ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Στρατηγική επιλογή για τη στήριξη των μονοπωλίων

Χαρακτηριστικά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ, που ξεκίνησε χτες

Το χτύπημα του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και η κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος αποτελούν αντανάκλαση των στρατηγικών πολιτικών επιλογών σε επίπεδο ΕΕ, που μεταξύ άλλων φουντώνουν την ανεργία, ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις, πετσοκόβουν τους μισθούς, σημείωσε η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αλ. Μπαλού, στο χαιρετισμό της στο 28ο ετήσιο τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα. Να σημειωθεί ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ έλαμψαν διά της απουσίας τους.

Με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΕ και στην Ελλάδα η εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε πως είτε με κεντροαριστερά είτε με κεντροδεξιά κυβέρνηση η βασική πολιτική συνταγή δεν αλλάζει. Δηλαδή, «η συνταγή που απαιτεί φθηνή εργασία, εμπόρευμα την Υγεία και την Ασφάλιση, περικοπές δαπανών, να φύγει από το κράτος η ευθύνη της Πρόνοιας και των παροχών. Παραμένει συστατικό μιας πολιτικής που λέει ότι κύριο ζήτημα σε αυτή την ΕΕ που οικοδομήθηκε είναι η ανταγωνιστικότητα, η κερδοφορία». Και πρόσθεσε: «Αυτό καθορίζει τα μέτρα και τις εξελίξεις, αυτό αντανακλάται και στα ασφαλιστικά ταμεία. Η ανεργία, η μείωση των μισθών, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων είναι συστατικό κομμάτι της πολιτικής που απαιτεί μείωση του κόστους εργασίας και αντανακλάται στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. Η διαχείριση των αποθεματικών προς όφελος των επιχειρηματιών - και πριν και τώρα - αντανακλά αυτή την απαίτηση. Ταυτόχρονα, η απαίτηση σήμερα νέων επιχειρηματικών πεδίων για το κεφάλαιο, με κάποια από αυτά να είναι η Υγεία και η Ασφάλιση, αντανακλά την πορεία ανατροπής του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και άρα της δημιουργίας επαγγελματικών ταμείων».

Για το ΚΚΕ, τόνισε, «ο μονόδρομος για το εργατικό - λαϊκό κίνημα είναι η σύγκρουση με τη γραμμή της ΕΕ».

Στο συνέδριο παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης, ο οποίος από τη μια δήλωσε ότι το κόμμα του δε μιλά για επαναδιαπραγμάτευση αλλά για κατάργηση του μνημονίου και από την άλλη έκανε διάλεξη για το πώς γίνεται η σωστή επαναδιαπραγμάτευση!

Επίσης, μίλησε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή, η οποία αναλώθηκε σε έναν καταγγελτικό λόγο και το μόνο που πρότεινε ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων, όπως έγινε με τις τράπεζες. Ούτε μία πρόταση για τις κομμένες συντάξεις και παροχές, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, Θ. Καποτάς (ΠΑΣΚΕ), που εισηγητικά μίλησε για τη σημασία ελέγχου των αγορών και του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, για ανάπτυξη της «πραγματικής» οικονομίας. Δηλαδή, από τη μια, ζητούσε το κράτος των αστών να ελέγξει τους αστούς (!) και, από την άλλη, να τους στηρίξει για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους. Και εξέφρασε την ίδια αγωνία που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ανέδειξε την ανάγκη προστασίας της κοινωνικής συνοχής! Μην τυχόν και απειληθεί ο καπιταλισμός. Τέλος, εμφάνισε τα μνημόνια ως μήτρα όλων των δεινών των εργαζομένων, αθωώνοντας όλες τις προηγούμενες πολιτικές και κρύβοντας τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τα προβλήματα του λαού.

Δραματική η κατάσταση των Ταμείων

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων επιβεβαιώνουν τη θέση ότι αυτή είναι συνέπεια των αντεργατικών - αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι το έλλειμμα του ΙΚΑ στο τέλος του χρόνου θα φτάσει τα 1,4 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό απαιτείται προκειμένου να πληρωθεί το σύνολο των συντάξεων. Και ότι λόγω των οικονομικών του προβλημάτων έχει ήδη απορροφήσει το 66% της κρατικής επιχορήγησης.

Ο ΟΑΕΕ αναμένεται να παρουσιάσει έλλειμμα περί τα 830 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που το 45% των ασφαλισμένων του αδυνατεί να καταβάλλει τις εισφορές του. Και στον ΟΓΑ το 36% των ασφαλισμένων δεν μπορεί να πληρώνει τις εισφορές. Ενα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι το οξυμένο οικονομικό πρόβλημα του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η καταβολή του εφάπαξ σε 52 χιλιάδες δικαιούχους με τα έσοδα του Ταμείου να επαρκούν για να καλύψουν 500 εφάπαξ το μήνα!

Ταυτόχρονα, οι μειώσεις που έχουν επέλθει συνολικά στις επικουρικές συντάξεις φθάνουν μέχρι και το 45%. Αν σε αυτές υπολογιστούν και οι κρατήσεις για φόρους ξεπερνάνε το 60%. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η επικουρική σύνταξη 200 ευρώ μειώθηκε, μαζί με τις κρατήσεις για φόρους, κατά 22,5%. Αναλόγως η επικουρική σύνταξη 500 ευρώ μειώθηκε κατά 57,5%.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΗΛΕΙΑΣ - ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ
Εκβιάζει εργαζόμενους να αποδεχτούν μειώσεις μισθών

Καταγγελία της Γραμματείας Ηλείας του ΠΑΜΕ

Το σκληρό και αντεργατικό της πρόσωπο δείχνει το τελευταίο διάστημα η Μητρόπολη Ηλείας σε βάρος των 140 εργαζομένων που απασχολούνται στα πέντε γηροκομεία του νομού φροντίζοντας 350 - 370 ηλικιωμένους και είναι υπό την εποπτεία της Μητρόπολης, καθώς επιχειρεί με εκβιαστικό και τρομοκρατικό τρόπο να μειώσει από 30 - 46% τους μισθούς των εργαζομένων μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων. Ούτε λίγο ούτε πολύ έχει διαμηνύσει στους εργαζόμενους πως αν δε δεχτούν τη μείωση μισθών και δικαιωμάτων θα προχωρήσει σε απολύσεις.

Δείγμα της λογικής και της συμπεριφοράς της Μητρόπολης αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο παρενέβη στο Γηροκομείο του Πελόπιου, όπου εργάζονται 13 εργαζόμενοι. Οταν και οι 13 εργαζόμενοι αρνήθηκαν να υπογράψουν την επιχειρησιακή σύμβαση η Μητρόπολη με διαδικασίες - εξπρές, διέκοψε τη λειτουργία του ιδρύματος στο Πελόπιο, «απέσυρε» τους ηλικιωμένους του Γηροκομείου και τους μετέφερε σε αυτό του Πύργου με συνοδεία αντρών της αστυνομίας, με προφανή στόχο να στείλει το μήνυμά της σε όλους τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων. Το μήνυμα αυτό δεν είναι άλλο από την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με μειώσεις μισθών και κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων σε εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις αορίστου χρόνου και εργάζονται χρόνια στα ιδρύματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τη «φιλοξενία» των ηλικιωμένων στα ιδρύματα της Μητρόπολης αναγκάζονται είτε οι ίδιοι είτε οι οικείοι τους να καταβάλλουν τεράστια ποσά που μπορεί να ξεπερνούν και τα 1.500 ευρώ ανά άτομο.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ηλείας του ΠΑΜΕ, καταγγέλλει τις αρνητικές συνέπειες που έχει η παντελής έλλειψη του δημόσιου συστήματος Πρόνοιας και η αναγωγή της Πρόνοιας σε εμπόρευμα, η μετάθεση της σχετικής ευθύνης «σε ποικιλώνυμους "φιλάνθρωπους", Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τον ιδιωτικό τομέα». Καλεί τους εργαζόμενους «να αντιπαλέψουν στους χώρους δουλειάς την κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας. Να παρθούν πίσω οι απολύσεις στο ίδρυμα του Πελοπίου και τα άλλα ιδρύματα. Καμία κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Να απαιτήσουμε σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και τα δικαιώματα, που σημαίνει Ενιαίο, Καθολικό, Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, που θα παρέχει υπηρεσίες ποιοτικές και σύγχρονες, σύμφωνα με τις δυνατότητες που δίνει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας».

ΟΕΦΣΕΕ
Εκανε παρέμβαση για τα ΒΑΕ

Τους ανήξερους έκαναν ο διοικητής του ΙΚΑ και ο υφυπουργός Εργασίας

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας και στη Διοίκηση του ΙΚΑ έκαναν προχτές αντιπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής και επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου ενάντια σε εγκύκλιο του ΙΚΑ που εξαιρεί αυθαίρετα και απαράδεκτα όλο τον κλάδο από τα ΒΑΕ και απαίτησαν να επανέλθει σε ισχύ η απόφαση του 1985. Με την εγκύκλιο του ΙΚΑ σύσσωμος ο κλάδος του φαρμάκου πετιέται έξω από τα ΒΑΕ, καθώς προβλέπεται πως μόνο όσοι εργάζονται στην πρωτογενή παραγωγή πρώτων υλών θα είναι ενταγμένοι. Ομως στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου έρευνα και παραγωγή πρώτων υλών. Τόσο ο υφυπουργός Εργασίας όσο και ο διοικητής του ΙΚΑ δήλωσαν ούτε λίγο ούτε πολύ... άγνοια και δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν το θέμα με τις αρμόδιες επιτροπές του ΙΚΑ και να ξαναγίνει συνάντηση με την ΟΕΦΣΕΕ και τα σωματεία τις επόμενες μέρες. Η Ομοσπονδία καλεί τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις στο διάστημα αυτό να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση της εγκυκλίου και τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση των ΒΑΕ.

Επιπλέον, σε ανακοίνωσή της για τους στόχους πάλης σε Υγεία - Φάρμακο η ΟΕΦΣΕΕ καλεί τα ΔΣ των σωματείων, τις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων να πάρουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες για την οργάνωση της δράσης. «Σε κάθε χώρο δουλειάς πρέπει να γίνει συζήτηση, με συνελεύσεις, συσκέψεις», ώστε κανείς εργαζόμενος να μη μείνει αμέτοχος, να μη μείνει χωρίς φάρμακα και παροχές Υγείας και να τεθούν άμεσοι στόχοι πάλης. Στο ίδιο μέτωπο πάλης η ΟΕΦΣΕΕ καλεί και τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς με κατεύθυνση την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Φάρμακο και κοινωνικοποίηση όλων των ιδιωτικών μονάδων Υγείας, της βιομηχανίας φαρμάκων, του ιατρικού εξοπλισμού και αναλώσιμου υλικού.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Νέα παρέμβαση σήμερα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα Παρασκευή στις 10 το πρωί, έξω από τη ΔΕΗ με αίτημα την επανασύνδεση του ρεύματος στις λαϊκές οικογένειες που η ΔΕΗ διέκοψε την παροχή και τις βύθισε στο σκοτάδι, πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.

Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Νάουσας καλεί όλα τα σωματεία και τους φορείς της πόλης να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση έξω από τη ΔΕΗ και να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους. Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνει προς τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ στη Νάουσα και τους προτρέπει με συλλογικές αποφάσεις να σταθούν στο πλευρό των λαϊκών οικογενειών που κόβεται το ρεύμα και να συμπαρασταθούν έμπρακτα με κάθε πρόσφορο τρόπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ