ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Προαναγγελία σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης

Στην Αθήνα τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών. Το «πράσινο φως» στο «διάδοχο» κυβερνητικό σχήμα

Η «επαναξιολόγηση» του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής», η εξειδίκευση των συμφωνημένων αντιλαϊκών πακέτων με τα πρόσθετα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ, ταυτόχρονα με τις τρανταχτές «αποκλίσεις» στην εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων ανάμεσα στη «νέα» κυβέρνηση με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ-ΔΝΤ-Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Το «πράσινο φως» δόθηκε, το βράδυ των εκλογών, από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ). Η όποια λεγόμενη «αναδιαπραγμάτευση» είναι άρρηκτα δεμένη με τις σαρωτικές διαρθρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στην «αγορά εργασίας», στο δημόσιο τομέα και τις μαζικές απολύσεις, στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή στον κλάδο της ενέργειας, σε πολιτικές που αφορούν το «επιχειρηματικό περιβάλλον» δηλαδή για την εκχώρηση νέων προκλητικών ενισχύσεων και ελαφρύνσεων στους μεγαλοεπιχειρηματίες και στα μονοπώλια.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα πληροφόρηση από το υπουργείο Οικονομικών :

  • Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αφορά στην αποδοτικότητα των φορολογικών μέτρων που ήδη πάρθηκαν, στους φορολογικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν, στο κατά πόσο πραγματώθηκαν οι στόχοι τους για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία. Μοναδικό ζητούμενο είναι ο βαθμός κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, τα πρόσθετα μέτρα που θα πάρουν για τις εμφανιζόμενες αντιλαϊκές «αστοχίες» τους για το 2012.
  • Ο περιορισμός και η «συγκράτηση» των κρατικών δαπανών πρώτα και κύρια στον τομέα της Υγείας και στα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Η πρώτη «αποτίμηση» του τελευταίου αντεργατικού πακέτου (μείωση κατώτατου μισθού, μετενέργεια, πάγωμα μισθών και μισθολογικών ωριμάνσεων, κατάργηση της μονιμότητας στις πρώην ΔΕΚΟ).
  • Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου πριν αυτό κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή. Το νέο αντιλαϊκό τερατούργημα, προβλέπει την απογείωση των αντιλαϊκών φόρων και αποτελεί βασικό πυλώνα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.
  • «Αξιολόγηση» της εξέλιξης των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», όπως για το «άνοιγμα» των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων».
  • Οι προτεραιότητες του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων αφορούν τη συμμετοχή του κράτους στις εταιρείες ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ. Επίσης λιμενικές υποδομές, αεροδρόμια και οδικούς άξονες.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μείωση τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων

Μειώσεις τόσο των εισπράξεων όσο και των τουριστικών αφίξεων διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδας για το τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη συνολικά, αλλά και για το Μάρτη ξεχωριστά, επιβεβαιώνοντας τη μείωση της τουριστικής κίνησης κυρίως από τις χώρες της ΕΕ. Τον περασμένο Μάρτη οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 11,2%, στα 84,8 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι οι εισπράξεις από την ΕΕ μειώθηκαν κατά 17,5% και από τρίτες χώρες κατά 2,8%. Διαφοροποιήσεις υπάρχουν και εντός της ΕΕ, με τη μεγαλύτερη μείωση, κατά 22,3%, να προέρχεται από κατοίκους της Ευρωζώνης, ενώ στο 5,2% διαμορφώθηκε η μείωση για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ των 27. Οι εισπράξεις από τη Γερμανία παρέμειναν σχετικά σταθερές, στα 16,7 εκατ. ευρώ, ενώ από τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 8,3%, στα 13,9 εκατ. ευρώ. Μείωση κατά 16,4%, στα 3,6 εκατ. ευρώ, εμφάνισαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία.

Σε επίπεδο τριμήνου, η μείωση των εισπράξεων έφτασε το 15,1%. Από κατοίκους της ΕΕ η μείωση ήταν 23%, στα 215,4 εκατ. ευρώ. Εκτός ΕΕ, οι εισπράξεις μειώθηκαν μόνο κατά 3,3% και έφτασαν τα 180,9 εκατ. ευρώ. Και πάλι η μεγάλη μείωση αφορά στην Ευρωζώνη, με 28,3%, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ των 27, όπου η μείωση διαμορφώθηκε στο 9,5%. Στο τρίμηνο εκφράζεται πλέον μείωση και από τη Γερμανία, κατά 7,9%, στα 42,2 εκατ. ευρώ. Μείωση κατά 11,1% εμφάνισε η Βρετανία με 35,9 εκατ. ευρώ. Αλλά και από τη Ρωσία η μείωση έφτασε το 41%, στα 6,7 εκατ. ευρώ.

Αφίξεις

Το Μάρτη, οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 12,7%, στις 360,2 χιλιάδες ταξιδιώτες. Οι αφίξεις από την ΕΕ μειώθηκαν κατά 15,8% και από τις λοιπές χώρες κατά 9%. Αντίστοιχα, οι αφίξεις από τις χώρες της Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 16% και από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ κατά 15,7%. Παρότι οι εισπράξεις από τους Γερμανούς τουρίστες μειώθηκαν ελάχιστα, οι αφίξεις εμφάνισαν μείωση κατά 3,2%. Επίσης, παρότι οι εισπράξεις από τη Βρετανία τον ίδιο μήνα είχαν μια ικανή αύξηση, οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 15,9%. Στο 34% διαμορφώθηκε η μείωση από τη Ρωσία.

Το τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη οι αφίξεις έφτασαν τις 978,6 χιλιάδες, μειωμένες κατά 11,7%. Η τουριστική κίνηση από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 27 διαμορφώθηκε στις 455,1 χιλιάδες, παρουσιάζοντας μείωση κατά 10,4%. Οι αφίξεις από τις χώρες της ΕΕ των 27 διαμορφώθηκαν στις 523,4 χιλιάδες, δηλαδή μειώθηκαν κατά 12,8%. Και πάλι η Ευρωζώνη εμφανίζεται περισσότερο «αδύναμη». Οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 19,3% όταν από τις λοιπές χώρες της ΕΕ διαμορφώθηκαν πτωτικά στο 4,5%. Η μείωση από τη Γερμανία ήταν κατά 8,1% και από τη Βρετανία κατά 7,1%. Οι αφίξεις από τη Ρωσία παρουσίασαν μείωση κατά 39,3%.

ΙΓΜΕΜ
Προς υλοποίηση οκτώ ερευνητικά έργα

Οκτώ ερευνητικά έργα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2015 και χρηματοδότηση από διάφορα Επιχειρησιακά Προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 18,8 εκατ. ευρώ, ξεκινά το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕΜ).

Πρόκειται για τα εξής: «Ερευνα και αξιολόγηση επιλεγμένων μη ενεργειακών ορυκτών πρώτων υλών της χώρας, με στόχο τη βιώσιμη λειτουργία της εξορυκτικής βιομηχανίας». «Αποτίμηση γεωθερμικού ενεργειακού δυναμικού σε επιλεγμένες περιοχές για περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δυναμικού θερμομεταλλικών υδάτων και ιαματικών φυσικών πόρων». «Γεωλογική πολυθεματική χαρτογράφηση σε στρατηγικές και επιχειρησιακές κλίμακες για επιλογές αναπτυξιακών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών στόχων». «Υποθαλάσσιες γεωλογικές και κοιτασματολογικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μεταξύ των περιοχών Χαλκιδικής και Καβάλας, και στην καλδέρα της Σαντορίνης». «Ανάπτυξη χαρτογραφικών υπηρεσιών - ελεύθερα γεωδεδομένα ΙΓΜΕΜ». «Εθνικό δίκτυο παρακολούθησης υπόγειων νερών».

Τα δύο τελευταία έργα, προϋπολογισμού 4,7 εκατ. ευρώ είναι υπό ένταξη και αφορούν την αποτύπωση σε χάρτη των γεωλογικών καταστροφικών φαινομένων, για να γίνει εκτίμηση επικινδυνότητας και να προταθούν μέτρα, καθώς και την εκτίμηση της περιβαλλοντικής επικινδυνότητας από φυσική και ανθρωπογενή ρύπανση εδαφών, νερών, εγκαταλειμμένων μεταλλείων - λατομείων.

ΕΝΙΑΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ
Μαζικές αποστολές με χαρατσόχαρτα

Πρόσθετοι φόροι 1.453 ευρώ κατά μέσο όρο

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει και εισπράξει τα ασήκωτα χαράτσια και τους άλλους φόρους από μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες.

Τα στατιστικά στοιχεία από την έκδοση των πρώτων 900.000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων (δύο παρτίδες) δείχνουν ότι περίπου 596.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους ύψους 866 εκατομμυρίων ευρώ, ή 1.453 ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο! Σύμφωνα με υπολογισμούς από το υπουργείο Οικονομικών, η συνολική εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων θα τους αποδώσει ποσά πενταπλάσια σε σχέση με τα εκκαθαριστικά της προηγούμενης χρονιάς (1,1 δισ. ευρώ).

Στα φετινά «ενιαία εκκαθαριστικά σημειώματα φυσικών προσώπων» πέρα από το φόρο εισοδήματος έχουν ενσωματώσει και 2 ακόμη χαράτσια, συγκεκριμένα τη λεγόμενη «ειδική εισφορά αλληλεγγύης» και το «τέλος επιτηδεύματος» για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες. Αυτή τη βδομάδα ξεκινά και η αποστολή της δεύτερης παρτίδας με ακόμη 480.000 εκκαθαριστικά σημειώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ