ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
FRONTEX
Στρώνει έδαφος για νέα αντιμεταναστευτικά μέτρα

Για λήψη νέων αντιμεταναστευτικών μέτρων στην Ελλάδα προϊδεάζει η «Ετήσια εκτίμηση κινδύνων 2012» του FRONTEX (οργανισμός της ΕΕ, επιτηρεί τη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων). Στο σχετικό κεφάλαιο για το λεγόμενο δρομολόγιο της Ανατολικής Μεσογείου (διέλευση στην ΕΕ μέσω Ελλάδας) διευκρινίζει ότι: Το 2011 οι μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας προέρχονταν κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αλγέρι, Μαρόκο. Οι ανακρίσεις π.χ. των Πακιστανών έδειξαν ότι είχαν προορισμό Ελλάδα, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία. Γίνεται μνεία και στις επίμονες προσπάθειες μεταναστών να φτάσουν στην Ιταλία με καράβια από Ελλάδα.

Για το άμεσο μέλλον, οι αναλυτές του FRONTEX εκτιμούν ότι: «Τα σύνορα ανάμεσα Ελλάδα και Τουρκία είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν και το 2013 μεταξύ των κύριων τομέων εντοπισμού παράνομων διελεύσεων κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, σε επίπεδα παρόμοια με όσα αναφέρθηκαν μεταξύ 2008 και 2011, δηλαδή μεταξύ 40.000 και 57.000 ανιχνεύσεις ετησίως (...) Η πλειοψηφία των μεταναστών αναμένεται να έρθει από ασιατικές χώρες, ιδίως από Αφγανιστάν Ιράν, Πακιστάν, ωθούμενοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις πατρίδες τους, ελκυόμενοι από την παρουσία μεγάλου αριθμού συμπατριωτών τους ήδη στην ΕΕ (...) Ανάλογα με την πολιτική κατάσταση εκεί μπορεί να ενταχθούν όλο και περισσότεροι μετανάστες από τη Μέση Ανατολή σε αυτήν τη ροή (...) Ως αποτέλεσμα, οι αρχές συνοριοφύλαξης θα βρεθούν αντιμέτωπες ολοένα και περισσότερο με μια ευρύτερη ποικιλία εθνικοτήτων, και πιθανώς μεγαλύτερη ποικιλομορφία των δικτύων διακίνησης, περιπλέκοντας περαιτέρω τα καθήκοντά τους».

Η έκθεση, η κινδυνολογία (περί νέων τσούρμων που καταφτάνουν, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι έρχονται κυνηγημένοι από τον ιμπεριαλισμό, τις επεμβάσεις, εγκλωβίζονται εδώ από τον ευρωενωσιακό κανονισμό ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ) δεν είναι τυχαίες. Γίνονται ενώσω οργιάζει η αποπροσανατολιστική προπαγάνδα κομμάτων του ευρωμονόδρομου ότι για τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων ευθύνονται οι μετανάστες, ετοιμάζονται στρατόπεδα συγκέντρωσης, εντείνονται τα πογκρόμ, στήνεται φράκτης στον Εβρο, δυσκολεύοντας παραπέρα την είσοδο γι' αυτές τις ψυχές, τη διαβίωσή τους εδώ. Τέτοια απάνθρωπα μέτρα προπαγανδίζουν ως «αναγκαία» τέτοιες εκθέσεις.

  • Το διώξιμο άλλων 39 μεταναστών, στις χώρες καταγωγής τους, πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες από το Τμήμα Απελάσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, απελάθηκαν δύο πολίτες Αλγερίας, πέντε πολίτες Αφγανιστάν, οκτώ πολίτες Κίνας, δεκαπέντε πολίτες Μπαγκλαντές, δύο πολίτες Νιγηρίας, τρεις πολίτες Ρουμανίας, ένας πολίτης Βουλγαρίας, ένας πολίτης Ιράν και δύο πολίτες Πακιστάν, σε βάρος των οποίων είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής για παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Η απέλαση έγινε με εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με προορισμούς το Αλγέρι, την Καμπούλ, τη Σαγκάη, την Ντάκα, το Λάγος, το Βουκουρέστι, τη Σόφια, την Τεχεράνη και το Λαχώρη, αντίστοιχα.
Επιχείρηση στα σύνορα

Αλωνίζει ο FRONTEX (οργανισμός της ΕΕ για επιτήρηση των ευρωενωσιακών συνόρων) στα ελληνικά σύνορα, όχι μόνο εμποδίζοντας πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού να εισέλθουν στην Ελλάδα, αλλά και απαγορεύοντας σε όσους τα κατάφεραν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για άλλες χώρες της ΕΕ όπως είχαν από την αρχή προορισμό, εγκλωβίζοντάς τους έτσι εδώ κατά εκατοντάδες χιλιάδες.

Ετσι το πρωί της Κυριακής το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας ενημερώθηκε από αεροσκάφος του FRONTEX που εκτελούσε περιπολία, για την ύπαρξη «ύποπτου» ιστιοφόρου σκάφους, με άγνωστο αριθμό επιβαινόντων. Επλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των ακτών Πάργας Θεσπρωτίας, με πορεία δυτικά προς τις ακτές της Ιταλίας. Πλωτά του λιμενικού εντόπισαν το σκάφος βόρεια της νήσου Παξών, με 63 αλλοδαπούς επιβαίνοντες (οι 2 χειριστές). Οι 61 αλλοδαποί παραδόθηκαν στο Συνοριακό Τμήμα Παλαιοκαστρίτσας για τα «περαιτέρω». Οι 2 χειριστές οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας.

Κατάθεση του πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής

Εμφανίστηκε τελικά και κατέθεσε στη δίκη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ο τότε διοικητής της «Αντιτρομοκρατικής» Δ. Χωριανόπουλος. Η κατάθεσή του περιελάμβανε αντιφάσεις, κενά μνήμης, διαψεύσεις των υφισταμένων του, που κατέθεσαν στη δίκη, ως και αμφισβήτηση μεθόδων δράσης της υπηρεσίας του που έχουν δημοσιοποιηθεί κατά καιρούς στον Τύπο. Ρωτήθηκε χαρακτηριστικά από τους συνηγόρους, «μέσα στις τακτικές της Αντιτρομοκρατικής είναι και η διείσδυση» και απάντησε «διαφωνώ, αυτή η τακτική είναι στα μυθιστορήματα για την υπηρεσία»...

Επίσης, ο Δ. Χωριανόπουλος εμφανίστηκε ως εκείνος που υπέγραφε διαβιβαστικά χωρίς να έχει λεπτομερή ενημέρωση για την υπόθεση από τους υφιστάμενούς του αξιωματικούς, χωρίς να συμμετέχει στην έρευνα «ούτε απέξω δεν πέρασα» είπε αρχικά. Στη συνέχεια, όμως, ο ίδιος είπε ότι «όταν όλα είχαν τελειώσει (σ.σ. η έρευνα)» πέρασε από το σπίτι στο Χαλάνδρι... Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι «άθελά του ονόμασε γιάφκα την οικία στο Χαλάνδρι, παρασύρθηκε, ήταν σπίτι»...Ο Δ. Χωριανόπουλος κλήθηκε να καταθέσει γιατί κατονομόστηκε από τον Π. Χηνόπουλο (συντονιστή της επιχείρησης) ως «πηγή στοιχείων» του ίδιου, για την υπόθεση. Οι συνήγοροι Φρ. Ραγκούσης και Ιφ. Καρανδρέα, πολλές φορές απευθυνόμενοι στον Δ. Χωριανόπουλο, τού είπαν ότι «ψεύδεται». Το δικαστήριο από την πλευρά του απέρριψε όλα τα αιτήματα των συνηγόρων για κατ' αντιπαράσταση εξέταση Δ. Χωριανόπουλου - Π. Χηνόπουλου και των αστυνομικών που έκαναν τις λεγόμενες επιτηρήσεις. Στη διαδικασία της κατάθεσης, να υπενθυμίσουμε ότι είχαν αναδειχτεί αντιφάσεις και διαφορετικές καταθέσεις ως προς την προανακριτική διαδικασία.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, με επίκεντρο το Θερμαϊκό Κόλπο, 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και έγινε αισθητός σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα από την Καλαμαριά μέχρι το Ωραιόκαστρο. Νωρίτερα, στις 11.46 το βράδυ του Σαββάτου, σημειώθηκε σεισμική δόνηση 3,6 ρίχτερ στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σάρτη και το Αγιο Ορος στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των σεισμολόγων, οι δύο σεισμικές δονήσεις δε συνδέονται και δεν εμπνέουν καμία ανησυχία.

ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ σημειώθηκε στο κτίριο που στεγάζεται η ΔΟΥ Αμαρουσίου στη συμβολή των οδών Πλαταιών και Αγίου Κωνσταντίνου. Οπως ανακοινώθηκε, η έκρηξη έγινε στις 3.08 χτες τα ξημερώματα μετά την ανάφλεξη δύο εμπρηστικών μηχανισμών που αποτελούνταν συνολικά από 25 γκαζάκια. Οι δράστες, σύμφωνα με την αστυνομία, διέρρηξαν την κεντρική είσοδο και τοποθέτησαν από ένα μηχανισμό σε ισόγειο και πρώτο όροφο αντίστοιχα. Την πυρκαγιά έλεγξαν πριν επεκταθεί στους υπόλοιπους ορόφους οι 10 πυροσβέστες με τα τέσσερα οχήματα που έφτασαν στο σημείο.

ΠΕΚΑΜ
Προσκύνημα στη Μακρόνησο

Tην Κυριακή 27 Μάη 2012 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη χρονιάτικη επίσκεψη - προσκύνημα στη Μακρόνησο που διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών (ΠΕΚΑΜ). Η Αναχώρηση με το πλοίο «ΜΑΡΜΑΡΙ» θα γίνει από το Λαύριο (κεντρικό λιμάνι), ώρα 8.45 το πρωί και η επιστροφή από Μακρόνησο στο Λαύριο ώρα 1 μ.μ. Η μετάβαση στο Λαύριο, από Αθήνα, θα γίνει με πούλμαν της ΠΕΚΑΜ που θα φύγουν ώρα 6.45 το πρωί. Για συμμετοχή και θέση στα πούλμαν, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να τηλεφωνούν στο 210.3247.820 (γραφεία ΠΕΚΑΜ).

  • Στην εκδήλωση της ΠΕΚΑΜ συμμετέχει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιστερίου «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ». Αναχώρηση με πούλμαν (προσφορά του συλλόγου) στις 7.15 π.μ. από το σταθμό του μετρό στον Αγ. Αντώνιο. Πληροφορίες - κρατήσεις θέσεων (Παπλωματάς Κων/νος, τηλ: 6947721624).
Νέα αναβολή στη δίκη Βουτσινά

Αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης ωραρίου η προγραμματισμένη για χτες εκδίκαση της υπόθεσης Γιάννη Βουτσινά. Κατηγορείται διότι Ιούλη 2007 στο κέντρο της Αθήνας, διαμαρτυρήθηκε για τη βάναυση και εξευτελιστική μεταχείριση από αστυνομικούς ενός άγνωστου σε αυτόν, χρήστη ναρκωτικών ουσιών. Η αυτονόητη παρέμβαση του Βουτσινά που ζήτησε να σταματήσει η κακομεταχείριση του χρήστη, είχε αποτέλεσμα τη σύλληψη και κράτησή του για μια νύχτα στο Τμήμα, την ποινική δίωξή του με κατασκευασμένες κατηγορίες για αντίσταση και άλλα αδικήματα κατά των αστυνομικών. Η δίκη έχει πάρει ήδη αρκετές αναβολές. Χτες ορίστηκε νέα δικάσιμος για την 1/2/2013. Τη νομική υπεράσπισή του έχει αναλάβει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Την απαράδεκτη συμπεριφορά της αστυνομίας έχουν καταδικάσει (εκφράζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη τους στον Βουτσινά) μαζικοί φορείς, εργατικά σωματεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ