ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Ιούνη 2012
Σελ. /32
Η κρίση επιμένει, επεκτείνεται και βαθαίνει

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πυκνώνουν οι εκτιμήσεις για νέα συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο του 2012. Η επιβεβαίωση μιας τέτοιας εξέλιξης ενισχύει την εκτίμηση ότι η καπιταλιστική κρίση διευρύνεται και βαθαίνει στη ζώνη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η ΠΤΩΤΙΚΗ ΤΑΣΗ της οικονομίας της Ευρωζώνης ενισχύθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 και το ΑΕΠ της υποχώρησε πιθανόν κατά 0,6% το διάστημα αυτό, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα της έρευνας της βρετανικής εταιρείας Markit για τον Ιούνη.

Ο σύνθετος δείκτης PMI, που ανιχνεύει τη δραστηριότητα στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, παρέμεινε αμετάβλητος στις 46 μονάδες, σηματοδοτώντας ότι ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε με τον ίδιο ρυθμό όπως και το Μάη, ο οποίος ήταν και ο μεγαλύτερος από τον Ιούνη του 2009 (κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας).

Με την εξαίρεση μιας οριακής αύξησης τον περασμένο Γενάρη, ο δείκτης καταγράφει συνεχή συρρίκνωση από το Σεπτέμβρη του 2011, με το ρυθμό μείωσης να έχει αποκτήσει σημαντική δυναμική στο δεύτερο τρίμηνο φέτος, όταν εμφανίζει τη μεγαλύτερη κάμψη σε μία τριετία.

ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ανέφεραν τη μεγαλύτερη πτώση στην παραγωγή τους από το Μάη του 2009. Οι επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών κατέγραψαν μια πιο ήπια πτώση, αλλά παρά ταύτα υπέστησαν την τρίτη μεγαλύτερη μείωση από τον Ιούλη του 2009.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Ουίλιαμσον, δήλωσε: «Ο προσωρινός δείκτης PMI για τον Ιούνη διαμορφώνει το ασθενέστερο τρίμηνο 3ετίας, υποδηλώνοντας ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να έχει μειωθεί κατά 0,6%.

Η πτωτική τάση κερδίζει δυναμική και διαχέεται σε όλη την περιοχή, με τη Γερμανία να αντιμετωπίζει μία οριακή πτώση του ΑΕΠ της στο δεύτερο τρίμηνο, αν και η πτώση είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτερη σε άλλες χώρες - περιλαμβανομένης της Γαλλίας που εκτιμάται στο 0,6%.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ προκαλεί η επιδείνωση της επιχειρηματικής αισιοδοξίας σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ, σε συνδυασμό με σημαντικές μειώσεις στην απασχόληση και τις αγορές των εταιρειών. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για επιδείνωση των συνθηκών τους επόμενους μήνες, με την προοπτική αυτή να αποδίδεται στην αβεβαιότητα που προκαλείται από τις συνεχιζόμενες οικονομικές και πολιτικές αναταράξεις στην περιοχή».

Οι εκτιμήσεις της Markit, που συνήθως επιβεβαιώνονται, ενισχύουν τις προβλέψεις για ένα νέο γύρο ύφεσης που αναμένεται να σαρώσει ό,τι έμεινε όρθιο από τον προηγούμενο, κυρίως στο εισόδημα των εργαζομένων και το εργασιακό καθεστώς. Την εξέλιξη αυτή ενισχύουν και τα στοιχεία που αφορούν στη λαϊκή κατανάλωση, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σημείωσε νέα πτώση το 2011.

Οι εξαγωγές «σώζουν» την Ιαπωνία

Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τους τελευταίους 17 μήνες.

Οπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, οι ιαπωνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με το Μάη του 2011. Η άνοδος αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, καθώς οι αμερικανικές παραγγελίες προς ιαπωνικές επιχειρήσεις το Μάη ήταν ενισχυμένες κατά 38%. Τον Απρίλη η αύξηση άγγιξε το 43%, ενώ το Μάρτη ήταν 24%.

Επίσης, υπήρξε άνοδος των εξαγωγών προς την Κίνα, που είναι η μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της Ιαπωνίας. Είναι η πρώτη φορά το τελευταίο οκτάμηνο που καταγράφεται αύξηση των ιαπωνικών εξαγωγών προς την Κίνα. Αυτό οφείλεται στην τελευταία εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά 9%, περισσότερο από όσο προβλεπόταν, αυξήθηκαν και οι εισαγωγές της Ιαπωνίας το Μάη. Οι αναλυτές υπογράμμισαν ότι αυτό αποτελεί σημάδι ότι η εγχώρια ζήτηση ίσως να ακολουθήσει ανοδική πορεία στο μέλλον. Μια τέτοια εξέλιξη, αν επαληθευτεί, ενισχύει την εκτίμηση για την ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας στο βαθμό που αυτή δεν θα εξαρτάται μόνον από τις εξαγωγές.

«Η αύξηση στις εισαγωγές είναι ένα δείγμα ότι η Ιαπωνική οικονομία δεν τα πάει και τόσο άσχημα», δήλωσε ο Χιρόσι Μιγιαζάκι, επικεφαλής οικονομολόγος μιας μεγάλης εταιρείας οικονομικών συμβούλων.

Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών για μεγάλο διάστημα αποδεικνύει ότι η ιαπωνική οικονομία εμφανίζεται λιγότερο ευάλωτη στη διεθνή κρίση. Ωστόσο, αυτή η αύξηση φαίνεται πως ήδη ενοχλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ που βλέπει τα ιαπωνικά αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα να κατακλύζουν την αμερικανική αγορά, «εκτοπίζοντας» τα αμερικανικά προϊόντα.

AIR FRANCE - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Η αεροπορική εταιρεία Air France ανακοίνωσε την Τετάρτη την κατάργηση σε διάστημα δύο ετών ως το Δεκέμβριο του 2013 περισσοτέρων των 5.000 θέσεων εργασίας. Η διεύθυνση της εταιρείας εξήγησε πως από το Δεκέμβρη του 2011 ως το Δεκέμβριο του 2013 θα έχει καταργήσει 5.122 θέσεις εργασίας, σε συνολικό δυναμικό 49.301 εργαζομένων. «Ο στόχος είναι στα τέλη του 2014 να έχει αυξηθεί η οικονομική αποτελεσματικότητα κατά 20%», σύμφωνα με την ανακοίνωση της διεύθυνσης.

ΗΠΑ - ΟΠΛΑ Οι πωλήσεις αμερικανικών όπλων σημείωσαν ρεκόρ το 2012, ξεπερνώντας τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια από σημαντικά συμβόλαια με τη Σαουδική Αραβία και την Ιαπωνία, ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος της Κυβέρνησης Ομπάμα. Ο Αντριου Σαπίρο, αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικά και στρατιωτικά θέματα, τόνισε ότι το ποσό αυτό δείχνει μια αύξηση 70% στις πωλήσεις σε σχέση με το 2011. Ο Σαπίρο αναφέρθηκε ειδικά στο συμβόλαιο 29,4 δισεκατομμυρίων με τη Σαουδική Αραβία.

MOODY'S - ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙΣ Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης 15 τραπεζών, με διεθνή δραστηριότητα, από μία έως τρεις βαθμίδες προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's επικαλούμενος τη σημαντική έκθεσή τους στην αστάθεια και τον κίνδυνο μεγάλων απωλειών, εξαιτίας της ρευστότητας στις αγορές. Τέσσερις εκ των τραπεζών υποβαθμίστηκαν κατά μία βαθμίδα, δέκα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα - μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank - κατά δύο βαθμίδες, ενώ η Credit Suisse υποβαθμίστηκε κατά τρεις βαθμίδες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ