ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιβαλλοντικά εγκλήματα

Κώδωνας κινδύνου από τη Συντονιστική Επιτροπή για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας

Τη στιγμή που η Αθήνα δεν έχει παρά ελάχιστους, πλέον, ελεύθερους χώρους, που οι κάτοικοί της δεν έχουν έναν χώρο να ανασάνουν, την ίδια στιγμή τόσο η κυβέρνηση όσο και ο δήμος, με τα διάφορα «μέτρα» που παίρνουν, καταστρέφουν και το ελάχιστο πράσινο που έχει απομείνει.

Τα μέτρα αυτά, που ισοδυναμούν με περιβαλλοντικά εγκλήματα, επισημαίνει με σχετικό δελτίο Τύπου η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας και της Ποιότητας Ζωής, όπου και τα αναφέρει ένα προς ένα:

  • Προχωρούν στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, που προστατεύει τα δάση, για να περιορίσουν τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου της Επικρατείας και να δώσουν το «πράσινο φως» στην καταπάτηση και καταστροφή των δασών.
  • Στον Ελαιώνα γίνεται προσπάθεια εκποίησης οικοπέδων 11 και 58 στρεμμάτων, που προορίζονταν για πράσινο.
  • Για το πάρκο Ριζάρη ο υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Φωτιάδης, δήλωσε στη Βουλή ότι το πάρκο θα τσιμεντοποιηθεί για χάρη του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης.
  • Το οικόπεδο του Θων κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί ολοκληρωτικά, παρά τις πρόσφατες υποσχέσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη. Ο Δήμος Αθηναίων και το ΥΠΕΧΩΔΕ ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, για να κυλά έτσι ο χρόνος υπέρ του Μπ. Βωβού.
  • Στο Γουδί, εκτός των άλλων που σχεδιάζονται σε βάρος του Μητροπολιτικού Πάρκου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει τη δημιουργία εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία των δημοσιογράφων ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004.
  • Τα αυθαίρετα και παράνομα κτίσματα του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου στο Πεδίον του Αρεως ακόμη δεν έχουν κατεδαφιστεί.
  • Για τα προσφυγικά (Πανόρμου, Λ. Αλεξάνδρας, Καισαριανής, Δραπετσώνας) γίνεται αγώνας δρόμου από διάφορα συμφέροντα για την εκμετάλλευση των οικοπέδων που θα δημιουργηθούν, αν επιτευχθεί η κατεδάφισή τους.
  • Το γήπεδο του Παναθηναϊκού, παρά τις εξαγγελίες, λειτουργεί πάλι στην καρδιά των Αμπελοκήπων, φορτώνοντας προβλήματα την ήδη ταλαιπωρημένη περιοχή και όχι μόνο. Μπαίνουν στο μάτι χώροι που προορίζονταν για πράσινο ή ήδη χρησιμοποιούνταν για να αθλούνται οι νέοι της περιοχής, χώροι τους οποίους θέλουν να κάνουν πάρκινγκ για να εξυπηρετείται το γήπεδο.

Με αυτά τα δεδομένα η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να συνδράμει με όλες τις δυνάμεις που η ίδια διαθέτει ενάντια σε αυτές τις εξελίξεις, βοηθώντας σε πρώτη φάση για την επιτυχία ημερίδας, που οργανώνουν σύλλογοι και επιτροπές αγώνα της περιοχής των Αμπελοκήπων. Η ημερίδα θα γίνει στις 27 του Νοέμβρη στο Πολυδύναμο Κέντρο του 7ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί το Δήμο Αθηναίων να αναλάβει τις ευθύνες που έχει για τη ζωή των κατοίκων της πρωτεύουσας και να αντισταθεί στην καταστροφή των ελεύθερων χώρων. Να αλλάξει την απόφαση της πλειοψηφίας, που ευνοεί την τσιμεντοποίηση του Θων. Να φροντίσει ο χώρος του ΚΑΠΑΨ, που έχει παραχωρηθεί στο δήμο από την Κτηματική Εταιρία Δημοσίου, να καθαριστεί και να παραδοθεί στους κατοίκους ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου. Να αντισταθεί, τέλος, στην καταστροφή του Ελαιώνα.

Αλλα τους ενδιαφέρουν...

Μπορεί η Συντονιστική Επιτροπή για την προστασία των ελεύθερων χώρων να καλεί το Δήμο Αθηναίων να αναλάβει τις σημαντικές ευθύνες που έχει για τη διάσωση των ελεύθερων χώρων και για τη ζωή των κατοίκων της πρωτεύουσας, όμως η Δημοτική Αρχή περί άλλα τυρβάζει.

Συγκεκριμένα, ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για τη «μεταφορά, συντήρηση και συναρμολόγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου» της πρωτεύουσας, όπου και προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει συνολική πίστωση 9,5 εκατομμυρίων δραχμών, παρά για την αναβάθμιση των συνοικιών της πρωτεύουσας.

Προτιμάει να φτιάχνει τα πεζοδρόμια της Βασ. Σοφίας - διότι δεν είναι δυνατό ενόψει του 2004 να είναι μόνο η μισή οδός πεζοδρομημένη, όπως τη θέλει ο Δ. Αβραμόπουλος - και να αφήνει άλλες μεγάλες οδούς, που όμως δε βρίσκονται στο κέντρο, στο έλεος της τύχης τους.

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο ΟΗΕ και ο γυάλινος πύργος

«Δεν μπορεί ποτέ να 'χουμε/ τόσο χώρο

γι' αγάπη./ Μην προσφέρουμε αυτή τη λέξη/

όταν οι άλλοι περνούν δίπλα μας τσακισμένοι».

Γ. Παναγουλόπουλος.

Ηδιάσκεψη της χιλιετίας έγινε στη Νέα Υόρκη, από 155 χώρες, για να χαρτογραφήσουν το μέλλον του ΟΗΕ στον 21ο αιώνα. Και το συμπέρασμα για τις κινήσεις του ΟΗΕ, συνοψίζεται στις λέξεις παρακμή και ασυναρτησία. Μόνο γενικές παρατηρήσεις. Κλεισμένοι οι δοτοί αξιωματούχοι του ΟΗΕ στους γυάλινους πύργους τους, ενημερώνονται διαρκώς μέσω του Internet και των ειδησεογραφικών πρακτορείων για τις όποιες τραγωδίες διαδραματίζονται. Τι τους ενδιαφέρει για τους Τσιάπας και τη Ρουάντα, αν σφαγιάζονται κατά χιλιάδες; Τι ενδιαφέρει τον εκπρόσωπο της «νέας τάξης», αν στα σύνορα του πολιτισμένου κόσμου του σύγχρονου κορυφαίου αστού Σάμουελ Χάντιγκτον δεκάδες χιλιάδες «κολασμένοι» Κούρδοι, Ιρακινοί, λοιποί Ασιάτες, Αφρικανοί, Λατινοαμερικανοί και άλλοι προσπαθούν να σπάσουν τις μπάρες και τις αλυσίδες των φυλακών τους; Τι τους ενδιαφέρει για τους κοινωνικά αποκλεισμένους; «Ωρα να λυθούν τα προβλήματα», διακήρυξε ο Ανάν!

Αλλά τα νούμερα για την παγκόσμια ανισότητα είναι τρομακτικά. Η τελευταία σύνοδος των G7 στην Ιαπωνία, κατέγραψε σε παγκόσμια κλίμακα 920 εκατομμύρια ανέργους, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Και, βεβαίως, πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός αυτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (1,2 δισ.). Στην Ευρώπη 1 στους 6 είναι άπορος και από το 12,2% το 1985 έγιναν 13,7% το 1995 και το 2000 άγγιξε το 19,1%. Αλλά και στη μητρόπολη του καπιταλισμού, με στοιχεία πρόσφατα που αφορούν το 12% των Αμερικανών που είναι μαύροι: άστεγοι 80%, κρατούμενοι φυλακών 50%, ασθενείς με AIDS 40% και άνεργοι 40%. Και το 42% του παιδικού πληθυσμού (μαύροι) διαβιούν σε συνθήκες κάτω από το όριο της φτώχειας. Επίσης τη δεκαετία 1990-2000: Το εισόδημα του 12% των πιο πλούσιων Αμερικανών αυξήθηκε κατά 26% και των φτωχών από 12% μειώθηκε κατά 17%. Τέσσερα εκατομμύρια οι άστεγοι στις ΗΠΑ. Οι χώρες των G7 μοιράζονται μεταξύ τους μόνο τις 194 από τις 205 μεγαλύτερες πολυεθνικές στον κόσμο. Με πωλήσεις που από το '89 έως το '99 ξεπέρασαν τα 7.000 δισ. δολάρια, πράγμα που αντιστοιχεί στο 40% του παγκόσμιου Εθνικού Ακαθάριστου Προϊόντος.

Η τρομακτική συσσώρευση κεφαλαίου δημιουργεί ένταση και φτώχεια παγκοσμίως: Το 50% του χρηματιστηριακού κεφαλαίου στις ΗΠΑ ανήκει στο 1% του πληθυσμού, το 40% του πληθυσμού της δεν καλύπτεται από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο πλούτος μόνο του B. Gates της Microsoft ισοδυναμεί με το εισόδημα του 40% του πληθυσμού. Το πολεμικό σχέδιο, πρωτοβουλία στρατηγικής άμυνας των ΗΠΑ, θα στοιχίσει δύο τρισ. δολάρια, δηλαδή 300 φορές το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα της χώρας μας και 40 φορές το εξωτερικό χρέος του Τρίτου Κόσμου.

Η«ευημερία» με ανισότητα είναι αδιέξοδη. Παράγει φτώχεια, πολέμους, πείνα, απολύσεις. Αυτό είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσει ο «μοντέρνος» καπιταλισμός της παγκοσμιοποίησης. Μπορεί και αξίζει ο πλανήτης Γη μια άλλη προοπτική, με ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη των λαών. Αυτές τις αξίες μπορούμε να τις κατακτήσουμε με την πάλη μας.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ