ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2012
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΛΕΡΟΥ - ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ
Χωρίς τρόφιμα οι ασθενείς

Απλήρωτοι και οι εργαζόμενοι στο Ασυλο Ανιάτων

Τον κίνδυνο υποσιτισμού των ασθενών με ψυχικές παθήσεις που νοσηλεύονται στο Κρατικό Θεραπευτήριο - Κέντρο Υγείας (ΚΘ - ΚΥ) Λέρου επισημαίνει με γραπτή επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας και τα πολιτικά κόμματα ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου. Ολοένα και περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης από το κράτος και της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της Υγείας, αδυνατούν να καλύψουν τα στοιχειώδη έξοδα για τη λειτουργία τους. Ως αποτέλεσμα, λειτουργούν και τα ίδια σαν επιχειρηματίες πουλώντας υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς και στα ασφαλιστικά ταμεία, που βουλιάζουν.

Ετσι, όπως σημειώνεται στην επιστολή, «αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις βασικές ανάγκες σίτισης των ψυχασθενών μας, οι οποίοι υποσιτίζονται αυτήν τη στιγμή, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε τρόφιμα. Οι προμηθευτές μας αρνούνται πλέον να μας προμηθεύουν τρόφιμα λόγω του μεγάλου χρέους μας σ' αυτούς. Τα ασφαλιστικά ταμεία μας οφείλουν υπέρογκα ποσά με αποτέλεσμα το ΚΘ - ΚΥ Λέρου να μην μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη του». Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΚΘ - ΚΥ Λέρου, το ΙΚΑ, ο ΟΠΑΔ, ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ του οφείλουν 5 εκατ. ευρώ για το 2010 και το 2011.

Κατάκοιτοι χωρίς τροφή και φάρμακα

Χωρίς τρόφιμα και φάρμακα μένουν οι 260 ασθενείς ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που νοσηλεύονται στο Ασυλο Ανιάτων, ενώ οι 170 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, λόγω καθυστέρησης πληρωμής των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ. Το 80% των τροφίμων είναι κατάκοιτοι και ακρατικοί και οι περισσότεροι βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Οι παλιές οφειλές προς το ίδρυμα από εκκαθαρίσεις για μεν το ΙΚΑ από 1-10-2010 μέχρι 31-12-2011 ανέρχονται στο ποσό των 342.000,00 ευρώ και για τον ΟΓΑ από 1-1-2008 μέχρι 31-12-2011 ανέρχονται στο ποσό των 810.000,00 ευρώ. Από 1-1-2012 όλες τις υποχρεώσεις του ΙΚΑ και του ΟΓΑ ανέλαβε ο ΕΟΠΥΥ βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και προς τούτο έχουν υποβάλει τους σχετικούς συνολικούς λογαριασμούς (που καλύπτουν και την περίοδο από 1-1-2012 μέχρι 31-5-2012) ύψους 1.500.000,00 ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ανταποκριθεί στη ρύθμιση των δικών του οφειλών και έχει οδηγήσει τους ασθενείς, τους εργαζομένους και το ίδρυμα σε δραματική κατάσταση.

Το ίδρυμα αδυνατεί να εξασφαλίσει τα φάρμακα των ασθενών (ιδίως μετά τις αρνητικές λίστες του ΕΟΠΥΥ), αλλά και τις προμήθειες σε τρόφιμα και αναλώσιμα, αφού οι προμηθευτές διέκοψαν την τροφοδοσία ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης.

Το Ασυλο Ανιάτων είναι Κοινωφελές Φιλανθρωπικό Ιδρυμα, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικό, που ιδρύθηκε το 1893 και λειτουργεί αδιάλειπτα 119 χρόνια.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Καταδικάζει τη δίωξη του συνδικαλιστή Βασίλη Μπίνου

Την τρομοκρατική σύλληψη και δίωξη του συνδικαλιστή Βασίλη Μπίνου, προέδρου του σωματείου ναυπηγοξυλουργών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Ο απαράδεκτος τρόπος με τον οποίο έγινε η σύλληψή του, σαν να ήταν κοινός εγκληματίας και η δίωξή του - και μάλιστα με την αυτόφωρη διαδικασία - με την ανυπόστατη κατηγορία της "παράνομης βίας", χωρίς υποβολή συγκεκριμένης μήνυσης εναντίον του, δείχνουν ότι ο σκοπός των διωκτικών αρχών είναι να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους ναυπηγοξυλουργούς που απεργούν στη Ζώνη του Περάματος, διεκδικώντας ικανοποιητικά μεροκάματα, προκειμένου να σταματήσουν τον αγώνα τους.

Για άλλη μια φορά, οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, τίθενται προκλητικά -και μάλιστα με χοντροκομμένο τρόπο- στην υπηρεσία της εργοδοσίας, με στόχο την τρομοκράτηση και την παραίτηση των εργαζομένων από τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, την υποταγή τους στην άγρια εργοδοτική εκμετάλλευση. Την ίδια ώρα, εξίσου προκλητικά, κλείνουν τα μάτια στις παραβιάσεις της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τους εργοδότες, την καταπάτηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που έχει ως αποτέλεσμα να σκοτώνονται και να σακατεύονται καθημερινά εργαζόμενοι, τους απλήρωτους μισθούς, την ασύδοτη μόλυνση του περιβάλλοντος από τα απόβλητα των επιχειρήσεών τους.

Η "Δημοκρατική Συσπείρωση" καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους, τους ριζοσπάστες νομικούς, να αντισταθούν οργανωμένα στην κλιμάκωση της ποινικοποίησης των εργατικών και λαϊκών αγώνων, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο διωκόμενο συνδικαλιστή», καταλήγει.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «PHONE MARKETING»
Σήμερα η συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας

Από παλιότερη κινητοποίηση αλληλεγγύης που οργάνωσε η Λαϊκή Επιτροπή Ν. Ιωνίας
Από παλιότερη κινητοποίηση αλληλεγγύης που οργάνωσε η Λαϊκή Επιτροπή Ν. Ιωνίας
Σήμερα πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου) οι απεργοί στην εταιρεία «Phone Marketing» (τηλεφωνικό κέντρο) που βρίσκεται στη Ν. Ιωνία. Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση διανύουν σήμερα την 79η μέρα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων ενάντια στην εκ περιτροπής απασχόληση τους ενός 8ωρου τη βδομάδα που επιχειρεί να επιβάλλει η εργοδοσία.

Κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή συγκέντρωση των εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας απευθύνει η Λαϊκή Επιτροπή Ν. Ιωνίας και χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ότι «η νίκη τους θα είναι νίκη όλης της εργατικής τάξης. Κανείς μόνος του στην κρίση. Ενας για όλους και όλοι για έναν».

Στάση εργασίας την Τρίτη στη «Vodafone»

Σε πανελλαδική στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τη 1 το μεσημέρι προχωρούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Vodafone», την Τρίτη 12 Ιούνη. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλλει μείωση μισθών και χτύπημα δικαιωμάτων που απορρέουν από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Συγκεκριμένα, η πρόταση της εργοδοσίας προβλέπει πάγωμα των ωριμάνσεων, κατάργηση επιδομάτων όπως ξένης γλώσσας, ακουστικού και Ταμείου και μετατροπή τους σε «οικειοθελή παροχή». Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε στη γενική συνέλευση των εργαζομένων όπου και απορρίφθηκε η πρόταση της εργοδοσίας.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ: Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξε για σήμερα, Πέμπτη, στα σχολεία του Πειραιά το κλαδικό, ταξικό Σωματείο Καθαριστών Δημόσιων Σχολείων Πειραιά και στις 11 το πρωί θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο. Το σωματείο απαιτεί να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου στην καθαριότητα των σχολείων, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι καθαριστές χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να γίνει άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΣΗΣ «ACS»: Στην απόλυση εργαζομένου που αρνήθηκε τη μετατροπή της απασχόλησής του από πλήρη σε μερική (από 8ωρη σε 4ωρη) με αντίστοιχη μείωση μισθού προχώρησε η επιχείρηση «ACS ΑΕΕ», ιδιοκτησίας Θ. Φέσσα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του επιχειρησιακού σωματείου, η εταιρεία την τελευταία διετία έχει προχωρήσει σε δεκάδες «οικειοθελείς αποχωρήσεις», ενώ τώρα επιχειρεί, πιέζοντας τους εργαζόμενους, να μειώσει ωράρια και αποδοχές.

ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: Απλήρωτοι είναι εδώ και 4 μήνες οι εργαζόμενοι στον Ερυθρό Σταυρό και κάνουν απεργία αύριο και τη Δευτέρα.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ: Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν αύριο, Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο χώρο του Πολυτεχνείου με απόφαση του Συνδικάτου Καθαριστριών και Καθαριστών Νομού Αττικής. Με την απεργιακή τους κινητοποίηση οι εργαζόμενες απαιτούν την άμεση ανάκληση των 14 απολύσεων συναδέλφων τους που έκανε η «ISS», η οποία έχει αναλάβει το έργο της καθαριότητας στο Πολυτεχνείο. Χτες το πρωί, το Συνδικάτο πραγματοποίησε παρέμβαση στο Πολυτεχνείο και συνάντηση με τον αντιπρύτανη (υπεύθυνο για τα οικονομικά), ο οποίος και «υπέθεσε» ότι οι απολύσεις οφείλονται στο ότι περικόπτεται το κονδύλι για την καθαριότητα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΖΙΝΟΥ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
Αποφάσισαν κλιμάκωση του αγώνα

Την απόφασή τους να μην κάνουν πίσω από τη διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας χωρίς μείωση μισθών και με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους επαναβεβαίωσαν στη χτεσινή μαζική γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι στο Καζίνο - Ξενοδοχείο - Τελεφερίκ Πάρνηθας. Σήμερα στο πλαίσιο των απεργιακών τους κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρείας στις 2 το μεσημέρι στο Μαρούσι (Αγ. Κωνσταντίνου 49).

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που σήμερα διανύουν την 14η μέρα των 24ωρων επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων, στη γενική τους συνέλευση αποφάσισαν με μυστική ψηφοφορία τη συνέχιση του αγώνα τους για την υπογραφή της ΣΣΕ. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 296 υπέρ της πρότασης του σωματείου και 3 κατά. Μετά το τέλος της συνέλευσης, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στην οδό Μπουμπουλίνας. Αντιπροσωπεία του σωματείου συναντήθηκε με τη διευθύντρια της υπουργού, η οποία απουσίαζε, ενώ όπως ειπώθηκε και στη συνάντηση σήμερα θα καθοριστεί το πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του σωματείου με την υπουργό.

Κινητοποιήσεις σε νοσοκομεία

Σε συμβολική κατάληψη του Ταμείου και του λογιστηρίου του Νοσοκομείου της Κέρκυρας προχώρησαν χτες και οι γιατροί του Νοσοκομείου, διαμαρτυρόμενοι για την υποχρηματοδότηση του ιδρύματος και τις απλήρωτες εφημερίες.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του 3ου Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» αύριο, ώρα 12 το μεσημέρι. Διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση και συρρίκνωση του νοσοκομείου μετά τη συγχώνευσή του με την Πολυκλινική Αθηνών - η οποία με τη σειρά της συγχωνεύτηκε με τον «Ευαγγελισμό». Επίσης, διεκδικούν τις δεδουλευμένες εφημερίες και τα δεδουλευμένα νυχτερινά και αργίες απ' τον Οκτώβρη του 2011.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ