ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
Κάλπικη αντιπαράθεση

Από την προεκλογική περίοδο που προηγήθηκε της 6ης Μάη και τα τότε συνθήματα των αστικών κομμάτων μέχρι σήμερα, έχει κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι κι έχουν γίνει διάφορες προσαρμογές. Ετσι, μπροστά στις εκλογές της 17ης Ιούνη ο ΣΥΡΙΖΑ, π.χ., από το «κατάργηση του μνημονίου» έχει περάσει πια στο «επαναδιαπραγμάτευση» και προσπαθεί να πείσει ότι θα είναι καλύτερος διαπραγματευτής στην ΕΕ. Οτι η ΝΔ, που έβαλε την υπογραφή της στο μνημόνιο και υπέκυψε στην Μέρκελ, είναι ενδοτική. Η ΝΔ αντιπαρατίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ με επιχειρήματα του τύπου ότι «είναι αντιευρωπαϊκή δύναμη», τη στιγμή που όλοι ανεξαιρέτως στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν όρκους πίστης στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαρατίθεται στη ΝΔ, λέγοντας ότι αυτοί που δε διαπραγματεύτηκαν την προηγούμενη περίοδο δεν μπορούν να το κάνουν ούτε τώρα, και η ΝΔ απαντά ότι τώρα... φυσάει άλλος αέρας - κοπανιστός, λέμε εμείς - στην ΕΕ, μετά την εκλογή Ολάντ. Μα, τον άλλο αέρα του Ολάντ επικαλείται και ο ΣΥΡΙΖΑ για να δείξει ότι υπάρχει δυνατότητα... λύσης των προβλημάτων του ελληνικού λαού εντός της ΕΕ! ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι στη ρότα της ΕΕ, αλλά σηκώνουν τους τόνους και βγάζουν κορόνες, ακριβώς για να ενισχύσουν με μια μορφή πόλωσης το νέο δίπολο που αρχίζει να διαμορφώνεται, στο πλαίσιο αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.

Ακόμα κι όταν η αντιπαράθεσή τους πάει στο θέμα της ανάπτυξης και οι δύο υπόσχονται καπιταλιστική ανάπτυξη. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συναντιούνται στη θέση περί ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Είναι και οι δύο με τους επιχειρηματίες. Συναντιούνται, επίσης, στην υπόσχεση ότι δε θα περικόψουν άλλο μισθούς και συντάξεις. Βεβαίως, με διαφορετική συνταγή καθένας, αλλά με την ίδια στόχευση. Γνωρίζουν και οι δύο ότι για να έχουν καπιταλιστική ανάπτυξη και να φέρουν επενδύσεις χρειάζονται συμπιεσμένη την τιμή της εργατικής δύναμης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, παραδέχεται ότι δεν μπορεί να επαναφέρει άμεσα μισθούς και συντάξεις στα προ-μνημονιακά επίπεδα και παραπέμπει σε... βάθος χρόνου, προσθέτοντας ότι ο δρόμος δε θα είναι εύκολος και ο λαός θα χρειαστεί να κάνει θυσίες. Βεβαίως, η πολιτική τους δεν ταυτίζεται. Βεβαίως, έχουν διαφορετική συνταγή καθένας. Αλλά η στόχευση είναι η ίδια, εντός Ευρωζώνης για ανάπτυξη των επιχειρηματιών.

Ολα αυτά είναι αποκαλυπτικά και χρήσιμα για να βγάλει ο λαός συμπεράσματα από τώρα για το τι θα επακολουθήσει μετά τις εκλογές της 17ης Ιούνη: Οποιο από τα δύο κόμματα σχηματίσει κυβέρνηση κι όποιο κι αν είναι στην αντιπολίτευση, θα διαγκωνίζονται για το ποιος τα πάει καλύτερα μέσα στο γήπεδο της ΕΕ. Να γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορεί ούτε ως αντιπολίτευση να αντιπαρατεθεί σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, να την αναχαιτίσει, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων: Γιατί η στρατηγική του είναι άρρηκτα δεμένη με τη στρατηγική της λυκοσυμμαχίας, της ΕΕ. Φυσικά, και η ΝΔ ούτε κατά διάνοια δεν μπορεί να αποτελέσει αντιπολίτευση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Να γιατί χρειάζεται να βγει ισχυρό ΚΚΕ μέσα από τις εκλογές. Ισχυρό ΚΚΕ και στη Βουλή, γιατί θα είναι η μόνη σταθερή φωνή που θα τους αποκαλύπτει, γιατί είναι η μόνη δύναμη που αντιπολιτεύεται τα αστικά κόμματα από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Μεταξύ αφεντικών και πολιτικού προσωπικού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Περισσεύει, τον τελευταίο καιρό, όπως όλοι βλέπουν, η προβολή του ΣΥΡΙΖΑ από τα ΜΜΕ, αλλά, προχτές, στη διάρκεια μιας άτυπης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο υπεύθυνος της Επιτροπής Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Μουλόπουλος, άστραψε και βρόντηξε. Κατηγόρησε σε υψηλούς τόνους τα ηλεκτρονικά κυρίως ΜΜΕ, για «διαστρεβλωμένη και συσκοτισμένη παρουσίαση» της πρόσφατης περιοδείας του Αλ. Τσίπρα σε Παρίσι και Βερολίνο και διάφορα άλλα. Και δεν περιορίστηκε μόνο σε καταγγελίες, καθώς εξάγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα σπάσει το κύκλωμα της διαπλοκής στα ΜΜΕ», μέσω του ξεκαθαρίσματος των αδειοδοτήσεων των καναλιών, διευκρινίζοντας ότι «όλα θα γίνουν με όρους αγοράς».

Προφανής η απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν του αρκεί μόνο η απλόχερη διάθεση χρόνου και τηλεπαράθυρων. Απαιτεί την ολοκληρωτική υποστήριξη των μεγαλοκαναλαρχών και μεγαλοεκδοτών. Κι όπως έκαναν κι άλλοι πριν απ' αυτόν (π.χ. Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου), θυμήθηκε τη διαπλοκή και απειλεί με ξαναμοίρασμα της τράπουλας. Με όρους αγοράς, βέβαια...

Δεκαετίες τώρα, έτσι γίνονται τα παιγνίδια, μεταξύ των αφεντικών και του πολιτικού προσωπικού τους. Κι όπως στο παρελθόν, έτσι και τώρα, γίνονται στις πλάτες των εργαζομένων και σε βάρος του λαού.

Πώς δημιουργούνται διάφοροι «φιλέλληνες»...

Τα περί ...αποφασιστικής στήριξης της Ελλάδας από τη νέα ηγεσία του γαλλικού κράτους συνεχίζονται, μετά και την πρόταση του Προέδρου Ολάντ για την έκδοση ευρωομολόγου. Βέβαια, το πώς και το γιατί δημιουργούνται διάφοροι «φιλέλληνες» (και κυρίως βέβαια το ότι αυτοί οι «φιλέλληνες» στηρίζουν τα μονοπώλια και τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σήμερα στην Ελλάδα) λίγοι το λένε. Για την ακρίβεια, μόνο το ΚΚΕ, που συστηματικά και αταλάντευτα εξηγεί πως οι συμμαχίες των ιμπεριαλιστών και των διαφόρων μερίδων του κεφαλαίου διαμορφώνονται και αναδιαμορφώνονται πάντα σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και πάντα με στόχο να εξασφαλίσουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τα μονοπώλια.

Ετσι, λοιπόν, αποκαλυπτικό για τις στοχεύσεις τέτοιων «φιλελληνικών συναισθημάτων» είναι πρόσφατο δημοσίευμα της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας «Les Echos», που έγραφε μεταξύ άλλων ότι η Γαλλία αποτελεί τη χώρα με τη μεγαλύτερη έκθεση στο ελληνικό χρέος. Η Γαλλία είναι η έκτη εξαγωγός χώρα στην Ελλάδα μετά τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Ιταλία, την Κίνα και τις Κάτω Χώρες. Το 2010 η Γαλλία ήταν τέταρτη χώρα με επενδύσεις ύψους 2,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, μετά το Λουξεμβούργο (5,5 δισ. ευρώ), τις Κάτω Χώρες (5,1 δισ.) και τη Γερμανία (3 δισ. ευρώ). Το 2010, εξάλλου, η Γαλλία αντικατέστησε τη Γερμανία ως πρώτη επενδύτρια χώρα στην Ελλάδα με ροές κεφαλαίων που ανήλθαν στα 570 εκατ. ευρώ. Ακόμα, όπως αναφέρεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και σε έγγραφο της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, «περίπου 150 επιχειρήσεις με γαλλική συμμετοχή δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, κυρίως σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις. Η Γαλλία είναι αναμφίβολα ο πρώτος ιδιώτης εργοδότης στην Ελλάδα, απασχολώντας στις γαλλικές θυγατρικές περί τις 30.000 εργαζομένους».

... ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα

Αρα, μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από τη Ζώνη του ευρώ και την ΕΕ θα άλλαζε πολλά από τα δεδομένα μέσα στα οποία πραγματοποιείται σήμερα ένας βασικός όγκος των εμπορικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων μεγάλων επιχειρήσεων που σήμερα εκπροσωπούνται από τη γαλλική κυβέρνηση. Μετά από όλα αυτά, είναι απόλυτα κατανοητό γιατί ο Γάλλος Πρόεδρος έσπευσε να διευκρινίσει ότι η στήριξη που η χώρα του προσφέρει στην Ελλάδα συνδέεται άμεσα και είναι ανάλογη με την απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων των αντεργατικών μνημονίων. Δηλαδή, ο άνθρωπος, ως συνεπέστατος υπερασπιστής γαλλικών μονοπωλίων βγήκε και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι γενικά και αόριστα με την Ελλάδα, αλλά με τις επιχειρήσεις και τους μεγαλοεργοδότες. Κατ' επέκταση, τέτοια «φιλελληνικά» αισθήματα όχι μόνο δεν πρόκειται να ευνοήσουν το λαό και την εργατική τάξη της χώρας μας, αλλά, αντιθέτως, προμηνύουν νέα άγρια ένταση της αντεργατικής επίθεσης, ώστε να τσακιστεί ό,τι έχει απομείνει όρθιο.

Να γιατί τα πανηγύρια, στα οποία πρωτοστάτησαν ή συνεχίζουν να πρωτοστατούν διάφοροι (π.χ. ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) για ελπίδες που δήθεν αναπτέρωσε η εκλογή Ολάντ, είναι τουλάχιστον πισώπλατη μαχαιριά για τους εργαζόμενους και σίγουρα ανοιχτή, επίσημη και ολόπλευρη στήριξη των μονοπωλίων.

Ετοιμάζουν τα χειρότερα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ οι ...«μπαρμπέρηδες», όπως έχουμε διαπιστώσει. Πλέον πολύ πιο συχνά εμφανίζονται οι διάφοροι «διεθνείς αναλυτές» ή «οικονομολόγοι» και μιλάνε για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Ξέρετε, κάτι απίθανοι τύποι συνήθως, που κανείς δεν έχει ξανακούσει, που έχουν περίεργα ονόματα και βρίσκονται στην υπηρεσία διαφόρων εταιρειών, τραπεζών, πολυεθνικών και οργανισμών που δουλεύουν γι' αυτούς.

Κι όταν λέμε «κούρεμα», καταλαβαίνετε πολύ καλά για τι πράγμα μιλάμε. Αυτό για το οποίο χαιρόταν ο Ε. Βενιζέλος αφού μας έλεγε ότι «φεύγει από την πλάτη μας» ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους.

Μετά φυσικά διαπιστώθηκε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν πάθει μεγάλη (και στημένη εν πολλοίς) ζημιά, οπότε κάτω οι συντάξεις, πάνω οι εισφορές των εργαζομένων, πάνω οι φόροι και όλα τα σχετικά.

Με λίγα λόγια, γλίτωσαν οι τραπεζίτες και οι εμπλεκόμενοι με αυτούς και μέσα από τους ...γνωστούς δρόμους και αυτή η «λυπητερή» πήγε συστημένη στους μισθωτούς, στους ανέργους, στους συνταξιούχους και τους αγρότες.

Α, να μην ξεχάσουμε ότι το «κούρεμα» έφερε και το περίφημο 2ο μνημόνιο, γιατί τα αντιλαϊκά μέτρα ως γνωστόν πάνε πακέτο με τέτοιου είδους εξελίξεις.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ θα ...πατάξει κάθε επιχείρηση που είναι εκπρόθεσμη στην καταβολή του ΦΠΑ. Ετσι λένε. Δεν μπορείτε να πείτε, απίστευτη αποφασιστικότητα. 'Η έχουμε κράτος (έστω και υπηρεσιακό) ή δεν έχουμε.

Πώς μεταφράζεται αυτό; Οτι θα την πληρώσουν και πάλι οι μικρομεσαίοι και οι μικροί επαγγελματίες. Τα μαγαζάκια που ούτως ή άλλως το ψιλοσκέφτονται αν θα παραμείνουν ανοιχτά.

Οπότε, καλύτερα το υπουργείο να μη μιλάει για «επιχειρήσεις», σαν να πρόκειται να κυνηγήσουν κανέναν εφοπλιστή ή κανένα βιομήχανο.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αυτοί δε χρωστάνε στο κράτος ποτέ κι όταν καμιά φορά τύχει τα χρέη ρυθμίζονται. Οπως ξέρετε, σύμφωνα με τις ισχύουσες αντιλήψεις, ...εμείς τους χρωστάμε γιατί μας κάνανε τη χάρη και επενδύσανε στη χώρα. Επειδή πλουτίζουν από τη δουλειά του κοσμάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ