ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αγωνιστική απάντηση σήμερα στις αξιώσεις των εργοδοτών

Πανελλαδική 4ωρη στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας, για ΣΣΕ χωρίς καμία μείωση μισθών και δικαιωμάτων

Δυναμώνοντας τα συνδικάτα τους και το ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι μπορούν να εμποδίσουν τους οδυνηρούς «επανασχεδιασμούς» της μεγαλοεργοδοσίας
Δυναμώνοντας τα συνδικάτα τους και το ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι μπορούν να εμποδίσουν τους οδυνηρούς «επανασχεδιασμούς» της μεγαλοεργοδοσίας
Να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή πανελλαδική 4ωρη στάση εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας), στέλνοντας αποφασιστικό μήνυμα στην εργοδοσία ότι δε θα δεχτούν τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων, καλούν τους εργαζόμενους δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στο εμπόριο και τις υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας θα γίνει συγκέντρωση στις 10 π.μ. στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους. Νωρίτερα, στις 8 το πρωί, οι εργαζόμενοι των ΚΑΡΦΟΥΡ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο κεντρικό κατάστημα της επιχείρησης στο Βαρδάρη.

Η σημερινή αγωνιστική κινητοποίηση, που έχουν εξαγγείλει κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία σε όλη τη χώρα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η εργοδοσία στη δεύτερη διαπραγματευτική συνάντηση με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) ζήτησε «επανασχεδιασμό» των συμβάσεων σε «λευκό χαρτί», αλλά και πιο συγκεκριμένα μεσοσταθμική μείωση 15% στους μισθούς όλων των κλιμακίων και των ειδικοτήτων της Σύμβασης. Από την άλλη, η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ (ΑΠ - ΠΑΣΚΕ) ξεκαθάρισε ότι αναλογίζεται σημαντικά τις «δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις» και «διεκδικεί» το πάγωμα των μισθών.

«Απέναντι στην ενιαία επίθεση της εργοδοσίας και στη "ρεαλιστική πρόταση" της ΟΙΥΕ, εμείς απαντάμε με ένταση της οργάνωσης των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς, με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές, με μαζικοποίηση των σωματείων και αλλαγή των συσχετισμών προς όφελος της εργατικής τάξης και των συμφερόντων της», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ). Σε αυτήν την κατεύθυνση, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν αποφασιστικά στη σημερινή στάση εργασίας να πουν «όχι στην εργασιακή βαρβαρότητα».

Υπενθυμίζεται ότι στην Αθήνα, απόφαση για τη στάση εργασίας έχουν πάρει: Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, καθώς επίσης και τα κλαδικά Ιδ. Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Πειραιά, Σωματείο Λαυρίου, κλαδικό Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Αττικής. Τα επιχειρησιακά σωματεία σε: «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ» «Λιντλ Ν. Αττικής», «Κωνσταντακάτος», καθώς και Σωματειακές Επιτροπές και Επιτροπές Αγώνα στον κλάδο.

Αποφάσεις έχουν πάρει επίσης: Το κλαδικό των εμποροϋπαλλήλων και το κλαδικό των ιδιωτικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το σωματείο των συμβολαιογραφοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, καθώς και τα κλαδικά σε: Λαμία, Χαλκίδα, Λιβαδειά, Ηράκλειο Κρήτης, Σάμο, Γιάννενα, Αγρίνιο, Αρτα, Καβάλα, Κατερίνη και Αχαΐα, Τρίπολη, Πύργο, Ζάκυνθο, Μυτιλήνη, Χανιά, Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Καρδίτσα, Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Λευκάδα, Κομοτηνή, Μεσσηνία, Λάρισα, Τρίκαλα και Ρόδο. Το κλαδικό σωματείο καθαριστών - καθαριστριών Θεσσαλονίκης και Λάρισας.

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Αμείωτη η αλληλεγγύη

Συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τον πολύμηνο απεργιακό τους αγώνα οι απεργοί χαλυβουργοί του Ασπροπύργου, προχώρησαν χτες, μέσω του σωματείου τους, σε παρέμβαση στον υπουργό Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη. Τα μέλη του νεοκλεγμένου ΔΣ του σωματείου σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό αναφέρθηκαν στο σκληρό αγώνα που δίνουν και την αδιαλλαξία της εργοδοσίας στα αιτήματά τους για επαναπρόσληψη των 119 παράνομα απολυμένων, παρά τη κερδοφορία της, αλλά και τα προνόμια που έχει κερδίσει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο υπουργός από την πλευρά του δήλωσε ότι δεν έχει αρμοδιότητα να παρέμβει και υποσχέθηκε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα καλέσει την εργοδοσία σε νέα τριμερή συνάντηση που θα ορίσει το υπουργείο.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται και κλιμακώνεται η αλληλεγγύη στον αγώνα των απεργών χαλυβουργών, στηρίζοντας έμπρακτα και με κάθε τρόπο. Χτες στην πύλη της χαλυβουργίας στάλθηκε από το ΠΑΜΕ ένα φορτηγό με λαχανικά και ακόμα ένα με ζυμαρικά. Ακόμα μέλη, φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ από Βριλήσσια, Μελίσσια και Πεντέλη συγκέντρωσαν 450 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του αγώνα των απεργών χαλυβουργών. Την αλληλεγγύη του εκφράζει με ανακοίνωση ο Συλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Περιστερίου «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ» και καταγγέλλει την οργανωμένη και σχεδιασμένη προσπάθεια κατασυκοφάντησης της ηρωικής τους απεργίας.

Το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και η ψεύτικη παροχολογία προς τους δημόσιους υπάλληλους

Δεν περνάει μέρα, ούτε καν ώρα, που ο ΣΥΡΙΖΑ να μη δίνει όρκους πίστης στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη, στο ευρώ και στους επιχειρηματικούς ομίλους. Την ίδια στιγμή, ως νέος σωτήρας, τάζει «λαγούς με πετραχήλια» στα λαϊκά στρώματα και εν προκειμένου στους δημόσιους υπάλληλους. Τι υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ; Από τη μια πίστη και υποταγή στην ΕΕ των μονοπωλίων, στην καπιταλιστική ανάπτυξη και τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης και από την άλλη, άμεση λύση στα λαϊκά προβλήματα με την προϋπόθεση ότι αυτός θα είναι στο τιμόνι της αριστερής ή κεντροαριστερής κυβέρνησης.

Να τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό και οικονομικό του πρόγραμμα:

«Δε θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο τομέα», «100.000 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο», «επιδόματα, νέες παροχές», «αύξηση των δαπανών για υγεία και πρόνοια», «αύξηση των πόρων για την αποτελεσματική λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών», κ.ά.

Τίποτα από όλα αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα κάνει, ίσα - ίσα, το αντίθετο θα γίνει. Οποια κυβέρνηση και αν προκύψει, κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή, αυτή θα είναι στον αυτόματο πιλότο της ΕΕ και θα είναι από χέρι αντιλαϊκή. Φιλολαϊκή λύση μέσα στο στόμα του λύκου, στο πλαίσιο της ΕΕ και των θυσιών για τη σωτηρία της Ευρωζώνης, δεν μπορεί να υπάρξει...στον αιώνα τον άπαντα! Λύση υπέρ του λαού, χωρίς ανατροπή των μνημονιακών νόμων, χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ και τα μονοπώλια, δεν μπορεί να υπάρξει, πόσο μάλλον όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να τηρήσει τις εθνικές δεσμεύσεις που προκύπτουν από τα διάφορα μνημόνια και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ.

Πολλές από τις παροχολογίες της «κυβερνώσας αριστεράς», σερβίρονται με φιλολαϊκό περιτύλιγμα, όμως στο περιεχόμενό τους, είναι βαθιά αντιλαϊκές. Εξαγγέλλουν σε όλους τους τόνους πως μετά τις εκλογές, με μια κυβέρνηση της αριστεράς ή της κεντροαριστεράς, με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, «δεν θα γίνουν νέες μειώσεις στους μισθούς, δε θα μπουν νέοι φόροι». Επί της ουσίας, τι λένε; Πως πρέπει ο εργαζόμενος να ζει με τους μισθούς που παίρνει σήμερα, δηλαδή με μισθούς που οδηγούν σε πτώχευση τα εργατικά λαϊκά στρώματα. Και πως τίποτα από όλα αυτά που του έκλεψαν τα τελευταία χρόνια δεν θα του τα επιστρέψουν. Ούτε καν τα χαράτσια!

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως εγγυητής της Κοινωνικής Ασφάλισης, εξαγγέλλει μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και πλήρη σύνταξη στα 35 χρόνια εργασίας. Η εξαγγελία αυτή είναι απατηλή. Αλήθεια, με τη σημερινή καθολική επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τη μερική απασχόληση, την ωρομισθία, την αδιοριστία, την ανεργία, ποιος εργαζόμενος θα συμπληρώσει 35 χρόνια εργασίας, ώστε να μπορεί να έχει πλήρη σύνταξη; Επιπλέον, η πρόταση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυριολεξία τσακίζει τους ανέργους. Ποιος άνεργος θα πάρει όχι πλήρη σύνταξη αλλά έστω και κάποια σύνταξη αν δεν προσμετράται ως συντάξιμος χρόνος, ο χρόνος της ανεργίας; Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ λέει στους δημόσιους υπάλληλους, ότι θα έχετε μερική σύνταξη και στους ελαστικά εργαζόμενους και τους άνεργους τους λέει ότι «αντί για σύνταξη θα έχετε ένα προνοιακό επίδομα».

«Στο πλαίσιο ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους», ο ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό του πρόγραμμα μιλάει για ένα Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και όχι για αποκλειστικά Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Εξαγγέλλει «την επιστροφή των αποθεματικών που κατασπαταλήθηκαν ή αφαιρέθηκαν όπως πρόσφατα με το κούρεμα των κρατικών ομολόγων». Σημειώνει ωστόσο ότι αυτό δε μπορεί να γίνει στα επόμενα χρόνια και θα χρειαστεί ένας... μακροχρόνιος διακανονισμός. Δηλαδή, «ζήσε Μάη να φας τριφύλλι». Οσο για το δικαίωμα στη «σταθερή εργασία με αξιοπρεπή μισθό και πλήρη ασφάλιση» πουθενά στο εκλογικό του πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρεται στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στο οικονομικό του πρόγραμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλλει «δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία με κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα και τις εξετάσεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους, τους φοιτητές κ.ά.». Η εξαγγελία αυτή αφορά μόνο τις λεγόμενες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και αποκλείει ουσιαστικά τους δημοσίους υπαλλήλους και όλα τα λαϊκά στρώματα από το καθολικό δικαίωμα στην αποκλειστικά δωρεάν υγεία, πρόνοια και περίθαλψη. Την ίδια στιγμή δεν εξαγγέλλει την κατάργηση της λίστας των φαρμάκων, στηρίζει την ανταγωνιστικότητα και τη συνύπαρξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα στο χώρο της Υγείας, την «υγιή επιχειρηματικότητα» που μετατρέπει την υγεία σε ακριβό εμπόρευμα.

Για τους δημόσιους υπάλληλους, για όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, ελπίδα και φιλολαϊκή προοπτική υπάρχει. Βρίσκεται σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης με αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ, την ανατροπή του μνημονίου, της δανειακής σύμβασης, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, το λαό στο τιμόνι της εξουσίας και της φιλολαϊκής διακυβέρνησης. Ελπίδα και φιλολαϊκή προοπτική υπάρχει, με ΚΚΕ ισχυρό και το λαό στην αντεπίθεση.


Αλέκος ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Μέλος του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική και Συνδικαλιστική Δουλειά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ