ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σε θέση μάχης για την υπεράσπιση της ΣΣΕ

Κόντρα στη στάση συμβιβασμού που καλλιεργεί η πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
«Κροκοδείλια» δάκρυα για την καταγγελία της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τους εργοδοτικούς φορείς και τη λήξη της μετενέργειας στα τέλη Ιούνη, «χύνει» η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Πρόκειται για τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που στη διαπραγμάτευση με τους εργοδότες τον περασμένο Μάρτη χαρακτήριζαν «επαναστατική γυμναστική» τους αγώνες και τις κατακτήσεις του κλάδου της ιδιωτικής Υγείας. Πρόκειται για τους συνδικαλιστές που «στους χώρους τους - Ωνάσειο και Ντυνάν - υπέγραψαν επιχειρησιακές συμβάσεις με μεγάλες μειώσεις», όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο ιδιωτικής Υγείας της Αθήνας. Πρόκειται για την Ομοσπονδία που δεν οργάνωσε καμιά απεργία για να πιέσει τους κλινικάρχες να υπογράψουν ΣΣΕ που να κατοχυρώνει τις σημερινές κατακτήσεις, αλλά αντίθετα οργάνωσε κινητοποιήσεις στο υπουργείο Υγείας διεκδικώντας να πληρώσει τους κλινικάρχες ο ΕΟΠΥΥ, καλλιεργώντας την επικίνδυνη αυταπάτη ότι οι εργαζόμενοι θα σωθούν αν σωθούν οι εργοδότες.

Το κλαδικό σωματείο Αθήνας, προειδοποιεί πως «η μάχη για την κλαδική συλλογική σύμβαση είναι σε εξέλιξη. Παρά τη λήξη της μετενέργειας δεν χαρίζουμε τα κατεκτημένα δικαιώματά μας στους εργοδότες. Η κατάκτηση της σύμβασης είναι ζήτημα συσχετισμού δύναμης και πάλης. Εμείς να επιβάλλουμε τη θέλησή μας στους εργοδότες. Να μην υπογράψει κανείς ατομική σύμβαση! Γιατί: Μειώνεις και το μισθό σου και όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά σου δικαιώματα. Από την επόμενη μέρα θα δουλεύεις με πολύ χειρότερους όρους από αυτούς που είχε μέχρι τώρα η πρόσληψη που έχεις υπογράψει και είναι ακόμα σε ισχύ.

Χωρίς να το θες βάζεις εμπόδια στην υπογραφή ΣΣΕ. Διευκολύνεις την εργοδοσία να διαλύσει και τα τελευταία μας δικαιώματα. Μην ξεχνάς, ότι ακόμα και όσοι εργοδότες έχουν πληρωθεί από τον ΕΟΠΠΥ, συνεχίζουν να έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους, συνεχίζουν τις απολύσεις. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της ΟΣΝΙΕ που όχι μόνο δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία αγωνιστικής απάντησης στις απαιτήσεις των εργοδοτών, αλλά οι ίδιοι στους χώρους τους - Ωνάσειο και Ντυνάν - υπέγραψαν επιχειρησιακές συμβάσεις με μεγάλες μειώσεις».

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να ειδοποιούν άμεσα για ό,τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς, σε οργάνωση και επαγρύπνηση καθώς από τις 18 Ιούνη έρχεται αντεργατική θύελλα και να παλέψουν για:

  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις που να καλύπτουν τουλάχιστον ένα μέρος των απωλειών του μισθού μας και με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
  • Αμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων σε όλους τους απλήρωτους εργαζόμενους.
  • Καμία απόλυση σε κανένα χώρο δουλειάς.
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Νέα απεργία τη Δευτέρα

Συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί της Δευτέρας στο υπουργείο Εργασίας

Με νέα 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 11 του Ιούνη και συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στο υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αντιδρούν στο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα - δηλαδή, 4 μεροκάματα το μήνα - που έχει επιβάλει από τις 18 Απρίλη η εργοδοσία των αραβογερμανικών μονοπωλίων που τα εκμεταλλεύονται.

Η απόφαση να γίνεται 24ωρη απεργία κάθε Δευτέρα, δηλαδή την «εργάσιμη» μέρα της βδομάδας, ανήκει στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ που πλειοψηφούν στη διοίκηση του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ». Οι παρατάξεις αυτές, αφού τα «έδωσαν όλα» για την ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου και για να εφαρμοστεί στους εργαζόμενους κάθε αντεργατικό μέτρο, αφού στις 2 Μάη τίναξαν στον αέρα τον πολύμορφο απεργιακό αγώνα που έδιναν επί 15 μέρες οι εργαζόμενοι ενάντια στο επαίσχυντο μέτρο, επέβαλαν τελικά ως μορφή κινητοποίησης την απεργία κάθε Δευτέρα, έκλεισαν τον αγώνα μέσα στη μάντρα του ναυπηγείου και τώρα με ανακοίνωση που εξέδωσαν ως πλειοψηφία στη διοίκηση της «ΤΡΙΑΙΝΑΣ» «κλαίνε» γιατί «το ναυπηγείο διαλύεται, καταστρέφεται, ο κόσμος εξαθλιώνεται»! Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου ήδη «κλείνουν» ενάμιση περίπου μήνα χωρίς μισθό.

Οι εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων και του ναυπηγείου δείχνουν πόσο αναγκαία είναι η πρόταση των ταξικών δυνάμεων της παράταξης «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» (ΕΕΝΣ) για συχνές Γενικές Συνελεύσεις, συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις στα υπουργεία και κυρίως την κοινή δράση με τους εργαζόμενους στα υπόλοιπα ναυπηγεία, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και στις επιχειρήσεις στον κλάδο μετάλλου, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «PHONE MARKETING»
Μονόδρομος η κλιμάκωση

Την απόφασή τους να μην κάνουν βήμα πίσω από τον αγώνα τους ενάντια στην εκ περιτροπής απασχόληση, ενάντια στη μείωση μισθών, για πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, επαναβεβαίωσαν την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια της γενικής τους συνέλευσης οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Phone Marketing» (τηλεφωνικό κέντρο) στη Νέα Ιωνία. Οι εργαζόμενοι σήμερα διανύουν την 81η μέρα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

Στη συνέλευσή τους, που όπως έχουν αποφασίσει θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να παραβρεθούν την ερχόμενη Τρίτη σε ένδειξη αλληλεγγύης στο πλευρό των εργαζομένων στη «Vodafone» που πραγματοποιούν στάση εργασίας ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να χτυπήσει μισθούς και δικαιώματα. Παράλληλα, ήδη έχουν ζητήσει τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και αναμένουν να οριστεί το ραντεβού.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους «συνεχίζουμε, αυτόν τον αγώνα αποφασισμένοι να νικήσουμε. Για εμάς είναι μονόδρομος και πολύ σύντομα θα είναι μονόδρομος για χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο που είτε δουλεύουν και παραμένουν για μήνες τώρα απλήρωτοι, είτε οι μισθοί που παίρνουν, με βάση τις νέες συμβάσεις, δεν φτάνουν ούτε για να επιβιώσουν. Δεν κάνουμε βήμα πίσω, δεν λυγίζουμε, θα συνεχίσουμε με όλους τους τρόπους και τα μέσα. Μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις μας, με την Επιτροπή Αγώνα αλλά και το Σωματείο μας, το ΣΕΤΗΠ, θα οργανώσουμε τα επόμενα βήματά μας. Κλιμακώνουμε την πάλη μας ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΚΟΥ ΚΟΥ»: Σε νέα 48ωρη απεργία βρίσκονται από χτες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση παιδικών ειδών και παιχνιδιών «ΚΟΥ ΚΟΥ». Χτες το πρωί πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κατάστημα της επιχείρησης στην οδό Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σήμερα στις 11 το πρωί, στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν τις μορφές παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα τους. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία και να σταματήσει το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας.

«VODAFONE»: Σε πανελλαδική στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τη 1 το μεσημέρι προχωρούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Vodafone» την Τρίτη, 12 Ιούνη. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλλει μείωση μισθών και χτύπημα δικαιωμάτων που απορρέουν από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΖΙΝΟΥ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
Συγκέντρωση χτες στο Τελεφερίκ

Τη 16η μέρα της απεργίας διανύουν σήμερα οι εργαζόμενοι

Σε μαζική συγκέντρωση στο Τελεφερίκ της Πάρνηθας προχώρησαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του Καζίνου καθώς την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση του επιχειρησιακού σωματείου με την εργοδοσία για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι εργαζόμενοι μπαίνουν σήμερα στη 16η μέρα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, ενώ υπενθυμίζεται ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή που είχε καταθέσει η εργοδοσία για να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

Το σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά διοργανώνει τη Κυριακή 10 Ιουνίου, στις 6.30 μ. μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, εκδήλωση με προβολή ντοκιμαντέρ για το εργατικό τραγούδι στους αγώνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ