ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανοίγει τις «πύλες» του το εργατικό φεστιβάλ της ΚΝΕ

Από τις 7.30 μ.μ. στο Γεντί Κουλέ ξεκινούν οι εκδηλώσεις, που είναι αφιερωμένες στον αγώνα των χαλυβουργών

Από τις εκδηλώσεις του περσινού, 2ου Εργατικού Φεστιβάλ που έγινε επίσης στο Γεντί Κουλέ

Motion Team

Από τις εκδηλώσεις του περσινού, 2ου Εργατικού Φεστιβάλ που έγινε επίσης στο Γεντί Κουλέ
Ξεκινά σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα, στο Γεντί Κουλέ, το 3ο διήμερο Εργατικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία». Το εργατικό Φεστιβάλ, διοργανώνουν οι κλαδικές Οργανώσεις της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Είναι αφιερωμένο στον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξή του. Οι διήμερες εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο Παρασκευή 13 Ιούλη, με ομιλία από την Βιβή Δάγκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα αποτελέσουν την αφορμή ώστε οι νέοι από τους χώρους κατάρτισης, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι που συναντήθηκαν με την ΚΝΕ μέσα στους αγώνες, να βρεθούν ξανά και να συζητήσουν την πρόταση του Κόμματος για τη διέξοδο από την κρίση.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, σήμερα από τις 9 έως τις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για τα μέλη της ΚΝΕ, μέσα στους χώρους του Γεντί Κουλέ, της φυλακής για να μάθουν οι νέοι τις συνθήκες μέσα στις οποίες μαρτύρησαν οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές, να διδαχθούν από τον ηρωισμό τους.

Αύριο Παρασκευή, θα γίνουν συσκέψεις με βιομηχανικούς εργάτες και εμποροϋπάλληλους, μέσα από τις οποίες επιδιώκεται να αναδειχθούν οι αιτίες της κρίσης, οι επιπτώσεις της στο λαό, η επίθεση που σχεδιάζεται και θα εξαπολυθεί σε βάρος της εργατικής τάξης το επόμενο διάστημα και κυρίως, η απάντηση που πρέπει να δοθεί με οργάνωση της πάλης μέσα στους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές, παντού.

Μέσα από τις εξορμήσεις που πραγματοποίησε η Οργάνωση τις προηγούμενες μέρες, αναδείχθηκε η απήχηση που βρίσκει το κάλεσμα της ΚΝΕ, να στηριχθεί ο αγώνας των απεργών χαλυβουργών. Στα εργοστάσια, τα εμπορικά κέντρα, τις μεταφορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις επισιτισμού, το αεροδρόμιο, παντού οι εργαζόμενοι έπαιρναν μαζικά το κουπόνι ενίσχυσης για τον αγώνα των χαλυβουργών, αναγνωρίζοντας ότι αφορά όλη την εργατική τάξη και πρέπει να βγει νικηφόρος.

Παράλληλα, πολλοί νέοι εργαζόμενοι έδειξαν ενδιαφέρον για τις εκδηλώσεις του εργατικού φεστιβάλ και προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους οργανώνοντας παρέες.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Σήμερα Πέμπτη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Συζήτηση για την ανεργία. Θεατρικό «Το φως που καίει» του Κ. Βάρναλη, από το Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Τούμπας. Αφιέρωμα στο εργατικό - πολιτικό τραγούδι από τον Γιώργο Αετόπουλο.

Αύριο Παρασκευή: Αφιέρωμα στα 60 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη, από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Συσκέψεις με βιομηχανικούς εργάτες και εμποροϋπάλληλους. Μεγάλο λαϊκό γλέντι με τον Αγάθωνα.


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Μπίζνες με διά βίου κατάρτιση και «πιστοποιητικά γονιού»

Δείγμα της λειτουργίας των πανεπιστημίων ως «εκπαιδευτικές» επιχειρήσεις παροχής διά βίου κατάρτισης αποτελούν τα 15 προγράμματα «επαγγελματικής επιμόρφωσης και εξειδίκευσης σε επιστημονικά πεδία αιχμής» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που απευθύνονται σε πτυχιούχους και σε αποφοίτους Λυκείου και ξεκινούν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Ανάμεσα στα 15 συνολικά προγράμματα, ξεχωρίζει το «e-σχολή γονέων», ένα πρόγραμμα διάρκειας 14 βδομάδων, με δίδακτρα, που απευθύνεται σε γονείς και επαγγελματίες που ασχολούνται με παιδιά και οδηγεί σε πιστοποιητικό ή βεβαίωση παρακολούθησης. Λειτουργώντας ως κέντρο διά βίου κατάρτισης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και εργαζόμενους σε ιατρικά και παρα-ιατρικά επαγγέλματα και σε τομείς παροχής ψυχολογικής, κοινωνικής υποστήριξης και λοιπών μορφών στήριξης γονιών και παιδιών. Σε αποφοίτους, δηλαδή, πανεπιστημίων και ΤΕΙ που - στο πλαίσιο αυτού του εκπαιδευτικού μοντέλου που διαμορφώνεται - θα αναζητούν να συμπληρώσουν το πτυχίο τους με πιστοποιητικά και βεβαιώσεις μήπως καλυτερεύσουν έτσι τους όρους δουλειάς τους ή να καλύψουν με δική τους ευθύνη και δικά τους χρήματα την αναγκαία ενημέρωσή τους. Στις επιχειρήσεις που παρέχουν τέτοιου είδους χαρτιά προστίθενται και τα πανεπιστήμια.

Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε γονείς, οι οποίοι ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες έντασης της κρίσης αναζητούν τρόπους να αντεπεξέλθουν. Ετσι, στο ξήλωμα των κρατικών δομών που έχουν απομείνει για τη στήριξη παιδιών με ιδιαίτερες ανάγκες, στην ανεργία και τα αδιέξοδα που γεννά η πολιτική του ευρωμονοδρόμου για τις οικογένειες, η απάντηση που δίνεται είναι να στείλουν τους εργαζόμενους να πάρουν «πιστοποιητικό γονιού»...

Τα δίδακτρα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα το ακαδημαϊκό έτος 2012 - 2013 είναι 450 ευρώ χωρίς αξιολόγηση και 550 ευρώ με αξιολόγηση και καταβάλλονται σε τραπεζικό λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Για τους εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες που επιθυμούν να πιστοποιηθεί η συμμετοχή και αξιολόγησή τους, θα υπάρχει δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού παρακολούθησης με αξιολόγηση και οι υπόλοιποι θα πάρουν βεβαίωση παρακολούθησης, στη λογική του «μενού» πτυχίων, βεβαιώσεων, καταρτίσεων κ.ο.κ. που θα παρέχουν τα ιδρύματα.

«Τόσο η σχετική βεβαίωση όσο και το πιστοποιητικό θα φέρουν τη σφραγίδα του πανεπιστημίου Αιγαίου και αναγνωρίζοντας ως ένα επιπλέον προσόν από φορείς και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς παρέχεται από ένα Πανεπιστήμιο με το κύρος του Πανεπιστημίου Αιγαίου», αναφέρει το ίδρυμα, το οποίο χρησιμοποιεί και ...διαφημιστικό μότο για την οικονομική αυτή του δραστηριότητα το «Εμπλουτίζουμε έτσι και προσφέρουμε σε όλους και όλες Σύγχρονες Σπουδές στην Κοιτίδα της Γνώσης!»


Απαξιώνεται η όποια φοιτητική μέριμνα έχει απομείνει

Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας για την κατάσταση στις εστίες ΑΣΟΕΕ και Φλώρινας

Τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών και σπουδαστών που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους, την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εστίες, τη σοβαρή έλλειψη δωματίων, την κλιμακούμενη έξωση σπουδαστών φέρνουν για συζήτηση στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ με Ερωτήσεις προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

«Σε μια περίοδο που τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας γιγαντώνονται, η νέα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις κλείνουν εστίες και λέσχες, πετούν κυριολεκτικά σπουδαστές στο δρόμο, ως αποτέλεσμα της ιδιαίτερης εφαρμογής του νέου νόμου - πλαίσιο, που ξεπουλά τις υποδομές σε ιδιώτες», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, Γ. Γκιόκας, Λ. Κανέλη, Χρ. Κατσώτης και Σπ. Χαλβατζής σε Ερώτησή τους για τη φοιτητική εστία της ΑΣΟΕΕ. Το πρόβλημα έχει οξυνθεί ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη εστία καθώς 75 σπουδαστές πρέπει να εγκαταλείψουν τα δωμάτιά τους, γιατί, όπως ενημερώθηκαν, στις 23 Αυγούστου λήγει η σύμβαση μίσθωσης της εστίας. «Το πανεπιστημιακό ίδρυμα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές ανάγκες ανανέωσης της σύμβασης, καθώς η χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης έχει περικοπεί τα δύο τελευταία χρόνια μέχρι και 60%, ενώ το «κούρεμα» των αποθεματικών των ιδρυμάτων έχει επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΚΚΕ που επισημαίνουν τη μεθόδευση απαξίωσης της όποιας φοιτητικής μέριμνας έχει απομείνει. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει ώστε να μην πεταχτεί κανένας φοιτητής έξω από την εστία, να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της και να προβλεφθούν οι ανάγκες στέγασης των πρωτοετών φοιτητών που θα έρθουν με το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Μέτρα ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις των σπουδαστών για δωρεάν στέγαση και να μην πεταχτεί κανένας σπουδαστής έξω από τις εστίες στο ΤΕΙ Φλώρινας ζητούν με άλλη ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές Θ. Κωνσταντινίδης και Ελ. Γερασιμίδου. Η Επιτροπή Αγώνα Εστιών και οι σπουδαστές του παραρτήματος Φλώρινας του ΤΕΙ Μακεδονίας έκαναν την περασμένη εβδομάδα διαμαρτυρία στη διεύθυνση εστιών του ιδρύματος καθώς ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους, επειδή οι οικογένειές τους αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος στέγασης. Μέχρι πέρσι στις Εστίες του ΤΕΙ φιλοξενούνταν 82 σπουδαστές και ικανοποιούνταν σχεδόν όλες οι αιτήσεις που κατατίθονταν. Φέτος, οι αιτήσεις πολλαπλασιάστηκαν και το ΤΕΙ αποφάσισε να πετάξει έξω, - και μάλιστα μεσούσης της εξεταστικής περιόδου - όλους τους σπουδαστές που είναι σε μεγάλα εξάμηνα. «Σήμερα αυτοί οι σπουδαστές, άλλοι σε μικρότερα εξάμηνα και άλλοι στο πτυχίο, οδηγούνται στο να εγκαταλείψουν οριστικά τις σπουδές τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν το κόστος στέγασης», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζοντας ότι με δεδομένη την τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, εξαιτίας της υποχρηματοδότησής τους, το πρόβλημα από το Σεπτέμβρη θα είναι πιο οξύ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ