ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούνη 2012
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ανεβαίνει η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση

Ενοπλοι της «αντιπολίτευσης» που εξοπλίζονται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις
Ενοπλοι της «αντιπολίτευσης» που εξοπλίζονται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Οξύνεται μέρα με τη μέρα η αντιπαράθεση μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τις εξελίξεις στη Συρία, ενώ γίνεται ολοένα βαρύτερος ο φόρος αίματος του συριακού λαού στο βωμό αυτών των ανταγωνισμών. Χτες, ο βρετανικός Τύπος (εφημερίδες «Ντέιλι Τέλεγκραφ» και «Γκάρντιαν») επανέφεραν τα σενάρια απομάκρυνσης του Ασαντ υποστηρίζοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός, στο περιθώριο της συνάντησης των G20, συμφώνησαν να διαβεβαιώσουν τον Ασαντ ότι θα του «διασφαλίσουν ασφαλή έξοδο και άσυλο» εφόσον αποχωρήσει από την εξουσία προκειμένου να «αρχίσει η διαδικασία πολιτικής μετάβασης».

Η «ιδέα ότι ο Πρόεδρος Ασαντ θα εξαναγκαστεί σε παραίτηση ως προϋπόθεση για την έναρξη πολιτικής διαδικασίας και επίτευξης λύσης είναι ανεφάρμοστη» δήλωνε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Ο Λαβρόφ τόνισε ότι «ο Ασαντ δεν πρόκειται να κάτσει να διαπραγματευτεί κάτι τέτοιο και ασχέτως της άποψης που κανείς έχει για το κόμμα του, τη διακυβέρνησή του, τις εκλογές που έγιναν ή οτιδήποτε, φαίνεται να έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των Σύρων ακόμη».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε και την άρση της ναυτιλιακής ασφάλισης, μετά από παρέμβαση του Λονδίνου, σε φορτίο του ρωσικού πλοίου «MV Alaeed» που μετέφερε στη Συρία σοβιετικής κατασκευής πολεμικά ελικόπτερα τα οποία είχε στείλει στη Μόσχα για επισκευές. Ο Λαβρόφ άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται η ρωσική πλευρά να επιδιώξει να ξαναστείλει το φορτίο αφού πρόκειται για «κλεισμένη συμφωνία εδώ και χρόνια».

Ενώ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε σπεύσει να κατηγορήσει τη Μόσχα για την κίνηση αυτή, χτες, η αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», επικαλούμενη αξιωματούχους αμερικανικών και αραβικών μυστικών υπηρεσιών, υποστήριζε ότι πράκτορες της CIA επιβλέπουν την «παράδοση φορτίων όπλων» σε ενόπλους της συριακής αντιπολίτευσης, που γίνεται σε τουρκικό έδαφος. Κατά την εφημερίδα τα όπλα (αυτόματα, εκτοξευτήρες ρουκετών και αντιαρματικό εξοπλισμό) τα αγοράζουν Τουρκία, Σ. Αραβία και Κατάρ.

Πιέσεις ασκεί και ο Αραβικός Σύνδεσμος, εκ μέρους του οποίου, ο αντιπρόεδρός του, Αχμαντ Μπεν Αλι, κάλεσε τη Μόσχα να μην στείλει τα ελικόπτερα ή άλλο εξοπλισμό στο συριακό καθεστώς. Το σημαντικότερο, όμως, τάχθηκε υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 7 του ΟΗΕ «όχι για εξαπόλυση στρατιωτικής επέμβασης αλλά για υιοθέτηση ενός μηχανισμού που θα πιέσει για την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν».

Εντός Συρίας, ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι, λόγω των διαρκών βομβαρδισμών, δεν κατάφερε να απομακρύνει αμάχους από Χομς και Κουσάιρ και απηύθυνε έκκληση να επιτραπεί η είσοδος ιατρικής ομάδας για τους τραυματίες. Πηγές της αντιπολίτευσης μιλούσαν για 120 νεκρούς, το τελευταίο 24ωρο, υποστηρίζοντας ότι οι 43 είναι στρατιώτες. Ενας Σύρος πιλότος μαχητικού προσγείωσε, από την άλλη, το αεροσάφος του στην Ιορδανία, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο. Τα συριακά ΜΜΕ τον χαρακτήρισαν «προδότη και λιποτάκτη».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Το ΝΑΤΟ δε μειώνει το στρατό κατοχής

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Το ΝΑΤΟ δεν προτίθεται να μειώσει περαιτέρω τον αριθμό των περίπου 6.200 στρατιωτών που διαθέτει στο Κοσσυφοπέδιο δήλωσε χτες στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, ο διοικητής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην Ευρώπη, Ελληνοαμερικανός Τζέιμς Σταυρίδης, έπειτα από συνάντηση που είχε με την πρόεδρο των Κοσσοβάρων Αλβανών Ατιφέτε Γιαχγιάγκα.

Ο Σταυρίδης ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει τάχα «αφοσιωμένο» στη δημιουργία ασφαλούς και ειρηνικού περιβάλλοντος. Η πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών, απ' την άλλη, παρατήρησε ότι το βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου παραμένει «μεγάλη πρόκληση για τους θεσμούς του Κοσσόβου» και εξέφρασε υποστήριξη στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις άρσης των οδοφραγμάτων που έχουν στήσει από το περασμένο καλοκαίρι στην περιοχή Σέρβοι.

Ωρες νωρίτερα, δεκάδες Αλβανοί του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Αυτοδιάθεσης» υποδέχτηκαν με ντομάτες τον ειδικό μεσολαβητή της ΕΕ στις συνομιλίες Βελιγραδίου - Πρίστινας, Ρόμπερτ Κούπερ, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Οχι στο διάλογο», «Η Σερβία χρηματοδοτεί τις παράλληλες δομές» κλπ.

Η θερμή υποδοχή αποδοκιμάστηκε από τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι που σχολίασε πως τέτοια επεισόδια «βλάπτουν την εικόνα» του Κοσσυφοπεδίου. Επί της ουσίας πάντως, στη συνάντηση του Θάτσι με τον Κούπερ συζητήθηκε η εφαρμογή των έως τώρα συμφωνηθέντων ανάμεσα σε Πρίστινα και Βελιγράδι, τα οποία κατά τον ευρωενωσιακό μεσολαβητή θα πρέπει «να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν».

Προχτές βράδυ, ο Κούπερ είχε συναντηθεί στο Βελιγράδι με τον επικεφαλής της σερβικής διαπραγματευτικής ομάδας, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς. Ο Σέρβος διαπραγματευτής διαπίστωσε πως υπάρχουν διαφορές στην ερμηνεία των πρόσφατων συμφωνιών με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της περιφερειακής εκπροσώπησης του προτεκτοράτου, προσθέτοντας πως επιβεβαίωσαν την ανάγκη «συνέχισης μίας διαπραγματευτικής διαδικασίας σε άλλη μορφή, σε υψηλότερο επίπεδο».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ετοιμάζεται νέα χρηματοδότηση σε βάρος του λαού

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέα «συνάντηση δωρητών» για το Αφγανιστάν αναμένεται τον επόμενο μήνα στην Ιαπωνία, όπου θα τεθεί ζήτημα δέσμευσής τους για παροχή οικονομικής βοήθειας με στόχο τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή, της τάξης των τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Της οικονομικής «βοήθειας» υπεραμύνθηκε ο εγκάθετος Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, η οποία προορίζεται κυρίως για τη χρηματοδότηση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Η σύνοδος θα επικεντρωθεί στην επόμενη μέρα του πολέμου και την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, που θα αποδώσει τεράστια κέρδη στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στο μετασχηματισμό της κατοχής.

Την ίδια στιγμή, ο Χ. Καρζάι υποστήριξε σε ομιλία του στο αφγανικό Κοινοβούλιο ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας δέχονται συγκρούσεις - αυξανόμενες - από δυνάμεις των Ταλιμπάν και φτάνουν να χάνουν έως και 20-25 στρατιώτες ημερησίως. Σημείωσε παράλληλα την αύξηση της δύναμης των πολέμαρχων και ισχυρίστηκε ότι αν η ασφάλεια επιδεινωθεί θα φταίνε οι ίδιοι οι Αφγανοί, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ως αιτία αύξησης της βίας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καταδεικνύοντας ποιοι ευθύνονται για την ενδυνάμωση των Ταλιμπάν, από την αρχή της εμφάνισής τους.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΡΙΟ+20
Ευχολόγια για το περιβάλλον

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

«Ανάσα» στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, που βρίσκεται σε βαθιά και συγχρονισμένη κρίση, επιχειρεί να δώσει η Σύνοδος Ρίο+20 του ΟΗΕ που διεξάγεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας με θέμα «Το περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη». Οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κατά την έναρξη της Συνόδου απηχούν ακριβώς αυτή την εναγώνια προσπάθεια διάσωσης: «Το παλιό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης έχει ναυαγήσει».... «Τώρα έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία (...). Ας μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Ο κόσμος μας παρακολουθεί για να δει αν οι λέξεις αντικατοπτρίζονται σε πράξεις».

Περισσότεροι από 100 ηγέτες λαμβάνουν μέρος στην τριήμερη διάσκεψη στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της εικοστής επετείου της Διάσκεψης για τη Γη, που πραγματοποιήθηκε στην ίδια πόλη και ολοκληρώνεται σήμερα.

Βεβαίως οι διαπιστώσεις της Συνόδου όσο δεν θίγουν το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, την εξουσία των μονοπωλίων καταλήγουν σε ευχολόγιο περί ...προστασίας του περιβάλλοντος, που στην ουσία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών, που την ίδια στιγμή που καταστρέφουν το περιβάλλον εμφανίζονται ως προωθητές της «πράσινης ανάπτυξης», που δεν είναι τίποτε άλλο από τομείς που μπορούν να επενδυθούν τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους. Το τελικό κείμενο είναι προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των προτάσεων που αντικατοπτρίζουν και τις βαθύτατες αντιθέσεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέα ένταση

ΚΑΪΡΟ.--

Ανεβαίνει η «πολιτική θερμοκρασία» στην Αίγυπτο, καθώς η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανέβαλε επ' αόριστον την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β' γύρου των προεδρικών εκλογών, που είχε προαναγγελθεί για χτες, επικαλούμενη την ανάγκη να εξεταστούν όλες οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για παρατυπίες. Η απόφαση αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς κινήσεων που ερμηνεύονται ως έμμεσες παρεμβάσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, το οποίο πριν από λίγες ημέρες με έκτακτο διάταγμα εξουσιοδότησε εαυτόν με το ρόλο της νομοθετικής εξουσίας, του ελέγχου του προϋπολογισμού, αλλά και το δικαίωμα διάλυσης της επιτροπής που έχει αναλάβει να εκπονήσει το νέο σύνταγμα της χώρας, δηλαδή μια σειρά από εξουσίες που πρακτικά μπορούν να το διατηρήσουν επ' αόριστον στο τιμόνι της χώρας.

Η μη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», που είδαν πριν από λίγες μέρες να διαλύεται και το Κοινοβούλιο που εκλέχτηκε πριν από μερικούς μήνες, με την αιτιολογία ότι ήταν παράνομος ο τρόπος πλήρωσης του 1/3 των εδρών, και στο οποίο είχαν διασφαλίσει με τη συνεργασία των ακραίων ισλαμιστών την απόλυτη πλειοψηφία. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» προειδοποίησαν ότι θα καλέσουν τα μέλη και τους οπαδούς τους σε καθιστική διαμαρτυρία διαρκείας στην πλατεία Ταχρίρ μέχρις ότου ν' ανακοινωθεί η νίκη του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές, Μουχάμαντ αλ Μόρσι, καθώς διατείνονται ότι είναι καθαρός νικητής. Το ίδιο βέβαια διατείνεται και ο αντίπαλός του, Αχμάντ Σαφίκ, πρώην αρχηγός της Αεροπορίας, και θεωρούμενος «εκλεκτός» του στρατού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ