ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Στα σκαριά νέα επίθεση σε όλη την ΕΕ

Βασικό ζητούμενο «η συσχέτιση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής», τονίζουν στελέχη της ΕΕ

Αποψη από απεργιακή κινητοποίηση το 2010
Αποψη από απεργιακή κινητοποίηση το 2010
Η επιτάχυνση των νέων ανατροπών που έχουν ήδη σχεδιαστεί στα δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματα για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα και με τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Παρασκευή στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Το στέλεχος της ΕΕ δήλωσε ότι «μπορούν να δεσμευτούν και οι 27 χώρες - μέλη να μεταρρυθμίσουν τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα με ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, με έναν εναρμονισμένο τρόπο, με έναν καθορισμένο στόχο», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι είναι αποφασιστικής σημασίας «να μη γίνουν απλώς συστάσεις, διότι μετά καθεμιά χώρα θα κάνει ό,τι θέλει», αλλά η μεταρρύθμιση «να γίνει με δεσμευτικό τρόπο». Ως ένα στοιχείο βάσει του οποίου βλέπει να γίνεται η «μεταρρύθμιση» ο πρόεδρος της ΕΕ πρότεινε τη «συσχέτιση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής».

Η δρομολόγηση των νέων ανατροπών φαίνεται ότι θα γίνει άμεσα αφού όπως είπε το στέλεχος της ΕΕ, «αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να συζητήσουμε τους επόμενους μήνες και προτιθέμεθα να βάλουμε κάτι στο τραπέζι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή». Αλλωστε, τα συρτάρια της ΕΕ είναι ήδη γεμάτα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια, όπως αποτυπώνεται ρητά και στη «Λευκή Βίβλο για τις συντάξεις» που έχει συντάξει η Επιτροπή.

Ετσι και στην περίπτωση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης το ιερατείο της ΕΕ προωθεί το βάθεμα της ολοκλήρωσης που λόγω του συγκεκριμένου ταξικού της περιεχομένου αναπόφευκτα οδηγεί σε νέο χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Αλλωστε, την ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης προμηνύουν και οι προτάσεις όσων συνθέτουν τη νέα συγκυβέρνηση, με πιο χαρακτηριστική αυτή της ΝΔ για νέα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

«Διαπραγματευτική ομάδα» συστήνει το υπουργείο

Στην κατεύθυνση αυτή η νέα τρικομματική συγκυβέρνηση ετοιμάζει το έδαφος και γι' αυτό χτες μετά από σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, της νέας πολιτικής ηγεσίας με υπηρεσιακούς παράγοντες για τη διαμόρφωση της λεγόμενης «εθνικής» διαπραγματευτικής στρατηγικής, αποφασίστηκε η συγκρότηση δύο μόνιμων διαπραγματευτικών ομάδων (μία για τις Εργασιακές Σχέσεις και μία για το Ασφαλιστικό), που δήθεν θα διαπραγματεύονται την εφαρμογή και την πορεία των όρων της δανειακής σύμβασης.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ι. Βρούτσης, σημείωσε:

«Η διαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης θα γίνει στη βάση των αποφάσεων του προγραμματικού πλαισίου των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση». Στην πραγματικότητα βέβαια δεν πρόκειται για καμία διαπραγμάτευση, αφού η σφαγή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για την κυβέρνηση είναι δεδομένη. Η διαπραγμάτευση είναι ο προπαγανδιστικός φερετζές για να δημιουργηθεί κλίμα αναμονής στους εργαζόμενους και πιο εύκολα να προχωρήσουν οι ανατροπές που έχουν ήδη συνομολογηθεί για τη χώρα μας, αλλά και οι νέες που σχεδιάζονται συνολικά για την ΕΕ.

ΕΔΟΕΑΠ
Οι εργαζόμενοι απαιτούν ανάκληση των καταστροφικών αποφάσεων της διοίκησης

Την αντίθεσή τους στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ, εξέφρασαν με συντριπτική πλειοψηφία οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ - μέλη του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης, στην τακτική γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο ξενοδοχείο «Τιτάνια».

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε μέσα στο σάλο που ξέσπασε μετά τις ανακοινώσεις της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ, για την υπόθεση του διπλού «κουρέματος» των αποθεματικών του Ταμείου, λόγω του PSI αλλά και της απόφασης της διοίκησης να «σπάσει» σε μειωμένες τιμές τα νέα ομόλογα του Κοινού Κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, η διοίκηση ανέφερε σε «επικοινωνιακού» τύπου ανακοινώσεις ότι στις 7 Ιουνίου 2012 ενημερώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι το υπόλοιπο ανέρχεται σε μόλις 5.618.934,25 ευρώ, ενώ στις 9 Μαρτίου 2012 το σύνολο των αποθεματικών που είχε ενταχθεί στο Κοινό Ασφαλιστικό Κεφάλαιο, ανερχόταν στα 115.312.441,47 ευρώ. Στις 12 Μαρτίου το «κούρεμα» μείωσε το ποσό αυτό και η ονομαστική του αξία διαμορφώθηκε στα 59.097.624,42 ευρώ, τα οποία όμως «εξαερώθηκαν» με τις αποφάσεις της διοίκησης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ δέχτηκε το σφυροκόπημα των εργαζομένων, οι οποίοι ζητούσαν εντόνως συγκεκριμένες απαντήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στο Ταμείο, απαιτώντας άμεσα διαχειριστικό έλεγχο των πεπραγμένων, αλλά και την άμεση παραίτηση των μελών της διοίκησης. Η διοίκηση από την πλευρά της, η οποία με διάφορους εκφυλιστικούς τρόπους προσπάθησε να διαλύσει τη γενική συνέλευση, χρησιμοποίησε επιχειρήματα για να ... απολογηθεί, που δεν επιδέχονται καμίας σοβαρής κριτικής.

Σύμμαχος και υποστηρικτής της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ αποδείχτηκαν, για ακόμη μία φορά, οι δυνάμεις του «ΣΥΡΙΖΑ» στις Ενώσεις των εργαζομένων (παράταξη «Συσπείρωση»), οι οποίοι έδωσαν άλλοθι και κάλυψη στις αποφάσεις της διοίκησης για να συνεχίζει να εφαρμόζει την αντιδραστική και επώδυνη αντιασφαλιστική κυβερνητική πολιτική σε βάρος των εργαζομένων.

Την στιγμή που η διοίκηση «στριμώχτηκε», κάτω από την πίεση των εργαζομένων - μελών του ΕΔΟΕΑΠ να παρθούν άμεσα αποφάσεις και να προχωρήσει η διαδικασία των ψηφοφοριών πάνω στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, η προεδρεύουσα της συνέλευσης Ελ. Σπανοπούλου, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» επιχείρησε αυθαίρετα να διακόψει τη συνέλευση και αυτή να συνεχιστεί ...κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ομως, η δυναμική αντίδραση των εργαζομένων δεν επέτρεψε να περάσουν τα σχέδια της διοίκησης και προχώρησαν τη διαδικασία της ψηφοφορίας, καταψηφίζοντας με συντριπτική πλειοψηφία τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του ΔΣ, τα πεπραγμένα του ΔΣ για το πρώτο έτος της θητείας, τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης του 2011 και τον προϋπολογισμό του 2012.

Παράλληλα, η ΓΣ των ασφαλισμένων μελών του ΕΔΟΕΑΠ, στηρίζοντας θέσεις του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ για να παρθούν άμεσα καθαρές αποφάσεις, αποφάσισε ομόφωνα:

  • Απαιτεί άμεση ανάκληση όλων των περικοπών των συντάξεων και θεμελιωδών παροχών στους ασφαλισμένους.
  • Ζητάμε να επιστρέψουν κυβέρνηση και ΤτΕ τα κλεμμένα και κουρεμένα αποθεματικά του Ταμείου.
  • Οι ανάγκες του Ταμείου να καλυφθούν από κυβέρνηση και εργοδότες.
  • Καταψηφίζει τον απολογισμό και όλες τις προτάσεις του ΔΣ.
  • Ζητά διαχειριστικό έλεγχο των πεπραγμένων της διοίκησης με ευθύνη των συνδικαλιστικών ενώσεων και βοήθεια ανεξάρτητων φορέων που θα επιλέξουμε.
  • Αίρει την εμπιστοσύνη της στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και ζητά άμεση παραίτηση των μελών του και εκλογή προσωρινής διοίκησης από ΓΣ.
Συνεχίζει να προκαλεί η διοίκηση

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ χτες, με ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «η πρόεδρος του Οργανισμού Ελένη Σπανοπούλου συγκαλεί έκτακτο ΔΣ με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την εκτίμηση της κατάστασης και τη λήψη αποφάσεων, με γνώμονα τη νομιμότητα», τις οποίες και θα ανακοινώσει.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση έχει ήδη θέσει θέμα «συνεργασίας ΕΔΟΕΑΠ με ΕΤΑΠ - ΜΜΕ».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Θέλει να επιβάλει ατομικές συμβάσεις

Ατομικές συμβάσεις εργασίας σε εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις αορίστου χρόνου επιβάλλει η δημοτική αρχή Καρδίτσας - πρόσκειται στη ΝΔ - προκαλώντας τις άμεσες και δυναμικές αντιδράσεις των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ που εκλέχτηκαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Μάλιστα, όσους από τους εργαζόμενους δε δέχονται να υπογράψουν ατομική σύμβαση, η δημοτική αρχή τους απολύει!

Αυτό ακριβώς επιχείρησε την περασμένη Παρασκευή, ανακοινώνοντας την απόλυση καθηγήτριας στο δημοτικό εργαστήριο τέχνης - προσλήφθηκε το 2006 με σύμβαση αορίστου χρόνου και το τελευταίο διάστημα εργαζόταν στη Δημοτική Αστυνομία - επειδή δε δέχτηκε να υπογράψει την ατομική σύμβαση που προέβλεπε 4ωρη απασχόληση.

Αμεση ήταν η αντίδραση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που έδωσε μάχη μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος ν' ανακοινώσει το «πάγωμα» της απόλυσης της εργαζόμενης...

«ALAPIS»
Συνεχίζεται η ομηρία των εργαζομένων

Τους εργαζόμενους του ομίλου φαρμακευτικών επιχειρήσεων ΑΛΑΠΙΣ βρήκε μπροστά του κλιμάκιο της Τράπεζας Κύπρου και δικαστικών επιμελητών, που πήγε χτες το πρωί στις εγκαταστάσεις του ομίλου στο Κρυονέρι (σ.σ. φαρμακαποθήκη ΓΕΡΟΦΑΡΜ και γραφεία) για να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία. Να θυμίσουμε πως εδώ και μήνες οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι του ομίλου πανελλαδικά βρίσκονται «με το ένα πόδι έξω», όμηροι της εργοδοσίας, η οποία ούτε τους απολύει, ούτε τους πληρώνει, ούτε τους δίνει αντικείμενο εργασίας. Μάλιστα, τον Απρίλη έληξε η διαθεσιμότητα του 50% του προσωπικού, στην οποία τους εξανάγκασε η εταιρεία.

Οι εργαζόμενοι, και με την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στο επιχειρησιακό σωματείο, μόλις αντιλήφθηκαν το κλιμάκιο της τράπεζας περιφρούρησαν τους χώρους του εργοστασίου από την κατάσχεση, καθώς είναι άγνωστο τι θα γίνει με τα χρήματα που δικαιούνται, αν κατασχεθούν τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου. Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής έφτασε κοντά τους, καλώντας τους να είναι σε επαγρύπνηση. Για σήμερα το απόγευμα έχει οριστεί συνάντηση της τράπεζας και της εργοδοσίας, ενώ οι εργαζόμενοι θα είναι, όπως κάθε μέρα, στο εργοστάσιο για να παρεμποδίσουν την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ