ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενταση πιέσεων από Βρετανία - πετρελαιομοναρχίες

Οι συγκρούσεις στρατού με ενόπλους της αντιπολίτευσης κλιμακώνονται
Οι συγκρούσεις στρατού με ενόπλους της αντιπολίτευσης κλιμακώνονται
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αλλεπάλληλες είναι οι επαφές μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Συρία. Στη φάση αυτή, ενεργότερο ρόλο μοιάζει να διεκδικεί ο βρετανικός ιμπεριαλισμός, που διατηρεί αρκετά καλές σχέσεις ούτως ή άλλως με τις πετρελαιομοναρχίες της περιοχής, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει και να αυξήσει τα ερείσματά του στην περιοχή, ιδιαίτερα τώρα που οι ενδο-ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, ακόμη και μεταξύ «συμμαχικών» δυνάμεων, οξύνονται.

Ετσι, συνάντηση είχαν, χτες, στο Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, και αντιπροσωπεία των χωρών - μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου - Ομάν, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σ. Αραβία σε ηγετικό ρόλο, με επικεφαλής τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών Σαούντ αλ Φαϊζάλ, που προεδρεύει του Συμβουλίου. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, οι δύο άνδρες συζήτησαν τις προοπτικές σύσφιγξης περαιτέρω των εμπορικών τους σχέσεων, αλλά και την «κοινή δράση για διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή και αποκατάσταση της ηρεμίας στη Συρία μέσα από τη δικαίωση του συριακού λαού», λέγοντας ξεκάθαρα ότι θα εντείνουν τις πιέσεις προς το καθεστώς Ασαντ. Ας μην ξεχνά κανείς ότι οι πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου, πολύ γρήγορα, συντάχθηκαν με την αντιπολίτευση, την οποία φέρονται να ενισχύουν ποικιλοτρόπως, ενώ το Συμβούλιο έχει ανοιχτά προτείνει τον επίσημο εξοπλισμό των ενόπλων της αντιπολίτευσης, κάτι που σήμερα γίνεται ανεπισήμως.

Εκτός αυτού, το Λονδίνο φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αρνήθηκε να χορηγήσει βίζα στον Πρόεδρο της συριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, στενό συνεργάτη του Ασαντ, στρατηγό Μοουάφακ Τζουμάα, προκειμένου να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν σε αυτά συνδυάσουμε και το ότι, στις αρχές της βδομάδας, το Λονδίνο έδωσε εντολή σε βρετανική ασφαλιστική να άρει την κάλυψη σε ρωσικό πλοίο που μετέφερε επιδιορθωμένα ρωσικά πολεμικά ελικόπτερα από τη Μόσχα στη Συρία, στο πλαίσιο πολύ παλιάς συμφωνίας, είναι ξεκάθαρο ότι η βρετανική ηγεσία προσπαθεί να αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών που θα τη θέσουν σε ευνοϊκότερη θέση στα ενδο-ιμπεριαλιστικά παζάρια.

Κατά τα άλλα, εντός Συρίας, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι οι «ένοπλοι τρομοκράτες προχώρησαν σε νέα σφαγή στην περιοχή Ντάρετ Αζάχ, έξω από το Χαλέπι, όπου δολοφόνησαν και ακρωτηρίασαν περισσότερα από 25 άτομα». Βίντεο που διατείνεται ότι είναι από τη συγκεκριμένη περιοχή και κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, δείχνει ματωμένα κορμιά με στρατιωτικά παντελόνια το ένα πάνω στο άλλο και μια φωνή ακούγεται να λέει ότι πρόκειται για άνδρες των παραστρατιωτικών δυνάμεων του καθεστώτος. Καμία πληροφορία δεν μπορεί να διασταυρωθεί βέβαια. Το σίγουρο είναι ότι ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει εκ νέου να εισέλθει στην πόλη Χομς για να απομακρύνει αμάχους και τραυματίες, ενώ για πολλοστή φορά και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές διαβεβαιώνουν ότι θα τηρήσουν κατάπαυση πυρός, κάτι, όμως, που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Πτώση τουρκικού αεροσκάφους

Την απώλεια επαφής με στρατιωτικό αεροσκάφος της ανακοίνωσε χτες η Τουρκία, την ώρα που αυτό βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή της επαρχίας Χατάι, στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες το αεροσκάφος τύπου F-4 συνετρίβη στα χωρικά ύδατα της Συρίας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πιλότοι του βρέθηκαν ζωντανοί. Η επαφή με το αεροσκάφος φέρεται να χάθηκε μετά την απογείωσή του από την αεροπορική βάση της Μαλάτια.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες περί κατάρριψης του αεροσκάφους», από συριακές δυνάμεις όπως μεταδίδουν διάφορα ΜΜΕ. Χτες δεν επιβεβαιώνονταν ούτε πληροφορίες για το ότι οι Τούρκοι πιλότοι κρατούνται στη Συρία. Η Τουρκία πέραν αυτών δε δίνει καμία άλλη επίσημη πληροφορία σχετικά με τις συνθήκες στις οποίες έλαβε χώρα το συγκεκριμένο γεγονός.

ΡΩΣΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Δε φεύγουν οι Ρώσοι πολίτες

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε τις φήμες πως η Ρωσία προετοιμάζει την απομάκρυνση των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στη Συρία, όπως και των στρατιωτικών της, που βρίσκονται στη ρωσική στρατιωτική βάση στο Ταρτούς της Συρίας. Σχετικές πληροφορίες δημοσίευσε η ρωσική εφημερίδα «Βέντομοστι».

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Αλ. Λουκασέβιτς, δήλωσε πως «αυτά είναι περισσότερο επιθυμίες, παρά πραγματικότητα. Πρόκειται για προσπάθεια να γίνει πιο καυτή η κατάσταση, που έτσι κι αλλιώς είναι ιδιαίτερα οξυμένη».

Ο ίδιος σημείωσε πως κάθε χώρα έχει ανάλογα σχέδια σε περιπτώσεις που θα απαιτηθεί κάτι τέτοιο, κι η απόφαση για την εκκένωση των πολιτών λαμβάνεται από την ανώτατη πολιτική ηγεσία. Ωστόσο, καμία τέτοια απόφαση δεν έχει παρθεί μέχρι στιγμής.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΗΠΑ
Απειλητικά στρατιωτικά γυμνάσια

ΣΕΟΥΛ.--

Στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας πραγματοποίησαν χτες οι Ενοπλες Δυνάμεις Ν. Κορέας και ΗΠΑ μόλις δύο 24ωρα πριν την 62η επέτειο έναρξης του Κορεατικού Πολέμου (1950 - '53).

Τα γυμνάσια συμπεριλαμβάνουν χρήση αληθινού πυρός, το συμβολικό κάψιμο μιας τεράστιας βορεοκορεατικής σημαίας και διαρκούν ένα 24ωρο, με τη συμμετοχή περίπου 2.000 στρατιωτών από αμφότερες χώρες. Στρατιωτικοί αναλυτές σχολίαζαν πως ο απώτερος στόχος των χτεσινών ασκήσεων, που θεωρούνται οι μεγαλύτερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν γίνει στην περιοχή το τελευταίο διάστημα καθώς συνέπεσαν με κοινές ναυτικές ασκήσεις από ΗΠΑ, Ν. Κορέα και Ιαπωνία, είναι ένα σαφές προειδοποιητικό μήνυμα και μία στρατιωτική επίδειξη ισχύος έναντι της ΛΔ Κορέας... Παράλληλα, τα πολεμικά ναυτικά ΗΠΑ και Ν. Κορέας έχουν προγραμματίσει να ξεκινήσουν σήμερα (Σάββατο) τριήμερες ναυτικές ασκήσεις έξω από τις δυτικές νοτιοκορεατικές ακτές με τη συμμετοχή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS George Washington».

Είναι, εντούτοις, βέβαιο πως θα προκαλέσουν την έντονη αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ, η οποία στο παρελθόν έχει παρομοιάσει στρατιωτικά γυμνάσια με επικίνδυνα παιχνίδια πολέμου στο πλαίσιο προετοιμασιών για την πραγματοποίηση ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ψάχνουν ... πρωθυπουργό

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Σε νέα πρόταση για την πρωθυπουργική θέση προχώρησε χτες το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν, μετά και το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε κατά του πρώτου υποψήφιου, υπουργού Υφαντουργίας, Μαχντούμ Σαχαμπουντίν, δικαστήριο της χώρας όπου δικάζονται υποθέσεις ναρκωτικών. Η αντικατάσταση του Πακιστανού πρωθυπουργού Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, πραγματοποιείται σε συνέχεια απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, εναντίον του, καθώς κρίθηκε ακατάλληλος για το αξίωμα επειδή τον Απρίλη καταδικάστηκε για περιφρόνηση δικαστηρίου αφού αρνήθηκε να ζητήσει από τις ελβετικές αρχές να ξεκινήσουν και πάλι έρευνα σε βάρος του Προέδρου Ζαρντάρι.

Η νέα πρόταση του Λαϊκού Κόμματος Πακιστάν που έχει και την πλειοψηφία είναι ο πρώην υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων Ράζα Περβέζ Ασράφ, ωστόσο και ο νέος υποψήφιος έχει στην πλάτη του βαριές κατηγορίες για διαφθορά που αφορούν την περίοδο που ήταν υπουργός.

KΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διεργασίες για διάλογο με Σερβία

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της κυβέρνησης των Κοσσοβάρων Αλβανών Εντίτα Ταχίρι δεν είναι πλέον επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της Πρίστινας στον τεχνικό διάλογο με το Βελιγράδι, καθώς φέρεται πως αντικαθίσταται με απόφαση του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, επειδή ολοκληρώθηκε ο κύκλος των τεχνικών διαπραγματεύσεων με τους Σέρβους και πρόκειται να αρχίσει ο πολιτικός διάλογος...

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κόχα Ντιτόρε», η απόφαση απομάκρυνσης της Ταχίρι από τη διαπραγματευτική αντιπροσωπεία της Πρίστινας ελήφθη έπειτα από την προχτεσινή συνάντηση του Θάτσι με τον απεσταλμένο - μεσολαβητή της ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Βρετανό διπλωμάτη Ρόμπερτ Κούπερ. Ο Κούπερ μάλιστα φέρεται και αυτός υπό αντικατάσταση αμέσως μόλις σχηματιστεί η νέα σερβική κυβέρνηση, επικεφαλής της οποίας πιθανότατα θα είναι ο πρώην πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τάντιτς.

Ας σημειωθεί, επιπλέον, πως ο νέος Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την ετοιμότητα να συναντηθεί με την πρόεδρο των Κοσσοβάρων Αλβανών Ατιφέτα Γιαχγιάγκα και να υλοποιήσει τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας. Είχε μάλιστα εμφανιστεί πρόθυμος να συνεχίσει το διάλογο σε κυβερνητικό επίπεδο.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρη πολιορκία σε ξενοδοχείο

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επίθεση σε ξενοδοχείο έξω από την Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης δυνάμεις των Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν το κτίριο για 12 ώρες και κράτησαν ομήρους. Κατά την επίθεση, η οποία τερματίστηκε χτες, το πρωί, πάνω από 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις αφγανικές αρχές, ενώ πραγματοποιήθηκε σφοδρή σύγκρουση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας με τις δυνάμεις των Ταλιμπάν. Οι 15 από τους νεκρούς υπολογίζεται ότι είναι άμαχοι.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή της λίμνης Κάργκχα, στο ξενοδοχείο Σποζμάι, ενώ στην ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι επιτέθηκαν σε ένα ξενοδοχείο στο οποίο μένουν πλούσιοι Αφγανοί και ξένοι, οι οποίοι πραγματοποιούν «άγρια πάρτι», εκτός της ισλαμικής ηθικής, την παραμονή της προσευχής της Παρασκευής. Η αστυνομία κατηγορείται για καθυστερημένη αντίδραση, υποστηρίζοντας ότι προσπάθησε να προστατεύσει τους αμάχους, ενώ όπως ανακοίνωσε το αφγανικό υπουργείο Εξωτερικών οι δράστες της επίθεσης ήταν τέσσερις, εισέβαλαν με ρουκέτες και καλάσνικοφ στο ξενοδοχείο και έχουν σκοτωθεί.

Στην επιχείρηση πέραν των αστυνομικών δυνάμεων επενέβησαν και ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις, ενώ τονίζεται ότι και η τελευταία επίθεση δείχνει ενίσχυση των Ταλιμπάν, κάτι που προσφέρει άλλοθι στις κατοχικές δυνάμεις να συνεχίσουν την παρουσία τους στη χώρα, διατηρώντας τον έλεγχό της, προς όφελος των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ