ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρω - καμουφλάζ στις «τρελές αγελάδες»

Καμία απόφαση δεν πήρε χτες η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ και παρέπεμψε το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που θα συνέλθει τη Δευτέρα, 20 Νοέμβρη   

Να «ξανακουκουλώσουν» το πρόβλημα των «τρελών αγελάδων» επιχειρούν από κοινού τα επιτελεία των Βρυξελλών και οι κυβερνήσεις της ΕΕ. Παρά τις ενδοκοινοτικές αντιθέσεις και τον εμπορικό ανταγωνισμό που υπάρχουν - και κάποιες φορές αναδεικνύουν κάποιες πτυχές του χρόνιου προβλήματος των «τρελών αγελάδων» - η βασική επιδίωξη των μηχανισμών της ΕΕ είναι να καταλαγιάσει ο θόρυβος με πρόσθετα ημίμετρα εντυπωσιασμού και να συνεχίσουν αμέριμνοι οι καταναλωτές να τρώνε ό,τι τους «σερβίρουν» τα βιομηχανικά «τέρατα» της ΕΕ. Στην κατεύθυνση αυτή συνεδρίασε χτες η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ η οποία για... ευνόητους λόγους δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Τα σπουδαία αφέθηκαν να αποφασιστούν στην επικείμενη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας που γίνεται στις 20 και 21 Νοέμβρη στις Βρυξέλλες.

Οπως έγινε γνωστό στη χτεσινή συνεδρίαση της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής, οι συμμετέχοντες τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για επέκταση των τεστ για τον εντοπισμό κρουσμάτων «τρελών αγελάδων». Η επιφύλαξή τους όμως ήταν στο ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος των τεστ, που φτάνει τα 30 ευρώ ανά ζώο, δηλαδή γύρω στις 11.000 δραχμές. Αυτό που φαίνεται είναι ότι η εντύπωση που δόθηκε αρχικά από την Κομισιόν, ότι δηλαδή θα γίνουν τεστ σε όλα τα σφαγέντα βοειδή, αρχίζει να αναιρείται πριν καν υλοποιηθεί. Και έτσι φαίνεται ότι θα συνεχιστεί η υπάρχουσα πρακτική των δειγματοληπτικών ελέγχων, ενδεχομένως σε ένα λίγο μεγαλύτερο δείγμα, ώστε να αποφευχθούν τα περιττά έξοδα... Δηλαδή μέχρι τώρα εξετάζονταν τα ζώα - άνω των 24 μηνών - που εμφάνιζαν νευρολογικά συμπτώματα και από εδώ και πέρα θα εξετάζονται και τα ζώα άνω των 24 μηνών, που θεωρούνται ύποπτα νευρολογικών συμπτωμάτων, λόγω σπογγώδους εγγεφαλοπάθειας... Οσο για το θέμα των ζωοτροφών, όπως επίσης έγινε γνωστό χτες, η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή αποφάνθηκε πως δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις ζωοτροφές. Κι αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η Γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την προσωρινή κατάργηση της χρήσης κρεατάλευρων στις ζωοτροφές των βοειδών.

Πάντως τα νέου τύπου τεστ που έχουν γίνει δειγματοληπτικά μέχρι τώρα στη Γαλλία και η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή κρίνει ως αντιοικονομικά, έχουν εντοπίσει σύμφωνα με πληροφορίες, 99 κρούσματα «τρελών αγελάδων» το τελευταίο διάστημα και από ό,τι φαίνεται έπεται συνέχεια. Κρούσματα «τρελών αγελάδων» φημολογείται ότι έχουν εντοπιστεί σε Πορτογαλία και Νορβηγία, ενώ στην Αγγλία συνεχίζεται υποτίθεται η πολύχρονη επιχείρηση εξαφάνισης της νόσου, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί η εξάλειψή της.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να συνεχίζει την τακτική του αποπροσανατολιτικού καθησυχασμού σε μια προσπάθεια να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τη γύμνια του ελεγκτικού μηχανισμού στη χώρα μας και την υποτέλειά της στις υπαγορεύσεις των Βρυξελλών, δηλαδή των πολυεθνικών τροφίμων. Το γνώριμο κυβερνητικό σλόγκαν είναι ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και πως στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί πρόβλημα «τρελών αγελάδων». Ομως στο θέμα των ελέγχων για τα κρέατα που έρχονται από τις χώρες της ΕΕ, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν την «πάπια»και επικαλούνται τα συνοδευτικά πιστοποιητικά...

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξέφρασε την ελπίδα του ότι η μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ θα καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και μέτρα γιατί δεν είναι δυνατόν μια χώρα να προχωρήσει σε μονομερή μέτρα. Ελα όμως που αυτό δεν έγινε. Πρόσθεσε επίσης για λόγους λαϊκής κατανάλωσης ότι αυτό το διάστημα εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι. Τώρα ποιους ελέχγους και πού, εννοούσε ο Ρέππας, αυτό δεν κατέστη δυνατόν να γίνει... γνωστό στην πράξη. Παράλληλα ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας, Φ. Χατζημιχάλης, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και επιχείρησε κι αυτός να εμφανίσει ότι η κυβέρνηση προχωράει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Οταν δε ρωτήθηκε για την έκταση και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, αφού είπε πως γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, παραδέχτηκε ότι «οι υπηρεσίες δενλειτουργούν και άψογα».

Μέσα σε όλα αυτά βγήκε χτες και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ να καταγγείλει για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων την κυβέρνηση. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της απέναντι στους Ελληνες καταναλωτές, αλλά και στους Ελληνες κτηνοτρόφους. Τι διαφορετικό προτείνει η ΝΔ; Αντί του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) - που στην ανακοίνωση αναφέρεται ως ειδικός φορές ελέγχου τροφίμων- να ιδρυθεί Εθνικός Οργανισμός Ελέγχου Τροφίμων και φαρμάκων. Για την πολιτική της ΕΕ και τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος, ο εκπρόσωπος της ΝΔ δεν είχε κάτι μεμπτό να δηλώσει, όπως άλλωστε κάνει και η κυβέρνηση. Κατά τ' άλλα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ δήλωσε: «Με την υγεία των πολιτών κανείς δε δικαιούται να παίζει»...

Δραματικές οι ελλείψεις σε προσωπικό

Τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «τρελών αγελάδων», ξαναέρχεται στην επιφάνεια το πρόβλημα των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Φτάνει μόνο ν' αναφερθεί, ότι από τις 2.110 οργανικές θέσεις κτηνιάτρων έχουν καλυφθεί λιγότερες από τις... μισές.

Συγκεκριμένα, ενώ προβλέπονται συνολικά 1.300 οργανικές θέσεις κτηνιάτρων -που έτσι κι αλλιώς δεν αρκούν- καλυμμένες είναι αυτό το διάστημα λιγότερες από 700. Η ίδια και χειρότερη εικόνα επικρατεί και στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, εκτός αρμοδιότητας του υπουργείου Γεωργίας. Ετσι στους επόπτες υγείας από τις 560 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες μόνο οι 250 και όσον αφορά την Πανελλήνια Ενωση Γιατρών Υγείας, από τις 250 θέσεις είναι καλυμμένες μόλις οι 50.

Θανατώθηκαν πρόβατα στην Κοζάνη

Κοπάδι 257 προβάτων θανατώθηκε προληπτικά στην Ξηροκρήνη Κοζάνης, καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα τρομώδους νόσου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων, στο συγκεκριμένο κοπάδι είχαν εντοπιστεί δέκα πρόβατα τα οποία έπασχαν από τη νόσο.

Διευκρινίζεται, πάντως, πως η ασθένεια αυτή δεν έχει καμία σχέση με τη νόσο των «τρελών αγελάδων». Επίσης, η τρομώδης νόσος των προβάτων έκανε την εμφάνισή της και σε κοπάδι της Δεσκάτης Γρεβενών. Πάντως, όπως είναι γνωστό, η τρομώδης νόσος των προβάτων έχει εντοπιστεί στη χώρα μας εδώ και 200 χρόνια και δε μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Στο μεταξύ, μια άλλη γνωστή ζωονόσος, η βουκέλωση των αιγοπροβάτων και βοοειδών εξαπλώνεται ραγδαία στη Δυτική Μακεδονία. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών, τον τελευταίο χρόνο θανατώθηκαν περίπου επτακόσια πάσχοντα βοοειδή από τα 2.100 που αποτελούν το συνολικό πληθυσμό.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρόταση για εξαγορά της ΔΕΘ

Την πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή της ΑΕ «ΔΕΘ - Αναγέννηση», στο δημόσιο διεθνή διαγωνισμό της ΕΤΕΒΑ για την απόκτηση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου και την ανάληψη της διοίκησης της «Ελληνικές Εκθέσεις HELEXPO AE», υπέβαλε χτες το μεσημέρι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος, στα γραφεία της ΕΤΕΒΑ στην Αθήνα. Να σημειωθεί, ότι στην εταιρία «ΔΕΘ - Αναγέννηση», που συστήθηκε με απόφαση της πλειοψηφίας του δήμου, το 51% διαθέτει ο δήμος Θεσσαλονίκης και το 49% ο εκθεσιακός οργανισμός των ΗΠΑ «Hermes Expo International».

Οπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος, επικεφαλής τίθεται ο οργανισμός των ΗΠΑ που είναι εκθεσιακός οργανισμός των Ομογενών στην Αμερική και ήδη ενεργοποιεί τα 17 Ελληνοαμερικανικά Επιμελητήρια και τις 2.700 οργανώσεις των ομογενών.

Μέχρι στιγμής δε φαίνεται να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από άλλο επιχειρηματία ή όμιλο, γεγονός που δημιουργεί υπόνοιες πως εάν τελικά η μοναδική προσφορά που κατατέθηκε είναι αυτή του δήμου Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα θα κηρύξει άγονο και το νέο διαγωνισμό. Να θυμίσουμε πως ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε ακυρωθεί, επειδή μόνο μια εταιρία συγκεκριμενοποίησε το ενδιαφέρον της για τη HELEXPO AE, καταθέτοντας προσφορά. Επρόκειτο για την κοινοπραξία ΣΥΝΕΡΓΙΑ -ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ (όμιλος «Ζίλκα»).

ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Στοπ στις πωλήσεις κρεάτων

Την απαγόρευση πώλησης νωπών και κατεψυγμένων κρεάτων, από παραγωγούς και επαγγελματίες σε όλες τις λαϊκές αγορές της χώρας από 1/12/2000 επιβάλει αγορανομική διάταξη που υπογράφηκε χτες από την υφυπουργό Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη. Από την απαγόρευση που προωθεί η αγορανομική διάταξη, εξαιρούνται τα πουλερικά. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, στόχος του μέτρου είναι η διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών, καθώς η διάθεση κρεάτων στις λαϊκές αγορές, δεν εξασφαλίζει την υγιεινή του προϊόντος, λόγω του ευπαθούς του χαρακτήρα του και των κλιματολογικών συνθηκών.

Ποιος ΕΦΕΤ;

Φαίνεται ότι θα περάσουν πολλά χρόνια για να λειτουργήσει και να πραγματοποιήσει ελέγχους(;) ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Εδώ και ένα χρόνο παραμένει «φορέας - σφραγίδα». Με βάση, μάλιστα, τα όσα είπε χθες η πρόεδρός του Χρ. Παπανικολάου στη Βουλή, χρειάζεται ακόμα αρκετός καιρός για να στελεχωθεί και να λειτουργήσει πλήρως ο ΕΦΕΤ. Ομως το ερώτημα, δεν είναι απλά πότε θα είναι πλήρης για λειτουργία, αλλά τι θα κάνει τελικά όταν είναι έτοιμος. Διότι, πριν λίγες μόνο μέρες, η χώρα μας εναρμονίστηκε με την κοινοτική οδηγία με την οποία, ο όποιος έλεγχος για την ασφάλεια των τροφίμων επαφίεται στους βιομηχάνους τροφίμων! Ως προς τι, λοιπόν, η ύπαρξη του ΕΦΕΤ;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ