ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Σε μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας που προωθεί η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, καλεί τους εργαζόμενους του Δήμου η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ). Συγκεκριμένα, οργανώνει κινητοποιήσεις τη Δευτέρα 28 Μάη στις 2 μ.μ., στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου η διοίκηση θα επαναφέρει το θέμα μίσθωσης οχημάτων για την Υπηρεσία Καθαριότητας, αλλά και την Τετάρτη 30 Μάη, στις 9 π.μ., μέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού που προκήρυξε ο δήμος για την ιδιωτικοποίηση του Μηχανουργείου. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, ύψους 2.385.000 ευρώ, αφορά στην ανάθεση σε ιδιώτη, για 1 χρόνο, των επισκευών, της συντήρησης και του καθημερινού ελέγχου 71 απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων της Διεύθυνσης Καθαριότητας.

«Ιδιωτικοποίηση του Μηχανουργείου σημαίνει μεγαλύτερο κόστος, κίνδυνος για τις θέσεις εργασίας, ευκολότερη ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας. Το μόνο που εγγυάται η διοίκηση Μπουτάρη είναι τα σίγουρα κέρδη των εργολάβων», σημειώνει η ΔΑΣ σε ανακοίνωσή της.

Επίσης, καταγγέλλει τα μέλη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου, που καταψήφισαν (με ψήφους κατά, λευκό και αποχή) την πρόταση της ΔΑΣ για στάση εργασίας τη μέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της διοίκησης του Δήμου ότι ιδιωτικοποιεί το Μηχανουργείο «για να σώσει και να μην ιδιωτικοποιήσει την Υπηρεσία Καθαριότητας». Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ, «συντάχθηκαν με τη διοίκηση του Δήμου, χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματά της. Τη στάση τους αυτή τη θεωρούμε προδοτική για τον αγώνα που δίνεται ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στις απολύσεις. Οπως έχουμε δηλώσει εδώ και καιρό, καμιά αυταπάτη δεν τρέφουμε για την πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι του Δήμου δεν πρέπει απλώς να καταδικάσουν αυτές τις παρατάξεις, αλλά με τη δράση τους να τις προσπεράσουν».

ΣΕΡΙΦΟΣ
Πέταξαν συνταξιούχο από το σπίτι του

Σε έξωση και κατάσχεση σπιτιού οικογένειας συνταξιούχου στρατιωτικού από το Μέγα Λιβάδι της Σερίφου, προχώρησαν την περασμένη Δευτέρα, εκπρόσωποι της «Εταιρείας Μεταλλίων Σερίφου και Σπηλιαλέζας», η οποία διεκδικεί στο νησί 280 στρέμματα στη συγκεκριμένη περιοχή και 180 στρέμματα ακόμα στον Κουταλά, διπλανή περιοχή. Το περιστατικό συνέβη μόλις ένα 24ωρο πριν από την εκδίκαση της απόφασης για αναστολή και αναίρεση της κατάσχεσης του σπιτιού, που έχει καταθέσει η οικογένεια εναντίον της εταιρείας μεταλλίων και η οποία χτες βγήκε αρνητική, με αποτέλεσμα η οικογένεια να προχωρήσει σε νέο δικαστικό αγώνα.

Στο σπίτι, την περασμένη Δευτέρα, εμφανίστηκε η νομική σύμβουλος της εταιρείας, ένας δικαστικός λειτουργός, δύο αστυνομικοί και τρεις μάρτυρες, οι οποίοι απαίτησαν από την οικογένεια να αποχωρήσει από το σπίτι της αμέσως καθώς η εταιρεία προχωρά σε κατάσχεση του οικήματος.

Η ιστορία είναι παλιά. Πρόκειται για δύο από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού, με παρθένες παραλίες στους ορεινούς όγκους των οποίων, στέκουν τα ιστορικά και εγκαταλελειμμένα ορυχεία της Σερίφου, που διεκδικεί η συγκεκριμένη εταιρεία με διάφορους τρόπους από το 1980 και μετά. Μάλιστα, το 2005, η εταιρεία μετά από δικαστική διαμάχη, είχε βγάλει ξανά από το σπίτι τους το ζευγάρι ηλικιωμένων οι οποίοι κατοικούσαν για πάνω από έναν αιώνα στο συγκεκριμένο σημείο.

Οι κάτοικοι, έχουν καταγγείλει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία προσπαθεί αυθαίρετα εδώ και χρόνια και με την ύποπτη συμβολή των τοπικών διοικήσεων, να καρπωθεί τις εκτάσεις και να τους πετάξει από τα σπίτια τους τα οποία ανήκουν στις οικογένειές τους για πάνω από έναν αιώνα.

ΠΕΚΑΜ
Προσκύνημα στη Μακρόνησο

Το μνημείο στη Μακρόνησο
Το μνημείο στη Μακρόνησο
Tην Κυριακή 27 Μάη 2012 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη χρονιάτικη επίσκεψη - προσκύνημα στη Μακρόνησο που διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών (ΠΕΚΑΜ). Η αναχώρηση με το πλοίο «ΜΑΡΜΑΡΙ» θα γίνει από το Λαύριο (κεντρικό λιμάνι), ώρα 8.45 το πρωί και η επιστροφή από Μακρόνησο στο Λαύριο ώρα 1 μ.μ. Η μετάβαση στο Λαύριο, από Αθήνα, θα γίνει με πούλμαν της ΠΕΚΑΜ που θα φύγουν ώρα 6.45 το πρωί. Για συμμετοχή και θέση στα πούλμαν, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να τηλεφωνούν στο 210.3247.820 (γραφεία ΠΕΚΑΜ). Ενώ, πούλμαν θα αναχωρήσει, ώρα 7 το πρωί, και από Ζωοδόχο Πηγή στα Μελίσσια (πληροφορίες ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, τηλ. 2108048927 και 2108041806). Στη Μακρόνησο θα λειτουργήσει και έκθεση με φωτογραφίες εποχής, στο χώρο των αρτοκλιβάνων, ενώ, εκτός των άλλων, θα παραβρίσκεται και θα μιλήσει ο ζωγράφος Γιώργος Φαρσακίδης, Μακρονησιώτης.

Στην επίσκεψη καλεί και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, σημειώνοντας μάλιστα στην ανακοίνωσή του ότι στις 7 π. μ. θα γίνει αναχώρηση πούλμαν για το Λαύριο από τα δημαρχεία Πετρούπολης, Ιλιου, Αγ. Αναργύρων, Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Ελευσίνας, πλατεία Σουρμένων Ελληνικό, πλατεία Δαβάκη Καλλιθέας, διασταύρωση Σχιστού και Λ. Αθηνών (ΠΡΕΣΣΟΦ), σταθμός ηλεκτρικού Κηφισιά.

  • Στην εκδήλωση της ΠΕΚΑΜ συμμετέχει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Περιστερίου «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ». Αναχώρηση με πούλμαν (προσφορά του συλλόγου) στις 7.15 π.μ. από το σταθμό του μετρό στον Αγ. Αντώνιο. Πληροφορίες - κρατήσεις θέσεων (Παπλωματάς Κων/νος, τηλ.: 6947721624).
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να διακόψει την παροχή ρεύματος των λαϊκών νοικοκυριών με πρόσχημα την μη πληρωμή του χαρατσιού για τα ακίνητα που είχε ενσωματωθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αυτό προκύπτει από την απόφαση 1972/2012 του Συμβούλιο της Επικρατείας, στην οποία αναφέρεται ότι ναι μεν η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να επιβάλει έκτακτο φόρο με βάση την κατοχή ακινήτων, θεωρεί όμως ότι είναι αντισυνταγματική η διακοπή ρεύματος, αν κάποιος δεν μπορεί να καταβάλει το χαράτσι. Αποφασιστικό ρόλο για το θετικό σκέλος της απόφασης, διαδραμάτισε ο αγώνας ενάντια στα χαράτσια και τη διακοπή ρεύματος, από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, σωματεία, συνδικάτα, λαϊκές επιτροπές που με τη δράση τους συσπείρωσαν πλατιά λαϊκά στρώματα.

ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ καυσίμων από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λάρισα σε ιδιώτες πρατηριούχους υγρών καυσίμων της περιοχής, εξαρθρώθηκε από τη αστυνομία.

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΠΑΤΡΩΝ: Από την ερχόμενη Δευτέρα 28/05 έως και την Πέμπτη 31/05, καθημερινά από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί της επόμενης μέρας, σε ορισμένα τμήματα της Εθνικής Οδού Κορίνθου-Πατρών η μία εκ των δύο κατευθύνσεων κυκλοφορίας θα εκτρέπεται στην Παλαιά Εθνική Οδό, λόγω έργων συντήρησης, με αποτέλεσμα τη σημαντική ταλαιπωρία των οδηγών.

Εκδήλωση στην «Καλύβα του Στεφανή»

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), θα τιμήσει την επέτειο της έναρξης του ένοπλου αγώνα του ΕΛΑΣ κατά του κατακτητή, με εκδήλωση που διοργανώνεται, την Κυριακή 27 Μάη ώρα 10.00 το πρωί, στην Καλύβα Στεφανή. Μετά τους χαιρετισμούς, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών.

Προσφορά στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Το ΔΣ του Ιδρύματος «Σπίτι του Αγωνιστή» ευχαριστεί θερμά τη συντρόφισσα Καίτη Μπλίκα για την, από 25.2.2012, προσφορά ποσού 3.000 ευρώ στο Σπ.τ.Αγ. Η λειτουργία, η παραπέρα βελτίωση της λειτουργίας του Ιδρύματος για την περίθαλψη ηλικιωμένων αγωνιστών, στηρίζεται, κύρια, στην αμέριστη συμπαράσταση συναγωνιστών, συντρόφων και φίλων απ' όλη τη χώρα μας.

Συνέλευση του ΣΦΕΑ 1967-74

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 πραγματοποιεί, αύριο Κυριακή 27 Μάη στις 10.30 το πρωί, την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του. Η συνέλευση θα γίνει στα γραφεία του Συνδέσμου, στο πάρκο Ελευθερίας (Πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ) στην Αθήνα (στάση ΜΕΤΡΟ, Μέγαρο Μουσικής) και καλούνται όλα τα μέλη του Συνδέσμου να συμμετέχουν.

Η ταμειακή τακτοποίηση των μελών μπορεί να γίνει και την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης.

Καταγγελία της ΠΟΑΣΥ

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν - σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) - οι δύο αστυνομικοί που είχαν αναλάβει την φύλαξη του πούλμαν του Ολυμπιακού στην Κεφαλονιά, το οποίο έκαψαν το περασμένο Σάββατο τρία άτομα που συνελήφθησαν από την Αστυνομία.

Η ΠΟΑΣΥ στο κείμενο - διαμαρτυρίας για την απόφαση του Αρχηγείου, καταγγέλλει την κατάφορη παράβαση του κανονισμού εργασίας, καθώς όπως τονίζεται οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί «διατάχθηκαν επί ένα 4ήμερο και επί 24 ώρες το 24ώρο σε συνεχή υπηρεσία κατά κατάφορη παράβαση κάθε έννοιας κανονισμού εργασίας αλλά και, αν μη τι άλλο, ανθρώπινης μεταχείρισης για να μπορεί να επιτευχθεί η όποια υποτιθέμενη αποστολή τους».

Επισημαίνει παράλληλα πως το Αρχηγείο «εξάντλησε όλη την αυστηρότητα», παρά το ότι οι ίδιοι οι αστυνομικοί είχαν εξαντληθεί σωματικά από τα «εξωπραγματικά καθήκοντα» που προφανώς επωμίστηκαν και ζητά την άμεση «άρση της διαθεσιμότητας των δύο συνάδελφων και τη διεξαγωγή έρευνας σε βάθος για την αναζήτηση των ευθυνών σ' όσους και όποιους αυτές ανήκουν».

Επεισόδια στη Διεύθυνση Αλλοδαπών

Επεισόδια ανάμεσα σε δυνάμεις της Αστυνομίας και αλλοδαπούς που ζητούν πολιτικό άσυλο σημειώθηκαν χτες έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Π. Ράλλη. Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών συνωστίζονται εκατοντάδες άνθρωποι που περιμένουν ώρες για να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ασύλου.

Τις μέρες που επιτρέπεται η υποβολή των αιτημάτων, μια ανθρώπινη αλυσίδα «ζώνει» απ' άκρη σ' άκρη το κτίριο της Διεύθυνσης, η οποία ξεκινά από την είσοδο του κτιρίου στην οδό Σαλαμινίας και σταματά, πολλές φορές, εκεί που φτάνει το μάτι.

Εκατοντάδες μετανάστες συγκεντρώνονται κάθε Παρασκευή έξω από τη Διεύθυνση, για να κλείσουν το Σάββατο ραντεβού για αίτηση ασύλου, με σκοπό να προμηθευτούν τη ροζ κάρτα. Χτες, σύμφωνα με την Αστυνομία, σημειώθηκαν διαπληκτισμοί και επεισόδια ανάμεσα σε αλλοδαπούς για θέση προτεραιότητας, με αποτέλεσμα να επέμβει αστυνομική δύναμη. Οι αλλοδαποί αντέδρασαν και ακολούθησαν συμπλοκές. Συνολικά 127 άτομα προσήχθησαν, ενώ δύο υπήκοοι Μπαγκλαντές συνελήφθησαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ