ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 7 Μάη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Πρόταση για συμπόρευση με όλα τα κόμματα της ΕΕ

Ζητάει συγκυβέρνηση με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις

Τα μέτρα εντός και εκτός μνημονίου είναι συνέπεια της στρατηγικής της ΕΕ και των κομμάτων της. Διέξοδος για το λαό είναι η αποδέσμευση με δική του εξουσία
Τα μέτρα εντός και εκτός μνημονίου είναι συνέπεια της στρατηγικής της ΕΕ και των κομμάτων της. Διέξοδος για το λαό είναι η αποδέσμευση με δική του εξουσία
Ανοιχτό προσκλητήριο για τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» όλων των πολιτικών δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στο ευρώ και στο μονόδρομο της ΕΕ των μονοπωλίων, έστειλε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καλώντας σε συναγερμό το σύνολο των αστικών κομμάτων και των υπόλοιπων προθύμων. Στο φόντο της εκλογικής συντριβής του ΠΑΣΟΚ - έχασε περίπου το 30% του εκλογικού ποσοστού που είχε πάρει το 2009 - ο Ευ. Βενιζέλος επιχείρησε να διαχειριστεί «επικοινωνιακά» τη βαριά ήττα και ταυτόχρονα:

-- Να βάλει άμεσα τις βάσεις για την επίτευξη κυβερνητικής συμμαχίας ανάμεσα στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, αφού στα στελέχη του επικρατούσε χτες η «άποψη ότι δεν θα πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές».

-- Με δεδομένη την ανασύνθεση του αστικού πολιτικού συστήματος - ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για «ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της χώρας» - να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων για την επόμενη μέρα και να παίξει το ρόλο του πρωταγωνιστή και του «καταλύτη» για τη θωράκιση της εξουσίας της άρχουσας τάξης και τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Είτε στην κατεύθυνση μιας «νέας σοσιαλδημοκρατικής συμμαχίας», είτε στην επανάληψη του μοντέλου της κυβέρνησης Παπαδήμου με διευρυμένη σύνθεση.

«Ο ελληνικός λαός σήμερα δεν έδωσε καθαρή εντολή σε καμιά από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν. Με βάση τα δεδομένα, είναι δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως την ξέραμε ως σήμερα», ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος, περιγράφοντας ακριβώς τους μετεκλογικούς σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Μια κυβέρνηση συνεργασίας του παλιού δικομματισμού δεν θα έχει ούτε επαρκή νομιμοποίηση ούτε εσωτερική και διεθνή αξιοπιστία, ακόμη και αν συγκέντρωνε οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Ο Ευ. Βενιζέλος, αξιοποιώντας τις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και των άλλων «αντιμνημονιακών φωνών», οι οποίες καταδίκαζαν τα μέτρα του μνημονίου, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον πυρήνα του εκμεταλλευτικού συστήματος, πρότεινε προγραμματική συμφωνία με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις «ανεξάρτητα από τη στάση τους απέναντι στο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση»!

Οπως ανέφερε ο Ευαγ. Βενιζέλος, «δεν δόθηκε εντολή για ένα δήθεν ειδυλλιακό δρόμο εντός ευρώ, αλλά εκτός μνημονίου και υποχρεώσεων» και ανέφερε ότι το εγχείρημα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας «έχει νόημα αν μπορεί να υπάρξει μια κοινή προγραμματική βάση».

Πετάει το μπαλάκι στον ΣΥΡΙΖΑ

Σ' αυτό το πλαίσιο πρότεινε σαν προγραμματική βάση:

  • «Η χώρα να έχει πολιτική σταθερότητα και σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό», με τη συμμετοχή όλων των θιασωτών της ΕΕ.
  • «Να δοκιμαστούν επιτέλους στην πράξη όλες εκείνες οι απόψεις που βασίζονται στην υπόθεση πως μπορεί το μνημόνιο να χαλαρώσει, πέρα προφανώς από το σημείο που εμείς, με πολύ συγκεκριμένο και υπεύθυνο τρόπο, προτείναμε με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και την προσαρμογή σε τρία αντί για δύο χρόνια». Ουσιαστικά, ρίχνει την μπάλα στον ΣΥΡΙΖΑ να δοκιμαστεί στο κυβερνητικό πεδίο και στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους στην ΕΕ, τους οποίους ασφαλώς αναγνωρίζει.

Οπως άλλωστε διέρρεαν συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου, με τη συγκεκριμένη πρόταση καλεί να ανοίξει τα χαρτιά του ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την «κυβερνητική» του πρόταση και «να καταθέσει συγκεκριμένες και ξεκάθαρες προτάσεις για το μνημόνιο, τη νέα δανειακή σύμβαση και την αποπληρωμή του χρέους». Οπως υποστήριζαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει» και πρέπει όπως ανέφεραν «να τοποθετηθεί ξεκάθαρα η ηγεσία του».

Ταυτόχρονα στο πλαίσιο των διεργασιών που ξεκίνησαν ήδη από χτες το βράδυ και των παζαριών που θα ακολουθήσουν, στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν ότι το κόμμα τους μπορεί να παρέχει «ψήφο ανοχής σε οποιαδήποτε βιώσιμη πρόταση» είτε σε «μια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ» είτε σε μια «κυβερνητική συμμαχία των αριστερών δυνάμεων» που επαγγέλλεται ο Αλ. Τσίπρας.

Η μετεκλογική τακτική του ΠΑΣΟΚ καταρτίστηκε και συμφωνήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στην Ιπποκράτους υπό τον Ευ. Βενιζέλο και με τη συμμετοχή των Ανδρ. Λοβέρδου, Κ. Σκανδαλίδη, Αν. Διαμαντοπούλου, Δ. Ρέππα κ.α. Εντονος προβληματισμός υπήρχε ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχετικά και με το μοίρασμα των εδρών, αφού το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε χτες περίπου 42 έδρες, από 160 που είχε στην προηγούμενη Βουλή!


Ο ξένος Τύπος για τις εκλογές στην Ελλάδα

Ανταποκρίσεις και σχόλια ανάλογα με τα συμφέροντα της μερίδας των αστών που υπηρετεί το κάθε Μέσο

Ως αποτέλεσμα της κρίσης και ως «τιμωρία» κομμάτων που συγκυβέρνησαν, ερμήνευσαν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ, προσαρμόζοντας τα συμπεράσματά τους στα ιδιαίτερα συμφέροντα των μερίδων της αστικής τάξης που το καθένα εκφράζει.

Νωρίς χτες βράδυ, ρεπορτάζ του BBC διαπίστωνε με βάση τα exit polls «δραματικές απώλειες» για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τα οποία, «όπως αναμενόταν, έχασαν υποστήριξη εξαιτίας των μέτρων λιτότητας και των μνημονίων». Το βρετανικό δίκτυο επισήμανε ιδιαίτερα την είσοδο της «Χρυσής Αυγής» στην ελληνική Βουλή.

Το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», σημειώνοντας «το θυμό του ελληνικού λαού από τη φαύλη και παρατεταμένη οικονομική κρίση», σχολίασε πως «τιμωρήθηκαν» τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στις εκλογές, χωρίς ωστόσο τα exit polls να δείχνουν ξεκάθαρο νικητή, αλλά ούτε και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Επιπλέον, επισήμανε την εκλογή της «Χρυσής Αυγής», φιλοξενώντας και δήλωση του αρχηγού της, Ν. Μιχαλολιάκου.

Η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» διαπίστωσε «συντριβή των Σοσιαλιστών» του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι μαζί με τη ΝΔ «υπέστησαν δυνατή ανατροπή στις πρώτες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται από την έναρξη της κρίσης το 2010». Δεν παραλείπει να μιλήσει για την είσοδο νέων κομμάτων στη Βουλή, όπως η «Χρυσή Αυγή» και το δεξιό εθνικιστικό κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», ενώ παρουσιάζει εκτενές ρεπορτάζ με τις δηλώσεις νέων και ανέργων.

Το CNN φιλοξενεί ρεπορτάζ με τίτλο «Ελληνικές εκλογές: Ενα δημοκρατικό SOS», υποστηρίζοντας ότι αν και η εκλογή του νέου Γάλλου Προέδρου καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις στα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, ενδεχομένως οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές «να αναδειχθούν πολύ πιο σημαντικές για το μέλλον της ΕΕ και του ευρώ». Εκφράζοντας την αμερικανική πλευρά στους ανταγωνισμούς με την ΕΕ για τη διαχείριση της κρίσης, το ρεπορτάζ του CNN καταλήγει μεταξύ άλλων ότι «η λιτότητα δίχως ανάπτυξη, η ύφεση και η ανεργία, οι εντολές από Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο δίχως τη δυνατότητα συναίνεσης στο εσωτερικό, συνιστούν έναν πραγματικό κίνδυνο απονομιμοποίησης όχι μόνο του σχεδίου για το ευρώ αλλά και για τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες...».

Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» δημοσιεύουν ρεπορτάζ με τίτλο «Πρόκληση οι εκλογές για την παλιά φρουρά στην Ελλάδα», σημειώνουν ότι οι Ελληνες ψηφοφόροι «εμφανίζονται να ξαναγράφουν ριζικά τον πολιτικό χάρτη στην Ελλάδα... ενισχύοντας την άκρα δεξιά και τη νεοναζιστική δεξιά ως διαμαρτυρία για τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα τα οποία θεωρούν υπεύθυνα για την κατάρρευση της οικονομίας».

Η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» ερμηνεύει τα αποτελέσματα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών με βάση τα exit polls σαν «κόλαφο» για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαπιστώνοντας «δραματική μείωση» των ποσοστών τους επειδή «οι περισσότεροι ψηφοφόροι στράφηκαν σε κόμματα που αντιτίθενται στα μέτρα λιτότητας». Σχολιάζεται επίσης πως οι εκλογικές εξελίξεις στην Ελλάδα «δεν θα γίνουν καλοδεχούμενες από τους εταίρους της Ευρωζώνης»...

Το πρακτορείο «Ρόιτερς» εμφάνισε το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα σαν «προβάδισμα των Ελλήνων συντηρητικών στις εκλογές». Η ιταλική «Ρεπούμπλικα» σχολιάζει πως οι Ελληνες ψηφοφόροι «τιμώρησαν τα κόμματα που τάχθηκαν υπέρ των περικοπών, της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων που επιβάλλουν ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ».

Στην Τουρκία, οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί αρκέστηκαν στην ασχολίαστη μετάδοση των ελληνικών εκλογικών αποτελεσμάτων, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» επέλεξε να προτάξει στο ρεπορτάζ του για τις ελληνικές εκλογές «την αδυναμία οποιουδήποτε κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδυναμίας», σημειώνοντας τις μεγάλες απώλειες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και τα «κέρδη» των μικρότερων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ