ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκρηκτική ατμόσφαιρα

Η κατάρριψη από τη συριακή αεράμυνα τουρκικού μαχητικού ανεβάζει το θερμόμετρο

Αρματα μάχης στη Χομς
Αρματα μάχης στη Χομς
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εξαιρετικά τεταμένα παραμένουν τα πνεύματα μετά την κατάρριψη τουρκικού μαχητικού «F-4», την Παρασκευή, στα ανοιχτά της Συρίας, εξέλιξη που έχει ανεβάσει τους ενδο-ιμπεριαλιστικούς διαξιφισμούς και το πολεμικό θερμόμετρο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στο «κόκκινο». Μετά από αλλεπάλληλες διαρροές και αντικρουόμενες πληροφορίες, και ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των δύο αγνοούμενων πιλότων, Αγκυρα και Δαμασκός αντάλλαξαν, χτες, «πυρά» για το ποιος ευθύνεται και για τις συνθήκες του συμβάντος.

Ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, Τζιχάντ Μακντίσι, δήλωσε, χτες, ανοιχτά για πρώτη φορά, ότι το τουρκικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε όχι από πύραυλο αλλά από αντιαεροπορικά πυρά, υποστηρίζοντας ότι αυτό φαίνεται και σε όσα από τα συντρίμμια του έχουν ανασυρθεί και δοθεί, ήδη, στην Τουρκία. Ο Μακντίσι υποστήριξε ότι το μαχητικό πετούσε μέσα στον συριακό εναέριο χώρο, μόλις 100 μέτρα από το έδαφος, και κατέληξε χαρακτηριστικά ότι «και συριακό αεροσκάφος να ήταν θα το είχαμε καταρρίψει». Επανέλαβε ότι η Δαμασκός προσβλέπει σε σχέσεις «καλής γειτονίας» με την Τουρκία, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ανάλογη στάση και από την άλλη πλευρά. Τέλος, προειδοποίησε ότι αν το ΝΑΤΟ επιδιώξει να αναλάβει την οποιαδήποτε «εχθρική πρωτοβουλία, θα πρέπει να ξέρει ότι το έδαφος, τα νερά και ο αέρας της Συρίας είναι ιερά». Ας σημειωθεί ότι αναλυτές εκτιμούν ότι η εκδοχή Μακντίσι είναι κοντά στην πραγματικότητα, θεωρώντας ότι το αεροσκάφος «τσέκαρε» τα συριακά αντιαεροπορικά ραντάρ και συστήματα.

Από την άλλη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την κατάρριψη του αεροσκάφους, χωρίς καν να υπάρξει σχετική προειδοποίηση. Ισχυρίζεται ότι συμμετείχε σε άσκηση ελέγχου των τουρκικών ραντάρ, ενώ αναφέρει ότι «ίσως κάποια στιγμή για λίγο να εισήλθε στο συριακό εναέριο χώρο». Ο αρχηγός της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας ενημέρωσε, χτες, τόσο τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ όσο και το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε για το ζήτημα, με τον πρωθυπουργό Ερντογάν να είναι εξαιρετικά προσεκτικός στις δηλώσεις του και να λέει απλώς ότι «θα υπάρξει αποφασιστική απάντηση».

Η Αγκυρα ξεκαθάρισε ότι θα φέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ήδη συγκάλεσε, για σήμερα, έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ, επικαλούμενη το άρθρο 4, που αναφέρεται στη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης σε περίπτωση που χώρα μέλος «θεωρεί ότι βρίσκεται υπό απειλή».

«Απαράδεκτη» χαρακτήριζαν την κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, υιοθετώντας την τουρκική εκδοχή, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επέβαλλαν επιπλέον κυρώσεις στη Συρία, εντάσσοντας στον κατάλογο νέες επιχειρήσεις, και κάλεσαν την Αγκυρα να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση». Την «ενεργητική παρέμβαση της Ρωσίας με ηγετικό ρόλο ως προς την απομάκρυνση Ασαντ και την αποκατάσταση της ηρεμίας» ζητά με άρθρο του ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Μπομπ Καρ, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας «να κάνει κάτι για να σταματήσει η αιματοχυσία», την ίδια ώρα ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης συνεδρίαζε εκτάκτως και εξέφραζε την ανησυχία του.

Εντός Συρίας, στο μεταξύ, χτες, ο Ερυθρός Σταυρός συνέχιζε τις προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων από τη Χομς, ενώ άμαχοι φέρονταν μαζικά να εγκαταλείπουν το προάστιο Ντούμα της Δαμασκού λόγω των σφοδρών συγκρούσεων. Τουρκικά ΜΜΕ και πρακτορεία μετέδωσαν ότι ένας στρατηγός, δύο συνταγματάρχες, δύο ταγματάρχες, 30 στρατιώτες του συριακού στρατού και οι οικογένειές τους, συνολικά 200 άτομα, ζήτησαν άσυλο στην Τουρκία, είδηση που δεν σχολιάστηκε από τη Συρία, όπου ο στρατιωτικός επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ, αντιστράτηγος Ρόμπερτ Μουντ, είχε επαφές με τη συριακή ηγεσία.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πρόεδρος από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους»

ΚΑΪΡΟ.--

Σε νέα φάση τήρησης λεπτών ισορροπιών εξουσίας εισέρχεται η Αίγυπτος μετά την ανακοίνωση, με καθυστέρηση, των αποτελεσμάτων του β' γύρου των προεδρικών εκλογών. Νικητής αναδείχθηκε ο υποψήφιος των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», ο οποίος θα έχει περιορισμένες εξουσίες λόγω των πρόσφατων συνταγματικών παρεμβάσεων του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο 60χρονος Μοχάμεντ Μούρσι εξασφάλισε 51,7% των ψήφων ενώ ο αντίπαλός του, πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας και τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ, κέρδισε 48,3%. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε πανηγυρίζοντας την πλατεία Ταχρίρ αμέσως μετά την αναγγελία.

Ο Μ. Μούρσι, με σπουδές στις ΗΠΑ, στο πρώτο τηλεοπτικό του διάγγελμα ως Πρόεδρος, ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους αλλά και το στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας για «την αποτελεσματική προστασία της», δήλωσε ότι θα γίνει «Πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων», ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει «κυβέρνηση συνεργασίας» και με μη ισλαμιστές και ότι «θα σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες και δεσμεύσεις της χώρας», μια αναφορά που κυρίως σχετίζεται με τη συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, στο Καμπ Ντέιβιντ το 1979. Ο Μ. Μούρσι φέρεται, ήδη, να κάλεσε τον κοσμικό Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του από τις εκλογές, να εξετάσει το ενδεχόμενο ν' αναλάβει την πρωθυπουργία.

Την εκλογή Μούρσι χαιρέτισαν σειρά ηγεσιών και οργανισμών (Τουρκία, αραβικές χώρες, ΗΠΑ, ΕΕ κ.ά.). Εντούτοις, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση της Τεχεράνης που συνεχάρη τον Μούρσι (παρά τις δογματικές διαφορές, καθώς το Ιράν είναι σιιτικό και οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» σουνίτες), μίλησε για «ισλαμική αφύπνιση». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Μπ. Νετανιάχου, δήλωσε μόνο ότι είναι σεβαστές οι επιλογές του αιγυπτιακού λαού και ευελπιστεί σε συνέχιση της ίδιας συνεργασίας. Είναι μάλλον ξεκάθαρο ότι η οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής στη συνθήκη του Καμπ Ντέιβιντ θα προκαλέσει έκρηξη στην περιοχή ενώ ο αιγυπτιακός στρατός θα απολέσει και 1,3 δισ. δολάρια που λαμβάνει ετησίως από τις ΗΠΑ για την τήρησή της, στοιχεία που καθιστούν μάλλον απίθανη την όποια κίνηση σε αυτήν την κατεύθυνση.

ΡΩΣΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Συρία και Ιράν στην ατζέντα των επαφών Πούτιν

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με την παρουσία του στα αποκαλυπτήρια μνημείου για τους πεσόντες Σοβιετικούς στρατιώτες στις μάχες κατά των Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην πόλη Νετάνια, άρχισε την 24ωρη επίσκεψή του στο Ισραήλ, την πρώτη μετά από επτά χρόνια, ο Ρώσος Πρόεδρος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε σύντομη εθιμοτυπική συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Πέρες, αργότερα συνάντησε τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και αργά το βράδυ επρόκειτο να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, έναν από τους περίπου ένα εκατομμύριο Ρωσο-εβραίους που έχουν εγκατασταθεί στο Ισραήλ τα τελευταία χρόνια.

Μετά τη συνάντηση με τον Νετανιάχου, έγιναν σύντομες δηλώσεις κατά τις οποίες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε πως ο Πούτιν συμμερίζεται ότι ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα αποτελεί «εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο για τον κόσμο», ενώ ο Πούτιν επιβεβαίωσε ότι κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στη Συρία και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και επέμεινε ότι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης των θεμάτων είναι ο διάλογος. Σήμερα, ο Πούτιν θα επισκεφτεί τα Παλαιστινιακά Εδάφη όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα. Σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές, βασικός στόχος του ταξιδιού αυτού είναι η «βολιδοσκόπηση» των ισραηλινών, παλαιστινιακών και ιορδανικών απόψεων, κυρίως ως προς το συριακό ζήτημα.

  • Την τελική έγκρισή της για επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από την 1η Ιουλίου έδωσε, χτες, η ΕΕ, απορρίπτοντας τις ελληνικές εκκλήσεις για εξαίρεση της Ελλάδας. Από την άλλη, η ινδική κυβέρνηση φαίνεται ότι βρήκε έναν τρόπο «μερικού υπερσκελισμού» των κυρώσεων που προκύπτουν από το εμπάργκο, καθώς συμφώνησε με την Τεχεράνη να αναλάβει η δεύτερη τα έξοδα μεταφοράς και ασφάλισης του πετρελαίου που λαμβάνει η Ινδία, τα οποία εμπίπτουν στις κυρώσεις.
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εν αναμονή διαπραγματεύσεων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η συγκρότηση της νέας σερβικής κυβέρνησης είναι η βασική προϋπόθεση για την έναρξη των νέων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα δήλωσε χτες η εκπρόσωπος της Κάθριν Αστον, επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Αστον, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, απέφυγε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που έφεραν προς αντικατάσταση τον έως σήμερα μεσολαβητή στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, Βρετανό διπλωμάτη Ρόμπερτ Κούπερ. Μάλιστα, οι πληροφορίες της σερβικής εφημερίδας «Βετσέρνια Νόβοστι» ανέφεραν ότι ο Κούπερ θα αντικατασταθεί κατά πάσα πιθανότητα από την Κάθριν Αστον και ότι έως σήμερα δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο χαρακτήρας των επικείμενων συνομιλιών ανάμεσα σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς θα παραμείνει σε τεχνικά ζητήματα (όπως λένε) ή θα μπει στο ζήτημα της «ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτο... Πάντως, γι' αυτό το ζήτημα η εκπρόσωπος της Αστον είπε ότι η ΕΕ δε θα έχει πρόβλημα εάν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν να αλλάξουν το χαρακτήρα των επικείμενων διαπραγματεύσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ