ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούνη 2012
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ
Κόντρα στην αντισοβιετική υστερία

Στις παραμονές των εκλογών για το κοινοβούλιο της Λιθουανίας και πάλι ξεκινά ένα υστερικό αντισοβιετικό ξέσπασμα, σημειώνεται στην καταγγελία του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου της Λιθουανίας (ΣΛΜΛ). Ετσι, μετά τη συγκρότηση επιτροπής για να «καθορίσει τη ζημία» από τη δήθεν σοβιετική «κατοχή», το χρηματικό πρόστιμο που επιβλήθηκε στον Πρόεδρο του ΣΛΜΛ, Αλγκιρντας Παλέτσκις, επειδή δημόσια αμφισβήτησε την επίσημη αντικομμουνιστική εκδοχή της Ιστορίας, τώρα έχουμε την πρόταση του Λιθουανού ευρωβουλευτή Β. Λαντσμπέργκις, που ζητά την απομάκρυνση από το κέντρο της πόλης Παλάνγκι του σοβιετικού μνημείου και των τάφων των Σοβιετικών πολεμιστών, που έπεσαν στη μάχη για την απελευθέρωση της Λιθουανίας από το φασισμό.

«Είναι ανίκανοι να διευθύνουν μια σύγχρονη κοινωνία, κι έτσι καταφεύγουν σ' έναν συνεχή πόλεμο με το παρελθόν, με τους νεκρούς στρατιώτες, που έπεσαν στο μέτωπο, με τους νεκρούς. Αυτούς "μάχονται", λες κι είναι ζωντανοί! Οχι τυχαία, όλες αυτές οι "πρωτοβουλίες" που λαμβάνονται στη Λιθουανία συνδυάζονται με την αναβίωση των φιλο-φασιστικών συναισθημάτων, κάτω από τους ήχους των ναζιστικών εμβατηρίων, δημιουργώντας έναν μύθο για τον δήθεν "ηρωικό αγώνα των μεταπολεμικών ανταρτών" (σημ. μτφρ. ένοπλων αντισοβιετικών ομάδων, που συγκρότησαν οι χιτλερικοί και συνέχιζαν να δρουν έως τα μέσα της δεκαετίας του '50), που έστειλαν στο θάνατο 25.000 αμάχους, μεταξύ των οποίων γυναίκες, ηλικιωμένους και παιδιά», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΛΜΛ, που καταλήγει με το σύνθημα: «Κάτω τα βρώμικα χέρια από τους τάφους των Σοβιετικών στρατιωτών - απελευθερωτών!»


Ι.Π.

ΧΙΛΗ
Αθρόες συλλήψεις στο μαθητικό συλλαλητήριο

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Με μπαράζ συλλήψεων απάντησε η κυβέρνηση του Προέδρου της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, στις κινητοποιήσεις των μαθητών ενάντια στη μετατροπή της Παιδείας σε «εμπορευματικό αγαθό» και με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη των μεγάλων φοιτητικών και μαθητικών διαδηλώσεων.

Τις κινητοποιήσεις οργάνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία των Μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (CONES). Σύμφωνα με τους διοργανωτές, περισσότεροι από 15.000 μαθητές διαδήλωναν όταν ξεκίνησε η επίθεση των καραμπινιέρων στην ομάδα που κρατούσε το μεγάλο πανό και τη συνέλαβε σύσσωμη δίχως καμία αιτία ή πρόκληση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση των μαθητών της Τετάρτης αποτελεί μία πρόγευση ενδεχομένως ενός νέου κύκλου μαζικών και συνεχών κινητοποιήσεων πάντα με αίτημα «Παιδεία δημόσια, δωρεάν και ποιοτική» καθώς η συγκέντρωση των μαθητών είχε και τη στήριξη της Ομοσπονδίας Φοιτητών (CONFECH), ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί κινητοποιήσεις φοιτητών και μαθητών σε όλη τη Χιλή, για τις 28 Ιούνη.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Εκρηκτικά σε πυρηνικό σταθμό

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Εκρηκτικά εντοπίστηκαν την Τετάρτη σε φορτηγό στον περίβολο του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Σουηδίας, στο Ρίνγκαλς, κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας. Μετά τον εντοπισμό του εκρηκτικού υλικού, ενισχύθηκε η ασφάλεια στους τρεις πυρηνικούς σταθμούς της χώρας κατά μία βαθμίδα, στο δεύτερο επίπεδο, προληπτικά και «μέχρι να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες», ανακοινώθηκε από την αρμόδια σουηδική αρχή για την πυρηνική ασφάλεια (SMM).

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως ερευνά την υπόθεση, η οποία μπορεί να αφορά σε πράξη σαμποτάζ. Πάντως ειδικοί στα εκρηκτικά, που διεξήγαγαν έρευνες στο πυρηνικό εργοστάσιο, δεν εντόπισαν κανένα άλλο ύποπτο αντικείμενο, ούτε πυροκροτητή και σημείωσαν πως δεν υπήρχε κίνδυνος έκρηξης.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο εργοστάσιο, που διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες, παράγει σχεδόν το 20% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται στη χώρα και ελέγχεται σε ποσοστό 70,4% από το δημόσιο σουηδικό όμιλο «Vattenfall» που το διαχειρίζεται και κατά 29,6% από το γερμανικό ενεργειακό όμιλο «ΕΟΝ».

AYΣΤΡΑΛΙΑ
Δεκάδες πρόσφυγες νεκροί σε ναυάγιο

KAMΠΕΡΑ.--

Ενα ακόμη πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Νήσου των Χριστουγέννων, σε απόσταση 200 χλμ από τις ακτές της Αυστραλίας, σημειώθηκε χτες με θύματα δεκάδες πρόσφυγες που είχαν αποπλεύσει από τη Σρι Λάνκα σε ένα επισφαλές πλοιάριο.

Δυνάμεις του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού κατάφεραν να διασώσουν 110 από τους περίπου 200 επιβαίνοντες, ενώ τις ενέργειες διάσωσης των άλλων 90 που αγνοούνται συντονίζει το ινδονησιακό Πολεμικό Ναυτικό καθώς το ναυάγιο σημειώθηκε στα χωρικά ύδατα της Ινδονησίας. Πάντως, οι ελπίδες ανεύρεσης άλλων επιζώντων ήταν αμυδρές καθώς στον τόπο του ναυαγίου, όπου έχουν εντοπιστεί άλλα δύο παρόμοια σκάφη με πρόσφυγες, επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Τον περασμένο Δεκέμβρη, στην ίδια περιοχή, είχαν πνιγεί άλλοι 200 πρόσφυγες από τη Σρι Λάνκα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Μέχρι το τέλος του 2013 η γαλλική αεροπορική εταιρεία «Air France» θα προχωρήσει σε περικοπή 5.122 θέσεων εργασίας στο όνομα της «ανταγωνιστικότητάς». Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό μικρότερο του 10% του συνόλου των εργαζομένων που απασχολεί η εταιρεία (53.000). Η μείωση των θέσεων εργασίας θα γίνει μέσα από τις προγραμματισμένες συνταξιοδοτήσεις και μέσα από εθελούσιες αποχωρήσεις, τουλάχιστον αρχικώς.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Ετοιμη να συναινέσει σε μια νέα συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ που έχει εκπονήσει η αιγυπτιακή πλευρά δηλώνει η «Χαμάς» εκφράζοντας, όπως είπε εκπρόσωπός της, και τις άλλες ένοπλες οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας. Η δήλωση έρχεται μετά από τρία 24ωρα κατά τα οποία η ισραηλινή αεροπορία έχει πραγματοποιήσει αλλεπάλληλα πλήγματα σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Προκαλεί εκ νέου η ισραηλινή ηγεσία καθώς τόσο ο υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαούλ Μοφάζ -ο δεύτερος σε συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον- επανέλαβαν ότι «πρέπει να επιβληθούν πολύ σκληρές κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα» απειλώντας ότι «ο χρόνος τελειώνει». Αποφεύγοντας ν' απαντήσουν ευθέως «πόσο χρόνο εκτιμούν ότι έχει το Ιράν», και οι δύο απάντησαν ότι «δεν είναι βδομάδες, αλλά σίγουρα δεν είναι χρόνια».

ΑΓΚΥΡΑ.-- Πρόσκληση προς τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, να αποσύρει τις κυρώσεις που συνδέονται με την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων κατέθεσε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσκαλώντας παράλληλα το Γάλλο Πρόεδρο στην Τουρκία.

ΚΙΤΟ.-- Η κυβέρνηση του Εκουαδόρ έχει εντατικοποιήσει τις επαφές με τη βρετανική κυβέρνηση όσον αφορά την παροχή ασύλου στον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ που έχει καταφύγει από την Τρίτη το βράδυ στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, αν και ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα, σε αποκλειστική συνέντευξη του προς το δίκτυο «Τελεσούρ» τόνισε ότι «βασικός στόχος του Ασάνζ είναι να συνεχίσει την αποστολή του».

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Στους 108 ανήλθαν οι νεκροί από τις συγκρούσεις ισλαμιστών - αστυνομικών και τα αντίποινα Χριστιανών κατά Μουσουλμάνων που έχουν ξεσπάσει από την Κυριακή στις πόλεις Καντούνα και Νταματούρου της κεντρικής και βόρειας Νιγηρίας. Στις πόλεις έχει επιβληθεί πολύωρη απαγόρευση κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να αντιμετωπίζουν τις πρώτες ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα...

ΜΠΛΑΝΤΑΪΡ.-- Σκάφος που μετέφερε 60 οικονομικούς πρόσφυγες από την Αιθιοπία βυθίστηκε στη λίμνη Μαλάουι. Ολοι οι επιβαίνοντες θεωρούνται νεκροί, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας του νοτιοαφρικανικού Μαλάουι, ως το απόγευμα της Πέμπτης είχαν ανασυρθεί από τα νερά 47 πτώματα.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο μικρά παιδιά, σκοτώθηκαν όταν ένα μεταγωγικό αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Ινδονησίας κατέπεσε σε οικιστικό συγκρότημα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Χαλίμ της Τζακάρτας, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά.

XΑΡΤΟΥΜ.-- Φοιτητές συνέχισαν χτες για πέμπτη μέρα τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με συνθήματα «Λαέ ξεσηκώσου! Κάτω το καθεστώς Μπασίρ», στο κέντρο της πρωτεύουσας του Σουδάν, κατά των νέων αντιλαϊκών δραστικών περικοπών και τα μέτρα λιτότητας που ανέβασαν εκ νέου το κόστος ζωής στη χώρα.

ΟΣΛΟ.-- Η Εισαγγελία της Νορβηγίας ζήτησε χτες τον εγκλεισμό σε ψυχιατρική κλινική του ρατσιστή και αντικομμουνιστή Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος ευθύνεται για το θάνατο συνολικά 77 ανθρώπων τον Ιούλιο του 2011 στη χώρα, όταν προκάλεσε βομβιστική επίθεση στην έδρα της κυβέρνησης στο Οσλο και στη συνέχεια δολοφόνησε εν ψυχρώ 69 νέους στο νησί Ουτόγια σε κατασκήνωση της νεολαίας του λεγόμενου Εργατικού Κόμματος.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Αντριάν Ναστάζε (2000-2004) αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει το βράδυ της Τετάρτης όταν έφθασαν στο σπίτι του αστυνομικοί για να τον συλλάβουν, λίγες ώρες μετά την καταδίκη του από δικαστήριο για διαφθορά. Οπως ανακοινώθηκε χτες, βρίσκεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου του Βουκουρεστίου και η κατάστασή του είναι σταθερή.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τον πρώην υπουργό Υφαντουργίας, Μαχντούμ Σαχαμπουντίν, όρισε ως υποψήφιο πρωθυπουργό του Πακιστάν ο Πρόεδρος της χώρας, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, προκειμένου να τεθεί στην κρίση του Κοινοβουλίου και αν εγκριθεί σήμερα Παρασκευή να αναλάβει καθήκοντα. Η αντικατάσταση του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, έρχεται ως αποτέλεσμα απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, που τον χαρακτηρίζει «ακατάλληλο» για πρωθυπουργό, μετά και την άρνησή του να ανοίξει διαδικασία έρευνας για διαφθορά.

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Διαδικασία αποπομπής του Προέδρου

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

«Δεν πρόκειται να παραιτηθώ», δήλωσε χτες ο Πρόεδρος της Παραγουάης, Φερνάντο Λούγο, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Βουλής (εκκρεμεί και η Γερουσία) για έναρξη της νομικής διαδικασίας αποπομπής του από την Προεδρία εξαιτίας της «πλημμελούς άσκησης των προεδρικών καθηκόντων». Πλημμελής άσκηση όσον αφορά στις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αρχών ασφαλείας και αγροτών που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης έξωσής τους από κατειλημμένη έκταση στην περιοχή της Κουρουγκουάτι της Παραγουάης που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 αστυνομικοί και 11 αγρότες και να τραυματιστούν ακόμη 27.

Η κίνηση για την αποπομπή του Λούγο γίνεται καθώς η περιοχή βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των αγροτών που επιμένουν στην κατάληψη έκτασης περίπου 25.000 εκταρίων, η οποία ανήκει στον πρώην γερουσιαστή του Κόμματος Κολοράντο Μπίας Ρικέλμε, που κατά τους αγρότες είναι δημόσια γη, η οποία έχει αρπαχτεί από τον Ρικέλμε με εντελώς παράνομες ενέργειες.

Τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της σωρείας των καταγγελιών για «ένοπλη ομάδα» που καμία σχέση δεν είχε με τους αγρότες και η οποία ξεκίνησε τη σύγκρουση αλλά και για βασανιστήρια τα οποία υπέστησαν οι αγρότες που συνελήφθησαν. Καταγγελίες για τις οποίες η κυβέρνηση έχει διατάξει έρευνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ