ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Θέλει φίμωση του ΚΚΕ

Περιορισμούς στα μέσα έκφρασης του ΚΚΕ και προπαγάνδισης των θέσεών του επιχειρεί να βάλει η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγους/ΔΡΑΣΗ - με πρόσχημα εξωραϊσμούς στην εικόνα της πόλης - δημοτική αρχή της Αθήνας με τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΝΔ/ΛΑ.Ο.Σ.).

Στη συνεδρίαση χτες του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Γ. Καμίνης έθεσε ζήτημα «παράνομης αφισοκόλλησης», όπως είπε, που τάχα «ταλαιπωρεί» και «καταρρακώνει» την πόλη. Ζήτησε δε από τα κόμματα την «εποχή του internet και του facebook» να σταματήσουν αυτή την «παλαιολιθική μέθοδο επικοινωνίας». Περίπου απείλησε ότι θα συνεχίσει να κάνει τη «δουλειά» του, ότι θα συνεχίζει να «κατεβάζει» αφίσες, διευκρινίζοντας ότι χρησιμοποιεί γι' αυτό 75 εργάτες, τέσσερα συνεργεία σε 8ωρες βάρδιες, έχοντας ξεκολλήσει μέχρι στιγμής 10.000 αφίσες. Το δήμαρχο υποστήριξαν οι Λ. Σκιαδάς και Ν. Βαφειάδης από την παράταξη Κακλαμάνη, ζητώντας μάλιστα να επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους συνεχίζουν να αφισοκολλούν.

Στον αντίποδα ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, έκανε σαφές ότι οι ιεραρχήσεις και προτεραιότητες της δημοτικής αρχής δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του δήμου και του λαού της Αθήνας. Π.χ. δε δείχνει έγνοια για το πού θα βρεθούν τα αναγκαία κονδύλια ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του δήμου, να λειτουργούν οι υποβαθμισμένες κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά ανάγει σε μείζον την αφίσα. Επανέλαβε ό,τι και άλλες φορές έχουν ξεκαθαρίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, ότι η προπαγάνδιση με αφίσα και πανό είναι μέσα που επιλέγει και χρησιμοποιεί το ΚΚΕ. Οτι είναι γνωστό πού ανήκουν π.χ. τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πόσο και πώς διανέμουν το χρόνο τους στα κόμματα για να εκφράσουν τις θέσεις τους, πως αποκλείουν το ΚΚΕ.

Αναφορικά με τα πραγματικά προβλήματα, για τα οποία θα έπρεπε η δημοτική αρχή να πάρει θέση και να δράσει προς επίλυσή τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ παρέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο μια σειρά ζητήματα όπως:

-- Το γεγονός ότι παρά τα επίμονα αιτήματα των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ, μετά από οκτώ μήνες που συνενώθηκαν σε ένα νομικό πρόσωπο ο Οργανισμός Νεολαίας Αθλησης του Δήμου, ο Πολιτιστικός Οργανισμός και τα Μουσικά Σύνολα, ακόμα η δημοτική αρχή δεν έχει παρουσιάσει το νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να είναι στον «αέρα» οι εργαζόμενοί του και ανοιχτό το ενδεχόμενο απόλυσης πολλών εξ αυτών.

- Οτι είναι ακόμα (εδώ και επτά μήνες) απλήρωτες εργαζόμενες που δούλευαν στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και ακολούθως απολύθηκαν.

- Οτι παρά τις πρόσφατες δεσμεύσεις του ίδιου του δημάρχου πως θα ρυθμίσει το θέμα, το μεγαθήριο - «κέντρο διασκέδασης» του επιχειρηματία Μαρασούλη στην Ιερά Οδό (πήρε άδεια από ΥΠΕΧΩΔΕ/ΟΡΣΑ) συνεχίζει να παίζει μουσική ως τις 5 το πρωί και με προβολείς και πυροτεχνήματα να προκαλεί αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή Θησείου/Πετραλώνων, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές διώξεις στο Αριστοτέλειο

Να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές και πολιτικές διώξεις των καθηγητών και εργαζομένων του ΑΠΘ, για τις κινητοποιήσεις που έγιναν ενάντια στο νόμο - πλαίσιο και είχαν ως αποτέλεσμα τη ματαίωση των εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του συμβουλίου διοίκησης, απαιτούν οι Σύλλογοι ΕΣΔΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, αλλά και άλλοι συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες από τους εκπροσώπους του ΕΣΔΕΠ και του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού, καταγγέλθηκε η τρίτη κατά σειρά κλήση σε απολογία εκλεγμένων συνδικαλιστών (συνολικά 8), οι οποίοι κατηγορούνται για διατάραξη οικιακής ειρήνης και άσκηση βίας. «Κατηγορίες αβάσιμες και διώξεις που στόχο έχουν να καταλαγιάσουν τις αντιδράσεις, να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και τους φοιτητές μπροστά σε μια νέα προσπάθεια υλοποίησης αυτής της πολιτικής», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ν. Νικολάου, γραμματέας του ΕΣΔΕΠ.

«Ο αγώνας ενάντια στο νέο νόμο πλαίσιο είναι αγώνας για την υπεράσπιση των κεκτημένων των εργαζομένων, αλλά και τη διεύρυνσή τους, για να μη βαθύνει κι άλλο και να εξαλειφθεί κάθε πτυχή λειτουργίας του "δημόσιου" πανεπιστημίου με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία», είπε ο Γ. Κουρμούλης, πρόεδρος των Διοικητικών Υπαλλήλων και πρόσθεσε: «Με τη στοχοποίηση αυτού του αγώνα ενοχοποιείται η οργανωμένη και αγωνιστική αντίδραση - διεκδίκηση - δράση. Είναι κρίσιμο σήμερα αυτός ο αγώνας να συνεχιστεί. Μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και κατά γενική ομολογία, έρχονται καινούργια δεινά και αυτά δεν θα αφορούν μόνο το πανεπιστήμιο. Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να είναι πανέτοιμοι να τα αντιμετωπίσουν.

Οργανώνουμε την πάλη μας, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε πανεπιστήμιο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, χωρίς επιχειρηματική δράση, ταγμένο στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για μόρφωση και έρευνα».

Στη διάρκεια της συνέντευξης, τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ Γ. Κρεστενίτης και παρουσίασε τα ψηφίσματα συμπαράστασης που έχουν εκδοθεί από φορείς, επίσης μίλησε ο πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ Θεσσαλίας Τ. Πολίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στις αντίστοιχες διώξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Κρήτης και Θεσσαλίας.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΑΣΩΠΟ: Το δικαστήριο της Θήβας που εκδικάζει την ποινική υπόθεση της ρύπανσης με εξασθενές χρώμιο της περιοχής Ασωπού, και αφού εξέτασε όλους τους μάρτυρες κατηγορίας και πολιτικής αγωγής που είχε προτείνει ο εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως, αποφάσισε χτες ότι: Πρέπει να καλέσει επισήμως στο δικαστήριο, για ενημέρωση στα θέματα υγείας την καθηγήτρια Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λινού, που έκανε την επιδημιολογική μελέτη στα Οινόφυτα, και για τα θέματα ρύπανσης των εδαφών την καθηγήτρια Γεωλογίας του Παν. Αθηνών κ. Οικονόμου. Επίσης να κληθούν οι συγκεκριμένοι ελεγκτές περιβάλλοντος που έλεγξαν τα συγκεκριμένα εργοστάσια τότε, αλλά και οι νυν δήμαρχοι Ωρωπού και Τανάγρας. Η δίκη διακόπηκε και θα επαναληφθεί στις 31 Οκτώβρη.

ΝΕΦΟΣ: Την επανεμφάνισή της έκανε χτες η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Λεκανοπέδιο Αττικής, με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να εκδώσει τις συνήθεις συστάσεις, που ουσιαστικά δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα. Σύμφωνα με έκτακτες ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ, ο ρύπος του όζοντος από τις 2 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα σημείωνε υπερβάσεις του ορίου ενημέρωσης κοινού (180 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα), φτάνοντας στο σταθμό των Θρακομακεδόνων στα 205 μικρογραμμάρια.

ΣΕΙΣΜΟΣ: Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε στους κατοίκους των Δωδεκανήσων ισχυρός σεισμός, έντασης 5,8 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, που σημειώθηκε στις 4 παρά τέταρτο το μεσημέρι της Κυριακής, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Τουρκίας. Ο σεισμός είχε διάρκεια 37 δευτερόλεπτα, εστιακό βάθος 30 χλμ. και έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Ρόδο, Κω, Καστελόριζο και Σύμη, ενώ 10 λεπτά αργότερα ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση 5,5 Ρίχτερ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που σχετίζεται με την υπόθεση υπεξαίρεσης των 51,4 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Δήμου. Με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας, ο Β. Παπαγεωργόπουλος αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους (χρηματική εγγύηση 120.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του). Ο Β. Παπαγεωργόπουλος, επανέλαβε ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπεξαίρεση στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΠΛΟΚΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΠΟΥ ΕΚΟΒΕ ΡΕΥΜΑ

Μπλόκο σε συνεργείο της ΔΕΗ που ξεκίνησε να κόβει το ρεύμα σε σπίτια και καταστήματα στο Σταυρό του Δήμου Βόλβης Θεσσαλονίκης, έστησε χτες η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής. Μέλη της Λαϊκής Επιτροπής σταμάτησαν την επιχείρηση του συνεργείου και αμέσως πραγματοποίησαν δυναμική παρέμβαση αρχικά στο δήμο, απαιτώντας να παρέμβει και στη συνέχεια στη ΔΕΗ, για να σταματήσει κάθε διαδικασία διακοπής ρεύματος σε σπίτια λαϊκών εργατικών οικογενειών, αλλά και σε καταστήματα εν μέσω της τουριστικής περιόδου, όπου οι καταστηματάρχες ελπίζουν να βγάλουν κανένα μεροκάματο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες αναμένεται να πολλαπλασιαστούν οι εντολές διακοπής ρεύματος σε σπίτια και καταστήματα σε όλους τους οικισμούς του Δήμου Βόλβης. Απέναντι σε αυτή την επιχείρηση της ΔΕΗ που ετοιμάζεται να καταδικάσει δεκάδες οικογένειες σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, το εργατικό λαϊκό κίνημα θα αντιδράσει οργανωμένα και μαζικά, τόνισαν τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής.

Στο μεταξύ δυναμική κινητοποίηση στην εφορία πραγματοποίησε χτες το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς και κάλεσε το λαό να αντισταθεί στη φοροληστεία. Σήμερα, Τρίτη, προγραμματίζει κινητοποίηση στο νοσοκομείο «ΠΑΝΑΓΙΑ», ενάντια στη διάλυση της Δημόσιας Υγείας.

Απεργία πείνας συμβασιούχου πυροσβέστη

Στην 7η μέρα βρίσκεται η απεργία πείνας που πραγματοποιεί δίπλα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο συμβασιούχος πυροσβέστης Μιχάλης Δρόσος. Οπως έχει δηλώσει, δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν προσληφθούν όλοι οι συμβασιούχοι πυροσβέστες αυτήν την αντιπυρική περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την πρόσληψη συνολικά 1.906 συμβασιούχων και αναμένεται η διαταγή από το Αρχηγείο του Σώματος για να πιάσουν δουλειά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ