ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Ιούνη 2012
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ανδρέας Βαλαχής
Ανδρέας Βαλαχής
ΦΩΤ.

Στη μνήμη του σ. ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΖΕΚΗ και στον ένα χρόνο από το θάνατό του, ο σ. Θ.Ι. προσφέρει για την ενίσχυση του Κόμματος, μέσω ΚΟΒ Θέρμης, 300 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της ΑΓΓΕΛΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ - ΠΑΠΑΚΙΤΣΟΥ, με τη συμπλήρωση 8 χρόνων από το θάνατό της, ο σύζυγος και τα παιδιά της προσφέρουν στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Μελισσίων, 150 ευρώ.

Στέφανος Αλεξανδράκης

***

ΦΩΤ.

Στον άξιο Λαϊκό Ηγέτη, στο Σταυραετό της Ρούμελης, ΓΙΑΝΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ - καπετάν Διαμαντή, Διοικητή της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ που έπεσε από προδοτικό χέρι στις 21 Ιούνη 1949 έξω από το χωριό Μάρμαρα.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης, η Κατίνα Μανιτάρα, μαχήτρια του ΔΣΕ πρόσφερε για τον εκλογικό αγώνα του ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Βύρωνα.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της γυναίκας του, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΛΙΑΡΟΥΤΣΟΥ, που «έφυγε» απ' τη ζωή στις 16 Ιουνίου 2012, ο σύζυγός της, Μιχάλης Λιαρούτσος, πρόσφερε στο ΚΚΕ 3.000 ευρώ.

* Στη μνήμη της κομμουνίστριας και συγγραφέα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΛΙΑΡΟΥΤΣΟΥ, που «έφυγε» από κοντά μας πρόσφατα και ήταν σύζυγος του θείου μου αγωνιστή της Εθνικής αντίστασης ΜΙΧΑΛΗ ΛΙΑΡΟΥΤΣΟΥ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Κοπεγχάγης, 100 ευρώ στο ΚΚΕ για την οργάνωση των αγώνων που έρχονται.

Πάνος Απέργης

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της γυναίκας μου ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΑΡΕΤΙΔΟΥ, από το Λαχανά Θεσσαλονίκης, προσφέρω 100 ευρώ στην ΚΟ Λαχανά του ΚΚΕ. Η Γεωργία δούλευε καπνεργάτρια, ήταν συνδικαλίστρια και μέλος του ΚΚΕ. Μέχρι το τέλος της ζωής της, αγωνιζόταν μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ για μιαν Ελλάδα σοσιαλιστική.

Επίσης, προσφέρω στη μνήμη του αδελφού μου, ΜΑΡΕΤΙΔΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

***

Για τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον τραγικό θάνατο σε τροχαίο, του ανιψιού μου ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΑΠΗ, που δεν μπόρεσα να παραβρεθώ λόγω μεγάλης απόστασης, προσφέρω 40 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανω Λιοσίων.

ΛΥΓΙΖΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΛΥΓΙΖΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Αντιγόνη Τσιάπη

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη των αδελφών μου: ΝΙΚΟΥ ΣΑΡΓΟΛΟΓΟΥ, που «έφυγε» στις 9.7.2010, και του ΠΕΤΡΟΥ ΣΑΡΓΟΛΟΓΟΥ (φωτ.), πιστού στα ιδανικά του ΚΚΕ, που έφυγε στις 24.7.2010, προσφέρω 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ναυτεργατών.

Γ. Σ., Αμβούργο Γερμανίας

***

ΦΩΤ.

Συμπληρώνονται 64 χρόνια από τις 25 Ιούνη 1948, που έγινε η δολοφονική εκτέλεση του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΓΙΖΟΥ (φωτ.), μαζί με άλλους 20 αγωνιστές του Πολεμικού Ναυτικού. Στο τελευταίο γράμμα προς την οικογένειά του, ο Γιώργος Λυγίζος έγραφε:

«Κελί μελλοθανάτων, 24 Ιούνη '48.

Σεβαστοί μου γονείς, πολυαγαπημένα μου αδέρφια και αγαπητοί συγγενείς. Οταν θα λάβετε το γράμμα μου, να ξέρετε ότι θα έχω πέσει χωρίς να έχω σχέση καμία απολύτως με την υπόθεση αυτή. Αλλά μια και μου δόθηκε η κατηγορία αυτή, θα ακολουθήσω μέχρι το εκτελεστικό απόσπασμα τους υπόλοιπους συγκρατουμένους μου, γιατί ξέρω να πεθαίνω τίμια. Σεβαστέ μου πατέρα, δε θέλω να λυπηθείς για τον άδικο χαμό μου. Θέλω μόνο να ξέρεις ότι με σκοτώνουν άδικα. Αγαπημένα μου αδέρφια. Να δώσετε κουράγιο στον πατέρα και να μη στεναχωριέστε. Μέχρι εδώ έπρεπε να ζήσω. Τελειώνω το γράμμα μου με την ευχαρίστηση που νιώθει ένας αθώος. Σεβαστέ μου πατέρα, αγαπημένα μου αδέρφια, αγαπητοί μου συγγενείς, σας φιλώ για τελευταία φορά και εύχομαι να ζήσετε ευτυχισμένοι. Γιώργος».

Διαμαντής (Γιάννης Αλεξάνδρου)
Διαμαντής (Γιάννης Αλεξάνδρου)
Στη μνήμη του, καθώς, επίσης, στη μνήμη των γονιών και των αδελφών μου, ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΓΙΖΟΥ, ο οποίος πέθανε στην Ελβετία, και ΝΙΚΟΥ ΛΥΓΙΖΟΥ, ο οποίος σκοτώθηκε στη Μουργκάνα, προσφέρω στο «Σπίτι του Αγωνιστή» 50 ευρώ.

Σταμάτης Λυγίζος

***

ΦΩΤ.

Πέρασαν 11 χρόνια από το θάνατο του ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΧΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και για 3 τετραετίες Δημάρχου της Ν. Ιωνίας Μαγνησίας. Ο Ανδρέας Βαλαχής γεννήθηκε το 1921 στο Εγγλεζονήσι της Μ. Ασίας και ένα χρόνο αργότερα ήρθε με την οικογένειά του και εγκαταστάθηκε στη Ν. Ιωνία Μαγνησίας. Το 1943 έγινε κομματικό μέλος του ΚΚΕ και χρεώνεται με κομματική δουλειά στο στρατό. Συλλαμβάνεται για την παράνομη δράση του το 1946 και μετά από πολλά βασανιστήρια και εκπαραθύρωση από την Ασφάλεια (χτύπησε σοβαρά) μεταφέρθηκε με φορείο στις φυλακές της Λάρισας και στη συνέχεια πέρασε από πολλές εξορίες και φυλακές. Μετά την αποφυλάκισή του εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας, αλλά η κοινωνική και πολιτική δράση του διακόπτεται από τη χούντα το 1967. Καθαιρείται από το Δημοτικό Συμβούλιο, συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στη Γυάρο και στη συνέχεια στη Λέρο. Αμέσως μετά τη χούντα, ο λαός της Ν. Ιωνίας τον τιμά με την ψήφο του και τον εκλέγει, αρχικά το 1975 δημοτικό σύμβουλο και στη συνέχεια, από το 1978 έως το 1990, για 3 τετραετίες Δήμαρχο της πόλης.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσα της ζωής του Αννα, προσφέρει 200 ευρώ, για την ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Μαγνησίας.

Η σύζυγός του, Αννα

***

ΦΩΤ.

Πέρασαν τρία χρόνια που έφυγες ΧΑΡΗ κι εσύ από κοντά μου. Πάντα είχα αγωνία για το τι θα γίνεις με το δικό μου φευγιό παιδί μου. Αλλά έφυγες πρώτος. Κι όμως, τα βράδια πετάγομαι γιατί νομίζω πως σ' ακούω να γυρνάς στο σπίτι. Κι έτσι, Χάρη μου, στη μνήμη σου και για όλα τα παιδιά που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο μέσα από τις γραμμές του Κόμματος και της ΚΝΕ, δίνω 200 ευρώ για να μένει ζωντανή η Ελπίδα.

ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
Η ΜΑΝΑ, Πανταζή Ευγενία

***

ΦΩΤ.

«Εφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών ο παλαίμαχος κομμουνιστής ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΧΑΤΖΗΕΥΑΓΓΕΛΟΥ, από τη Λητή Θεσσαλονίκης.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του και οι κόρες του προσφέρουν στην ΚΟΒ Λητής του ΚΚΕ 40 ευρώ και 35 ευρώ στη μνήμη του, οι συναγωνιστές του Πρόδρομος Χατζηευαγγέλου, Καραγκιόζης Αντώνης, Ρασπάσκος Δημήτρης και Παναγιώτης Κουταλάς.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού, ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ, μέλους του ΚΚΕ που στις 11 Ιούνη έκλεισαν 4 χρόνια απ' το θάνατό του, προσφέρουμε 500 ευρώ για την ενίσχυση του αγώνα του Κόμματος, μέσω ΚΟΒ Εκτελωνιστών.

Η σύζυγος και τα παιδιά του

ο ξάδερφός του, Σπύρος Παγουλάτος

***

Στη μνήμη του κομμουνιστή πατέρα μας ΦΑΝΗ που τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944 έπεσε μαχόμενος από τα βόλια των ντόπιων και ξένων φασιστών. Το αίμα του, μαζί με το αίμα όλων των Προλετάριων όλου του κόσμου θα ποτίζουν το δένδρο του Σοσιαλισμού που από τους σπόρους που θα φυτέψουμε θα φυτρώσει ο πλάτανος του Κομμουνισμού που θα ζήσει αιώνια, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ηρωικό ΚΚΕ και 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

Τα παιδιά του, Χρήστος και Τασία

***

ΦΩΤ.

Πρόσφατα «έφυγε» από τη ζωή ο σ/φος ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ από το Θεολόγο της Θάσου. Ο σ. Μπάμπης, αγωνιστής από μικρό παιδί, έμεινε πιστός στο ΚΚΕ και το Σοσιαλισμό μέχρι το τέλος της ζωής του.

ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Στη μνήμη του, προσφέρουν στο ΚΚΕ, η οικογένειά του 150 ευρώκαι οι σύντροφοί του 60 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του συζύγου μου, αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΡΔΙΚΗ, αντί για 40ήμερο μνημόσυνο, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κρήνης Φοίνικα, το ποσό των 200 ευρώ.

Η σύζυγός του, Μαρία Περδίκη

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού, ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΡΜΕΙΔΗ που «έφυγε» ξαφνικά από κοντά μας στα 82 του χρόνια, την 1-6-2012, προσφέρουμε στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, την εφημερίδα του, το ποσό των 100 ευρώ. Ο Γιώργος Ερμείδης που έζησε στην Καλλιθέα, υπήρξε ένας συνεπής εργάτης (ανήκε στους Τσαγκάρηδες της 10ετίας του 50) με ταξική συνείδηση και ήταν πάντα κοντά στο εργατικό κίνημα και το ΚΚΕ.

Η σύζυγος Ζωή Ερμείδου

τα παιδιά: Παναγιώτης, Μπάμπης, Δημήτρης

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του ΕΠΟΝίτη και μέλους της ΟΚΝΕ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΚΟΒΑΣΙΛΗ, καθώς και όλων των κομμουνιστών που έπεσαν στην πάλη για μια άλλη κοινωνία, τη σοσιαλιστική, οι συντροφοί του Κώστας Λώλας, Βασίλης Παλιούρας και Αλέκος Τσιράκος, προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Ηρακλείου του Κόμματος, 100 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Στην μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΙΑΜΟΥ. Πέντε χρόνια πέρασαν από τις 16/6/2007 ημέρα που «έφυγες» από κοντά μας. Από τη βιβλιοθήκη σου διαβάζουμε τις υπογραμμισμένες σημειώσεις σου, όπως τους παρακάτω στοίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ, και τους αφιερώνουμε σ' όλους τους συντρόφους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ Παπακίτσου ΑΓΓΕΛΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ Παπακίτσου ΑΓΓΕΛΑ
Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί/ Οι έμποροι φωνάζουν γι' αγορές/ Οι άνεργοι πεινούσαν/ Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται/

Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ' το τραπέζι/ κηρύχνουν τη λιτότητα/ Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα/ Ζητάνε θυσίες/

Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους/ Για τις μεγάλες εποχές που θα 'ρθουν/ Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο

Λες πως η τέχνη να κυβερνάς το λαό/ Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού/

Η οικογένειά σου προσφέρει στο Κόμμα το ποσό των 500 ευρώ, μέσω των ΚΟΒ Αγίου Κωνσταντίνου Ηλιούπολης και ΚΟΒ Χρηματοπιστωτικού.

Οι γονείς σου, Μαρία και Θύμιος

***

ΦΩΤ.

Στις 24 Ιούνη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΑΒΡΙΛΟΣ.

Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Δραπετσώνας, 50 ευρώ.

Ο αδελφός του, Γιώτης

***

2 ΦΩΤ.

Στην μνήμη των αγαπημένων μας, ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ και ΜΑΝΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗ, προσφέρουμε για ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη», 100 ευρώ.

Μαίρη, Λίτσα, Γιώργης

***

2 ΦΩΤ.

Στην μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ και της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΚΑ, προσφέρουμε για τον αγώνα του ΚΚΕ 150 ευρώ.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΚΑΣ αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και ήταν από τους πρώτους ΕΛΑΣίτες της περιοχής, προσχώρησε στο ΔΣΕ το 1946 και πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Ηταν Επίτροπος Λόχου και έπεσε ηρωικά στις μεγάλες μάχες στο Γράμμο το 1949.

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΚΑ «έφυγε» για πάντα από κοντά μας στις 22 Ιούνη 2007. Γεννήθηκε στο Γιαννοχώρι Καστοριάς από φτωχή αγροτική οικογένεια. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση με το ΕΑΜ, αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ σαν τραυματιοφορέας. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1947. Μετά το τέλος του Εμφυλίου βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Αλβανία και, στη συνέχεια, με τα τρία παιδιά της στη ΛΔ Ουγγαρίας. Ανέπτυξε πλούσια δράση, τόσο μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ αλλά και το Σύλλογο των Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων στην Ουγγαρία. Το 1982 επαναπατρίστηκε. Συνέχισε τη δράση της από τις γραμμές του ΚΚΕ και μέσα από τις οργανώσεις της ΠΕΑΕΑ. Μαχητική, ακούραστη και ανυποχώρητη στις αρχές που πίστευε και στις οποίες αφιέρωσε όλη της τη ζωή.

ΚΙΑΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΙΑΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Τα παιδιά και τα εγγόνια της


ΣΒΟΡΩΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΣΒΟΡΩΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΧΑΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ
ΧΑΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ

MotionTeam

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ

ΣΑΡΓΟΛΟΓΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΣΑΡΓΟΛΟΓΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΡΕΤΙΔΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΡΕΤΙΔΟΥ

ΓΑΒΡΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΑΒΡΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΙΑΡΟΥΤΣΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΙΑΡΟΥΤΣΟΥ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΔΙΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΔΙΚΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΡΜΕΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΡΜΕΙΔΗΣ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΧΑΤΖΗΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΧΑΤΖΗΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Βασιλική Σιούκα
Βασιλική Σιούκα

Δημήτρης Σιούκας
Δημήτρης Σιούκας


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ