ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούνη 2012
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ - ΚΕΘΕΑ - «18 ΑΝΩ» - ΟΚΑΝΑ
Ενιαίος αγώνας και αντεπίθεση

Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι φορείς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών την ερχόμενη Τρίτη

Οι εκπρόσωποι των φορέων πρόληψης και απεξάρτησης
Οι εκπρόσωποι των φορέων πρόληψης και απεξάρτησης
Η ραγδαία όξυνση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και της εξάρτησης σε περιόδους οικονομικής κρίσης επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χθες εργαζόμενοι στους φορείς πρόληψης και απεξάρτησης. Την ίδια στιγμή τα προγράμματα απεξάρτησης, τα Κέντρα Πρόληψης λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, με πετσοκομμένη τη χρηματοδότηση κατά 50%, οι εργαζόμενοι όταν δεν μένουν απλήρωτοι, πληρώνονται με μισθούς πείνας, τα προγράμματα υποκατάστασης στοιβάζονται δίπλα σε νεκροτομεία, σκουπίδια, με ελάχιστο προσωπικό, χωρίς ενιαίο θεραπευτικό πλαίσιο.

Είναι τα αποτελέσματα μιας χρόνιας πολιτικής που - σήμερα περισσότερο από ποτέ - σπρώχνει χιλιάδες νέους στην χρήση και την εξάρτηση και τους καταδικάζει να μη σηκώσουν ποτέ κεφάλι, στερώντας τους το δικαίωμα στη ζωή. Μια πολιτική που βάζει ταφόπλακα σε κάθε δημόσια και δωρεάν παροχή υγείας και φροντίδας και ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της πρόληψης - απεξάρτησης - επανένταξης.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, «18 ΑΝΩ», Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) και ΟΚΑΝΑ εξέφρασαν την απόφασή τους να οργανωθούν προκειμένου να υπάρξει ενιαία αντεπίθεση «στα χειρότερα που δεν έχουμε δει και έρχονται», απαιτώντας την άμεση αύξηση της χρηματοδότησης των φορέων που εκπροσωπούν, την προάσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους, τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή η «αντιναρκωτική» πολιτική που εφαρμόζεται επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην επέκταση της χορήγησης υποκαταστάτων «χωρίς καμία μέριμνα για τη διασφάλιση των προδιαγραφών ποιότητας και ασφάλειας των αντίστοιχων προγραμμάτων και με παράλληλη συρρίκνωση των "στεγνών" θεραπευτικών προγραμμάτων και ακόμη περισσότερο της πρόληψης».

«Για τα ΚΠ η κρίση δεν ξεκινά από το 2009 αλλά πολύ νωρίτερα και η αιτία βρίσκεται στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας. Υπάρχουν συσσωρευμένες οφειλές του υπουργείου Εσωτερικών στα 71 ΚΠ που έχουν φτάσει τα 17 εκατομμύρια ευρώ. Ολα αυτά που συμβαίνουν δεν είναι χωρίς Σχέδιο Δράσης. Σχέδιο Δράσης υπάρχει για όλα. Από τον Ιούνη - Ιούλη σε τρία ΚΠ (Πιερίας, Χαλκιδικής, Αχαρνών) οι εργαζόμενοι θα είναι απλήρωτοι», υπογράμμισε ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.

Ενώ ο Γιάννης Κακλαμάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ: «Το 2011 με 30 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό έπρεπε να λειτουργήσουν 27 δομές του ΟΚΑΝΑ. Το 2012 με 20 εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να λειτουργήσουν 57 δομές»...

Ο Θανάσης Τζιούμπας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, υπενθύμισε ότι στον Οργανισμό δεν έχουν γίνει προσλήψεις τουλάχιστον 5 χρόνια, 15% του προσωπικού έχει φύγει, «όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι όλο και πιο δύσκολα πρέπει να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες».

«Ολα όσα ήταν δεδομένα, σήμερα είναι αδιανόητα. Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν μπορούν να σιτίσουν ασθενείς, δε μιλάμε πλέον για αναλώσιμα. Τι σημαίνει για έναν εξαρτημένο να εξεταστεί για Εϊτζ ή ηπατίτιδα; Τι ραντεβού δίνεται σε εκείνους που στο πλαίσιο της απεξάρτησης θα πρέπει να φτιάξουν τα δόντια τους; Φανταστείτε τους κοινωνικούς αυτοματισμούς που θα υποστούν οι εξαρτημένοι. Το βιώσαμε ήδη με τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών. Οι μισθοί των συναδέλφων φτάνουν τα 500 - 600 ευρώ. Τα ναρκωτικά της κρίσης, τα φτηνά ναρκωτικά δεν αντιμετωπίζονται με υποκατάστατα. Αυτή είναι η απάντηση στη λογική μείωσης του κόστους και ότι με υποκατάστατα θα αντιμετωπίσουμε τις εξαρτήσεις», τόνισε ο Ηρακλής Γκότσης, εκ μέρους των εργαζομένων στο «18 ΑΝΩ».

Εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά

Ποικιλόμορφες είναι οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες μέρες, με αφορμή την «παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών» που είναι στις 26 Ιούνη. Αυτές τις μέρες προγραμματίζονται:

ΕΣΥΝ

Koρυφώνεται σήμερα το 7ο Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ Νέων που συνδιοργανώνουν το παράρτημα Βοιωτίας του ΕΣΥΝ και ο Δήμος Αλιάρτου. Στις 5.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί αγώνας ανωμάλου δρόμου για παιδιά και ενήλικες στους κήπους Αλιάρτου και στις 8 μ.μ. θα γίνει η ετήσια εκδήλωση του Πολιτιστικού - Χορευτικού Συλλόγου Αλιάρτου, αφιερωμένη στον αγώνα κατά των ναρκωτικών.

Αύριο ξεκινούν οι εκδηλώσεις του παραρτήματος του ΕΣΥΝ Πάτρας. Συγκεκριμένα, στις 9 μ.μ., το ΕΣΥΝ Πάτρας και η Λαϊκή Επιτροπή Μεσσάτιδας οργανώνουν Φεστιβαλική Εκδήλωση στο ανοιχτό θέατρο Κρήνης. Συμμετέχουν οι Σύλλογοι γονέων Κρήνης - Σαραβαλίου και ο χορευτικός όμιλος Κρήνης και θα χορέψουν ομάδες Δημοτικών σχολείων και ο χορευτικός όμιλος Κρήνης. Θα τραγουδήσει ερασιτεχνικό μουσικό Συγκρότημα.

«18 ΑΝΩ»

Η Μονάδα Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών έχει προγραμματίσει τις εξής εκδηλώσεις: Σήμερα, Παρασκευή στο θέατρο «Ροές» (Ιάκχου 16, Γκάζι - Σταθμός Μετρό Κεραμεικός) η θεατρική ομάδα της κοινωνικής επανένταξης του «18 ΑΝΩ» ανεβάζει σε δική της διασκευή «Το μεγάλο μας τσίρκο» στις 9 το βράδυ.

Την Κυριακή 24 Ιούνη, το «18 ΑΝΩ» και ο Σκακιστικός Ομιλος Πετρούπολης συνδιοργανώνουν τουρνουά σκακιού, στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Ηρώ, στην Πετρούπολη. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ακόμη το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης, ο Δήμος Πετρούπολης και το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ».

ΚΕΘΕΑ

Μια σειρά ανοικτές εκδηλώσεις έχει προγραμματίσει για τις επόμενες μέρες και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές απ' αυτές: Αύριο, Σάββατο στο Δημαρχείο Καλυβίων, τα μέλη του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης Πρωινού και Βραδινού Προγράμματος ανεβάζουν στις 9 το βράδυ την παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο».

ΟΚΑΝΑ

Η Μονάδα Εφήβων - Νέων «ΑΤΡΑΠΟΣ» θα συμμετέχει αύριο, Σάββατο, στο διάπλου Ρίου - Αντιρρίου, ο οποίος διοργανώνεται για δέκατη τέταρτη χρονιά από το Δίκτυο Θεραπευτικών Υπηρεσιών Πάτρας «ΓΕΦΥΡΑ». Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η Μονάδα θα συμμετάσχει στη δράση του Κέντρου Πρόληψης Κορίνθου και του 18 ΑΝΩ, όπου τα μέλη της θα παίξουν μουσική σε συναυλία, που οργανώνεται στα Καλάμια, στην παραλία της Κορίνθου και την Κυριακή 24 Ιούνη θα διεξαχθεί ποδοσφαιρικός αγώνας στο γήπεδο συνοικισμού Κορίνθου, μεταξύ των Παλαιμάχων Πέλοπα Κιάτου και της Ομάδας της Μονάδας Εφήβων «ΑΤΡΑΠΟΣ».

Αρνηση οργανικής θέσης επειδή ήταν υποψήφια!

Απαράδεκτη απόφαση του ΠΥΣΠΕ Χανίων για δασκάλα, υποψήφια με το ΚΚΕ

Σε μια απαράδεκτη απόφαση προχώρησε το ΠΥΣΠΕ Χανίων, για τη δασκάλα Μαρία Γιαννάκη, απορρίπτοντας την αίτησή της για κατάληψη οργανικής θέσης, ενώ είχε όλες τις προϋποθέσεις, με το αιτιολογικό ότι δεν έχει επανέλθει τυπικά στην εκπαίδευση λόγω της υποψηφιότητας της στις εκλογές.

Η Μαρία Γιαννάκη ήταν υποψήφια με το ΚΚΕ, δεν εξελέγη βουλευτής και απλά περιμένει τη γραφειοκρατική διαδικασία για να εμφανίζεται ότι επιστρέφει στην εκπαίδευση! Η νομότυπη ερμηνεία του ΠΥΣΠΕ έχει να κάνει και με το γεγονός πως οι δημόσιοι υπάλληλοι παραιτούνται και επανέρχονται, αν δεν εκλεγούν.

Μια τέτοια απόφαση στρέφεται ενάντια στο δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να έχουν πολιτική δράση, αφού έχουν επιπτώσεις! Χαρακτηριστικό είναι πως αν αυτή η απόφαση ισχύσει η δασκάλα θα πρέπει να καταθέσει αίτηση του χρόνου για οργανική θέση. Να σημειωθεί δε, ότι σε αυτό το χρόνο θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί η αξιολόγηση στους εκπαιδευτικούς, να χαρακτηριστούν κάποιοι πλεονάζων προσωπικό κ.ά.

Μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών το ΔΣ της ΔΟΕ έβγαλε ανακοίνωση για το θέμα, όπου τονίζεται ότι «διαφωνεί πλήρως με τις αιτιάσεις και το σκεπτικό του Υπηρεσιακού Συμβουλίου σχετικά με την απουσία της από την υπηρεσία λόγω της υποψηφιότητάς της στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου. Επαναλαμβάνει τη θέση του κλάδου για πλήρη πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα σε όλους τους δημόσιους υπάλληλους. Η άσκηση αυτών των δικαιωμάτων πρέπει να διασφαλίζεται χωρίς κανένα επιπλέον εμπόδιο από την πλευρά της διοίκησης». Το ΔΣ της ΔΟΕ απαιτεί «την άμεση ακύρωση της απόφασης του ΠΥΣΠΕ που άφησε τη συναδέλφισσα στη διάθεση, και ζητά την ικανοποίηση του αιτήματος της για οργανική θέση».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Τη Δευτέρα οι βαθμοί

Την ερχόμενη Δευτέρα, στη 1 το μεσημέρι, θα αναρτηθούν στα Λύκεια της χώρας οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας. Οι υποψήφιοι θα μπορούν επίσης να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τα στοιχεία τους.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα. Σήμερα οι υποψήφιοι θα δώσουν Γερμανικά και Ισπανικά, αύριο Ελεύθερο Σχέδιο και την Κυριακή Γραμμικό Σχέδιο. Υπενθυμίζουμε ότι οι υποψήφιοι των πανελλαδικών μπορούν να υποβάλλουν τα μηχανογραφικά τους ηλεκτρονικά (exams.minedu.gov.gr) μέχρι τις 5 Ιουλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ