ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Στην ίδια αντιδραστική «ρότα»

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά το ΥΠΠΟ συγχωνεύεται με άλλο υπουργείο, τώρα με το Παιδείας, χωρίς αυτή η αλλαγή να παραπέμπει σε αλλαγές και στο περιεχόμενο της κυρίαρχης πολιτικής, που δεν είναι άλλη από την εμπορευματοποίηση και του Πολιτισμού και της Παιδείας και του Αθλητισμού.

Γι' αυτό περίσσεψαν οι μεγαλοστομίες από τη νέα πολιτική ηγεσία του νέου υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, με υπουργό τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και αναπληρωτή υπουργό τον Κώστα Τζαβάρα - υπεύθυνου του πολιτιστικού «κομματιού» του υπουργείου - και υφυπουργούς τους Θεόδωρο Παπαθεοδώρου (πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) και Γιάννη Ιωαννίδη.

Ο νέος υπουργός υποσχέθηκε (σ.σ. και αυτός) μια ακόμη... «εθνική πολιτική για τον πολιτισμό» σε όλους τους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας και «αξιοποίηση της πολιτιστικής διπλωματίας», με λόγο «διανθισμένο» με ρητορικές επαναλήψεις περί της «κιβωτού του ελληνισμού» που συνιστούν η Παιδεία και ο Πολιτισμός. «Κιβωτό», στην οποία «βασίζεται» η Ελλάδα για να «πρωταγωνιστήσει στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον».

Ουσιαστικά, ο υπουργός «υποσχέθηκε» την εμβάθυνση της πολιτικής εμπορευματοποίησης του πολιτισμού και χρήσης του για την προώθηση των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης στην παγκόσμια «αρένα» των άγριων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σημειώνουμε ότι Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων «διαμαρτύρεται έντονα» για τη συγχώνευση του υπουργείου Πολιτισμού με το Παιδείας, θεωρώντας «ότι υπαγορεύεται όχι από κάποια αναγνώριση του παιδευτικού ρόλου των μνημείων, αλλά από πρόθεση υποβάθμισης της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας».

Θέατρο και μουσική στο «Ρεματιά»

Με τον «Εγωιστή γίγαντα» του Οσκαρ Ουάιλντ, από το «Θέατρο του Παιδιού» σε σκηνοθεσία - διασκευή Γιάννη Κόκκινου αρχίζει στις 24/6 το Φεστιβάλ του «Αετοπούλειου» Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Χαλανδρίου, στο θέατρο «Ρεματιά».

Ακολουθούν: 28/6 «Η βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη, από τους σπουδαστές της δραματικής σχολής «Θεμέλιο». 1- 3/7 «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο, από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Χαλανδρίου. 6/7 Συναυλία «ACTIVE MEMBER». 7/7 Φιλαρμονική Δήμου Χαλανδρίου - αφιέρωμα στον G. Rossini - Overtures. Διευθύνει ο Γιώργος Καλαϊτζής. 9/7 «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» του Πέτρου Ζούλια. Παίζουν: Παύλος Χαϊκάλης, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Ρένια Λουιζίδου, Τζόυς Ευείδη, Ερση Μαλικένζου. 10/7 Φάδο από τους «ANDRE MAY A BAND». 11/7 Συναυλία τζαζ. 12/7 Μουσική παράσταση «Ανατολικό τόξο» του Ν. Παπακώστα. Τραγουδούν: Δ. Μπάσης, Ν. Καραγιάννη, Κ. Ξυλάς, Λ. Σέρβου. 13/7 «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη. Θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος. Παίζουν: Γ. Θωμάς, Θ. Αργυρίου, Σ. Κομινέα, Δ. Γρηγοριάδης, Λ. Βλάχος. 15/7 «Μινώταυρος». Σκηνοθεσία - χορογραφία Αρτεμις Ιγνατίου. Από το χοροθέατρο «ART». 18/7 μουσική παράσταση της «Σπείρα - Σπείρα» και του Σταμάτη Κραουνάκη. 21/7 συναυλία «Ομορφοι και ηττημένοι» Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης - Μαρία Παπαγεωργίου. 24/7 Συναυλία «O SOLE MIO» ιταλικές καντσονέτες. Τραγουδούν: Γ. Χριστόπουλος, Σ. Μπερής, Β. Χατζησίμος. 26-27/7 «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη. Παίζουν: Κ. Καραμπέτη. Στ. Μάινας, Ι. Παπά, Μ. Χατζησάβας, Γ. Στάνκογλου, Α. Σακελλάροπούλου, από την «5η Εποχή» και το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.

1η Αυγούστου: Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου, με μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Σολίστ: Τζίνα Πούλου, Γιάννης Θωμόπουλος. 2/8 «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Μουσική: Σταύρου Ξαρχάκου. Σκηνοθεσία: Σωτήρη Χατζάκη. Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Τάσος Νούσιας και Μαρίνα Ασλάνογλου. Από το ΚΘΒΕ. 26-28/8 «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Παίζουν: Δ. Λαμπρόγιαννη, Κ. Κόκλας, Γ. Πυρπασόπουλος. 29-30/8 «Ορνιθες» του Αριστοφάνη. Σκηνοθεσία - απόδοση κειμένου: Γιάννης Κακλέας. Παίζουν: B. Χαραλαμπόπουλος, Οδ. Παπασπηλιόπουλος, Κ. Μπερικόπουλος από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

3-4 Σεπτεμβρίου: παράσταση με το έργο «Γκιλγκαμές». Σκηνοθεσία: Mαρία Περετζή. Παίζουν: Δ. Γασπαράτος, Κ. Κωστογιάννης, Σ. Κάππας. Θίασος «Ρόδα». 5/9 συναυλία Νίκου Πορτοκάλογλου. 6/9 Odon Von Horvath «Δον Ζουάν (Η επιστροφή)». Διασκευή - σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης. Παίζουν: Γ. Κιμούλης, Τ. Κουλίεβα, Φ. Ξυλά, Δ. Παπαδήμα. 7/9 «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ, από τις «Μαγικές σβούρες». 8/9 Συναυλία Παύλου Παυλίδη. 9/9 Αφιέρωμα στην Αρμενία. 10-11/9 «Οιδίπους τύραννος» του Σοφοκλή. Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις. Παίζουν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αιμίλιος Χειλάκης. Από το ΔΗΠΕΘΕ ΒΟΛΟΥ. 12/9 Συναυλία Τζουγανάκη. 13/9 «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Σκηνοθεσία: Παν. Σπηλιόπουλος. ΤΕΙ Αθήνας. 14/9 Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτας». 15/9 «Ιππείς» του Αριστοφάνη, από το ΚΘΒΕ. Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής. Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Ζουγανέλης. 16/9 Συναυλία αφιερωμένη στον Χρόνη Αηδονίδη. 17/9 Αφιέρωμα στο Καστελόριζο. 18/9 «Ερωφίλη - σύνοψη» βασισμένη στο έργο του Γ. Χορτάτση. Σκηνοθεσία: Σ. Κακάλας. Παίζουν: Δ. Κούζα, Δ. Λαρεντζάκη, Ε. Μαυρίου. 19/9 Συναυλία με έργα Σταύρου Ξαρχάκου. Φιλαρμονική Δήμου Χαλανδρίου. 21/9 μουσική παράσταση «LA BOHEME», από την «Οπερα βαλίστα». 22/9 Συναυλία Γιάννη Αγγελάκα. 24/9 Συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Χαλανδρίου «Από τον Τσιτσάνη στον Χατζιδάκι».

Θεατρικά βράδια

«Τι Βουλή θα παραδώσεις μωρή;»
«Τι Βουλή θα παραδώσεις μωρή;»
Οι πρώτες παραστάσεις της θα δοθούν (25, 26/6, 9μμ) στο Κηποθέατρο του δήμου Παπάγου. Λέμε για την επιθεώρηση «Τι Βουλή θα παραδώσεις μωρή;». Κείμενα: Αννας Παναγιωτοπούλου, Αλέξη Καλλίτση, Μίνου Θεοχάρη. Μουσική Διονύση Τσακνή. Σκηνοθεσία: Αννα Παναγιωτοπούλου - Φωκάς Ευαγγελινός (ο οποίος υπογράφει και τη χορογραφία). Κοστούμια: Αναστασίας Αρσένη. Παίζουν: Αννα Παναγιωτοπούλου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Ρώπα, Αντώνης Καφετζόπουλος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Γιώργος Γαλίτης, Παντελής Καναράκης, Αννα Μονογιού, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Γιώργος Τσούρμας, Κατερίνα Δημάδη. Κρατήσεις θέσεων: 6972291819, 6944560619 και στο «Κηποθέατρο».

  • Στο «Κηποθέατρο» Παπάγου (27/6, 9μμ) θα παρουσιαστεί ο κωμικός μονόλογος «CAVEMAN» του Ρομπ Μπέικερ. Διασκευή - σκηνοθεσία Αναστασίας Παπαστάθη. Τον άνδρα που τον πέταξε έξω από το σπίτι η γυναίκα του, ερμηνεύει ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης. Προπώληση εισιτηρίων: Δημoτική Κοινότητα Παπάγου - Γραφείο Φεστιβάλ: Αναστάσεως 90. Τηλ. 213.2027.186, 187 - εργάσιμες ημέρες, 8πμ-2μμ. Κατάστημα «Δαναός», Μεσογείων 230 - Χολαργός, τηλ. 210.6528.301 & 3 - εργάσιμες ημέρες και ώρες. Ταμείο θεάτρου: οδός Κορυτσάς, τηλ. 210.6520.412, στις 27/6, από 6μμ.
Μοναδική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Μια μεγάλη συναυλία πραγματοποιεί ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, στις 9 Ιούλη (9.30μμ), στο Παναθηναϊκό Στάδιο, υλοποιώντας μια παλιά επιθυμία του και θεωρώντας πως η τέχνη έχει στόχο να συγκινεί, να ευαισθητοποιεί και να ενεργοποιεί τους πολλούς. Ο καταξιωμένος δημιουργός που πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε την τελευταία του δισκογραφική δουλειά, με τίτλο «Οι άγγελοι ζουν ακόμη στη Μεσόγειο», στην οποία συμμετείχαν πολλοί και διαλεχτοί ξένοι δημιουργοί και ερμηνευτές, προσκαλεί σε μια μοναδική μουσική βραδιά, στην οποία θα είναι παρόντες οι περισσότεροι συντελεστές του διπλού cd και όχι μόνο. Μαζί με τον Λ. Μαχαιρίτσα, στο Καλλιμάρμαρο, θα τραγουδήσουν οι: Salvatore Adamo, Angelo Branduardi, Tonino Carotone, Christophe, Bernard Lavilliers, Nomadi, Piluka Aranguren, Quatuor Stevens, Josep Tero, Νίκος Αλιάγας, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Χάρης Κατσιμίχας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Φίλιππος Πλιάτσικας, Διονύσης Τσακνής, Μαρία Φαραντούρη, Διονύσης Σαββόπουλος.

Για πρώτη φορά Ελληνας καλλιτέχνης θα συνεργαστεί σε μια συναυλία με τόσους εξαιρετικούς ξένους και Eλληνες τραγουδιστές. Για πρώτη φορά καλλιτέχνες από Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Βέλγιο θα βρεθούν μαζί, στην ίδια σκηνή, με αφορμή τη συμμετοχή τους στο δίσκο Eλληνα καλλιτέχνη. Εισιτήρια: Προπώληση 10 και 15 ευρώ, σε όλα τα PUBLIC και FORTHnet Shop, online στο www.chronosart.gr και τηλεφωνικά στο 211 95 52 300. Ανήμερα της συναυλίας στα ταμεία: 15 και 20 ευρώ.

«Λογείον» περί αρχαίου θεάτρου

Περιοδικό για το αρχαίο θέατρο με την επωνυμία «Λογείον» εκδίδουν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Υπεύθυνος έκδοσης: Σ. Τσιτσιρίδης. Συντακτική επιτροπή οι καθηγητές: Γ.Μ. Σηφάκης, D. Haas, Ι. Κωνσταντάκος, Σ. Πατσαλίδης, Θ.Κ. Στεφανόπουλος, Θ. Χατζηπανταζής. Ηδη κυκλοφόρησε το 1ο τεύχος του περιοδικού, στο οποίο θα δημοσιεύονται πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες, για όλες τις όψεις του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού θεάτρου και δράματος, την πρόσληψή του από το νεότερο θέατρο, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τις άλλες τέχνες και στη σύγκρισή του με το θέατρο άλλων περιόδων και γεωγραφικών περιοχών. Το 1ο τεύχος περιλαμβάνει μελετήματα 11 Ελλήνων και 3 ξένων, καθώς και βιβλιοκρισίες.

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) διοργανώνει στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο) τις παρακάτω εκδηλώσεις (με ελεύθερη είσοδο): Στις 25/6 (8.30 μμ): παράσταση από το θίασο «Αιχμή» με τους αισχυλικούς «Πέρσες» σε σκηνοθεσία Γ. Νικολαΐδη. Στις 30/6 (ώρα 8 μμ): αφιέρωμα (ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα) στους 3 μεγάλους εικαστικούς της Μακρονήσου: Χρήστο Δαγκλή, Κατερίνα Χαριάτη Σισμάνη, Γιώργο Φαρσακίδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ