ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούνη 2012
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ»
Με εξαθλίωση του λαού η ανάπτυξη για το κεφάλαιο

Η πιστή εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου προϋπόθεση για την επιτυχία της κυβέρνησης, λένε οι τραπεζίτες

Εξαθλίωση του λαού με ...ανάπτυξη που θα ενισχύσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, ζητά το τραπεζικό κεφάλαιο. Με άρθρο παρέμβασης η «Alpha Bank», με αφορμή τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιούνη, θέτει τις προτεραιότητες που θα πρέπει να ακολουθήσει η νέα συγκυβέρνηση...

Κατά πρώτο, το 2ο μνημόνιο θα πρέπει να συνεχιστεί κατά γράμμα. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι δημιουργούνται σήμερα προϋποθέσεις «ώστε μια ικανή και σταθερή κυβέρνηση, να συνεχίσει την προσπάθεια ολοκλήρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής (με έγκαιρη επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων) και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σημαντικής βελτίωσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας...». Εφιστά μάλιστα την προσοχή στην κυβέρνηση, ώστε... να μην υποκύψει στις δυνάμεις του λαϊκισμού και ικανοποιήσει αιτήματα που τέθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Επισημαίνει συγκεκριμένα ότι η ανάκαμψη της οικονομίας, η διακοπή της ταχείας αυξητικής πορείας της ανεργίας και η αύξηση των νόμιμων(!) θέσεων εργασίας, θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση, αλλά και για τους δανειστές...

Αλλά, υπό ποιες προϋποθέσεις θα πραγματοποιηθεί αυτή η ανάκαμψη; Κατ' αρχάς, η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει τα αυτιά της σε κάθε αίτημα για επαναφορά του κατώτατου μισθού, στα αρχικά, πριν την καρατόμηση επίπεδα, ενώ δε θα πρέπει να επανέλθει η μετενέργεια. Αναφέρει ότι «σημαντικό εμπόδιο σε αυτή τη βασική επιδίωξη (της ανάκαμψης) θα αποτελέσει η όποια προσπάθεια για εκ νέου αύξηση των θεσμικά κατοχυρωμένων κατώτατων μισθών, ή για επαναθεσμοθέτηση της μετενέργειας για την αποτροπή της προσαρμογής των μισθών που είναι σήμερα αναγκαία, ιδιαίτερα για τις πολυπληθείς επιχειρήσεις που δεν τα βγάζουν πέρα λόγω της βαθιάς κρίσης που περνάει η χώρα». Ως προϋπόθεση της ανάκαμψης που ζητούν, τίθεται η περαιτέρω εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων.

Παρά ταύτα, εκφράζουν παράπονα για την εφαρμογή των μνημονίων, όχι γιατί αυτά επιτάχυναν την εξάπλωση της φτώχειας και της ανέχειας για εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, αλλά γιατί τα αφεντικά δεν βγάζουν πλέον, όσα έβγαζαν παλιότερα... Ετσι, αφού επισημαίνουν ότι η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική κατέληξε σήμερα «σε μια παγίδα αυτο-τροφοδοτούμενης πτωτικής πορείας με εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις», υποστηρίζουν στη συνέχεια ότι «από την παγίδα αυτή η ελληνική οικονομία μπορεί τώρα να ξεφύγει μόνο με μια σημαντική και συντονισμένη χρηματοδοτική ώθηση, ξεκινώντας από τις επενδύσεις που εξαρτώνται από το κράτος»! Το ιδιωτικό κεφάλαιο, σε συνθήκες κρίσης, τα φυλάει τα λεφτά του και δεν ριψοκινδυνεύει, βάζοντας μπροστά το καπιταλιστικό κράτος. Ζητούν επίσης επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, προώθηση «δραστικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας, αλλά και αξιοποίηση των επενδυτικών επιχορηγήσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ-27 ύψους 14 δισ. την περίοδο 2012-14, σε συνδυασμό με τους πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Μείωση κύκλου εργασιών

Σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών στη χώρα μας, για τα έτη 2011 και 2010 κατά 6% και 10,2% αντίστοιχα, επισημαίνει η ετήσια σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην αγορά της σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης το μερίδιο του ΟΤΕ βρίσκεται πλέον σταθερά κάτω του μισού στο 44%, ενώ στη σταθερή τηλεφωνία οι συνδρομητές που βρίσκονται συνδεδεμένοι σε δίκτυο εναλλακτικών παρόχων αντιστοιχούν στο 29,1% έναντι 22,1% κατά το προηγούμενο έτος. Στην κινητή τηλεφωνία εμφανίζεται μείωση συνδρομητών, με τις συνολικές συνδέσεις να αντιστοιχούν στο 110,9% το 2011, έναντι 115% το 2010 και η διείσδυση της ευρυζωνικής πρόσβασης μέσω δικτύων κινητών επικοινωνιών με χρήση φορητού υπολογιστή εκτιμάται, στα τέλη του 2011, σε 3,7% έναντι 7,9% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Το ποσοστό διείσδυσης των διαδικτυακών συνδέσεων στο σύνολο του πληθυσμού αντιστοιχεί στο 21,8% έναντι 27,7% που είναι ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος. Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα χρησιμοποίησε διαδίκτυο το 47% των κατοίκων (ποσοστό υψηλότερο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2010) όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 68%. Τέλος, ιδιαίτερα υψηλό - στο 45% - παραμένει το ποσοστό εκείνων που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ διαδίκτυο.

ΕΚΠΟΙΖΩ
Διαμαρτυρία για όρους της ΔΕΗ

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε χτες η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ στον επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβό, σχετικά με την απαίτηση των υπηρεσιών της ΔΕΗ από τους πρώην πελάτες των εταιρειών ENERGA και HELLAS POWER, να προσκομίσουν βεβαίωση εξόφλησης του χαρατσιού ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων από την Εφορία, προκειμένου να μπορέσουν να συνάψουν σύμβαση προμήθειας. Με την επιστολή ζητείται να μην μπαίνει αυτός ο όρος για τη σύναψη σύμβασης.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι καταγγελίες που έχουν γίνει στην ΕΚΠΟΙΖΩ για το θέμα, αναφέρουν ότι «σε αρκετές περιπτώσεις οι κατά τόπους ΔΟΥ κωλυσιεργούν στην έκδοση βεβαιώσεων». Η ΕΚΠΟΙΖΩ σημειώνει: «Δεδομένου ότι η ΔΕΗ έχει αποστείλει τις οφειλές για το χαράτσι στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και τις έχει πιστώσει από τους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ η διακοπή του ρεύματος σε περίπτωση μη πληρωμής του τέλους έχει κριθεί αντισυνταγματική από το ΣτΕ, δεν είναι κατανοητό για ποιο λόγο η ΔΕΗ απαιτεί από τους ήδη ταλαιπωρημένους πελάτες των παραπάνω εταιρειών να υποβάλλονται σε νέα ταλαιπωρία, προκειμένου να λαμβάνουν υπηρεσίες από την ίδια».

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλήρης ικανοποίηση για το υπουργείο

Την εκτίμηση ότι μπορεί να αντιστραφεί η αρνητική τάση στην τουριστική κίνηση εκφράζει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ), χαιρετίζοντας φυσικά και το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, όσο και τη σύσταση αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού, αλλά και την τοποθέτηση ως υπουργού της Ο. Κεφαλογιάννη, η οποία ήταν και αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ. Οι προσδοκίες των μεγαλοξενοδόχων είναι μεγάλες, καθώς η ΝΔ και η νέα υπουργός έχουν επικροτήσει τις θέσεις τους, προσπαθώντας να εμφανιστούν ακόμη πιο φιλικοί και από το ΠΑΣΟΚ προς το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, κάτι όχι εύκολο, δεδομένου ότι και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τα «έδιναν όλα».

Το ΞΕΕ προειδοποιεί ωστόσο ότι το νέο υπουργείο θα πρέπει να εξοπλιστεί «με τα απαραίτητα νομοθετικά και διοικητικά "εργαλεία", ούτως ώστε να μπορεί να ασκεί πολιτική αντάξια της σημασίας και βαρύτητας του τομέα του τουρισμού για την εθνική οικονομία». Προσθέτει ότι «το ευρύ φάσμα αλληλοεξαρτωμένων, με άλλα υπουργεία, αρμοδιοτήτων έχει αποτελέσει στο παρελθόν ανυπέρβλητο εμπόδιο στην ανάπτυξη και τον εξορθολογισμό της τουριστικής δραστηριότητας στην χώρα μας».

Βασικό του ζητούμενο είναι η εκπόνηση και εφαρμογή ενός «στρατηγικού σχεδίου» για τον τουρισμό, που θα εξασφαλίζει υπερκέρδη στους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου.

ΕΣΕΕ - ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Στηρίζουν απερίφραστα τη νέα κυβέρνηση

«Μακράς πνοής» προσδοκά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, να είναι κυβέρνηση, η σύνθεση της οποίας ανακοινώθηκε χτες και αξιώνει μεταξύ άλλων «να προωθήσει δυναμικά τα προγράμματα υποστήριξης των δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα». Ζητάει «άμεση εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος του "Ζαππείου", των 18 βημάτων της ΔΗΜΑΡ». Στην ουσία, ζητάει να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις και οι εξαγγελίες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που απαρτίζουν την κυβέρνηση και χωρίς αναστολές και υπολογισμό οποιουδήποτε κόστους οι υπουργοί που διορίστηκαν να προωθήσουν αυτά στα οποία ετάχθησαν. «Οσοι δεν νιώθουν σίγουροι για τον εαυτό τους προλαβαίνουν να μην αναλάβουν υπουργικούς θώκους εάν δεν είναι διατεθειμένοι να "τσαλακώσουν" την εικόνα τους προς όφελος του γενικότερου συμφέροντος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, που εκπροσωπεί τις ελληνοαμερικανικές κολεγιές του κεφαλαίου, εκφράζει τη «στήριξη» των συμφερόντων για λογαριασμό των οποίων μιλάει, στο βαθμό που η νέα κυβέρνηση προωθήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι σ' αυτό, με κυρίαρχη μεταξύ άλλων την προώθηση των βαθιά αντιλαϊκών ανατροπών και την «ανταπόκριση στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ