ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μπαράζ διπλωματικών επαφών και παρασκηνιακών «παζαριών»

Οι συγκρούσεις συριακού στρατού και ενόπλων κλιμακώνονται καθώς και τα περιστατικά σφαγής αμάχων

Ανδρες του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που στηρίζουν ανοιχτά ή συγκεκαλυμμένα ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εκπαιδεύονται στα περίχωρα της πόλης Ιντλίπ στα βορειοδυτικά της χώρας
Ανδρες του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που στηρίζουν ανοιχτά ή συγκεκαλυμμένα ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εκπαιδεύονται στα περίχωρα της πόλης Ιντλίπ στα βορειοδυτικά της χώρας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Στο χείλος «ενός εμφυλίου ευρύτατης κλίμακας, που θα εξελιχθεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο», βρίσκεται η Συρία, σύμφωνα με τα όσα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Ανάν διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα και άμεσα στην κατεύθυνση της στήριξης του σχεδίου αποκλιμάκωσης που έχει εκπονήσει αλλά δεν υλοποιείται στη Συρία, παρά το γεγονός ότι τυπικά έχει εδώ και περισσότερο από ένα μήνα τεθεί σε εφαρμογή, και πρότεινε τη σύσταση μιας «επιτροπής επαφής», στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι χώρες που ασκούν επιρροή στο εσωτερικό της Συρίας, τόσο προς την ηγεσία Ασαντ όσο και προς την αντιπολίτευση.

Ο Ανάν, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, υποστήριξε ότι θα πρέπει σε μια τέτοια «ομάδα» και στις συνόδους της να παραβρίσκεται και το Ιράν, μια προοπτική που είχε καταθέσει πρώτη η Ρωσία, αλλά σχεδόν απέρριψαν οι ΗΠΑ. Κατά συνέπεια, με ενδιαφέρον αναμενόταν η συνάντηση του Ανάν, χτες το απόγευμα, με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία έχει, ήδη, τοποθετηθεί αρνητικά ως προς τη συμμετοχή του Ιράν σε μια τέτοια ομάδα. Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος της αμερικανικής διπλωματίας για τη Συρία, Φρεντ Χοφ, προγραμμάτιζε συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους. Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία και Κίνα έχουν ζητήσει άμεσο τερματισμό της βίας εκατέρωθεν, στήριξη του σχεδίου Ανάν, το οποίο, κατά τη Μόσχα, υποσκάπτεται από ξένες δυνάμεις που επηρεάζουν ένοπλες ομάδες εντός Συρίας.

Την «εντονότατη δυσφορία του» για την κλιμάκωση του αιματοκυλίσματος στη Συρία εξέφρασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, ο οποίος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ανάν και με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αράμπι, εκτίμησε, επίσης, ότι η αραβική χώρα βρίσκεται πολύ κοντά σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο που θα έχει, όπως είπε, ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο για τη Συρία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Νωρίτερα, ο Μπαν Κι μουν είχε προχωρήσει σε σκληρές δηλώσεις ανοίγοντας, ουσιαστικά, ως ένα βαθμό το δρόμο για κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών πιέσεων προς τη Δαμασκό, λέγοντας ότι «το καθεστώς Ασαντ έχει χάσει τη νομιμοποίησή του».

Την ίδια ώρα, εντός Συρίας, οι παρατηρητές του ΟΗΕ εισήλθαν χτες στην ευρύτερη περιοχή του χωριού αλ Κουμπάιρ, όπου φαίνεται ότι έλαβε χώρα μία ακόμη σφαγή αμάχων, και κυρίως γυναικόπαιδων, για την ευθύνη της οποίας, αλλά και το εύρος της, αλληλοκατηγορούνται η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Την Πέμπτη, όταν οι πρώτοι παρατηρητές προσπάθησαν να πλησιάσουν την πόλη δέχτηκαν πυρά από αγνώστους. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση, συγκρούσεις σημειώνονται και σε άλλα σημεία της χώρας με τις σφοδρότερες στη συνοικία Χαλντίγε της Χομς.

ΡΩΣΙΑ
Διαστημικό πρόγραμμα «μαμούθ»

Το 2012, η Ρωσία επιδιώκει να καταρρίψει το δικό της περσινό ρεκόρ στο διαστημικό τομέα. Σχεδιάζει να πραγματοποιηθούν 36 εκτοξεύσεις πυραύλων - μεταφορέων από τα κοσμοδρόμια Μπαϊκονούρ και Πλεσέτσκ. Επιπλέον, σχεδιάζονται και σειρά εκτοξεύσεις από το διεθνές πρόγραμμα «Θαλάσσια εκκίνηση», το οποίο είναι μια διαστημική βάση που επιπλέει κι έχει τη δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων στο διάστημα από τον Ειρηνικό ωκεανό, καθώς επίσης και με τη ρώσο-γαλλική συνεργασία «Σογιούζ στο Κουρού», που προβλέπει την εκτόξευση ρωσικών διαστημικών πυραύλων από τη Γαλλική Γουιάνα.

Να σημειωθεί πως, το 2011 η Ρωσία πραγματοποίησε 35 εκτοξεύσεις πυραύλων - μεταφορέων, εκ των οποίων οι 32 πραγματοποιήθηκαν από τα κοσμοδρόμια Μπαϊκονούρ, Πλεσέτσκ και τη βάση εκτοξεύσεων Ντομπαρόβσκι της περιοχής του Ορενμπούργκ.

Ωστόσο, κατά την περσινή χρονιά σημειώθηκε και μεγάλος αριθμός ατυχημάτων στο διαστημικό τομέα. Ετσι, η μεγαλύτερη αποτυχία του 2011 ήταν η απώλεια του διαπλανητικού σταθμού «Φόβος - Γκρουντ», ο οποίος εκτοξεύτηκε, με σκοπό να φτάσει στο Φόβο, το δορυφόρο του Αρη. Ομως αποκολλήθηκε 11 λεπτά μετά την εκκίνηση. Το σκάφος περιφέρεται σε τροχιά γύρω από τη Γη εδώ και πάνω από ένα μήνα. Το διαστημικό σκάφος ζυγίζει 14,6 τόνους και υπολογίζεται ότι μεταφέρει έως και επτά τόνους καύσιμα, τα οποία θα μπορούσαν να το μετατρέψουν σε μια θανατηφόρα τοξική βόμβα εκτός ελέγχου κατά τη σύγκρουσή του με τη Γη, μέσα στο Γενάρη.

Η τελευταία ρωσική διαστημική αποτυχία του 2011 σημειώθηκε στις 23 Δεκέμβρη, όταν ο ρωσικός δορυφόρος στρατιωτικών τηλεπικοινωνιών Meridian ανατινάχτηκε στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα κομμάτια του να πέσουν στη Σιβηρία. Μάλιστα ένα κομμάτι διαμέτρου 50 εκατοστών έπεσε σε ένα σπίτι, στο χωριό Μπαγκάιτσεβο, στην οδό... «Αστροναυτών», χωρίς, ωστόσο, να προκαλέσει θύματα.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις στο συγκεκριμένο κλάδο εκδηλώθηκαν προβλήματα, που είχαν συσσωρευτεί τις τελευταίες δεκαετίες, όπως η ανεπάρκεια χρηματοδότησης, η διαρροή εξειδικευμένων στελεχών. Ωστόσο τα κέρδη, που αποκομίζουν οι ρωσικές διαστημικές εταιρείες τις κάνουν να σχεδιάζουν νέα μεγαλόπνοα διαστημικά προγράμματα. Να σημειωθεί πως στα τέλη του 2011, μετά τις τελευταίες αποτυχίες, τον τομέα ανέλαβε ο νέος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν, που μέχρι πρόσφατα εκτελούσε χρέη πρέσβη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ. Ανάμεσα στα καθήκοντα που ανέλαβε, ήταν η εκπόνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα, προγράμματος ανάπτυξης του διαστημικού τομέα έως το 2030.


Ι.Π.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Ευελιξία και πραγματισμό» συνιστά η Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Ευελιξία και πραγματισμό» συνέστησε στον Ιρανό Πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ο Κινέζος ομόλογός του, που τον υποδέχτηκε στην κινεζική πρωτεύουσα για επαφές. Η παρατήρηση του Χου Ζιντάο αφορά στην επικείμενη νέα συνάντηση της Τεχεράνης με την ομάδα των «6» - τις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα) και τη Γερμανία - στη Μόσχα, στις 18-19 Ιούνη, με θέμα το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Κινέζος Πρόεδρος κάλεσε τον Ιρανό ομόλογό του να επιδείξει η ιρανική αντιπροσωπεία «ευελιξία» στις διαπραγματεύσεις και να επιδιώξει το δημιουργικό διάλογο θέτοντας σε πραγματιστικές βάσεις τη συζήτηση και τους όρους που θέτει, έτσι ώστε να επιτευχθεί οριστική λύση στο ζήτημα. Ο Ζιντάο επανέλαβε την κάθετη αντίρρηση του Πεκίνου στην υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων σε βάρος του Ιράν.

ΡΩΣΙΑ - ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Διμερής συνεργασία με επίκεντρο την ενέργεια

ΑΣΤΑΝΑ.-_

Στην επέκταση της «Συνθήκης Φιλίας» τους για δέκα ακόμα χρόνια συμφώνησαν την Πέμπτη η Ρωσία και το Καζακστάν κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο Προέδρων, Βλαντιμίρ Πούτιν και Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, την Αστάνα. Σύμφωνα με το κείμενο που υπογράφτηκε, οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και στη διαδικασία ολοκλήρωσης, καθώς επίσης στην αύξηση των εμπορικών σχέσεων που σήμερα φτάνουν τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, με στόχο να φτάσουν τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια.

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν - χώρας πλούσιας σε πετρέλαιο, γαιάνθρακες, χρυσό, χαλκό, μόλυβδο, νικέλιο, χρώμιο - δήλωσε πως οι δύο πλευρές θα επικεντρώσουν την συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της πυρηνικής βιομηχανίας καθώς και στη διερεύνηση των πηγών της Κασπίας Θάλασσας. Ο ίδιος επιβεβαίωσε τα σχέδια για τη δημιουργία πυρηνικού σταθμού ενέργειας με τη βοήθεια της Ρωσίας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ευθυγραμμισμένη με τους ιμπεριαλιστές

Απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την πολιτική που ακολουθούν οι ιμπεριαλιστές είναι η ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση συμβάλλοντας πρόθυμα στην κλιμάκωση της πίεσης σε βάρος της κυβέρνησης της Συρίας. Χτες με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταλόγισε στο καθεστώς Ασαντ «την κύρια ευθύνη για την παράταση της αιματηρής σύγκρουσης και τη μη εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου του Ειδικού Απεσταλμένου Κόφι Αννάν». Επίσης, καταδικάζει τη «νέα σφαγή στην Χάμα, την 6η Ιουνίου» και σημειώνει ότι «αποτελεί μία ακόμη ειδεχθή βαρβαρότητα κατά αμάχων, που προστίθεται στη μακρά λίστα των εγκλημάτων, οι ένοχοι των οποίων πρέπει να τιμωρηθούν».

Πάντως, για να κρατήσει κάποια προσχήματα αναφέρει ότι και «η εντατικοποίηση των επιθέσεων από ένοπλες ομάδες δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συριακού λαού και όσων αγωνίζονται ειρηνικά για μια δημοκρατική Συρία» και καταλήγει ότι η Ελλάδα «παραμένει προσηλωμένη στην ειρηνική επίλυση της συριακής κρίσης». Ωστόσο, είναι γνωστό ότι όλες οι αστικές κυβερνήσεις κάθε άλλο παρά «ειρηνική στάση κράτησαν», καθώς έδωσαν «γην και ύδωρ» σε όλες τις ιμπεριαλιστικές ευρωΝΑΤΟικές επεμβάσεις, με κομβικό, το ρόλο της βάσης της Σούδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ