ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολύνεκρη και αιματηρή η «Μέρα της Ανεξαρτησίας»

Με τανκς, όλμους, και αντιαρματικά πυρά ο ισραηλινός στρατός  αντιμετώπισε τις μαζικές παλαιστινιακές διαδηλώσεις για την  επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας

Την πολιτική «αυτοσυγκράτησης», που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 225 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον τραυματισμό περισσοτέρων των 7.000, εγκαταλείπει το Ισραήλ που απειλεί  με νέα στρατιωτική κλιμάκωση 

Σφοδρές ήταν και οι χτεσινές συγκρούσεις των διαδηλωτών με τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Σφοδρές ήταν και οι χτεσινές συγκρούσεις των διαδηλωτών με τον ισραηλινό στρατό
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΡΑΜΑΛΛΑ - ΙΕΡΙΧΩ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΤΖΕΝΙΝ.-

Στο αίμα βάφτηκε η χθεσινή επέτειος της διακήρυξης της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας, στην οποία είχε προχωρήσει, πριν από δώδεκα χρόνια, από την Αλγερία, ο Γιάσερ Αραφάτ. Με αυτόματα όπλα, τεθωρακισμένα, όλμους και αντιαρματικά πυρά αντιμετώπισε ο ισραηλινός στρατός τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν οι Παλαιστίνιοι σε όλες, σχεδόν, τις παλαιστινιακές πόλεις. Οκτώ άνθρωποι, κυρίως ανήλικοι, έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 75 τραυματίστηκαν, ενώ η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία εξετάζει την εφαρμογή νέων «αυστηρότερων» αποκλεισμών, αλλά και μέτρων «αντιμετώπισης της αιματηρής βίαιης νέας παλαιστινιακής τακτικής»!

Σε πεδίο μάχης και άνισης αιματηρής αναμέτρησης μετατράπηκαν, και χθες, οι παλαιστινιακές πόλεις. Στην αιματηρότερη, τα τελευταία χρόνια, επέτειο της συμβολικής ανακήρυξης ανεξαρτησίας, ο παλαιστινιακός λαός ξεχύθηκε στους δρόμους των αυτόνομων πόλεων να θρηνήσει τα παιδιά που χάθηκαν και να συμπαρασταθεί σε όσα συνεχίζουν τον αγώνα. Αυστηρότατος ο ισραηλινός στρατιωτικός αποκλεισμός και χθες ενώ δεν έλειψαν τα περιστατικά, εν ψυχρώ, πληγμάτων σε Παλαιστινίους εργάτες που προσπάθησαν να μεταβούν στις εργασίες τους, για να εξασφαλίσουν, έστω, ένα μεροκάματο.

Associated Press

Οκτώ νεκροί, εκ των οποίων 3 από 15 έως 18 ετών, ήταν ο χθεσινός απολογισμός, μέχρι το απόγευμα, ενώ σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές περισσότεροι από 75 άνθρωποι τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι 18 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι σοβαρότατες συγκρούσεις ξέσπασαν στις πόλεις Χεβρώνα, Ιεριχώ, Τουλκαρέμ, Τζενίν, Καλκιλία, αλλά και στο εμπορικό μεθοριακό φυλάκιο Κάρνι, στη Λωρίδα της Γάζας. Η πυκνή ανταλλαγή πυρών συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ στην απόσταση ανάμεσα στη Βηθλεέμ και στην Ιερουσαλήμ, ανάμεσα στον αραβικό οικισμό Μπέιτ Τζάλα και στον εβραϊκό εποικισμό Ιλο.

Στη Ραμάλλα, ο ισραηλινός στρατός έβαλε με τεθωρακισμένα εναντίον, τουλάχιστον, 3 κτιρίων με το πρόσχημα ότι χρησιμοποιούνται από ενόπλους, ενώ στη Ναμπλούς ένας 12χρονος αναφέρθηκε ότι είναι κλινικά νεκρός από έκρηξη βόμβας θραυσμάτων, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις των Ισραηλινών αξιωματούχων ότι δε χρησιμοποιούν τέτοιου είδους όπλα. Στην Καλκιλία ο ισραηλινός στρατός προχώρησε, απροειδοποίητα, στην κατάσχεση 5 σπιτιών και των εκτάσεων γύρω τους, στην περίμετρο της πόλης, και πάλι με το πρόσχημα ότι χρησιμοποιούνται από ενόπλους.

Σύμφωνα με Παλαιστινίους αξιωματούχους, ο Γιάσερ Αραφάτ έδωσε εντολή στις παλαιστινιακές αστυνομικές δυνάμεις να μην απαντούν στα ισραηλινά πυρά από κατοικημένες περιοχές, προκειμένου να μην υπάρχει ανταπάντηση με όλμους και πυρά τεθωρακισμένων προς τις κατοικίες. Εντούτοις, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, δεν απηύθυνε, χθες, μήνυμα προς τον παλαιστινιακό λαό με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας. Εμφανίστηκε ιδιαίτερα λακωνικός, μετά από συνάντηση που είχε με την επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μέρι Ρόμπινσον αρκούμενος να εκφράσει τη βαθιά του θλίψη για το χαμό της Λέα Ράμπιν και, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, δεσμεύτηκε να επιμείνει στην ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, όπως και όλοι οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, αρνήθηκαν να σχολιάσουν την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι, με τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών της Σιν Μπετ, συνέλαβαν 15 αξιωματούχους της Φατάχ, με την υποψία ότι συμμετέχουν σε μάχες κατά Ισραηλινών στρατιωτών. Οι μοναδικές χτεσινές δηλώσεις έγινε από τον Ζιάντ Αμπού Ζιγιάντ, αξιωματούχο της Παλαιστινιακής Αρχής, ο οποίος τόνισε ότι «η Ιντιφάντα θα συνεχιστεί μέχρις ότου τελειώσει η ισραηλινή κατοχή» και από τον διαπραγματευτή Χανάν Ασφούρ, που επανέλαβε ότι «όσο ο ισραηλινός στρατός διαιωνίζει την κατοχή είναι κάθε στρατιώτης και κάθε έποικος νόμιμος στόχος του παλαιστινιακού απελευθερωτικού αγώνα».

Κλιμακώνει στρατιωτικά το Ισραήλ

Σε κατάσταση υψηλότατου συναγερμού έχει τεθεί από χτες ο ισραηλινός στρατός, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ είχε ολονύκτια σύσκεψη με το στρατιωτικό επιτελείο της χώρας, προκειμένου να εξεταστούν «οι τρόποι αντιμετώπισης της παλαιστινιακής βίας και των επιθέσεων». Χωρίς περιστροφές, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Επικοινωνίας, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ δε δίστασε να προαναγγείλει ότι το «Ισραήλ εγκαταλείπει την πολιτική αυτοσυγκράτησης που ακολούθησε μέχρι σήμερα και θα απαντήσει δυναμικά στην αιματηρή στρατηγική που επέλεξαν οι Παλαιστίνιοι». Σε ανάλογο τόνο μίλησε και ο στενός συνεργάτης του Μπαράκ, Ντάνι Γιατόμ, ο οποίος τόνισε ότι στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που είχε προγραμματιστεί για χτες το βράδυ, θα εξετάζονταν τρόποι καταστολής της βίας ενώ ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών, Σλόμο Μπεν Αμί, διευκρίνιζε ότι «κεντρικός στόχος σήμερα δεν είναι πλέον η αναβίωση των διαπραγματεύσεων, αλλά η ανταπάντηση με βία στη βία»! Ας υπενθυμιστεί, πάντως, ότι η «πολιτική αυτοσυγκράτησης» που διατείνεται ότι ακολουθεί μέχρι σήμερα το Ισραήλ είχε στοιχίσει τη ζωή, μέχρι χθες το απόγευμα, σε 225 ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 7.000 έχουν τραυματιστεί!

Στο μεταξύ, η ισραηλινή πολιτική σκηνή αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί απηύθυναν, χθες, τον ύστατο χαιρετισμό στη Λέα Ράμπιν, σύζυγο του δολοφονημένου Γιτζάκ, η οποία πέθανε, την Κυριακή, από καρκίνο των πνευμόνων. Στην κηδεία της παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών κυβερνήσεων, ανάμεσα στους οποίους ξεχώρισαν η Χίλαρι Κλίντον, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανώφ. Οι Ρος και Ιβανώφ επρόκειτο να έχουν σειρά επαφών τόσο με Ισραηλινούς όσο και με Παλαιστινίους. Η νεκρώσιμη ακολουθία για τη Λέα Ράμπιν ήταν η αφορμή για πολλούς Ισραηλινούς που δε συμφωνούν με την πολιτική που ακολουθεί απέναντι στους Παλαιστινίους η κυβέρνηση Μπαράκ, να εκφράσουν την απογοήτευσή τους και την επιμονή τους στην επίτευξη ειρήνης με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Εκκληση για βοήθεια

Υπερεπείγουσα έκκληση προς όλες τις κυβερνήσεις, αλλά και προς όλους τους οργανισμούς και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, απηύθυνε από τα γραφεία της στο Αμμάν της Ιορδανίας, το παράρτημα της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, τονίζοντας ότι ο παλαιστινιακός λαός απειλείται με γενοκτονία, εξαιτίας του συνεχόμενου ισραηλινού αποκλεισμού. Στην ανακοίνωση της υπηρεσίας τονίζεται ότι η, ήδη, τραγική οικονομική κατάσταση που επικρατεί στα αυτόνομα εδάφη έχει επιδεινωθεί ραγδαία, τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η ανεργία έχει φθάσει το 40%, από 11%, εξαιτίας του αποκλεισμού με τους πρόσφυγες, των δεκάδων προσφυγικών στρατοπέδων των αυτόνομων πόλεων, να βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου.

ΑΓΚΟΛΑ
Δεύτερο αεροπορικό δυστύχημα μέσα σε δύο βδομάδες

ΛΟΥΑΝΤΑ.-

Αεροσκάφος τύπου «Αντόνοφ 24» με 40 επιβάτες συνετρίβη χτες το απόγευμα, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Αγκόλας Λουάντα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας, Μπράνκο Φερέιρα, κατά τη συντριβή του αεροσκάφους έχασαν τη ζωή τους όλοι όσοι επέβαιναν, δηλαδή το τετραμελές πλήρωμα Ρώσων και Αγκολέζοι επιβάτες «που δεν ξεπερνούσαν τα 40 άτομα».

Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοσταθμό της Αγκόλας, το αεροπλάνο άρπαξε φωτιά πριν τη συντριβή του...

Το αεροσκάφος εκτελούσε εσωτερικό δρομολόγιο με τελικό προορισμό την πόλη Ναμίμπε (700 χλμ νότια της Λουάντα) για λογαριασμό της εταιρίας «ΑΣΑΣ ΠΕΣΑΔΑΣ». Το χτεσινό πολύνεκρο δυστύχημα σημειώνεται μόλις ένα 15ήμερο μετά τη συντριβή αεροσκάφους τύπου «Αντόνοφ 26» σε περιοχή της βορειοδυτικής Αγκόλας που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 48 επιβαινόντων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ