ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Στην Καμπούλ ο Ολάντ για ... μπίζνες

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φ. Ολάντ με τον ομόλογό του Χ. Καρζάι, στην επίσκεψή του στο Αφγανιστάν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του γαλλικού κεφαλαίου
Ο Γάλλος Πρόεδρος Φ. Ολάντ με τον ομόλογό του Χ. Καρζάι, στην επίσκεψή του στο Αφγανιστάν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του γαλλικού κεφαλαίου
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Την πρόθεση της γαλλικής αστικής τάξης, των μονοπωλιακών της ομίλων να συμμετάσχει στο μετασχηματισμό της κατοχής και να παραμείνει στο Αφγανιστάν και μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, διεκδικώντας μερίδιο στην επόμενη μέρα του πολέμου και την εκμετάλλευση της χώρας, εξέφρασε χτες με την επίσκεψή του στην Καμπούλ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ που επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά το Αφγανιστάν. Οπως ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος, η αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων θα ξεκινήσει με 2.000 μάχιμους ως το τέλος του 2012, ενώ θα παραμείνουν άλλοι 1.500 «μη μάχιμοι στρατιώτες». Ωστόσο, ο Ολάντ έκανε σαφές ότι η Γαλλία θα παραμείνει στο Αφγανιστάν «διαφορετικά», σε μια «πολιτική και οικονομική» διάσταση, ώστε προφανώς να υπηρετηθούν τα ιμπεριαλιστικά της συμφέροντα, ενώ αναφέρθηκε και στις μελλοντικές γαλλικές επενδύσεις στο Αφγανιστάν, οι οποίες, όπως ισχυρίστηκε, «θα επιτρέψουν στους Αφγανούς να αποκτήσουν την αυτονομία τους».

Τα γαλλικά μονοπώλια και ο Ολάντ (που εκφράζει δήθεν τον «νέο αέρα» στην ΕΕ) που τα εκπροσωπεί τώρα σπεύδουν να προλάβουν καθώς φουντώνει ο ανταγωνισμός για τον πλούτο του Αφγανιστάν. Ετσι επιδιώκουν μερίδιο στην ανοικοδόμηση, στρέφοντας το βλέμμα σε «στεγαστικά προγράμματα, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη γεωργία και τις έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων», όπως ανέφερε ο Φ. Ολάντ σε κοινές δηλώσεις του με τον Αφγανό εγκάθετο Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι.

Ο Γάλλος Πρόεδρος επισκέφθηκε τα γαλλικά στρατεύματα και συνοδεύεται από τους Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τον Λοράν Φαμπιούς, υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών αντιστοίχως, και από τον ναύαρχο Εντουάρ Γκιγιό, αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή, νέα παρέμβαση στο Πακιστάν επιχειρούν οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση να καταδικαστεί σε φυλάκιση 33 χρόνων ο γιατρός που βοήθησε τη CIA, προκειμένου να εξοντώσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Σε απόφασή της, η αμερικανική γερουσία ανακοινώνει την περικοπή της βοήθειας των ΗΠΑ προς το Πακιστάν, κατά 33 εκατομμύρια δολάρια, ένα εκατομμύριο για κάθε χρόνο της ποινής που επιβλήθηκε στο γιατρό, ενώ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο και για μεγαλύτερες περικοπές.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και στρατός στο β' γύρο;

ΚΑΪΡΟ.--

Την πρόκριση του υποψηφίου τους στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών πανηγυρίζουν, ήδη, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», επικαλούμενοι ανεπίσημα αποτελέσματα από τα περισσότερα εκλογικά τμήματα. Σύμφωνα με την ισλαμιστική οργάνωση, που ελέγχει και το κοινοβούλιο μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ο Μουχάμαντ αλ Μούρσι συγκεντρώνει 25% και ακολουθεί ο Αχμάντ Σαφίκ, πρώην αξιωματικός της αεροπορίας και τελευταίος πρωθυπουργός επί Μουμπάρακ, με 23%, αποδεικνύοντας ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ ισλαμιστών και στρατού για την εξουσία και τη διαφύλαξη του καπιταλιστικού συστήματος καλά κρατεί. Με βάση, πάντα, τα στοιχεία των «Αδελφών Μουσουλμάνων», μετά τους δύο πρώτους υποψηφίους ακολουθεί ο μετριοπαθής ανεξάρτητος ισλαμιστής Αμπντούλ Μονάιμ Αμπουλφούτουχ με 20%, ο κοσμικός και στηριζόμενος από κεντροαριστερές δυνάμεις Χαμντίν Σαμπάχι με 19% και μετά ο πρώην ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, για τον οποίο δε διαρρέουν ποσοστό.

Οι πληροφορίες αυτές βασίζονται στην καταμέτρηση που έχει ολοκληρωθεί, όπως ισχυρίζονται τουλάχιστον οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», σε 12.800 από τα 13.100 εκλογικά τμήματα. Αλλοι υποψήφιοι, όπως ο Μούσα, αμφισβητούν τα στοιχεία αυτά και περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, οπότε και θα γίνουν γνωστά τα ονόματα των δύο υποψηφίων που θα περάσουν στον β' γύρο της 16ης και 17ης Ιουνίου. Στον α' γύρο καταγράφηκε ποσοστό ρεκόρ συμμετοχής για τα δεδομένα των τελευταίων χρόνων στη Αίγυπτο, που άγγιξε το 50%.

Ο αλ Μούρσι, μηχανικός στο επάγγελμα και σπουδαγμένος στις ΗΠΑ, θεωρούνταν από τους πιο χαμηλών τόνων αξιωματούχους των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Μία από τις βασικές προεκλογικές του διακηρύξεις είναι η εφαρμογή, σε μεγάλο βαθμό, του ισλαμικού νόμου, θεωρώντας ανεπαρκή την αναφορά που γίνεται στο Σύνταγμα ότι από τη σαρία «πηγάζει» η αιγυπτιακή νομοθεσία και μια επανεξέταση της συμφωνίας ειρήνης του Καμπ Ντέιβιντ με το Ισραήλ, χωρίς, όμως, σε αυτό το θέμα να είναι σαφές τι προτείνει και αν πρόκειται για σε βάθος αναθεώρηση ή απλώς για κινήσεις εντυπωσιασμού προκειμένου να κερδίσει ψήφους.

Από την άλλη, ο Αχμαντ Σαφίκ από μεγάλο τμήμα της αιγυπτιακής κοινής γνώμης θεωρήθηκε ως ο υποψήφιος που στήριξε ο στρατός, αν και το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που ελέγχει τη χώρα μετά την εκδίωξη Μουμπάρακ, δεν προχώρησε σε καμία επίσημη κίνηση. Κατά πολλούς, ο Σαφίκ, αν όντως περάσει στο β' γύρο, θα αποτελέσει επιλογή για μεγάλο μέρος του αιγυπτιακού εκλογικού σώματος που ανησυχεί από την άνοδο των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», δεν επιθυμεί να εφαρμοστεί θρησκευτικός νόμος, επιδιώκει διατήρηση της κοσμικότητας του κράτους και της χώρας. Εκτιμάται μάλιστα ότι όλα αυτά θα υπερισχύσουν της οργής σε βάρος του στρατού και της παρατεταμένης «ανοιχτής» παρουσίας του στην εξουσία.

ΣΥΡΙΑ
Ηγεμονική διακήρυξη από τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την «Ιδρυτική Διακήρυξή» του έδωσε στη δημοσιότητα ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», η ομάδα ενόπλων που διατείνεται ότι αποτελείται κυρίως από πρώην μέλη του συριακού στρατού και έχει συνταχθεί με την αντιπολίτευση, λειτουργώντας σε μεγάλο βαθμό ως το ένοπλο σκέλος του «Εθνικού Συριακού Συμβουλίου» που φυσικά έχει και την ανοιχτή ή συγκαλυμμένη στήριξη διάφορων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ως πρώτος στόχος της δράσης του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» αναφέρεται η «προστασία των ειρηνικών διαδηλώσεων» και στη συνέχεια η «συμβολή στην απελευθέρωση του συριακού λαού και η υπαγωγή στη διεθνή δικαιοσύνη όσων ευθύνονται για το αιματοκύλισμα της χώρας».

Στη διακήρυξη δίνονται στοιχεία για τη δομή της οργάνωσης. Αναφέρεται ότι διοικείται από ένα ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο, όπου μπορούν να συμμετέχουν μόνο ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού, από το βαθμό του ταγματάρχη και πάνω, το οποίο εκλέγεται ανά τρίμηνο και όπου κανείς δεν μπορεί να συμμετάσχει περισσότερο από δύο θητείες. Υπογραμμίζεται ότι τα μέλη του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» δεσμεύονται να μη συμμετέχουν σε καμία πολιτική ή θρησκευτική οργάνωση, ενώ υπογραμμίζεται ότι «όταν ανατραπεί το καθεστώς Ασαντ, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός δεν έχει κανέναν πολιτικό ρόλο να διαδραματίσει».

Δεν γίνεται σαφές από πού δημοσιοποιήθηκε η «Διακήρυξη». Πριν από λίγες μέρες, πάντως, αντιπροσωπεία του ΟΗΕ συναντήθηκε με εκπροσώπους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» στη συριακή πόλη Ραστάν.

Ισως, δεν είναι τυχαίο ότι η κοινοποίηση της «Ιδρυτικής Διακήρυξης» έρχεται τη στιγμή που το, ελεγχόμενο κυρίως από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», «Εθνικό Συριακό Συμβούλιο» παραπαίει και ο επικεφαλής του Μπουρχάν Γκαλιούν παραιτήθηκε υπό επικρίσεις ότι επέτρεψε στους ισλαμιστές να ελέγξουν τη δράση του Συμβουλίου, που θεωρητικώς απαρτίζεται και από άλλες πολιτικές οργανώσεις.

Το κενό, που έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, δημιουργείται στην «κεφαλή» της αντιπολίτευσης έρχεται να καλύψει με την ιδρυτική του διακήρυξη ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός». Πιθανώς, η όλη εξέλιξη να μην είναι και εντελώς άσχετη με τη νέα έκκληση για στρατιωτική επέμβαση στη χώρα που απηύθυνε ο, επί 27 χρόνια, αξιωματικός του συριακού στρατού, υποστράτηγος Ακελ Χάσιμ, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

  • Νωρίς χθες, οι λιβανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι απελευθερώθηκαν οι 11 Λιβανέζοι σιίτες προσκυνητές που είχαν απαχθεί από ενόπλους, έξω από τη συριακή πόλη Χαλέπι, την Τρίτη. Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Μικάτι υποστήριξε ότι κατευθύνονται προς το Λίβανο και είναι καλά στην υγεία τους. Ακόμη, πάντως, παραμένει θολό το ποιοι ήταν και τι επεδίωκαν οι απαγωγείς.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Νέα λιτότητα ενόψει

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε χτες το «Κείμενο Δημοσιονομικής Στρατηγικής», που δεν είναι τίποτα άλλο από την εφαρμογή της παλιάς στρατηγικής της επίθεσης στα δικαιώματα της εργασίας και εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Πρόκειται για μέτρα και περικοπές που θα προστεθούν σε ήδη εφαρμοζόμενα που έχουν φέρει την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας, εξάπλωση της φτώχειας, αύξηση της ανεργίας, όπου καταγράφεται πως πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι άνεργοι.

Ολα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα καταψήφισαν το «κείμενο» λιτότητας, ανάμεσά τους και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που έως σήμερα είχε στηρίξει τα αντιλαϊκά μέτρα που εισήγαγε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσους Κοέλιου, προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως δεν είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις για το τελικό κείμενο και πως έλλειπαν προτάσεις «υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης»...

Σήμερα, 26 Μάη, το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα διοργανώνει στη Λισαβόνα διαδήλωση κατά του «Συμφώνου Επιθετικότητας», ενώ παρόμοια διαμαρτυρία είχε πραγματοποιήσει στις 12 Μάη στο Πόρτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ