ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2012
Σελ. /28
«Ισοδύναμη» απάτη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν φτάνει που κορόιδευαν ξεδιάντροπα προεκλογικά το λαό, υποσχόμενοι ότι έχουν έτοιμα «ισοδύναμα μέτρα» που, όπως υπόσχονταν, θα επέτρεπαν τάχα να επαναδιαπραγματευτούν με την τρόικα τους «επώδυνους όρους του μνημονίου», επιμένουν και μετά τις εκλογές στο ίδιο παραμύθι, όπως προκύπτει από το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Οι προτεινόμενες αλλαγές του μνημονίου που προβλέπονται στην προγραμματική συμφωνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, επιφέρουν, σύμφωνα με την «Καθημερινή», επιπλέον κόστος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας κατά 26,5 έως 28 δισ. ευρώ. Στα 20 δισ. ευρώ υπολογίζουν το κόστος από την επέκταση της «δημοσιονομικής προσαρμογής» κατά δύο έτη, ενώ για τις υπόλοιπες αλλαγές της προγραμματικής συμφωνίας θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα 8 δισ. ευρώ. Για παράδειγμα, αν συμφωνηθεί με την τρόικα η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από τη μείωσή του, τότε θα προκληθεί κόστος 200 - 300 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό για τα επιδόματα ανεργίας, που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό. Επίσης, η επέκταση του επιδόματος ανεργίας για δύο έτη σημαίνει επιπλέον ετήσιο κόστος 2 δισ. ευρώ, ενώ οι παρεμβάσεις στις χαμηλές συντάξεις κοστίζουν από 300 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ. Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τα 5.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ κοστίζει 2 δισ. ευρώ και στα 12.000 ευρώ το κόστος ανέρχεται συνολικά σε 3,5 δισ. ευρώ. Είναι ολοφάνερο ότι τα περί «άλλου μείγματος πολιτικής» είναι αέρας κοπανιστός και σκέτη απάτη.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αλλαγές στη συνταγή δεν θα αφορούν τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους ή άλλα εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα, αλλά μόνο την ενίσχυση της ρευστότητας και των φοροαπαλλαγών στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Χρειάζεται αντίσταση

Προκαλεί εντύπωση, αλλά ορισμένοι δείχνουν ότι τώρα αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με τις φορολογικές δηλώσεις για τα περσινά εισοδήματα. Και, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν πρόκειται απλά για πρόβλημα. Τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου, που έπαιρναν πέρσι, αρχικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, είχαν προδιαγράψει αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας.

Η εικόνα είναι σκέτη απελπισία. Φορολογούμενοι που κατά κανόνα είχαν επιστροφή φόρου, λόγω της υψηλής παρακράτησης, καλούνται φέτος να πληρώσουν 600 και 700 και 1.000 ευρώ. Σε άλλες περιπτώσεις, ειδικά εκείνοι που έχουν δύο και τρία παιδιά, η επιβάρυνση είναι ακόμα μεγαλύτερη και φτάνει ή και ξεπερνάει τα 1.500 και τα 2.000 ευρώ.

Για ...κερασάκι να πούμε ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες, μετά τα εκκαθαριστικά για το φόρο εισοδήματος θα έρθουν και το τέλος κατοχής για τα ακίνητα, το περιβόητο χαράτσι (επίσης) για τα ακίνητα κ.ο.κ.

Είναι λογικό, όλα αυτά τα μέτρα που μας γονατίζουν καθημερινά, προκαλούν γκρίνια, προκαλούν οργή, προκαλούν αγανάχτηση. Εντάξει, μαζί με όλα αυτά καλό είναι και χρειάζεται να ξυπνήσουν μέσα μας και την ανάγκη για οργανωμένη αντίσταση και πάλη κατά των συγκεκριμένων μέτρων, που δεν είναι τίποτα άλλο από συστατικά στοιχεία μιας ολόκληρης αντιλαϊκής και αντιδραστικής πολιτικής.

«Αντιμνημονιακοί» που στηρίζουν κάθε μνημόνιο

Κι ενώ το προηγούμενο διάστημα μας ...«ξεκούφαναν» με τις φραστικές - δήθεν - «αντιμνημονιακές» τους καταδίκες, σήμερα έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι όχι μόνο δε στρέφονταν κατά του «πυρήνα» του μνημονίου, αλλά και ότι συντάσσονται με αυτόν. Γιατί, αν εντοπίσει κανείς τις αντιδράσεις «αντιμνημονιακών» κομμάτων για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, θα συνειδητοποιήσει ότι το μόνο που κάνουν είναι να στρώνουν το έδαφος για τα νέα μνημόνια που σύντομα θα έρθουν. Για παράδειγμα, η μεν ΔΗΜΑΡ «διαμαρτυρήθηκε» επειδή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (για την ακρίβεια το σχετικό σχέδιο που για να υλοποιηθεί απαιτεί τήρηση του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας και του συμφώνου για το ευρώ, δηλαδή λιτότητα, αντεργατικά μέτρα, ιδιωτικοποιήσεις κλπ.) δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά για ορισμένες χώρες, κλαψουρίζοντας ουσιαστικά για λογαριασμό του ελληνικού τραπεζικού κεφαλαίου. Στάση που μόνο φρένο στην εφαρμογή άγριων αντεργατικών μέτρων δε βάζει, αφού είναι σίγουρο ότι ο «κορβανάς», τον οποίο θα ...αρμέγει το τραπεζικό κεφάλαιο, θα χρηματοδοτείται από χρήματα τα οποία θα αρπάζονται από τους Ευρωπαίους εργαζόμενους και φυσικά θα «εξοικονομούνται» μόνο μέσα από άγρια λιτότητα και «εξυγίανση» δαπανών που σημαίνει διαρκείς περικοπές σε κοινωνικές παροχές κλπ.

Το αποκορύφωμα όμως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, που έτρεξε να μιλήσει για «παράδειγμα των κανόνων του αποτελεσματικού "διαπραγματεύεσθαι"»! Δηλαδή τι έκανε; Ετρεξε να παινέψει το νέο ενδοϊμπεριαλιστικό συμβιβασμό μέσα από τον οποίο καταλήχθηκε νέος τρόπος εξασφάλισης πόρων για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια με βασικό προαπαιτούμενο την απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το «Σύμφωνο για το Ευρώ» και το «Δημοσιονομικό Σύμφωνο». Δηλαδή, δύο από τις «Συμφωνίες» που για τα επόμενα χρόνια θα «πυρπολεί» αμείωτα το λαό με μικρότερα και μεγαλύτερα μνημόνια...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συμβιβασμός με θύμα το λαό

Ο λαός πρέπει να ψάξει καλά τι θέλουν να του κρύψουν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, στην ΕΕ και στην Ελλάδα, με τις θριαμβολογίες τους για το συμβιβασμό που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη βδομάδα. Τι επιδιώκουν η συγκυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν του λένε πως οι αποφάσεις της Συνόδου ανοίγουν «χαραμάδα» για τον ίδιο, να ζήσει τάχα καλύτερα; Τι εξυπηρετούν οι συστάσεις στο λαό να δεχτεί αδιαμαρτύρητα τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, ώστε η κυβέρνηση να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ και με καλύτερες προϋποθέσεις να διεκδικήσει να ισχύσουν και για την Ελλάδα οι αποφάσεις της Συνόδου; Πού στοχεύει η προπαγάνδα για δήθεν «μέτωπο των χωρών του Νότου» που οδήγησε σε «ήττα της Γερμανίας»;

Οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου, όπως και όλων των προηγούμενων, δεν αφορούν στα συμφέροντα των λαών. Είναι διευθετήσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας για ελεγχόμενη διαχείριση της κρίσης. Ενας τέτοιος προσωρινός συμβιβασμός έγινε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, με αιχμή την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με τρόπο που να μην επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος. Από αυτή τη σκοπιά, η συμφωνία της Συνόδου δεν αναιρεί τις αιτίες της κρίσης και δε θα μπορούσε άλλωστε να το κάνει και, πολύ περισσότερο, δεν οδηγεί σε χαλάρωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι στη λογική αντιμετώπισης της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου. Με δοσμένους τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, στόχος των καπιταλιστικών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης είναι να θωρακίσουν το ευρώ ως διεθνές νόμισμα και ταυτόχρονα να προχωρήσει ταχύτερα η εσωτερική υποτίμηση στα κράτη - μέλη, προκειμένου η οικονομία της ΕΕ να γίνει ανταγωνιστικότερη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρά τις προσπάθειες για μεγαλύτερη ενοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής και για ενιαία εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα των κρατών - μελών, ο νόμος της ανισομετρίας στον καπιταλισμό προεξοφλεί από τώρα ότι θα υπάρχουν σταθερά χώρες που δε θα συμμορφώνονται στους κανόνες, μεγαλώνοντας τις φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, όλοι κρύβουν από το λαό ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας, όπως και για τη χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων από τους μηχανισμούς της ΕΕ, είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών δεσμεύσεων των κρατών - μελών. Η πιστή τήρηση δηλαδή των μνημονίων διαρκείας, που υπογράφουν οι κυβερνήσεις, αποδεχόμενες και συνδιαμορφώνοντας τις στρατηγικές της ΕΕ.

Οι δεσμεύσεις αυτές αφορούν στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, στην κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στη μείωση του μέσου μισθού, στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι στη σημερινή Ιταλία, χωρίς ειδικό μνημόνιο και τρόικα, κατεδαφίζονται τα εργατικά δικαιώματα και απελευθερώνονται οι απολύσεις, στην Ισπανία ένα εκατομμύριο οικογένειες κινδυνεύουν ήδη από τις εξώσεις και τις κατασχέσεις σπιτιών, στη Γαλλία αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης. Τι επιβεβαιώνεται; Οτι εχθρός των λαών είναι το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, η ίδια η ιμπεριαλιστική διακρατική συμμαχία της ΕΕ και η άρχουσα τάξη σε κάθε κράτος - μέλος. Μόνο η ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, με σταθερό προσανατολισμό την «αποδέσμευση από την ΕΕ με εργατική - λαϊκή εξουσία», αποτελεί ελπιδοφόρα προοπτική για το λαό σε κάθε κράτος - μέλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ