ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ταξιδεύουν σήμερα οι νεολαίοι από όλη τη χώρα για το Νεστόριο

Αύριο το απόγευμα η εκδήλωση στο Βατοχώρι και την Κυριακή το μεσημέρι η εκδήλωση στη Λυκόρραχη

Ταξιδεύουν σήμερα από όλες τις γωνιές της Ελλάδας νέοι και νέες, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, για το 21ο πανελλαδικό τους αντάμωμα, το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Ταξιδεύουν για το Νεστόριο της Καστοριάς, όπου θα στήσουν την κατασκήνωση του Διημέρου στο δημοτικό κάμπινγκ, στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα, σ' ένα πανέμορφο μέρος που έχει φιλοξενήσει άλλες τρεις φορές το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης. Ταξιδεύουν για να συναντηθούν απ' όλη την Ελλάδα στο Γράμμο και στο Βίτσι, να εξορμήσουν στα μέρη που έγραψε Ιστορία ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ), ν' ακούσουν, να μάθουν, να συζητήσουν για την τιμημένη Ιστορία του ΚΚΕ, ενώνοντας τις φωνές τους στο σύνθημα: «Αγώνας - Ρήξη - Ανατροπή. Η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική»!

Ανάλογα με την απόσταση και την Οργάνωση, άλλα λεωφορεία αναχωρούν το πρωί σήμερα και άλλα το βράδυ για το Νεστόριο και τμηματικά από το απόγευμα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ θα φτάνουν στο χώρο της κατασκήνωσης, ενώ αύριο το πρωί θα είναι εκεί το σύνολο των χιλιάδων κατασκηνωτών.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ξεκινήσει από σήμερα το βράδυ με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τοπικό συγκρότημα, στις 10 το βράδυ. Εκδηλώσεις αθλητικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα θα λάβουν χώρα στην κατασκήνωση όλη τη μέρα αύριο και το βράδυ.

Οι δύο βασικές πολιτικές εκδηλώσεις του Διημέρου θα γίνουν αύριο, Σάββατο, στο Βατοχώρι Φλώρινας και την Κυριακή 8 Ιούλη στη Λυκόρραχη (Κεφαλοχώρι) Κόνιτσας. Στο Βατοχώρι θα γίνει συγκέντρωση και αποκαλυπτήρια της προτομής του υποστράτηγου του ΔΣΕ Νίκου Θεοχαρόπουλου (Σκοτίδα) και θα μιλήσει ο Κώστας Σταμπολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στη Λυκόρραχη, όπου η ΚΕ του ΚΚΕ έχει στήσει το μνημείο - σύμβολο για το ΔΣΕ, οι νέοι που θα συμμετάσχουν στο Διήμερο θα μάθουν για τις μάχες στα Πατώματα και την ανακατάληψη του Γράμμου την άνοιξη του 1949. Εκεί θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης.

Αναλυτικά ολόκληρο το πρόγραμμα του Αντιιμπεριαλιστικού Διήμερου έχει ως εξής:

ΑΥΡΙΟ, ΣΑΒΒΑΤΟ

10 π.μ. Τουρνουά με αγώνες μπάσκετ.

1 μ.μ. Παραδοσιακό γλέντι με χάλκινα.

5.30 μ.μ. Αναχώρηση για το Βατοχώρι Φλώρινας.

7 μ.μ. Εκδήλωση στο Βατοχώρι, με ομιλητή τον Κώστα Σταμπολίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

9.30 μ.μ. Εκδήλωση στην κατασκήνωση στο Νεστόριο - αφιέρωμα στο ΔΣΕ με αντάρτικα τραγούδια και ποίηση.

10.30 μ.μ. Ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα της ΚΝΕ.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 8 ΙΟΥΛΗ

10 π.μ. Αναχώρηση για τη Λυκόρραχη.

12 το μεσημέρι. Εκδήλωση στη Λυκόρραχη (Κεφαλοχώρι) με ομιλητή τον Θοδωρή Χιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εργατικό φεστιβάλ της ΚΝΕ

Πέμπτη 12 και Παρασκευή 13 Ιούλη στο Γεντί Κουλέ

Το 3ο Εργατικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία», διοργανώνουν στις 12 και 13 Ιούλη, οι κλαδικές Οργανώσεις της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Το εργατικό φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Γεντί Κουλέ, ιστορικό τόπο όπου μαρτύρησαν πολλοί κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές. Οι διήμερες εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Παρασκευή 13 Ιούλη, με ομιλία από την Βιβή Δάγκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την πρώτη μέρα, Πέμπτη 12 Ιούλη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Συζήτηση για την ανεργία. Θεατρικό «Το φως που καίει» από τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Τούμπας. Αφιέρωμα στο εργατικό - πολιτικό τραγούδι από τον Γιώργο Αετόπουλο.

Τη δεύτερη μέρα, Παρασκευή 13 Ιούλη: Αφιέρωμα στα 60 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη, από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Συσκέψεις με βιομηχανικούς εργάτες και εμποροϋπάλληλους. Μεγάλο λαϊκό γλέντι με τον Αγάθωνα.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 7.30 μ.μ..

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής πραγματοποίησαν χτες το κλαδικό σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών δημόσιων Σχολείων Πειραιά και η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστριών Αθήνας.

Σε συνάντηση που είχαν με το Γενικό Γραμματέα τον ενημέρωσαν για τον άμεσο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν μετά από πέντε - δέκα, ακόμα και δεκαπέντε χρόνια - σε κάποιες περιπτώσεις - δουλειάς, να βρεθούν από το Σεπτέμβρη στο δρόμο. Κι αυτό γιατί με τα κριτήρια που θεσπίζονται, απορρίπτονται από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό καθώς προηγούνται οι μακροχρόνιοι άνεργοι.

Αυτή η πραγματικότητα που βιώνουν οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των σχολείων δείχνει πώς γίνεται το «μοίρασμα» της ανεργίας. Για χρόνια αμείβονται με 180, 200 και 300 ευρώ, για μήνες παρέμεναν απλήρωτες από τους δήμους και σήμερα, καθώς δεν θεωρούνται μακροχρόνια άνεργες, θα πεταχτούν στο δρόμο. Μάλιστα, επειδή πληρώνονται με μπλοκάκι και άρα θεωρούνται εργολάβοι...! δεν δικαιούνται ούτε επίδομα ανεργίας. Οι ίδιες, όμως, δήλωσαν αποφασισμένες να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, απαιτώντας το Σεπτέμβρη να είναι και πάλι στη θέση τους και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Απόφαση επαναπρόσληψης

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου, κάτω από τη πίεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αλλά και άλλων φορέων της περιοχής αποφάσισε ομόφωνα την επαναπρόσληψη των περίπου 75 καθαριστριών των σχολείων του Δήμου για τη νέα χρονιά. Απόφαση που πάρθηκε παρά τις προσπάθειες που έκαναν τόσο η δημοτική αρχή όσο και οι υπόλοιπες παρατάξεις, ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο να εκδώσει απλά κάποιο ψήφισμα συμπαράστασης. Κάτω από την πίεση όμως τόσο των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», άλλων φορέων αλλά και καθαριστριών που παραβρεύθηκαν στη συνεδρίαση το ΔΣ έλαβε απόφαση επαναπρόσληψης των ίδιων εργαζόμενων.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Περιοδεία στον ΟΣΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφθεί σήμερα, Παρασκευή, τα γραφεία του ΟΣΕ (Καρόλου 1-3).

-- Στις 9.30 π.μ. θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΣΕ.

-- Στις 10.30 π.μ. θα συναντηθεί με τις διοικήσεις του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Μετά τη συνάντηση με τις διοικήσεις του Οργανισμού, θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ