ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
«Συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι»

Το σωματείο καλεί κάθε χαλυβουργό να περιφρουρήσει τον ηρωικό αγώνα
Το σωματείο καλεί κάθε χαλυβουργό να περιφρουρήσει τον ηρωικό αγώνα
Σταθερά, αταλάντευτα και συσπειρωμένοι, με την ταξική αλληλεγγύη να παραμένει ισχυρό όπλο στον αγώνα τους, οι απεργοί χαλυβουργοί συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη της περιφρούρησης απέναντι στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας. Οι διευθυντάδες της επιχείρησης, μαζί με μια μικρή ομάδα απεργοσπαστών συγκεντρώθηκε και πάλι χτες σε διπλανό χώρο του εργοστασίου, συνεχίζοντας να εκβιάζει και να τρομοκρατεί εργαζόμενους, ώστε να τους πείσει να σπάσουν την απεργία. Την ίδια στιγμή, η εργοδοσία συνεχίζει να εμφανίζεται αδιάλλακτη αρνούμενη οποιαδήποτε συζήτηση με το σωματείο. Ξεκάθαρα, βέβαια, παίρνει την απάντηση από τους απεργούς χαλυβουργούς που περιφρουρούν μαζικά την απεργία τους, ότι όσο επιμένει με αδιαλλαξία στο αίτημα του σωματείου να συζητήσει την επαναπρόσληψη των 119 απολυμένων και συνεχίζει να προσπαθεί να επιβάλει την απεργοσπασία, ο ηρωικός αυτός αγώνας που έφτασε τους 8 μήνες δεν πρόκειται να σταματήσει.

Να αχρηστεύσουμε τους απεργοσπάστες

Με νέα, χτεσινή, ανακοίνωση το σωματείο των χαλυβουργών καλεί κάθε εργαζόμενο να δώσει απάντηση στην υπονόμευση του ηρωικού αγώνα, να αχρηστεύσει τα απεργοσπαστικά σχέδια και τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας.

Οπως επισημαίνει, άλλωστε, μεταξύ άλλων το σωματείο: «Συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι. Δίνουμε έναν ηρωικό και άνισο αγώνα. Στη συνείδηση εκατομμυρίων εργαζομένων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, είμαστε ήδη νικητές. Εχουμε πετύχει αυτό που κανένας πριν από οκτώ μήνες δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μπορεί να γίνει, κι όμως έγινε. Το πετύχαμε γιατί όλοι οι χαλυβουργοί είμαστε ενωμένοι, γιατί μας στηρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι και πριν απ' όλα το ταξικό εργατικό κίνημα. Καλούμε όλους τους χαλυβουργούς να συνεχίζουμε ενωμένοι. Κανένας χαλυβουργός δεν πρέπει να προδώσει αυτόν τον αγώνα. Καλούμε τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς, όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας. Καλούμε την εργοδοσία να συζητήσει και να δώσει λύσεις στα αιτήματα της απεργίας, δεν έχει άλλη επιλογή, αυτός είναι μονόδρομος. Η νίκη των χαλυβουργών θα είναι νίκη όλων των εργατών».

Αλληλεγγύη από αγρότες και φοιτητές

Την ίδια στιγμή, η αλληλεγγύη στους χαλυβουργούς δυναμώνει από παντού. Στο πλαίσιο αυτό, η Πανελλαδική Γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης με ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Για την "αδέκαστη" Δικαιοσύνη δεν υπάρχει παράνομος εργοδότης, που απολύει, που μειώνει συνέχεια τους μισθούς, που παραβιάζει τα ωράρια εργασίας, που αδιαφορεί για τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα. Είναι η ίδια Δικαιοσύνη, που αδιαφορώντας για το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρών αγροτικών νοικοκυριών, για τη δραματική μείωση των εισοδημάτων μας από το κλέψιμο του ιδρώτα μας από εμπόρους - μεταποιητές - εξαγωγείς των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων μας, μας σέρνει καθημερινά στα γνωστά "αγροτοδικεία" έπειτα από τους αγώνες αντίστασης στις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ . Γι' αυτό και εμείς, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι είμαστε με την ΠΑΣΥ αλληλέγγυοι στους χαλυβουργούς , νιώθοντας ότι είμαστε θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που με μνημόνια ή χωρίς αυτά, δεχόμαστε ανελέητη επίθεση στα κατακτημένα με πολύχρονους αγώνες και αίμα δικαιώματά μας».

Ανακοίνωση αλληλεγγύης εξέδωσε και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η οποία μάλιστα κατατέθηκε και εγκρίθηκε από φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους. Συγκεκριμένα στα ΑΕΙ: Νηπιαγωγών, Σλαβικών Σπουδών, Γεωπονική, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών Τοπογράφων, ΣΕΜΦΕ και στα ΤΕΙ: ΣΕΥΠ, ΣΓΤΚΣ, Στεφ Αθήνας. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει: «Κανένα δικαστήριο δε θα τσακίσει την απεργία. Ο αγώνας των χαλυβουργών είναι δίκαιος κι έχει νομιμοποιηθεί στη συνείδηση της λαϊκής πλειοψηφίας. Κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να ακυρώσει αυτό το γεγονός, νομιμοποιώντας την επιθετικότητα του Μάνεση εναντίον των εργατών της Χαλυβουργίας». Μάλιστα, το περασμένο Σαββατοκύριακο αντιπροσωπείες φοιτητών και μαθητών βρέθηκαν στην πύλη της χαλυβουργίας και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις

Αγανακτισμένοι από τον εμπαιγμό και την πολύμηνη απληρωσιά, οι εργαζόμενοι στις τεχνικές εργασίες του Μετρό Θεσσαλονίκης, χτες το πρωί, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της «Αττικό Μετρό» και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν στο δημαρχείο όπου συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τρεις μήνες από την κατασκευάστρια κοινοπραξία του έργου και ενώ η «Αττικό Μετρό» ανακοίνωσε ότι θα τους πληρώνει η ίδια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις, τελικά χτες δήλωσε ότι αδυνατεί να το κάνει λόγω προβλημάτων στις μισθοδοτικές καταστάσεις.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας και, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την έναρξη της επίσχεσης, θα πραγματοποιούν καθημερινά 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Παρεμβαίνοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι εργαζόμενοι ζήτησαν συμπαράσταση και ταυτόχρονα να αναλάβει την πρωτοβουλία να οργανώσει σύσκεψη με όλους τους φορείς της πόλης προκειμένου να συζητηθεί η πορεία του έργου και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες απασχολούνται οι εργαζόμενοι.

Είναι πλέον γνωστό ότι υπάρχει αδυναμία χρηματοδότησής του από την κατασκευάστρια κοινοπραξία, η οποία έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις εργασίες κατασκευής και εγείρει διεκδικήσεις, που σηματοδοτούν επαναδιαπραγμάτευσή της για επιπλέον χρηματοδοτήσεις.

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Β. Ρέβας σημείωσε ότι οι καθυστερήσεις στην κατασκευή του έργου δεν είναι αναίμακτες για το λαό, αφού σηματοδοτούν πιο μεγάλο κόστος που και πάλι θα κληθεί να πληρώσει ο λαός.

Τόνισε ότι τέτοιου μεγέθους έργα δεν πρέπει να κατασκευάζονται για να έχουν πολιτικά οφέλη οι κυβερνήσεις και οικονομικά οφέλη οι εταιρείες κατασκευής, αλλά πρέπει να γίνονται με ευθύνη ενός δημόσιου φορέα κατασκευών που θα εγγυάται τη μελέτη, την επίβλεψη, την κατασκευή, την ασφαλή, ποιοτική και φθηνή λειτουργία σε όφελος του λαού και θα εγγυάται πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

ΙΚΑ
«Λιμνάζουν» 90.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης

Για να τις εξετάσουν υπάρχουν ...59 εισηγητές

Η τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων που οφείλεται στη μεγάλη έλλειψη προσωπικού και άλλα προβλήματα, όπως οι ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, αναδείχθηκαν στην περιοδεία που πραγματοποίησε μπροστά στις εκλογές την περασμένη Παρασκευή και χτες Δευτέρα κλιμάκιο του ΚΚΕ στο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Συντάξεων στην Αθήνα (το οποίο εξυπηρετεί το μεγαλύτερο κομμάτι των δικαιούχων).

Συγκεκριμένα, στις συζητήσεις που έγιναν με τους εργαζόμενους επισημάνθηκε ότι αυτή τη στιγμή λιμνάζουν 90.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, για τις οποίες εργάζονται μόλις 59 εισηγητές! Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος για μια απλή συνταξιοδοτική απόφαση είναι δύο χρόνια περίπου. Επίσης διαπιστώθηκε η ακαταλληλότητα των ενοικιαζόμενων κτιρίων τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για το συναλλασσόμενο κοινό, τη στιγμή που υπάρχουν αχρησιμοποίητα ιδιόκτητα κτίρια του ΙΚΑ στο κέντρο της Αθήνας.

Κατά τη συζήτηση, αναδείχθηκαν οι συνειδητές επιλογές των κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) μέχρι σήμερα που στόχο είχαν να ενισχύσουν τα κέρδη του κεφαλαίου μέσα από αντεργατικούς - αντιασφαλιστικούς νόμους και όχι να λύσουν λαϊκά προβλήματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους το κλιμάκιο του Κόμματος κάλεσε τους εργαζόμενους να το ενισχύσουν στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Απεργία σήμερα στην «Opinion»

Με 24ωρη απεργία σήμερα κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην εταιρεία δημοσκοπήσεων «Opinion», διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους και υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων εργασίας. Την απεργία κήρυξε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων Αθήνας, ενώ οι εργαζόμενοι από την περασμένη Πέμπτη έως και το Σάββατο προχώρησαν σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας (3ωρες και 2ωρες από την έναρξη της πρωινής και απογευματινής βάρδιας, αντίστοιχα). Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία έχουν πληρωθεί μόνο το 50% του μισθού του Γενάρη του 2012. Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Εργαζομένων στην εταιρεία υπογραμμίζεται ότι «δεν ταιριάζουν στον εργαζόμενο η υποταγή, ο συμβιβασμός, η ηττοπάθεια και η απογοήτευση. Μόνο με την ενιαία δράση και πάλη με το σωματείο μπορούμε να πετύχουμε. Βάλε στην άκρη όλους αυτούς που αποτελούν τη φωνή της εργοδοσίας στο χώρο. Μην ταυτίζεις τη δική σου ζωή και ανάγκες σου με την εταιρεία».

ΕΝΩΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων

Ανοδο σημείωσε η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Τελωνειακών» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) σε ψήφους, ποσοστά και έδρες στις εκλογές που έγινε στις 8 Ιούνη στην 1η Ενωση Τελωνειακών Υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, ψήφισαν 948 (από 1.147 το 2010). Η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» πήρε 138 ψήφους, ποσοστό 15,5% και δύο έδρες (από 126 ψήφους, 11,15% και μία έδρα). Η ΠΑΣΚΕ πήρε 319 ψήφους, 35% και τέσσερις έδρες (από 505 ψήφους, 47% και πέντε έδρες). Η ΔΑΚΕ πήρε 241 ψήφους, 27% και τρεις έδρες (στις προηγούμενες εκλογές είχαν κατέβει δύο ΔΑΚΕ που συνολικά είχαν πάρει 284 ψήφους, 26,5% και τρεις έδρες). Τέλος, η ΑΠΤΕ (στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλους) πήρε 201 ψήφους, 22,5% και δύο έδρες (από 166 ψήφους, 15% και δύο έδρες).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ