ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2012
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Κάλεσμα στο λαό να κάτσει στ' αυγά του

Με συνέντευξή του στο «Ρόιτερς», ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι το κόμμα του είναι η αμέσως επόμενη λύση της αστικής τάξης για να ασκήσει διαχείριση

Τη μετεκλογική τακτική του κόμματός του περιγράφει σε συνέντευξή του στο «Ρόιτερς» ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας ότι στόχος τους είναι να ασκήσουν συμπολίτευση από τη θέση της αντιπολίτευσης και να συμβάλουν στην «κοινωνική συνοχή», κηρύσσοντας από τη μια την ταξική συνεργασία και παρεμβαίνοντας από την άλλη για μέτρα ανακύκλωσης και διαχείρισης της βαθιάς φτώχειας του λαού.

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα,«θα προετοιμαστούμε πολύ καλύτερα προκειμένου να ασκήσουμε μία πιο μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση και, προφανώς, να οργανωθούμε, ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε την κυβέρνηση όταν εμφανιστεί η ευκαιρία». Με άλλα λόγια, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιλαϊκή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ θα επικεντρώσει στην προβολή του σαν καλύτερος διαχειριστής και διαπραγματευτής με την ΕΕ και μ' αυτό το «ατού» θα διεκδικήσει στο μέλλον τη διακυβέρνηση.

«Η Ελλάδα χρειάζεται γενναίους και αποφασιστικούς ηγέτες, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την οργή του λαού μας (...) ως ένα όπλο για να διαπραγματευτούν για το καλό της χώρας», είπε χαρακτηριστικά, ταυτίζοντας το «καλό» των αστών με αυτό των εργαζομένων και του λαού.

Επιβεβαιώνοντας το ρόλο τους σαν δύναμη ενσωμάτωσης της δίκαιης λαϊκής αγανάκτησης, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνει - σύμφωνα με το «Ρόιτερς» - την ντόπια αστική τάξη και τους συμμάχους της ότι «δεν θα καλέσουμε τους υποστηρικτές μας να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα μέτρα λιτότητας». Ανεξάρτητα από το αν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στο δικό του ακροατήριο, η διαβεβαίωσή του συνιστά κάλεσμα στο εργατικό λαϊκό κίνημα να καταθέσει τα όπλα και να εναποθέσει όλες τις ελπίδες για λύση στα οξυμένα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους.

Στο ίδιο πνεύμα, είπε ότι «ο ρόλος μας είναι να είμαστε μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, να χειροκροτούμε κάθε τι θετικό, να καταδικάζουμε όλα τα αρνητικά και να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις», καλλιεργώντας φρούδες προσδοκίες στο λαό ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει από τη συγκυβέρνηση που τώρα συγκροτείται και τις διαβουλεύσεις εντός της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Ο ίδιος είπε ότι θα επικεντρώσουν στη δημιουργία «μιας ασπίδας προστασίας για όσους βρίσκονται στο περιθώριο», επαληθεύοντας την εκτίμηση ότι στόχος τους είναι η διαχείριση της ακραίας φτώχειας.

Συκοφαντεί το λαϊκό ριζοσπαστισμό

Αναγορεύοντας το κόμμα του σε πρώτη εναλλακτική λύση της αστικής τάξης για να ασκήσει διαχείριση, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στην Ελλάδα «θα αποτύχει», επειδή στηρίζεται σε «ξεπερασμένες πολιτικές δυνάμεις» και ότι «κανείς άλλος εκτός από εμάς δεν μπορεί να κάνει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, διότι εμείς δεν είμαστε διεφθαρμένοι, ούτε φθαρμένοι. Αργά ή γρήγορα, θα έχουμε αυτήν την ευκαιρία».

Αντιγράφοντας τη ρήση του Σαμαρά ότι αν δεν ήταν η ΝΔ, ο κόσμος θα ήταν στα πεζοδρόμια, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ, η εναλλακτική λύση σήμερα θα ήταν τα άκρα, το χάος και η Χρυσή Αυγή», ταυτίζοντας το λαϊκό ριζοσπαστισμό με τα φασιστικά μορφώματα και χρησιμοποιώντας την απειλή του χάους, με την οποία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιχείρησαν να εκβιάσουν τη λαϊκή ψήφο πριν τις πρώτες εκλογές.

Αφήνοντας στην άκρη τους λεονταρισμούς και κρύβοντας τους λυσσαλέους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς κάτω από το χαλί της αντι-Μέρκελ δημαγωγίας, ο Αλ. Τσίπρας συνέστησε στην Α. Μέρκελ να μην «επιμείνει στο λάθος της λιτότητας», εκφράζοντας την ανησυχία του για τη συνοχή της ΕΕ, «εάν συνεχίσει να υποστηρίζει αυτά τα βάρβαρα μέτρα».

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που υπόσχεται να προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν κυβερνήσει, μίλησε «για την ανάγκη να σταματήσουμε να μισθοδοτούμε ανθρώπους που δεν κάνουν τίποτα, για τη μείωση των υπουργικών συμβούλων και των κυβερνητικών αξιωματούχων στο μισό και για τον περιορισμό μισθών και προνομίων των βουλευτών και των υπουργών». Πρόκειται για αλλαγή βιτρίνας στο αστικό πολιτικό σύστημα, που διακηρύττουν όλα τα άλλα κόμματα της διαχείρισης, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν την κρίση σαν αποτέλεσμα της σπατάλης από το κράτος και στρεβλώσεων τάχα στο πολιτικό σύστημα.


Σε πλήρη εξέλιξη η αναμόρφωση

Το ΚΚΕ εκτίμησε έγκαιρα ότι το αστικό σύστημα επιδιώκει να αντικαταστήσει το δικομματισμό με τον διπολισμό της κεντροδεξιάς με πυρήνα τη ΝΔ και της κεντροαριστεράς με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αναμόρφωση αυτή του πολιτικού συστήματος, ήταν και παραμένει αναγκαία από τη σκοπιά των συμφερόντων της ντόπιας πλουτοκρατίας. Ο δικομματισμός εξάντλησε τη δυναμική του στη διαχείριση και στην ικανότητα να ενσωματώνει τη λαϊκή αγανάκτηση, μεταφέροντας ψήφους από το ένα κόμμα στο άλλο. Η απότομη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους εργατικών, λαϊκών δυνάμεων από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα μετά το 2009 και η συγκυβέρνηση Παπαδήμου από την άλλη, που αποκάλυψε πλατιά στο λαό τη στρατηγική ταύτιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι στοιχεία που επιτάχυναν την αποστράτευση του δικομματισμού. Είναι γεγονός ότι και η ΝΔ είχε μεγάλες απώλειες στις εκλογές της 6ης Μάη, αλλά το ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε.

Η λαϊκή αγανάκτηση για την ενιαία πολιτική των δύο κομμάτων, οδήγησε στην απαξίωση και στην εγκατάλειψή τους μαζικά από εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα, με αποτέλεσμα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να αδυνατούν πλέον να παίξουν το ρόλο τους στη δικομματική εναλλαγή. Σήμερα, η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η αποστασιοποίηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από το κόμμα τους, μετά την ψήφιση του πρώτου μνημονίου, η αξιοποίησή τους σε ρόλο αναχώματος και γέφυρας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές εκλογές που ακολούθησαν, σε συνδυασμό με την εκλογική συμμαχία ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες, ήταν οι τροχιοδεικτικές για το πού θέλει να οδηγήσει τα πράγματα η αστική τάξη, ποροκειμένου να αποτρέψει τη ριζοσπαστικοποίηση λαϊκών ανθρώπων, που απεγκλωβίστηκαν μαζικά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μάη επιτάχυνε την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Το ΚΚΕ εκτίμησε τότε ότι, αν και μεταξύ των κομμάτων του ευρωμονόδρομου υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για το σχηματισμό συγκυβέρνησης, επιλέχθηκε σαν λύση η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με στόχο να εμπεδωθεί στις λαϊκές συνειδήσεις το νέο δίπολο. Η ΝΔ ήθελε να αφομοιώσει οτιδήποτε βρισκόταν στις παρυφές της, ενώ επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να αποδεκατίσει τα μικρότερα αυτοαποκαλούμενα «αντιμνημονιακά» ή «αριστερά» κόμματα και να συρρικνώσει όσο γίνεται το ΚΚΕ. Πάνω σ' αυτούς τους βασικούς στόχος ευθυγραμμίστηκε το σύνολο της αστικής προπαγάνδας, ανεξάρτητα αν οι διάφορες μερίδες της αστικής τάξης πόνταραν στον έναν ή τον άλλο διαχειριστή, ανάλογα με τα ιδιαίτερα και συγκρουόμενα συμφέροντά τους.

Η πίεση που ασκήθηκε στις λαϊκές συνειδήσεις από κέντρα μέσα και έξω από την Ελλάδα και ο συντονισμένος πόλεμος στο ΚΚΕ οδήγησαν στο να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό η επιδίωξη του αστικού συστήματος. Κοινή επιδίωξη όλων ήταν και παραμένει να πνιγεί στον κυβερνητισμό και στη διαχείριση κάθε σκίρτημα ριζοσπαστισμού του λαού, με βασικά εργαλεία το φόβο που καλλιεργεί η κεντροδεξιά της ΝΔ και τις αυταπάτες που σπέρνει η κεντροαριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Η τάση αυτή θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα, ανεξάρτητα από το ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση με ποιον. Διακηρυγμένος στόχος των αστών είναι να φτιάξουν τη νέα σοσιαλδημοκρατία και σ' αυτό το νέο μόρφωμα είναι βέβαιο ότι θα διεκδικήσει ρόλο ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η καθιέρωση του διπολισμού είναι εξέλιξη αρνητική για τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα και γρήγορα θα αποδειχτεί εξίσου επιζήμια με τη δικομματική εναλλαγή. Στο χέρι του λαού είναι να μην υποκύψει στην τρομοκρατία και τις αυταπάτες, στην προπαγάνδα για το δήθεν νέο που έρχεται να αντικαταστήσει το παλιό. Η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού γίνεται επειδή ο ίδιος τάραξε με τους αγώνες του τα νερά της αστικής διαχείρισης. Αυτή του την παρέμβαση προσπαθεί τώρα να ενσωματώσει το σύστημα, πριν γίνει επικίνδυνη για τη σταθερότητά του. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την αστική τάξη και τους ξένους συμμάχους της να χειραγωγήσουν στην κάλπη την αγωνιστική ανάταση που εκφράστηκε το προηγούμενο διάστημα στους δρόμους και στους τόπους δουλειάς, με καθοριστική συμβολή του ταξικού κινήματος και του ΚΚΕ. Το επόμενο διάστημα, πολλά έχουμε να δούμε ακόμα. Η οργανωμένη παρέμβαση του λαού, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, μπορεί και πρέπει να σφραγίσει τις εξελίξεις, που θα είναι ραγδαίες.


ΕΛΛΑΔΑ - ΗΠΑ
Νέα άσκηση «ειδικών επιχειρήσεων»

Ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωσή της από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ

Νέα άσκηση συνεκπαίδευσης μεταξύ Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ, που συνδέεται άμεσα με το κλίμα πολεμικής προετοιμασίας γύρω από τη Συρία, πραγματοποιήθηκε το διάστημα 5 - 19 Ιούνη 2012 σε περιοχές της Αττικής και της Βοιωτίας. Μάλιστα, το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, εφαρμόζοντας την αμερικάνικη πρακτική να ανακοινώνει μετά την ολοκλήρωσή τους τη διεξαγωγή ασκήσεων με ειδικά χαρακτηριστικά, δημοσιοποίησε την ολοκλήρωση της εν λόγω άσκησης. Οπως αναφέρει, «σκοπός της άσκησης ήταν η συνεκπαίδευση στις διαδικασίες λήψης στρατιωτικής απόφασης, στις Α΄ βοήθειες στο πεδίο της μάχης, στη διάσωση σε εχθρική περιοχή και στην εκτέλεση καταρρίχησης «fastrope». Στην άσκηση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής πλευράς, συμμετείχαν το ΕΤΑ, η ΔΥΚ, η 31 ΜΕΕΔ και το 5/19 SFG (Airborne) του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ». Ολα αυτά παραπέμπουν σε ειδικές επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν «βρώμικες» αποστολές ανορθόδοξου πολέμου στο εσωτερικό άλλων χωρών. Αλλωστε, πέρσι το καλοκαίρι ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., το μνημόνιο για το «συντονιστικό κέντρο ειδικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ», όπου τον πρώτο λόγο τον έχουν οι αντίστοιχες δυνάμεις των ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ