψη ευνοεί μόνον τους πλούσιους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μειωμένες ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την περασμένη βδομάδα, για πρώτη φορά σε διάστημα ενός μήνα.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 27.000 στις 365.000, ενώ τα στοιχεία για τις αιτήσεις της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν σε 392.000 από 388.000.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας στις 378.000.

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, ο μέσος όρος των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 750 στις 383.500 νέες αιτήσεις - τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Παρά τη μικρή μείωση του ποσοστού ανεργίας, οι αμερικανικές αρχές έσπευσαν να χαιρετίσουν το γεγονός ως απόδειξη σταθερής ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ.

ΩΣΤΟΣΟ, στις ΗΠΑ συνεχίζεται η συζήτηση σχετικά με την ανάκαμψη, το χαρακτήρα, το περιεχόμενο και τη διάρκειά της. Ο αντίλογος σε όσους υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη μπορεί να γίνει δυναμική στο επόμενο τρίμηνο, έχει να κάνει με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, τις τιμές του πετρελαίου και τις εγγενείς αντιθέσεις της αμερικανικής οικονομίας.

Το πιο σημαντικό επιχείρημα ως προς το είδος της ανάκαμψης αφορά στον τρόπο που μοιράζεται το προϊόν της όποιας ανάπτυξης παρουσιάζεται στις ΗΠΑ, το τελευταίο διάστημα.

ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, το 2010, από τα 13 τρισ. δολάρια της οικονομικής μεγέθυνσης όλα τα οφέλη πήγαν στο πλούσιο 1%, (το 93%) πάνω από το ένα τρίτο το καρπώθηκαν 15.600 υπερπλούσια νοικοκυριά (37%).

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει κανείς και από τα στοιχεία που αφορούν στη δεκαετία 1997- 2007 όπου φαίνεται ότι το πλουσιότερο 1% της Αμερικής πήρε 59,9% του συνόλου της αύξησης του εισοδήματος.

Εξάλλου, όπως αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times , ο Ρόμπερτ Ράιχ, υπουργός Εργασίας επί Κλίντον, η μερίδα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που έχουν συνταξιοδοτική κάλυψη μειώθηκε στο 29,2% (από 42% το 2007), η μερίδα που έχει ασφάλιση υγείας μειώθηκε στο 53,3% από 59,8% το 2007.

Τέλος, υπέρ της άποψης ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας είναι ακόμη ασθενής συντείνει και το γεγονός ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες για το επόμενο εξάμηνο μειώθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 1,3%, ενώ οι εξαγωγές συναντούν προβλήματα, εξαιτίας και των προβλημάτων με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες τόσο με την Κίνα, όσο και με άλλες «αναδυόμενες» οικονομίες.

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση παραγωγής

Βαθύτερη έγινε η συρρίκνωση του τομέα της μεταποίησης (βιομηχανίας) της Ευρωζώνης τον Απρίλη, εντείνοντας τις συνθήκες ύφεσης της οικονομίας της, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής εταιρείας Markit.

Η συρρίκνωση δεν εστιάστηκε τον περασμένο μήνα μόνο στις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, αλλά επεκτάθηκε και στη Γερμανία, οι εξαγωγές της οποίας πλήττονται από τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 45,9 μονάδες - το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 34 μηνών - από 47,7 μονάδες το Μάρτη (κάθε τιμή κάτω από το 50 σημαίνει μείωση της δραστηριότητας). Ο γενικός δείκτης PMI, ο οποίος αποτελείται από επιμέρους δείκτες (όπως για την πορεία της παραγωγής, των παραγγελιών, της απασχόλησης), υποδηλώνει ότι ο τομέας της μεταποίησης της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Ο γερμανικός δείκτης PMI (46,2 μονάδες) υποχώρησε σε χαμηλό 33 μηνών, οι συνθήκες επιδεινώθηκαν ξανά σημαντικά στη Γαλλία (46,9 μονάδες) και ο μεταποιητικός τομέας της Ολλανδίας (49 μονάδες) συρρικνώθηκε επίσης με ταχύτερο ρυθμό.

Δεν υπήρξε ανακούφιση ούτε για τις χώρες της περιφέρειας, όπου σημειώθηκαν μεγάλες και επιταχυνόμενες μειώσεις στην Ιταλία (43,8 μονάδες), στην Ισπανία (43,5 μονάδες) και την Ελλάδα (40,7 μονάδες). Μόνο στην Αυστρία (51,2 μονάδες) και στην Ιρλανδία (50,1 μονάδες), ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε πάνω από το όριο των 50 μονάδων.

Τα στοιχεία του PMI αντανακλούν μία υποχώρηση της μεταποιητικής παραγωγής της Ευρωζώνης για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από το Δεκέμβρη.

ΑΤΙΤΛΟ

ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΟ - ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟ Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 1% καθώς οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις αντισταθμίζουν τις προσπάθειες μείωσης του κόστους δανεισμού. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι κατά τη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, το Διοικητικό Συμβούλιό της αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 1,00%, 1,75% και 0,25% αντιστοίχως.

LUFTHANSA - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Η αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε τα σχέδιά της να περικόψει 3.500 θέσεις εργασίας στις διοικητικές της υπηρεσίες ανά τον κόσμο στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για επιστροφή στην κερδοφορία. Η Lufthansa, η οποία απασχολεί περίπου 117.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι το ένα τρίτο από τις περικοπές αναμένεται να προέλθει από τη μείωση του προσωπικού. «Μπορούμε μόνο να διαφυλάξουμε θέσεις εργασίας μακροπρόθεσμα και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις αναδιοργανώνοντας τις διοικητικές λειτουργίες και αποδεχόμενοι τις περικοπές σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής Κριστόφ Φραντς.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΚΙΝΗΤΑ Η αγορά ακινήτων της Βρετανίας υφίσταται τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που άρχισε η καταγραφή σχετικών στοιχείων, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από την Ευρωζώνη οδηγεί σε μείωση των τιμών. Οπως ανέφερε η εταιρεία δεδομένων για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων Investment Property Databank (IPD), η αξία των γραφείων, καταστημάτων και αποθηκών μειώθηκε 0,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2012, σε συνέχεια της μείωσης 0,1% στο προηγούμενο τρίμηνο, και ήταν χαμηλότερη κατά 31% σε σχέση με το υψηλό επίπεδο του Σεπτεμβρίου 2007.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ